mi pączki - 500 przepisów (strona:11/34)

Donuts! 140

pączka nie czekam do Tłustego Czwartku. W ramach przygotowań, już dziś zawinęłam rękawy i wzięłam się za wyrób. Do przygotowania ciasta podeszłam niezbyt entuzjastycznie, bo to oznacza spotkanie z drożdżami, z którymi nie zawsze wychodzi mi praca. Ale ku mojemu zdziwieniu ciasto szybko urosło, wycinanie kółek - sama zabawa, a smażenie zajęło kilka minut. I tak, mam własne pączki, które mogą(...)tylko rywalizować z tymi od babci :) Z taką wielką porcją donuts, przypomniały mi się Tłuste Czwartki w domu. Pamiętam, że zawsze była tona pączków, faworków i pytanie na drugi dzień - ile zjadłaś pączków? Nie pamiętam swojego rekordu, ale na trzech zdecydowanie nie kończyłam. Jeżeli macie ochotę na takie z dziurką, polecam  ten   przepis.  Składniki

pink envelope
Pączki na niedzielę 149

Każdy choć raz w życiu powinien spróbować domowych pączków. Ich smaku i aromatu nie da się porównać do tych z cukierni. Gdyby się komuś wydawało, że smażenie pączków to zadanie przerastające jego możliwości, to się myli. Przecież nie musi od razu piec luksusowych czy wybornych , może zacząć od zwykłych pączków na niedzielę. Prostych i łatwych do zrobienia, a karnawał(...)najlepszy czas do podjęcia takich prób. Ja już zaczęłam i chociaż moim pączkom daleko do tych jakie robi moja mama nie zniechęcam się, bo czyż nie trening czyni mistrza". Czytaj więcej

Wiem co jem
44.Pierwszy tłusty czwartek z symfonią smaków: czyli miodowe pączusie struffoli! 233

Witamy tłusto i słonecznie! (; Dziś niemal wszystkie blogi kulinarne nie stronią od faworków i pączków (które oczywiście uwielbiamy), a więc i my tłustego czwartku nie mogłyśmy pominąć! Na obchodzone dziś w większości domach święto(i nie tylko na dziś) proponujemy Wam sporządzenie struffoli, czyli miodowych kuleczek, które są mniejszym włoskim „rodzeństwem” dużych i jędrnych pączków pełnych słodkiego nadzienia! Struffoli(...)Wcale się nie dziwię, ponieważ poprzez ich małą wielkość (na jeden kęs) nie musimy się od razu zapychać, tylko spełnić naszą słodką zachciankę  – są świetną alternatywą dla dużych pączków! Struffoli można  długo przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, aby nie stwardniały.. Są chrupiące i mięciutkie w środku - wręcz rozpływają się na podniebieniu! (; Aby nie przedłużać

Symfonia Smaków
Staropolskie faworki 156

Tłusty Czwartek to dzień, w którym bezkarnie pochłaniamy duże ilości pączków, faworków i racuchów. Taki nasz cudowny, polski zwyczaj i co najważniejsze mimo wysokiej kaloryczności przysmaków chodzą słuchy, że w ten dzień nie tuczą. Na blogu czekają już na ciebie pączki serowe , c ynamonowe , oponki , donaty , klasyczne pączki , pieczone wersje faworów i pączków , oraz hiszpańskie churros . Takie faworki przygotowywała moja

Wielki apetyt
PĄCZKI Z KREMEM WANILIOWYM 114

pączki: 1/2 szklanki (125 ml) mleka 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 2 łyżki cukru 250 g mąki pszennej tortowej lub mąki do ciast drożdżowych mała szczypta soli 1 małe jajko 2 żółtka 30 g roztopionego masła 20 ml spirytusu na krem:  1/2 laski wanilii 250 ml mleka 1/2 budyniu waniliowego (2 łyżki, około(...)wycinamy nowe krążki. Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy podsypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Na około 10 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać smalec (najlepiej dłużej, w większym i szerokim garnku ) do temperatury 180 stopni. Połowę wyrośniętych pączków wkładamy na nagrzany olej i smażymy przez około 1 - 2 minuty z każdej strony

KuchcikoweLove
Pączki z pigwą 103

Dobre pączki nie tylko na tłusty czwartek Składniki - 4 szklanki mąki + do podsypania - 5 żółtek - 100 g masła - 1 szklanka cukru - 1/3 szkl mleka - 2 paczki suchych drożdży - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka spirytusu lub wódki - 1 słoik powideł z pigwy - 1 l oleju - cukier puder  Sposób przygotowania 1. - Do lekko ciepłego mleka dodać drożdże 1 łyżkę cukru(...)troszkę mąki wyłożyć ciasto z ciasta zrobić rulon nie zagniatać  zbyt mocno podzielić na małe porcje a każdej porcji zrobić placek dać łyżeczkę powideł z pigwy  skleić pączek położyć na stolnicy sklejeniem w duł pączki zostawić na chwilę aby troszkę wyrosły 4. - w garnku lub frytkownicy smażyć pączki na oleju odsączyć na papierze posypać cukrem pudrem

W królestwie smaków Beaty
Pączki domowe 116

Pączki znane były już wśród starożytnych Rzymian. Jadano je chętnie w ostatnich dniach karnawału. Na początku były tłuste i bez cukru. Prawdopodobnie pomysł na dodanie cukru do pączków przywędrował z północnej Afryki. Pączki osłodzono wzorując się na recepturze egipskiej, a jak powszechnie wiadomo, Arabowie znani są z bardzo słodkich łakoci. (więcej o historii pączków znajdziesz na stronie poradnikzdrowie.pl) Składniki

Tradycyjna Kuchnia
Pączki cynamonowe 99

oparciu o przepis na pyszne pączki serowe  postanowiłam przygotować pączki na bazie twarogu z cynamonem i wanilią. Sama nie wiem które lepsze....jak myślisz? Wiem już, że obie wersje przygotuję dla swoich dzieci na Tłusty Czwartek ( mąż też się ucieszy). Ich przygotowanie nie wymaga zbyt wielkich umiejętności, wystarczą dobrej jakości składniki i chęci a efekt przerośnie twoje oczekiwania. Gorąco(...)jest gorący kapnij do niego kropelką wody. Jeśli jest zimny dopiero po chwili zacznie skwierczeć) Za pomocą łyżeczki nabieraj porcje ciasta. Staraj się by były one jak najbardziej kuliste. Pączki smaż na rumiany kolor z obu stron. Usmażone pączki koniecznie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu po smażeniu połóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar oleju. Posyp je cukrem

Wielki apetyt
Najlepsze pączki na tłusty czwartek 247

Robiliśmy już faworki i oponki serowe... Tym razem spróbujemy pączusiów SKŁADNIKI (na o 30 pączków): 2 szklanka (250 ml) mleka 100 g świeżych drożdży 5-6 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki cukru wanilinowego 2 jajka 4 łyżki spirytusu 2 litry oleju np. rzepakowego lub smalcu, 1 kg mąki pszennej tortowej 8 żółtek 8 łyżek stołowe masła , roztopionego i ostudzonego(...)minut do wyrośnięcia. Marmoladę przełożyć do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę. Powoli  rozgrzewać olej. Przygotować talerze wyłożone ręcznikami papierowymi oraz łyżkę cedzakową. Wyrośnięte pączki wkładać na odpowiednio nagrzany olej  i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony. Paczki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Smażyć następne pączki jak poprzednio. Po usmażeniu wylać

MarciochaKucharzy
Domowe donuty 404

Amerykańskie pączki z dziurką czyli donuts lub nieco bardziej po polsku – donuty były na mojej liście już od dłuższego czasu i choć przejrzałam dużo przepisów zdecydowałam się zrobić je z babciowego ciasta na pączki ( w oryginale można zobaczyć je tu ). Zamiast nadzienia z dżemu domuty mają słodki lukier i są udekorowane cukiereczkami. Do ich przygotowania będziecie potrzebować dwóch okrągłych(...)foremek w różnych rozmiarach – można zrobić je np. ze szklanki i kieliszka. Z podanych proporcji wyszło mi 20 pączków. Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) Oddzielamy żółtka od białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego

Ciastkozercy
Kombinowanie: co zrobić z ubitą kremówką? 123

dzisiaj ogłaszam dzień lenia: nie robię nic pożytecznego, tylko to, co mi się zachce. Będę przeglądać blogi, oglądać ulubione seriale. Trochę poczytam, może upiekę muffiny...? Już teraz wiem, że pączków w czwartek nie będzie - nie będę miała kiedy przygotować, a że smażenie w głębokim tłuszczu nie jest moim ulubionym zajęciem... Cóż, może za rok. Tym razem zadowolimy się kupnymi(...)proszę na mnie krzywo spod oka nie patrzeć - pączek być musi, inaczej rok nie będzie szczęśliwy, a przecież chcecie, żebym była szczęśliwa, nawet kosztem kupnego pączka, prawda...?).To skoro co do pączków jesteśmy zgodni, przejdźmy do tego, co jednak sama przygotowałam. Otóż, po zrobieniu sernika, została mi ubita kremówka. Nie byłam pewna, ile mi będzie potrzeba do ozdobienia ciasta, zmiksowałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze faworki świata! 227

znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś(...)tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Źródło Postaram się dodać 3 przepisy na pyszne pyszności z ciasta faworkowego.  Przepis pochodzi zaprzyjaźnionej babci Jadzi.  Tak pysznych i kruchych faworków nigdy nie jadłam i znając życie

Malinowe Pocałunki
Tłusty czwartek - droga przez mękę 143

piekę więc jestem skazana na kupne ( a z tym bywa różnie) lub darowane przez krewnych lub przyjaciół ( tu już jest lepiej), to pozostaje fakt , ze zwyczajnie nie lubię pączków ( zresztą mało które ciasto lubię). Faworki jeszcze pochrupię ale tak dla zasady. Ale jak sami wiecie- przed szaleństwem pączkowym uciec się nie da. W sklepie choć bym kupowała 1 bułkę nieodmiennie(...)pada pytanie - a pączków Pani nie bierze ? Potem telefony od Rodzinki ( znajomych) - a jak będziemy szli to kupić Ci pączki ? A co ja mam u licha z tymi pączkami robić ? Zjem pół i w gardle mi reszta staje . Trudno- zamrożę po prostu to czego nie zjedzą. A sobie na tłusty czwartek upiekę ziemniaczki albo frytki

Buniabaje w kuchni
Wilno. Rodzinna historia smaków - recenzja książki 153

Pączki, bliny, cepeliny ... Dzisiaj mam dla Was recenzję książki niezwykłej - książki o smakach, obyczajach i historii Wileńszczyzny i Polakach tam mieszkających. Oprócz świetnych przepisów (zaraz i o nich), p oznajemy historię polskich i litewskich potraw, znajdujemy anegdoty o życiu Polaków w Wilnie i jego okolicach oraz słuchamy rodzinnych historii autorki - Ewy Wołkanowskiej-Kołodziej, której mama była znaną na Litwie kucharką(...)gotowała na oko - postanowiła Pani Ewa spisać i pokazać szerszemu gronu. Kuchnia na Wileńszczyźnie "stoi" ziemniakiem i twarogiem - dlatego znajdujemy tu moc przepisów na cepeliny, bliny , ziemniaczane babki, twarogowe pączki, a także kołduny, kibiny, sałatki, śledzie i chrusty! No i dowiadujemy się, że Litwin się nie rodzi - on wykluwa się z cepelina ;) Przepisy okraszone są zdjęciami i ciekawostkami

Moje Kuchenne Rewelacje
Racuchy drożdżowe jak pączki 162

racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra i ostatki, czasem też stanowiły proste danie obiadowe. Posypywane są cukrem pudrem lub podawane z powidłami.” Racuchy drożdżowe jak pączki.     Składniki: - 410g mąki luksusowej (typ 550) - 2 jajka - 1 żółtko - 60g świeżych drożdży - 1,5 szklanki ciepłego mleka * - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków - 2 łyżki cukru waniliowego(...)racuchy z zewnątrz się przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące oprószamy cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe jak pączki – lekkie, puszyste z chrupiącą skórką. Na śniadanie, obiad, deser, czy też kolację. Dzieci uwielbiają takie potrawy, ale dorośli również nimi nie pogardzą. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 racuchów. Do obiadu

mojewypiekiinietylko