mi pączki - 500 przepisów (strona:18/34)

Kudłacze 155

Pączki bez nadzienia o bardzo nieregularnych kształtach, stąd nazwa"kudłacze".     Składniki: -5 dkg drożdży -1,5 łyżki cukru -220 ml ciepłego mleka -3 żółtka -2 szklanki i 3 łyżki mąki -szczypta soli -aromat -2 łyżki oleju -olej do smażenia Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 1/4 mleka, 3 łyżki mąki, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy

Maminek kulinarny
Najlepsze Faworki 119

mniejsze. Na środku każdego paska robimy nacięcie nożem wzdłuż. Przez to nacięcie przewlekamy jeden koniec faworka na drugą stronę. Rozgrzewamy olej do 180 stopni. I tak jak przy pączkach, przyda nam się termometr i duży garnek lub frytownica. Faworki smażymy partiami. Szybko rosną i robią się pęcherzyki powietrza, więc nie oddalamy się na ploty. Wystarczy im dosłownie pół minuty

ladykitchen
Fantazyjny chrust (faworki) 143

TŁUSTY CZWARTEK jak sama nazwa nam podpowiada tłuste smakołyki w czwartek się zjada.  Pączki,oponki, chrust zwany też faworkami są najchętniej przygotowanymi słodkościami. Chrust zawsze lubiłam, ale rzadko go robiłam, tym razem na szybko go przygotowałam, ciasto tylko rozwałkowałam, cienko, o różnej długości w paski pokroiłam i na tłuszczu usmażyłam. Pionowo ciasto do garnka wkładałam i dzięki temu fantazyjne

Moniki Smakołyki
Faworki (chrust) 177

tego przepisu wychodzą naprawdę bardzo smaczne! Są w miarę kruche, lekko słodkie, łatwe, szybkie w przygotowaniu i nie przesiąknięte tłuszczem. Przepis ten, jak i kilka innych na blogu (np.: pączki , naleśniki , wafle ) jest na podstawie przepisu mojej babci, więc mogę Wam gwarantować, że te chruściki wyjdą pyszne! Faworki (chrust) - przepis: Składniki na ok. 40-50 sztuk: 400-450 g mąki

Kuchnia Łukasza
Pączki hiszpańskie - gniazdka 122

Olej rozgrzać i smażyć do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Do oleju wrzucamy gniazdka wraz z papierkiem, który po chwili sam się odklei. Wyjmujemy go i przewracamy naszego pączka na drugą stronę.  Osuszamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i studzimy na kratce. Lukier: cukier puder sok z cytryny, limonki albo pomarańczy Cukier puder należy bezwzględnie przesiać

Karczma Honorietty
Lukier - najprostszy przepis 107

Bardzo szybki i prosty - najprostszy przepis na lukier do ozdabiania ciast, pączków, pierniczków, drożdżówek i wszystkiego, co nam się spodoba. Na bazie (tylko) cukru i wody, świetny dla alergików. Można dodać do niego soku z cytryny do smaku, ale i bez niego też jest bardzo dobry. Lukier na  pierniku staropolskim 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki  wody

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Frytkownica vs. wok – 4 podstawowe różnice 158

sposób smażyć także mięsne czy rybne kotlety, skrzydełka i filety, panierowane lub nie, a także potrawy jarskie w postaci pierogów albo krokietów. Nawet słodkie potrawy, jak owoce w cieście, pączki, chruściki czy popularne „gniazdka” przygotować można techniką zatopienia we wrzącym oleju. Warto smażyć w ten właśnie sposób, o ile nie mamy zamiaru wyłączyć smażonych potraw w całkowicie z diety, gdyż

WojnaNaSmaki.pl
Jak zostałam elfem w fabryce Świętego Mikołaja. I pierniczki na osłodę 183

pierniczkowe serca i krajanka miodowa. Do tego klejner i berliner - te pierwsze wyglądają jak chrust, tyle, że z ciasta drożdżowego z domieszką korzennych przypraw; a berlinki to po prostu pączki. W tygodniu przygotowujemy tysiące tych specjałów! I gdy tak układałam na blachach setki malutkich ciasteczek, nucąc sobie pod nosem świąteczne melodie, doszłam do wniosku, że czuję się jak elf przed

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pulchne placuszki z marchewki 121

pomidorów , a także ze szpinaku i porów . Zawsze formowałam z masy płaskie krążki, które smażyłam na małej ilości tłuszczu. Dzisiejsze placki są zupełnie inne. Kojarzą mi się z pączkami, albo racuchami mojej Babci. Wszystko za sprawą dodatku proszku do pieczenia i smażeniu w głębokim tłuszczu. Pod wpływem wysokiej temperatury oleju placuszki momentalnie pęcznieją i stają się lekkie jak chmurka

Chilli Czosnek i Oliwa
Smalec (czysty) 221

wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden składnik: słonina Z podgardla albo boczku także można wytopić smalec, ale uzyskamy

PaleoSMAK
Zrazy z łopatki w sosie własnym 606

kruchutkie zraziki , wypełnione tradycyjnym farszem . Nie jest to klasyczny przepis , tylko tuningowany , ale to nie zmienia faktu ,że w chłodne dni , moje dzieciaki pochłaniają je jak by to były pączki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta potrawa jest

Ogrodnik w podróży
Galette z masą serową i śliwkami 222

się nauczyłam, że jak coś zostaje to zawsze warto wykorzystać to do czegoś innego. No tak... tylko co zrobić z 5 żółtek, które zostają po zrobieniu np. bezy? Faworki? Pączki? Nie... i nie... Miałam ochotę na sernik, a zarazem na jakąś tartę... summa summarum zrobiłam z tego Galette z masą serową i śliwkami. Niebo w gębie! Zniknęło zanim zdążyło ostygnąć

Jedzeniomania
Drugie śniadanie do szkoły #1 206

będą wracały w plecaku do domu, szczególnie z powodu "zakazanych" smakołyków w sklepiku szkolnym. Na szczęście wychowawca zaznaczył na pierwszym spotkaniu, że w śniadaniówkach mają być kanapki a nie pączki :) Cieszę się też, że pojawiło się Rozporządzenie definiujące, jakie produkty uczniowie będą mogli kupić w sklepiku szkolnym. Opinie są podzielone, ja uważam że to słuszny krok, chociaż przede wszystkim powinniśmy

Atlas Smaków
Pączusie po bawarsku 149

małe kulki, kłaść na stolnicy posypanej mąką. Odstawić na 20 minut. Podgrzać tłuszcz do smażenia. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany, gdy wrzucony kawałek ciasta szybko wypłynie i zrumieni się. Usmażone pączki układać na serwetce w celu osączenia, posypać cukrem pudrem

Camilla w kuchni
Mój pierwszy raz z See Bloggers 163

bułeczki do mini burgerów, to przedstawiła bardzo atrakcyjne menu dla wszystkich mięsożerców. W kuchni było bardzo radośnie, a ja - jako jedyny rodzynek w żeńskim gronie - czułem się jak pączek w maśle. Na warsztatach wszystko byłoby git, gdyby nie fakt, że odwiedziło nas stado niewychowanych ludzi, którzy niepostrzeżenie zgarnęli nasz chleb oraz różne ingrediencje przeznaczone do gotowania i zrobili sobie

Food Square