mi pączki - 500 przepisów (strona:21/34)

.574. różowo-ryżowo 144

malinowe płatki ryżowe na sojowym waniliowym mleku z gorzką czekoladą i syropem waniliowym ~ Zostałam w domu dzisiaj, po tym weekendzie... ;) Będę pączki smażyć

breakfast of dreams
.575. sernik bez piekarnika - drugi sposób 128

gotowany sernik z truskawkami~ Wczorajszy dzień mało produktywny był. Pączków nie usmażyłam. Do książek nie zajrzałam. Przespałam połowę dnia. Tak więc proszę o zaciśnięcie kciuków za kartkówkę z biologii i sprawdzian z WOKu... Przepis dodam wieczorem ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g mielonego twarogu ~jajko ~1 1/2 lekko czubatej łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego ~1/3 szklanki mleka (u mnie sojowe waniliowe) ~cukier/stevia

breakfast of dreams
Schiacciata, czyli płaski chleb toskański 135

Bona Apetita! Iza ze Smaczna Pyza Agata z Kulinarne Przygody Gatity Marzena z Zacisze Kuchenne Paulina z Buszująca w Kuchni Edyta z Przy kuchennym stole Karina z Jak pączek w maśle Wiesława z Zapach chleba Bernardeta z Mój kulinarny pamiętnik Monika z Niezapomniane smaki Monika z Pin Up Cooking Looking --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój

Marder&Marder Manufacture
Weekend z grillem #2 162

mąki pszennej 225 ml wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Na wstępie powiem, że przepis podpatrzyłem u Kariny z bloga Jak pączek w maśle . To najprostsze z możliwych bułki pszenne. Proste i zwykłe, bo takie właśnie najlepiej pasują do grillowanej kiełbasy. Nie będziemy się bawili we wstępne rozczynianie drożdży. Sprawdziłem - nie trzeba

Marder&Marder Manufacture
Wytrawny omlet po chińsku z pieczoną kaczką i pieczarkami 106

Smacznego! Tym razem w Wypiekaniu na śniadanie udział brali: Dorota z Moje Małe Czarowanie Marzena z Zacisze Kuchenne Małgosia ze Smaki Alzacji Bożena z Moje Kucharzenie Karina z Jak pączek w maśle Wiosenka z Eksplozja Smaku Alina z Ala piecze i gotuje Dobrawka z Bona Apetita! Monika z Niezapomniane smaki Marzena z Kulinarne szaleństwa Maniusi Bernadeta z Mój kulinarny pamiętnik

Marder&Marder Manufacture
Biscotti 149

zobaczenia przy kolejny Wypiekaniu na śniadanie. Albo wcześniej :) Tym razem w Wypiekaniu na śniadanie udział brali: Ola z Przepisy Aleksandry Agnieszka z Kuchnia Maryny Karina z Jak pączek w maśle Marzena z Kulinarne Szaleństwa Maniusi Bożena z Moje domowe kucharzenie Joanna z Różowa Kuchnia Kinga z Małe Kulinaria Magda z Kulinarna Piniata Dorota z Moje Małe Czarowanie Łucja z Fabryka

Marder&Marder Manufacture
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 132

Dzisiaj jest Tłusty Czwartek, ale chciałam złamać jakoś ten kanon pysznych pączków, chrustów delikatnych jak mgiełka i pachnących obwarzanków... Jakiś przepis na te pyszności z pewnością się u mnie pojawi, ale dziś chciałabym Wam przedstawić coś lekkiego do piątkowej porannej bułeczki :) Składniki: 250g półtłustego lub chudego sera białego łyżka śmietany 12% 5 niedużych rzodkiewek pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Szczypiorek

ChilliJemy
Płatki śniegu czyli smażone ciasteczka - rozetki 172

moja babcia. Nie przepadam specjalnie za karnawałowymi wypiekami. Głownie ze względu na wysoką zawartość tłuszczu oraz poświęcony im czas. Gdy byłam dzieckiem mama często w okolicach Tłustego Czwartku smażyła pączki, faworki czy oponki. Jednak z biegiem lat zwolenników tychże smakołyków było coraz mniej, aż w końcu zaprzestała. Jednak te ciasteczka są leciutkie, kruchutkie, a po posypaniu ich cukrem pudrem wyglądają

My simple kitchen
Tortowe ciasto wiśniowe. I w jakim kierunku zmierza mój blog? 130

Kiedy za pasem Wielkanoc nie znajdziecie u mnie szerokiego wyboru żurków, mazurków i babek. A kiedy zbliża się Tłusty Czwartek nie zamykam się w kuchni i nie smażę tony pączków, za którymi nie przepadam. Oczywiście zdarzają się także wyjątki. Ale wyznaję zasadę, że to blog jest dla mnie, a nie ja dla bloga. Jednym słowem - nie robię czegoś tylko dlatego

My simple kitchen
Gorąca czekolada truskawkowa 116

Przyznać się, ile pączków już dzisiaj zjedliście? ;) Ja wprawdzie nie podeślę Wam przepisu na domową produkcję tych słodkości, ale mam dla Was coś równie słodkiego - gorącą czekoladę truskawkową. W piękny, różowym kolorze - w sam raz na Walentynki :) Piliście już kiedyś taką? To polecam ją osobom którym nie straszna słodycz w buzi :)  Składniki: 15 dag truskawek (użyłam mrożonych

My simple kitchen
Konfitura z płatków róży 152

gotowania a jedyne co nam potrzebne to waga i makutra lub dobry blender.  Żadna konfitura nie pachnie tak pięknie i nie smakuje tak słodko jak różana. Świetna do pączków, herbaty, ciast, ciastek czy deserów. SKŁADNIKI: płatki dzikiej róży cukier 3x więcej niż waga płatków sok z ¼ cytryny WYKONANIE: Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi konfitura miałaby gorzkawy

Pyry na Gaz
Pączuchy ziemniaczane 85

poprzednim przepisie) to może przybliżę nieco tę regionalną potrawę. Od zawsze to danie funkcjonowało pod nazwą "pączuchy", zapewne ze względu na sposób przyrządzania- na głębokim tłuszczu (podobnie jak pączki). Składniki: 1 kg ziemniaków 8 dag masła 4 jaja 16 dag śmietany 1 cebula 9 dag mąki Sól, pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować, zmielić, wymieszać z żółtkami, startą cebulą

Tradycyjna Kuchnia
Pączki z jabłek 108

Niecodzienne pączki :) Lubię ten przepis, bo jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a powstałe jabłkowe pączusie są pyszne. Składniki: 10 jabłek 4 jaja 10 dag mąki cynamon konfitura olej do smażenia cukier waniliowy Wykonanie: Jabłka umyć, wydrążyć z jednej strony i wyjąć nasiona. Oprószyć wnętrze jabłek cynamonem i włożyć konfiturę (najlepiej domową). Następnie wymieszać żółtka z mąką oraz dodać

Tradycyjna Kuchnia
Langosz, lángos - placek węgierski z serem i kwaśną śmietaną 129

uformować 10 kulek, które rozwałkować na placuszki wielkości talerzyka deserowego. Ułożyć na stolnicy lekko wysypanej mąką na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypać startym serem i nałożyć łyżkę kwaśnej śmietany

Tradycyjna Kuchnia
Bułki drożdżowe z kapustą 137

ostudzonymi ziemniakami, przyprawić do smaku i dodać 1 łyżkę masła z cebulką. Wykonanie bułeczek: Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku, spłaszczyć na dłoni i nadziewać farszem kapuścianym. Zlepiać jak pączki, formując dosyć duże bułki. Układać na blachę wysmarowaną tłuszczem, smarować buły rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Następnie przestudzone, złociste buły w ciepłym masełku

Tradycyjna Kuchnia