masło domowe - 3019 przepisów (strona:166/202)

Gruszki w sosie piernikowo-czekoladowym i jabłka z piernikową kruszonką 156

serca fabryki. Przygotowałam lekkie desery na bazie owoców dostępnych w zasadzie przez cały rok. Jabłka i gruszki świetnie komponują się z piernikowymi aromatami i smakami. Samodzielne przygotowanie w warunkach domowych nie sprawi nikomu żadnego kłopotu, a składniki są ogólnodostępne. Ugotowane, ale nie rozpadające się gruszki w sosie piernikowo-czekoladowym przypadną do gustu i do smaku każdemu łasuchowi. Gruszki w sosie(...)Jabłka pieczone pod piernikową kruszonką 3 jabłka najlepiej kwaskowe ulubione lody Kruszonka 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków migdałowych 4 pierniczki katarzynki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 60 g masła Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki. Owoce ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, posypać odrobiną cukru trzcinowego. Płatki owsiane i migdałowe, potarkowane na tarce o dużych oczkach

Pieguskowa Kuchnia
Czekoladki kokosowe a'la bounty 190

Wreszcie ziściłam swoje marzenie i przygotowałam domowe czekoladki. W ostatnim numerze „Ale pychoty”  dołączone były do niej foremki, które świetnie się nadały do ich domowej produkcji. Skoro nabyłam sprzęt to zostało tylko je przygotować. Dodatkowo, miałam motywację, gdyż obiecałam koleżance, że niedługo je wstawię na bloga. Tak, więc słowa dotrzymuję. Na pierwszy ogień wybrałam nadzienie kokosowe, gdyż jestem wielką(...)przepraszam Was za utrudnienia:( Składniki na 16 sztuk: 3 tabliczki mlecznej czekolady – u mnie Alpen Gold 100g wiórków kokosowych 200ml śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła lub margaryny Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić  w kąpieli wodnej (na wrzącą wodę kładziemy miskę, a do niej czekoladę).  Za pomocą pędzla (najlepszy jest silikonowy) smarujemy dokładnie rozpuszczoną czekoladą foremki

Fabryka pomysłów
Sernik cytrynowe latte chia z gorącym chutneyem 200

Macie ochotę na sernik? Ja dość często ;) zwłaszcza jak mogę wprowadzić do przepisu domowe nalewki, likiery lub konfitury. Dziś właśnie taki sernik cytrynowe latte podany z chutneyem jabłkowy-cytrynowym.  Zaczęło się dość prozaicznie od przegladania zdjeć z wyjazdu do Włoch. Najpierw na Święta i karnawał powstało włoskie Limoncello , które pózniej w prosty sposób przez dodanie mleka skondensowanego przeobraziło się(...)crema di limoncello lub innego likieru cytrynowego, skórka otarta z połowy cytryny.   Chutney jabłkowo-cytrynowy 3 jabłka, 150 ml crema di limoncello, 1/3 szklanki wody, 3 łyżki masła, 1 łyżka masła, syrop z agawy lub cukier do smaku.  Przygotowanie: Masa cytrynowa chia Nasiona chia zalać crema di limoncello i  6 łyżkami zimnej wody , odstawić na 30 minut

SzczyptaSmaQ
Bitki wołowe w sosie 396

Bitki wołowe w sosie to pomysł na tradycyjny, polski, domowy obiad. Przyznam, że jako dziecko nie przepadałam za bitkami – teraz duszone mięso w aromatycznym sosie to dla mnie coś przepysznego. Te są cudowne (moim zdaniem najlepsze!) – kilka suszonych grzybków nadaje sosowi wyjątkową głębię, a dzięki użyciu rostbefu zamiast udźca, bitki są niezwykle miękkie i delikatne. Pamiętajmy, aby przygotowywać(...)duże – podczas duszenia znacznie zmniejszą swoją objętość). Posypujemy świeżo mielonym pieprzem (nie solimy). Obtaczamy w mące z obu stron. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju lub klarowanego masła. Na dużym ogniu obsmażamy (najlepiej pojedynczo) bitki, aż przyrumienią się z każdej strony. Usmażone przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa dolewamy jeszcze łyżkę oleju/masła (jeśli jest potrzeba

Poezja smaku
Kluchy na parze 211

Kluchy na parze...Pyszne, wyrośnięte pampuchy.Polane domowym koktajlem jagodowym.Niezapomniany smak dzieciństwa.Zapraszam!Składniki:1 kg mąki pszennej;0,5 l mleka (u mnie 0,5%);100 g świeżych drożdży;3 jaja;2 żółtka jaj;1/4 kostki margaryny;1/2 szklanki białego cukru.Sposób wykonania:Jaja i żółtka jaj ubić z cukrem za pomocą miksera na pulchną masę.Mleko podgrzać.Do miseczki(...)ciepłe, polane np. koktajlem jagodowym.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 50 pampuchów.Do kluch, ze względu na walory smakowe, najlepiej użyć mleka 3,2% tłuszczu i masła roślinnego zamiast margaryny.Ja paruję kluchy w garnku z nakładką do gotowania na parze, pod przykrywką. Można również do dużego garnka wlać wodę, obwiązać go czystą ścierką, zagotować wodę, na ścierce

Gospodyni Miejska
Pierogi ruskie 168

Zwyczajne  pierogi ruskie.  Uwielbiam domowe pierogi,  a najbardziej te, które robi moja mama. Lubię także te przygotowane  własnoręcznie, ale niestety robię je bardzo rzadko/   wiele miesięcy w roku spędzam poza domem/………………ale robię i nie chwaląc się  wychodzą mi całkiem niezłe /tego się nie zapomina/. Do przygotowania ciasta używam thermomiksu. Ciasto z takiego(...)wymieszać drewnianą łyżką. Od chwili zagotowania gotować  na wolnym ogniu ok.3 min /pierogi powinny wypłynąć na wierzch/. Pierogi wyjąć  łyżką cedzakową, przełożyć na półmisek, polać  stopionym masłem, masłem z cebulką  lub skwarkami. Pierogi można zlepiać palcami lub uzyć  sprytnegourządzenia  do pierogów. Jesli zabraknie mi farszu ,a ciasta jest za dużo robię  nadziewane placki

Zakamarki mojej kuchni
O bakteriach, kichaniu i naprawdę pysznym cieście 209

wyrobu sera, wina, piwa, jogurtów i innych produktów mlecznych. Przed pozostałymi staramy się chronić, a najłatwiej to osiągnąć zachowując w kuchni higienę. Nieco inaczej sprawa ma się w kuchni domowej, gdzie przygotowujemy posiłki dla siebie i najbliższych; inaczej, gdy karmimy codziennie setki ludzi. Wtedy musimy zachować bardzo dużą ostrożność, inaczej możemy poważnie naszym klientom zaszkodzić. Większość z chorób wywołanych bakteriami(...)wiem o czym (chyba coś z syropem klonowym - to takie klasyczne połączenie); ale jeśli ciężko je Wam kupić, możecie użyć włoskich. Ciasto wychodzi miękkie, delikatne i wilgotne, pięknie pachnie masłem i lekko cynamonem. Soczyste owoce, chrupiące orzechy i bajecznie pyszna kruszonka sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Gwarantuję, nikt nie odejdzie od stołu bez dokładki. Ciasto ucierane z jagodami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki parzone. Z wanilią 193

blogu możecie znaleźć przepis na te jedyne, najlepsze, i to je co roku smażę, już sama. Ale lubię też eksperymenty, szukam więc nowych, ciekawych pomysłów.W książeczce Ciasta domowe, wydanie specjalne nr 5/2008 znalazłam przepis na pączki parzone, który mnie zaintrygował. Przeszukałam internet - okazuje się, że parzenie mąki, czyli zalewanie jej wrzącą wodą lub mlekiem ma na celu wspomaganie drożdży(...)być letnie), wymieszać z zaparzoną mąką, odstawić na 15 minut.Żółtka, cukier i wanilię ubić na puszystą, jasną masę. Dodać rozczyn, pozostałą przesianą mąkę i rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać koła. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut na oprószonym mąką blacie.Smażyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie bułki z parówką 206

samo jak dobrą i złą szynkę, czy lepsze i gorsze pieczywo. Wszystko jest kwestią wyboru.Nie jadam jednak parówek zbyt często. Niespecjalnie za nimi przepadam, od czasu do czasu robimy domową wersję hot dogów, i to chyba tyle w temacie. Zawsze jednak kilka kiełbasek zostanie, i powstaje pytanie - co zrobić? Dwa dni z rzędu bułki z parówką w grę nie wchodzą(...)parówki1 jajko1 łyżka mlekaMasło z mlekiem rozpuścić. Zalać drożdże (płyn ma być letni, nie gorący), wymieszać.Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i solą. Wlać mleko z masłem i drożdżami, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut.W tym czasie przygotować sos: dokładnie ze sobą wymieszać wszystkie składniki.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biedronko kocham cię! Karmelki z czerwonych pomarańczy z solą morską i tonką. Dla Klaudyny. 174

możesz zostać czarodziejem. Spełnić marzenie i zamienić kuchnię w domową fabrykę cukierków.  Takie małe, niepozorne, a cieszą bardziej niż największy prezent.  Domowy chleb. Domowy ser. Domowe konfitury. Domowe cukierki.  Pomyśl ile szczęścia może pomieścić dom.  Jak może pięknie pachnieć i jaka niezwykła historia może snuć się przez komin razem z ciepłem, które się z niego wydobywa(...)MORSKĄ I TONKĄ Blood Orange Caramels with Sea Salt and Tonka 3 szklanki soku z czerwonych pomarańczy, odecedzonego 1 szklanka białego cukru 1 szklanka cukru trzcinowego  115 gr masła w temperaturze pokojowej 1/3 szklanki śmietany kremówki (użyłam 30%) szczypta startego ziarna tonki (można pominąć lub zastąpić ekstraktem z wanilii - 1 łyżeczka) 1 szklanka migdałów (pominęłam) 2 łyżeczki soli morskiej

KUCHARNIA
Wielkanocna baba drożdżowa z serem 205

Próbowaliście kiedyś robić domową babę drożdżową? Jak efekty? Zawsze Wam wychodzi tak jak powinna? A może coś chcielibyście poprawić? Jaka powinna być, co należy zrobić aby wyszła idealna? Każdy ma swoje sposoby, mam i ja - a dzięki temu i Wy zaraz je mieć będziecie. Poniżej przedstawiam Wam mój sposób na wielkanocną babę drożdżową krok po kroku. Jeżeli lubicie eksperymentować(...)można też skorzystać z robota kuchennego). Ciasto jest dość lepkie, ale im mniej maki podsypiesz tym lepiej dla ciasta. Gdy ciasto będzie już dobrze połączone dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie zagniatamy.Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.Jeżeli przygotowujecie babkę z twarogiem, to pod koniec pierwszego wyrastania do miseczki

Słodkie Przyjemności
akcja Śniadanie Daje Moc 211

W ramach ogólnopolskiej akcji "Śniadanie Daje Moc", 6 listopada miałam okazję przeprowadzić zajęcia z uczniami 3 klasy Szkoły Podstawowej w Soli. Podczas nich przygotowaliśmy zdrowe i

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekanka z makaronem domowym i kalafiorem 181

Zapiekanka z kalafiorem z makaronem domowej produkcji to danie bardzo delikatne, idealne dla warzywnych niejadków. Oprócz kalafiora zawiera domowy makaron, sos beszamelowy i grubą warstwę przypieczonej bułki tartej. Jest to danie bezmięsne, może być podane na obiad lub na kolację. Jeżeli nie macie czasu zapiekankę z kalafiorem możecie zrobić z gotowym pełnoziarnistym makaronem. Przepis na zapiekankę znalazłam na stronie Olgi(...)ugotowanego makaronu dodać 1 łyżkę oliwy, wymieszać odstawić. Składniki na zapiekankę: 1 mały kalafior 275 – 300 gr sera białego (twarożku) 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki 3 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 duże cebule 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki bułki tartej Kalafior ugotować na parze na lekko twardo (al’dente

moj przepis na
Chleb na mleku 155

Powoli odkrywam niesamowity świat domowego pieczywa i jestem nim ogromnie zafascynowana i zadziwiona. Niby liczba używanych składników ograniczona, niby mąka, woda, drożdże. Niby to tylko kilkanaście gram różnicy w tą, a mililitrów w tamtą, a za każdym razem coś innego. Raz się uda, raz nie uda, a przepis był przecież ten sam. Bo to nie jest tak, że wszystko, zawsze(...)wsypać cukier. Rozgnieść widelcem do połączenia. W mące zrobić wgłębienie. Wlać mleko z drożdżami. Zasypać delikatnie mąką i odczekać 20 minut. Drożdże powinny zacząć się delikatnie pienić.Dodać masło i wyrobić na elastyczne ciasto. Odłożyć w misce przykrytej ściereczką do podwojenia objętości na jakąś godzinę. Po godzinie wyrobić ponownie i włożyć do foremki wysmarownej masłem. Przykryć ściereczką aż wyrośnie.Piec

W kuchni wieczorem
Paszteciki z bigosem 195

Domowe, pysznie nadziane pieczywko, w wykonaniu "kobiety pracującej" :) Kto śmie twierdzić, że "kupne" gotowce to w kuchni wybitne zło gastronomiczne, sodoma kulinarna i w ogóle afront pożywieniowy , ten chyba ma na co dzień za dużo wolnego czasu ...  Jasne, przyjemniej i bardziej satysfakcjonująco byłoby przygotowywać jedzenie od początku do końca z wyselekcjonowanych składników podstawowych. A najlepiej jeszcze te składniki wpierw(...)sprawdzi ł! Składniki na kilkanaście sztuk dużych pasztecików:   CIASTO: 350g mąki pszennej - luksusowa, typ 550 50g mąki żytniej razowej - pełnoziarnista, typ 2000 200ml mleka 60g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych drożdży - płaska 1 jajko - do posmarowania z wierzchu przed pieczeniem czarnuszka - do posypania przed pieczeniem FARSZ: 1 słoik Bigosu polskiego z kiełbasą i grzybami

Grunt to przepis!