godziny Gdy ciasto wyrośnie krótko je zagniatamy i dzielimy na 10 kawałków. Z każdej formujemy placuszek, nakładamy po łyżeczce konfitury truskawkowej lub dżemu. Zawijamy jak pączka i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Zostawiamy na 30 minut. Zagniatamy składniki kruszonki. Nagrzewamy w tym czasie piekarnik do 180 st.C. Kiedy piekarnik się nagrzeje
Dzieje kuchennej WiewióryPrzygotowanie: Rabarbar pokroić na małe kawałki, zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu 15 minut. Ugotowany rabarbar odcisnąć na sicie. Do soku włożyć kwiatostany sosny (można użyć tylko samych pączków oskubanych z pędu), gotować na małym ogniu 10 minut. Sok zrobi się mętny z dużą zawartością pyłku kwiatowego. Odcedzić na sicie. Do płynu dodać syrop sosnowy niskosłodzony, sok z cytryny
SzczyptaSmaQŚwietna przekąska. Trochę kaloryczna z powodu smażenia na oleju, ale skoro pozwalamy sobie czasem na pączki to i na takiego racuszka można sobie pozwolić :) ja nawet pozwoliłam Córci na jednego i chodziła z nim zadowolona aż zjadła :) słodyczy nadaje jabłko, bo cukru jest tylko 2 łyżeczki. A pomysł wpadł mi do głowy, bo bardzo posmakowały mi te ciasteczka owsiane
Kolorowy PrzepisownikUlubione w mojej rodzinie i przygotowywane nie tylko w Tłusty Czwartek tradycyjne pączki z nadzieniem powidłowym lub wiśniowym to istne niebo w gębie. Mimo, że to prawdziwe bomby kaloryczne, ciężko się od nich oderwać... Najlepsze robi oczywiście Teściowa
Milion SmakówFaworki, czy jak nazywają je w niektórych regionach Polski - chruściki, były zawsze obowiązkowe u mnie w rodzinnym domu w okresie karnawału. Niekoniecznie dokładnie w tłusty czwartek, kiedy królowały tradycyjne pączki. Od kiedy pamiętam, nie mogłem się ich doczekać. Kruche i lekko słodkie. Dziejszy przepis to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie - dokładnie tak robiła chruściki moja babcia, a potem moja
Milion SmakówWychodząc z domu popadam w zachwyt... Boże jak pięknie! W sadzie białe, delikatne kwiatki kwitnącej czereśni witają mnie swym słodkim aromatem, tuż za nimi nie rozwinięte jeszcze pączki kwiatowe śliwy... w rogu czerwień pigwy zachęca do fotografii, winogrono natomiast czeka na rozwinięcie liści. Przyroda w całej swojej krasie budzi się do życia, choć spóźniona, jednak tak nieziemsko piękna, niewinna
Kuchenne aromatyNiestety w dzisiejszych czasach mało kto ma czas na przygotowywanie i jedzenie normalnych i zdrowych posiłków.Doskonałą alternatywą dla pączka lub równie niezdrowej,kalorycznej przekąski będzie mój ulubiony słodki koktajl. Składniki: 250 ml maślanki naturalnej 6 śliwek węgierek 1 łyżeczka brązowego cukru Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, wyciągamy z nich pestki i miksujemy.Dodajemy cukier i podgotowujemy ok.5 minut. Zimną maślankę
Wielki apetytcukrem pudrem i sosem czekoladowym. Postanowiłam przygotować go z dodatkiem wanilii i podać z sosem karmelowym. Świetna opcja dla fanów Tłustego Czwartku, bo może służyć jako szybka alternatywa dla pączków, faworków itd. Zapraszam. Składniki: na ciasto: 200 g masła 500 ml wody szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego (przepis tu ) 300 g mąki pszennej
Wielki apetytkilka słów na temat zastosowania leczniczego sosny zwyczajnej : Syrop z młodych pędów sosny (zalecany zwłaszcza dzieciom) - w nieżytach górnych dróg oddechowych, bólach gardła, anginie, przewlekłym suchym kaszlu. Odwar (z pączków i pędów sosny) - w nieżytach górnych dróg oddechowych, jamy ustnej, gardła, przewodu pokamowego, w astmie oskrzelowej, kokluszu, przyziębicy, chorobach reumatycznych, nerek i przewodów moczowych, w kwasnicy moczowej. Inhalacje
IzaGotujeCzerwone wina były zdecydowanie mocniej reprezentowane. Rozpoczęliśmy od Fernao Pires 2012 , To czerwone wino powstało z białych winogron fernao pires z 6% dodatkiem ulubionej Bagi. W nosie dominujący aromat pączków z różanym nadzieniem. Usta z dużą kwasowością z dużą ilością ściągających tanin. Kolejne to Pato Rebel 2010 . Kupaż Baga, Touriga Nacional i Bical. Dominujące aromaty to bardzo przyjemne czerwone owocowe
królestwo garówtrafić (nas zawieziono). Ale gdy znajdziemy się w środku, to zapomnimy o wszelkich niedogodnościach z trafieniem, a następnym razem nogi same będą nas tam niosły. W Czekoladowym nie ma pączków, ciężkich, tłustych ciast... Są natomiast różnego rodzaje wariacje na temat tart, serników... a wszystko lekkie, smaczne...i z najlepszych produktów. Mus malinowy, przecier porzeczkowy, powidła śliwkowe... wszystko robione
królestwo garówwiem jak Wy, ale ja na samą myśl o tym dniu łapię apetyt na coś słodkiego. I wbrew zdrowemu rozsądkowi doczekać się nie mogę jak zapełnię brzucho przepysznymi pączkami. Aby umilić dzień oczekiwania pozwolę sobie wspomnieć dwukolorowy sernik mojej Mamy. Mistrzostwo świata. Od lat towarzyszy nam przy wszystkich ważnych okazjach. Na przykład ten na zdjęciach powstał na imieniny Babci
Kuchnia po mojemuostatnim smażeniu pączków i oponek zostało mi dużo białek, dlatego żeby je jakoś wykorzystać postanowiłam upiec ciasto z białek i maku znane jako Piegusek. Lubię to ciasto przede wszystkim dlatego, że używa się do niego surowy mak, który po upieczeniu nadaje ciastu ciekawą strukturę. Poza tym piecze się go szybko i łatwo. Składki: 1,5 szklanki białek 1,5 szklanki
Mama Gotujeolej, smażyć z obu stron chwilę. Osączyć z tłuszczu na ręcznik papierowy, posypać obficie cukrem pudrem. Robi się je niesamowicie szybko, są mięciutkie, nie tłuste, prostsze w wykonaniu niż pączki. Obfitego Tłustego czwartku
MarciochaKucharzy