Pączki pączki pączki! Słysząc słowo pączki oczywiście przed oczami mamy tłuściutkie pączki wypiekane na Tłusty Czwartek. A ja dziś mam dla Was inne pączki – w wersji wytrawnej. Wypełnione dość kontrowersyjnym , ale też niesamowicie smacznym farszem – z kaszy gryczanej , cebulki i wątróbki. A jak wiemy wątróbkę jedni kochają , a inni nienawidzą. Gwarantuję , że w tym połączeniu wszyscy się nią(...)będą zachwycać, a nawet z przyjemnością sięgną po dokładkę. Takie pączki podane z gorącym czerwonym barszczykiem są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. CIEKAWOSTKA! W zaledwie stugramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się niemal 10mg żelaza, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka! Dostarcza ona solidnej porcji cynku , jest bogata w witaminę B i jest
Ostra na SłodkoPączki pączki pączki! Słysząc słowo pączki oczywiście przed oczami mamy tłuściutkie pączki wypiekane na Tłusty Czwartek. A ja dziś mam dla Was inne pączki – w wersji wytrawnej. Wypełnione dość kontrowersyjnym , ale też niesamowicie smacznym farszem – z kaszy gryczanej , cebulki i wątróbki. A jak wiemy wątróbkę jedni kochają , a inni nienawidzą. Gwarantuję , że w tym połączeniu wszyscy się nią(...)będą zachwycać, a nawet z przyjemnością sięgną po dokładkę. Takie pączki podane z gorącym czerwonym barszczykiem są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. CIEKAWOSTKA! W zaledwie stugramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się niemal 10mg żelaza, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka! Dostarcza ona solidnej porcji cynku , jest bogata w witaminę B i jest
Ostra na Słodkocroissanta , oszalał najpierw cały Nowy Jork, a później Internet, gdzie blogerzy prześcigają się w przepisach na odkrycie tajemniczej receptury, skrywanej przez Dominique'a Asnela (właściciela cukierni, w której te pączki powstały). Ponoć by dostać choć jednego cronuta , nowojorczycy stoją w kilkugodzinnych kolejkach (jak po słynne produkty od Apple'a) i płacą bagatela $5 za sztukę. Warto przy tym nadmienić(...)jeden klient może nabyć wyłącznie dwa pączki. Jako że po samego cronuta do Nowego Jorku się nie wybieram (a sądzę, że znaleźliby się i tacy delikwenci, którzy po kulinarne nowinki są w stanie przebyć tysiące mil), to postanowiłem upiec je w domu. Skorzystałem z przepisu Doroty z Moich Wypieków na ciasto duńskie i upiekłem je jak tradycyjne pączki
Food Squarelekko oprószonym mąką - gotowe pączuszki przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20-30 minut - pod koniec wyrastania w szerokim rondlu zacząć rozgrzewanie oleju, pamiętając, aby jego ilość pozwoliła pączkom nie stykać się z dnem garnka - temperatura oleju powinna wynosić około 170 stopni, najlepiej jest smażyć pączki z użyciem termometru, jeśli go jednak nie posiadacie, stopień rozgrzania tłuszczu można sprawdzić(...)wrzucając kawałek skórki chleba - jeśli niemal od razu wypływa, a wokół niej tworzą się bąbelki, można zacząć smażyć pączki - ważne jest też, by temperaturę oleju regulować w trakcie smażenia, zwłaszcza, jeśli przygotowujemy sporą ilość pączków, gdyż zbyt niska temperatura spowoduje nasiąkanie tłuszczem, a zbyt wysoka - szybkie brązowienie wierzchu przy niekoniecznie już usmażonym środku - pączuszki wrzucamy do oleju w ilości, która
Smakołyki Berenikijeszcze na dziś kilka rzeczy przygotować, ale w końcu stwierdziłam, że Tłusty Czwartek jest raz do roku, poza tym C. patrzył błagalnie, bo już od pół roku na te pączki czeka...Najpierw szukałam przepisu w książkach, ale wszystkie były na samych żółtkach, a ja nie mam ochoty znów walczyć z zalegającymi białkami. Sięgnęłam więc do sprawdzonego źródła, czyli Moich wypieków(...)właśnie stamtąd czerpałam inspirację. Mocno jednak pozmieniałam proporcje, a poza tym nadziałam pączuszki... Czekoladą. Nie mam odpowiedniej końcówki do nadziewania, i zawsze mam w pączkach wielkie dziury. Z kolei zaklejanie w pączkach marmolady - jak dla mnie - mija się z celem. W związku z tym do każdego pączusia wpakowałam pół kostki czekolady. Efekt? Co najmniej zadowalający. W jeszcze ciepłych czekolada
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna to potem zrzucić w czasie Postu). Wcześniej prezentowałam Wam rodzinny przepis na faworki ( TU ), które również masowo pochłania się w Tłusty Czwartek, dopiero dzisiaj przyszła pora na pączki. Przyznam, że są to pierwsze pączki w moim życiu i nastresowałam się przy nich nie lada! Poza tym tego dnia (wczoraj) miałam strasznego pecha - miska, do której wlewałam zużyty olej pękła(...)rozlała swą zawartość po całej kuchni. Całe mieszkanie pachnie mi teraz pączkiem i na nic się zdają otwarte na oścież okna. Powiem Wam jednak jedno - za ten smak mogę oddać tę jedną miskę i konieczność wietrzenia przez tydzień ;) Ja swoje pączki nadziałam śliwkowym czokodżemem ( TU ), ale myślę, że możecie lawirować w tym zakresie dowoli ;) PĄCZKI ZE ŚLIWKOWYM CZOKODŻEMEM Składniki
Życie zamknięte w smakujakiegoś czasu przygotowywałam się do zrobienia tradycyjnych pączków ale ten czas tak szybko przeleciał że w końcu nie zrobiłam Rozmawiałam dziś z koleżanką i ona podesłała mi przepis na szybkie pączusie serowe. Marta wielkie dzięki Wracając do domu kupiłam wszystko co trzeba i zabrałam się za ich zrobienie Składniki: - 200 g serka homogenizowanego waniliowego - 1 szklanka mąki - 1 jajko(...)łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy - cukier puder waniliowy do posypania - olej do smażenia Są to najszybsze i najprostsze pączki o jakich słyszałam. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy na jednolitą masę. W garnku rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy na łyżkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Pączki smażymy po kilka minut z każdej strony do otrzymania pięknego brązowego koloru. Niestety
Kuchenne WariacjePrzed tłustym czwartkiem robiłam profiterolki i szczerze powiedziawszy nie chciałam już nic innego robić, ale wtedy Asia z Kwestii Smaku zaserwowała pomysł na pieczone pączki. Decyzja była szybka - trzeba zrobić - Tomkowi tak posmakowały, że kiedy skończyła się jedna porcja robiłam następną ;) Są mięciutkie i puchate. Pracy z nimi mało, są proste i szybkie w przygotowaniu. Bardzo(...)złożyć na pół, zlepić brzegi jak w pierogach, złączenie zebrać w jedno miejsce tworząc kulkę, położyć na papilotce do muffinek złączeniem do dołu. Tak samo postąpić z każdym kolejnym pączkiem. Odłożyć na blaszkę w sporych ostępach, zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Najlepiej pączki rozłożyć na 2-3 blaszki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte pączki
Plate of Joyczyli baaaaardzo tucząco i niezdrowo. Ale raz do roku, w dodatku w okresie karnawału, można sobie pozwolić. Korzystając z zaproszenia Bożenki na wydarzenie Ciasto na niedzielę , tym razem usmażyłam pączki hiszpańskie. Składniki: - 500ml wody - 300g mąki tortowej - 120g masła - 6 średnich jaj - szczypta soli Lukier: - cukier puder - sok z cytryny - trochę wrzątku - woda różana (opcjonalnie) Dodatkowo: - olej do smażenia - papier(...)każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Z cukru pudru, soku cytrynowego, wody różanej i wrzątku przygotowujemy lukier ucierając wszystkie składniki. Pączki smarujemy gotowym lukrem. Pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie, gniazdka to jeden i ten sam wypiek. Lekkie, słodkie, pachnące różą – do kawy, herbaty… i nie tylko. Kto ma ochotę może zajrzeć na chrusty
mojewypiekiinietylkonieco uatrakcyjnić naszą wersję pączków hiszpańskich , postanowiliśmy w niej wykorzystać sok i skórkę z czerwonych pomarańczy Składniki: - 100 g mąki - 50 g masła - 2 jajka - 1 łyżeczka cukru - szczypta soli - 75 ml soku z czerwonych pomarańczy - starta skórka z pomarańczy - cukier puder + woda do lukru - olej do smażenia Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Następnie wlewamy sok z solą(...)masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy okręgi (średnica ok. 7cm) na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia (takie kwadraciki można pociąć wcześniej lub dopiero po nałożeniu masy na pączki). Na rozgrzany olej wrzucamy pączki papierem do góry. Po ok. minucie zdejmujemy papier (powinien sam odchodzić od ciasta). Pączki smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony – do momentu
Kuchenne Wariacjegalaretki. Co więcej, jabłka doskonale sprawdzają się w towarzystwie wieprzowiny i dziczyzny. Pokrojone zaś w cieniutkie plasterki służą jako ozdoba zarówno dań głównych, jak i deserów. Racuchy jak pączki, z jabłkami. Składniki: - 410 g mąki luksusowej (typ 550) - 2 jajka - 1 żółtko - 60 g świeżych drożdży - 1,5 szklanki ciepłego mleka * - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków - 2 łyżki cukru(...)wewnątrz nie dosmażą). Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące oprószamy cukrem pudrem. Racuchy przygotowałam z podwójnej porcji podanych wyżej składników. Racuchy jak pączki, z jabłkami zrobiłam ( między innymi ) w odpowiedzi na pytanie Blue Raven. W komentarzu do racuchów jak pączki napisała: „ Blue Raven 31 lipca 2015 at 08:13 A tam racuchy, pączki
mojewypiekiinietylkoPączki ziemniaczane pierwszy raz jadłam będąc na Ziemi Dobrzyńskiej , co prawda były to pączki ziemniaczano dyniowe, ale jednak ziemniak był tu istotnym składnikiem. Podczas wyprawy „Zejdź na ziemię” zorganizowanej przez Monika Kucia Culinary Trips to Poland , Siała baba mak , Europlant i Chopin Vodka Distillery uczestniczyłam w warsztatach prowadzonych przez Joannę Jakubiuk „królową pierogów” i specjalistkę(...)kuchni podlaskiej. Podczas warsztatów przygotowaliśmy kilka dań z ziemniakami, ja robiłam pączki. 500 ziemniaków typu B lub C* (ja użyłam ziemniaki red sonia)**, 500 g mąki tortowej, 250 ml mleka, 1 łyżka cukru, 4 jajka, 40 g drożdży, sól, smalec do smażenia, cukier puder, cynamon, Ziemniaki dokładnie umyć, zalać gorącą wodą, ugotować, odparować. Ciepłe obrać ze skórki, przetrzeć przez sito
królestwo garówpączki były już zrobione w Tłusty Czwartek, siostra stwierdziła, że smakują jak sklepowe i rzeczywiście tak jest, są naprawdę pyszne i można je jeść garściami. Przepis na te pączki zaczerpnęłam również ze strony, z której skorzystałam robiąc poprzednie pączki - Baci di ricotta i pewnie jeszcze nie jeden przepis zaczerpnę z tej strony >klik< A tutaj przedstawiam(...)czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 6,5 - 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem (ja zawsze nadziewam już
Motylkowa KuchniaPyszne, puszyste pączki kółka (jak nazywa je mój prawie 2,5 roczny synek) z ciasta drożdżowego są świetną alternatywą dla tych, którzy nie lubią pączków z nadzieniem, dla tych którym się te nadziewane już znudziły lub dla tych, którzy mają ochotę na pyszne, trochę inne pączki. Są naprawdę proste do zrobienia, nie sprawiają kłopotów (nadzienie nie wypływa, nie pękają(...)tracą kształtu) i można się poczuć jak amerykański glina ;p Polecam!!! Składniki na pączki z dziurką wszystkie w temperaturze pokojowej: 2 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki letniej śmietanki 30 % (słodkiej, ewentualnie 18% do zup i sosów) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego olej do smażenia kolorowa posypka LUKIER
Rozpustne gotowanieTłusty czwartek już za chwilę! Porzucamy na ten jeden dzień myśl o dobrej kondycji, dużych bicepsach, jędrnych pośladkach, seksownym sześciopaku i zdrowej diecie! Jemy pączki cały dzień! Z różą, malinami i cukrem pudrem, domowym lukrem, kremem toffi i kajmakiem, słonym karmelem, słodką konfiturą i kandyzowaną skórką pomarańczy. Jemy i nie myślimy. Zapominamy o tym, że nadmiar szkodzi, że jeden pączek(...)minut na bieżni i że piątek będziemy musieli zacząć od treningu na siłowni. Jemy pączki! Yalla! składniki: 1 kg mąki pszennej 150 g cukru 15 jajek 250 g masła 250 ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 szczypty soli 50 g świeżych drożdży ulubiona konfitura (ok. 750 ml), np. malinowa albo różana 2-3 kostki smalcu wykonanie: Korzystając trochę
GRUBY WAŁEKmacie czasu na zrobienie tradycyjnych pączków... idealną alternatywą jest zrobienie mini pączków... 10-15 min. na zrobienie masy, później tylko smażenie i pyszne pulchne mini pączki gotowe. Równie szybko znikają z talerza, jak szybko się je robi. Gorąco polecam :-) Składniki: 300 g serka homogenizowanego 1,5 szkl. mąki np. Szymanowskiej ekologicznej typ 480 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku(...)miksujemy na gładką masę. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżeczce masy pączkowej, maczając za każdym razem łyżeczkę w oleju (w ten sposób ciasto nie klei się do łyżeczki, a pączki wychodzą bardziej kształtne.). Pączki smażymy do uzyskania złotego koloru. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUTłusty czwartek .. to pączki Tłusty czwartek, to dzień w którym obowiązkowo trzeba zjeść pączka. A potem przez 40 dni post .. nie powinno się jeść niczego słodkiego ;) już to widzę :) ale starać się będę. Dzisiaj za to mogę się przyznać, że zjadłam już dwa pyszne pączki, z tych które do nas do pracy zamówiłam. A zgodnie(...)tradycją z zeszłego roku wszyscy czekali na pączki od Ozgi, tak z Cukierni Ozga , która mieści się w Nowej Hucie. Mało znana w Krakowie, ale jeśli mam jeść pączki to tylko od nich. Nie zostaje po nich tłusty smak w buzi, skórka jest chrupiąca, a róża całkiem pyszna. A biała obwódka od smażenia jest :) Ach, do następnego roku… żyć
Kuchnia na wzgórzuWstyd się przyznać ale dopiero pierwszy raz piekłam pączki....;) No ale w końcu musi być ten pierwszy raz :) Składniki na około 25-30 pączków: 1 kg mąki tortowej 1/2 szkl cukru 1/2 kostki drożdży - 50 gr 4 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl oleju (ja dałam 1/4 szkl wszystko zależy od mąki) 2 łyżki octu lub spirytusu 2 szkl mleka(...)ciasta. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt na grubość 0,5 - 1 cm. Na dolnej jego części co kawałek kładziemy łyżeczką marmoladę i przykrywamy drugą częścią ciasta. Kieliszkiem bądź kubkiem wykrawamy pączki. Jeśli jakiś brzeg się nam nie zaklei, możemy go ręcznie delikatnie zakleić. Tak postępujemy do wykończenia ciasta, następnie pączki odstawiamy do podrośnięcia. Ja robię tak że gdy przygotowuje ostatnia partię
Gotowanie...to proste !mają w domu drożdży i nie tylko :) Składniki: 200g mąki 100g masła szklanka wody 4 jajka szczypta soli 200g cukru pudru - do przygotowania lukru Wykonanie: Ciasto, z którego przygotujemy pączki to tzw. ciasto parzone. Szklankę wody wraz z masłem i szczyptą soli zagotować w rondlu. Po zagotowaniu wsypać energicznie przesianą mąkę - cały czas mieszając.Gaz zmniejszyć i ucierać, aż ciasto(...)przygotowane wcześniej kwadraty. Ja spróbowałam i wycisnęłam także serce, także wszelkie kombinacje dozwolone. W rondlu rozgrzać olej (najlepiej, do temperatury 180 - gdy będzie zbyt wysoka na pączkach pojawią się bąble!). Wkładać pączki papierem do góry (papier po paru sekundach sam odejdzie i trzeba go wyłowić z garnka). Smażyć ok. 3-4minuty z każdej strony, aż będą
Mania Wypiekaniatygodniu mamy tłusty czwartek więc z tej oto okazji zapraszamy Was już dziś na pączki z mango – smaczne i szybkie w przygotowaniu Składniki: - 2 mango - 270 g mąki - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - cukier puder do posypania - olej do smażenia W garnku mieszamy przesianą mąkę, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Do tego dodajemy(...)mango które wcześniej obieramy i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę. W garnku rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy na łyżkę i przy pomocy drugiej łyżki wrzucamy na rozgrzany olej. Pączki smażymy po obu stronach do momentu uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu pączków i ich odsączeniu na ręczniku papierowym pączki posypujemy cukrem pudrem Z tej ilości składników wychodzi ok 15 pączków
Kuchenne Wariacjeroku Tłusty Czwartek i Walentynki dzieli różnica jedynie dwóch dni. Może by tak połączyć obie te okazje? :) Zapraszam na pyszne pączki z owocowym lukrem. Składniki (na ok. 20 szt.): 50 g świeżych drożdży (pół kostki) lub 2 torebki drożdży instant (każda po 7 g) 500 g mąki 5 żółtek 75 g cukru 300 ml mleka 2 łyżki masła(...)wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. (Można sobie ułatwić pracę i wyrobić ciasto za pomocą miksera z hakiem. Ważne, aby nie dodawać mąki podczas wyrabiania ciasta, bo wtedy pączki mogą wyjść twarde). Następnie dodać roztopione masło i spirytus, chwilę wyrabiać. Jeśli ciasto jest za gęste dodać odrobinę więcej mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Domowa Cookierenka AgiPlanowałam dziś upiec dzieciom bezglutenowe pączki. Przez pomyłkę skorzystałam z przepisu na ciasteczka maślane... Jak widać z pieczeniem słodkości mi nie po drodze. Nie miałam wyjścia, musiałam ciasteczka przerobić na pączki. Dzieci sa bezlitosne. Wyszły, ale maślane ala pączki: przepyszne, kruche i bezglutenowe. Składniki: 3 szklanki mąki bezglutenowej 1/2 szklanki mąki kokosowej masło 1 kostka drożdże bg 1 opakowanie(...)około 30 minut. Następnie na kolejne 10-15 minut miskę z ciastem wstawiamy do lodówki. Nagrzewamy piekarnik na 180-200 st.C. Formujemy niewielkie kuleczki (1/4 tradycyjnego pączka) do środka których pakujemy nadzienie. Bez nadzienia będą jak dla mnie za suche. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy ok 15 minut
IzaGotujeKolejny przepis z serii Tata Gotuje . Tym razem mój mąż, korzystając z okazji, że mamy Tłusty Czwartek postanowił usmażyć pączki. Przepis dostaliśmy od mojej mamy. Pączki zdecydowanie się udały, wyszły lekkie, pyszne i na pewno warte polecenia. Składniki: ½ kg mąki krupczatki ½ kg mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego ½ l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 9 żółtek ½ szklanki cukru ½ kostki masła(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie go zanieść i jeszcze raz zostawić by wyrosło. Z ciasta formować niewielkie kulki i układać na stolicy żeby wyrosły. UWAGA pączki mogą nawet podwoić swoją objętość. Ciasto jest dość klejące więc można nabierać porcje ciasta łyżką zamoczoną w zimnej wodzie, a ręce albo oprószyć mąką albo zwilżyć zimną wodą. Rozgrzać olej
Mama GotujeTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Nie wyobrażam sobie tego dnia bez przynajmniej jednego pączka - wiadomo, tradycji musi stać się za dość. W tym roku mam zamiar tradycją podtuczyć również C. - no przecież jego nie zjedzenie pączka nie może wpłynąć na moje szczęście! Nie jestem pewna, czy zepnę się w sobie na tyle, żeby samej je smażyć - nie znoszę(...)wiernie Ptysię. Brrr... Dlatego, na próbę, przygotowałam pączkowe muffinki z książki 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Wyszły naprawdę smakowite (C. stwierdził, że wyglądają kalorycznie jak tradycyjne pączki, ale ja tam się z nim nie zgadzam). Do pączków mimo wszystko dość im daleko, jednak cukrowa posypka nadaje im niepowtarzalnego charakteru. U mnie z domowymi powidłami śliwkowymi, ale jak ktoś
Pożeraczka, czyli raz adobrze