mielone z pieczarkami - 2861 przepisów (strona:146/191)

Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka 1413

mięsa, jednak według mnie najlepiej smakuje z nadzieniem. Farsz do pide może być naprawdę różny, wszystko zależy od waszej kreatywności. Ja użyłam kurczaka. Zapewne świetnie będzie smakował również z mięsem mielonym. Naprawdę zachęcam do stworzenia swojej własnej wersji łódeczek. Przepis zaczerpnęłam z bloga: http://wkuchni.usagi.pl/ Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka          Składniki:  Ciasto(...)papryczka chili ·       1 średnia czerwona cebula ·       około 8 średniej wielkości pieczarek ·       400 g pomidorów bez skórki ·       2 łyżki koncentratu pomidorowego ·       sos worhestershire ·       ½ puszki kukurydzy

Mania Gotowania
Jak zrobić kotlety mielone 1058

jego zmielenie lub też samodzielnie zmielić mięso. Wiemy, co jemy Ja wybieram zwykle mięso wołowo-wieprzowe lub mięso z szynki. Możecie użyć również mięsa drobiowego i zrobić kotlety mielone ale drobiowe. Bułka Używamy do związania mięsa suchej bułki kajzerki. Namaczamy ją w wodzie lub mleku. Bułka nam wypłynie na powierzchnię, więc aby w całości nasiąkła wodą, obciążamy(...)zieleniny – koperek i natka sprawdzą się wyśmienicie, podobnie jak Wasze ulubione przyprawy. Mój teść dodaje do kotletów to, co akurat ma pod ręką. Możemy dodać nawet podsmażone wcześniej pieczarki. Wyrabianie masy Podstawą dobrych kotletów jest solidne wyrobienie mięsa. Posłużą nam do tego rączki. Czyste Porządnie wyrabiamy masę tak, aby całość była dobrze połączona. Nie może być tutaj składników luzem

Mieszam w Garnku
Muffinki a’la Pizza 167

podsmażamy na oliwie do momentu aż się „zeszkli”(ok 2-3 minuty). Dorzucamy szynkę i jeszcze chwilkę podsmażamy razem. Odstawiamy z kuchenki. Do wyrośniętego ciasta dodajemy cebulę z szynką, pieczarki, pomidora i połowę sera i mieszamy łyżką, mikserem lub ręcznie. Ja preferuje ostatnią opcję. Jak wszystkie składniki się wymieszają formujemy z nich kulki takie aby wypełniły formę na muffnki(...)Muffinek a’la pizza jest to, że doskonale nadają się do „utylizacji” resztek z lodówki. Dodatki można komponować dowolnie, jak każdą pizzę. Zamiast szynki – salami lub mięso mielone, boczek czy kiełbasa. Można dodać paprykę, oliwki, brokuły czy jakiekolwiek inne warzywa. Pełna dowolność. Trzeba tylko uważać żeby nie wyszły nam same dodatki z odrobiną ciastaJ Powodzenia! The post

Kulinarna Patilogia
Kurczak faszerowany grzybami 315

nadzienia będzie zależał od użytych grzybów – najlepiej użyć mieszanki różnych gatunków: podgrzybków, borowików, maślaków, kurek itp. Jeśli nie przepadacie za grzybami leśnymi można użyć tych hodowlanych np. suszonych pieczarek i orientalnych shitake. Kurczak faszerowany grzybami: 4 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest tak jasny – najlepiej(...)masła 1 płaska łyżeczka mąki (można pominąć) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 gałązka rozmarynu lub kilka gałązek tymianku oliwa z oliwek lub klarowane masło do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest

Poezja smaku
Risotto con asparagi 165

cebula 5 pieczarek2 łodygi selera naciowegopęczek zielonych szparagówsól, pieprzser parmezannatka pietruszki   Przygotowanie:Na rozgrzanej oliwie w głębokim garnku zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i łodygi selera, smaż kilka minut. Do warzyw dodaj ryż i podsmaż na kolor złoto-żółty. Następnie dodaj białe wino. Gdy wyparuje stopniowo dodawaj bulion, od czasu do czasu mieszając(...)dodaj po zdjęciu garnka z ognia, będą wówczas al dente. Dopraw solą i pieprzem. Można też dodać łyżkę masła. Risotto podajemy posypane tartym parmezanem, posiekaną natką pietruszki, oprószone świeżo mielonym pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Leczo z cukinią na zimę. Baza do lecza w słoikach 342

obiadu w kwadrans, wystarczy podsmażyć cebulkę z dobrą kiełbasą (lub kurczakiem), wrzucić zawartość słoika, zagotować  i już. Jeśli ktoś nie lubi z mięskiem polecam dodać np. duszone pieczarki:) Pysznie, zdrowo i bez konserwantów:) *** Chyba sobie jeden słoik już otworzę, bo zima właśnie dzisiaj do nas zawitała. Mam nadzieję, że to będzie krótka wizyta:) Na 5 słoików(...)wydrążeniu miękkiego środka) 2 kg pomidorów (waga po odcięciu białych, twardych części przy "ogonku") 1/2 szklanki wody 5 łyżek oleju 2 płaskie łyżki soli łyżeczka papryki słodkiej mielonej pół łyżeczki ostrej papryki mielonej po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego 3 listki liścia laurowego Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w grubą kostkę lub paski. Cukinie obrać

Maślane ciasteczko
Pęczakotto z bobem, pieczarkami i ricottą 188

międzyczasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek z czosnkiem i świeżym tymiankiem, uważając aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy. Następnie dodajemy pęczak i prażymy, aż stanie się delikatnie przezroczysty. Pęczak   rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy winem, a następnie wywarem warzywnym. Sprawdzamy(...)bób. Całość delikatnie mieszamy, wyciągamy gałązki tymianku i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, ricottę i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut (nie gotujemy). Przekładamy na talerze i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i świeżym tymiankiem

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z pieczonego buraka, sera feta, na miksie sałat i z prażonymi orzechami 211

surowego mięsa, teraz robi się także z warzyw czy ryb. Podobno jest to dopuszczalne. Ja mam mieszane odczucia, bo to trochę jak robić kotlet de volaille z serem czy pieczarkami. Tak, wiele osób to robi, nawet na blogach się z tym spotykam... W każdym razie dzisiaj zapraszam na sałatkę z pieczonego buraka, z fetą, orzechami i miksem sałat. Proste danie(...)średniej wielkości burak 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich 50-70 g sera feta  sos (ilość przybliżona) : 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli szczypta grubo mielonego pieprzu Buraka wyszorować i osuszyć. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut. Wystudzić, obrać i pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lasagne z grzybami leśnymi 195

Lasagne to danie przygotowywane na bazie prostokątnych płatów makaronu. Najbardziej znaną jest chyba wersja z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i mozzarellą.  Korzystając z sezonu grzybowego można taką "zapiekankę" dla odmiany zrobić z pachnącymi grzybami leśnymi.  W październiku mamy Światowy Dzień Makaronu, więc może moja propozycja zainspiruje Was do stworzenia tego pysznego dania np. na obiad tego dnia(...)skleja się podczas gotowania. LASAGNE Z GRZYBAMI Składniki: (forma 20x30) 9 płatów makaronu Lubella Lasagne nr52 100 g mozzarelli 50 g parmezanu 250 g grzybów leśnych (opcjonalnie pieczarki) 1 cebula  1 ugotowana marchewka 400 ml bulionu  300 ml śmietany 1 jajko szczypta soli i pieprzu do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Grzyby oczyszczamy, kroimy i obgotowujemy

Bon appetit mon amie
Jak zrobić tradycyjną tunezyjską szakszukę (shakshukę)? 177

tradycyjna postać jest bardzo prosta, to spokojnie możecie wzbogacać poniższą recepturę o różne dodatki. Do najbardziej typowych należą bakłażan i ziemniaki, ale kto Wam broni dodać do szakszuki szpinak, pieczarki, kiełbaski i co tak naprawdę Wam w duszy gra :) Mój przepis jest połączeniem receptury Yotama Ottolenghiego z książki "Jerozolima" oraz Claudi Roden z "The New Book of Middle Eastern Food(...)porcje: 2 łyżki oliwy 2 duże papryki (czerwone lub zielone) pokrojone w paski 2 łyżeczki pasty harissa ( domowej lub ze sklepu) - można zastąpić 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczką mielonej słodkiej papryki, 1/2-1 łyżeczką chilli w płatkach i 1 łyżeczką mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 4 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki lub przeciśnięte przez praskę

Chilli Czosnek i Oliwa
SZASZŁYKI 137

chce, a co dopiero gotować. Ale wymyśliłam :) Postawiłam na drobiowo-warzywne szaszłyki, wprost z patelni grillowej. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 mała cukinia 2 małe czerwone cebule 5 pieczarek papryka czerwona i pomarańczowa sos sojowy sól pieprz przyprawa do grilla A jak to zrobić: Mięso umyć i pokroić w dość dużą kostkę. Zamarynować w sosie sojowym z pozostałymi przyprawami(...)wielkości kawałki. Nabijać naprzemiennie wszystkie składniki na patyczki. Gotowe szaszłyki obsmażać na grillowej patelni lub grillu z każdej strony. Można dodatkowo jeszcze raz doprawić je przyprawą do grilla lub mieloną papryką

Kuchnia w opałach
Szybki obiad-zupa grzybowa z brokułami 215

zupy jest zjedzony w ciągu dnia. Moje dzieci szybki obiad i kolacja w jednym garnka, za jednym zamachem. Zupa grzybowa z brokułami to zupa z mieszanych grzybów. Pieprzniki, kasztanowe pieczarki, a dodatkowego aromatu dostarczyły jej suszone grzyby. Zupa jest lekko zmiksowana i zagęszczona serem cheddar. Pyszna zupa, smaczny i szybki obiad i zadowolona pani domu. Szybki obiad – zupa Składniki(...)duży brokuł 20 g suszonych grzybów 150 g świeżych grzybów 100 g cheddar 1 łyżka masła 2 łyżki natki pietruszki ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżka soli lub wedle smaku prażona cebula do posypania Zalej suszone grzyby wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Obierz seler, pasternak i marchewkę. Pokrój w plasterki

codojedzenia
Schab z ziemniakami z piekarnika 340

pieczenia. Danie niby proste, ale wyszło tak smaczne, że postanowiłam podzielić się przepisem. Nie musicie ściśle trzymać się składników, wszelaka improwizacja jest nawet wskazana - np. można dodać paprykę, pieczarki albo różyczki kalafiora, a mięso doprawić bardziej pikantnie. A, zapomniałabym;) ja do pieczenia wykorzystałam schab ukrojony od strony karkówki, ta cześć schabu jest bardziej miękka i krucha. Oczywiście chuda karkówka również(...)750g schabu lub chudej karkówki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego czerwona papryka 3 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 6 ziemniaków 3 duże marchewki 2 łyżki oliwy tymianek sól pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie do podania: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki Mięso pokroić na 6-7 plastrów o grubości ok 1,5cm, posypać pieprzem ziołowym, solą, czerwoną papryką, listkami rozmarynu

Obiad gotowy
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 122

siekamy i smażymy na maśle 5 minut. Tak żeby zmiękła, ale nie zrumieniła się. Potem dodajemy wodę i posiekaną na ćwiartki pieczarki. Dusimy pod przykryciem dość długo, tak żeby pieczarki zmiękły. Potem solimy, pieprzymy i bardzo powoli wlewamy śmietanę. Ważne jest żeby wlewać powoli żeby śmietana się nie zważyła. Potem sypiemy koperek - obficie :) Dusimy całość jeszcze trochę i gotowe. Teraz(...)było zrobić minimum 3 porcje. Minimum, bo zawsze lubię jak trochę zostaje na następny dzień :) Więc: 1,5 kg ziemniaków 3 cebule 3 jajka 350 g mąki papryka słodka mielona i czosnek granulowany do smaku olej (do smażenia) Placki ziemniaczane to pewnie każdy potrafi zrobić, ale proszę dokładny przepis: Ziemniaki obieramy, myjemy i drobno ścieramy. Dodajemy do nich

Marder&Marder Manufacture
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 241

proporcje nie są sztywne, możecie je śmiało zmieniać wedle własnych upodobań smakowych. Składniki: - 400-450g marchwi - 300g selera naciowego - 200g świeżych grzybów (u mnie kurki, mogą być również pieczarki, bądź pomijamy ten składnik) - 150g pomidorów - 150g cukini - 150g selera korzeniowego - 150g pietruszki - 100g cebuli - 100g soli - 50g białego wina wytrawnego - 6 gałązek natki pietruszki - po 3 gałązki: majeranku, oregano(...)cukinię i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Grzyby oczyszczamy, cebulę kroimy na połówki, a pomidora na ćwiartki. Wszystkie warzywa wraz z ziołami, natką pietruszki i liśćmi bazylii i laurowymi mielimy za pomocą malaksera, bądź trzemy na tarce o drobnych oczkach (zioła siekamy). Całość przekładamy do dużego garnka o grubym dnie, dokładamy czosnek, sól, wino i oliwę i gotujemy

Be Fit Be Strong