coś co chyba każdy lubi czyli hamburgera ale w zdrowszym wydaniu. W smaku REWELACJA! A jako dodatek polecam paprykowe frytki domowej roboty . No cóż tu więcej pisać, mój syn jest zachwycony gdy dostanie takiego hamburgera, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. Składniki na ok 5 hamburgerów: pierś z kurczaka 1 szt. (czyli dwie połówki :) ) cebula(...)górą bułki. Tak przygotowanego hamburgera wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C na parę minut aż serek się rozpuści a bułka będzie chrupiąca. Kroję bułkę na pół delikatnie smaruję masłem od wewnętrznej strony spód i górę a następnie smażę na suchej patelni aż masło się rozpuści a bułka będzie chrupiąca. Tu kolejna różnica, gdy smażę kotlety już z drugiej strony
Kuchnia Vikipowrocie z Omanu Wielbłąd zatęsknił do domowych słodyczy. Ale jako, że większość ekspatów na kontraktach przybiera na wadze, więc słodycze są w domu.... ścisłe reglamentowane. Na powitanie dostał co prawda roladę z truskawkami, ale więcej w niej było owoców niż bitej śmietany :). Całkowite odstawienie słodyczy w przypadku mojego Męża nie wchodzi jednak w grę. Robi się marudny i delikatnie(...)Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery" 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 130 g masy marcepanowej 60 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru 90 g masła, w temperaturze pokojowej 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub pół łyżeczki aromatu migdałowego Przygotowanie Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misie miksera i utrzeć na gładkie, miękkie ciasto
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładniki: 400 g makaronu np. kokardki 500 g mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 200 g pieczarek 2 świeże pomidory 1 puszka pomidorów 4
Domowy Smak Jedzeniabyłam w domku rodzinnym już miesiąc (studiuję), więc zatęskniłam za domowym klimatem :) Wiecie, moja mama robi najlepsze pierogi pod słońcem, pewnie jak większość Waszych mam- one już tak mają ;) Dzwonię więc do mamy- "Mamo, możesz podać mi przepis na pierogi?" "Oj dziecko, wiesz, ja to tak na oko, na ciasto trochę tego i tamtego, farsz taki i taki, dosmakować(...)zmielić w maszynce, ale jak na studenciaka przystało nie mam takich machin w mieszkaniu, więc postanowiłam je zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Jeśli zdecydujecie się na mielenie ziemniaków maszynką, to razem z nimi mielimy też ser i cebulkę. Ja ją rozdrobniłam blenderem. Cebulkę i ser dodajemy do ziemniaków i wszystko razem
Czerwona Porzeczkachrupiącej, sezamowej panierce i nieziemsko smaczną konfiturę z czerwonej cebuli. Tego po prostu trzeba spróbować! Chociaż bajgle śmiało możecie zajadać z serkiem, łososiem, wędlinką czy dżemem - są pyszne! Domowe bajgle - przepis zaczerpnięty z Moje wypieki : 500 g mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 300 ml wody Oraz: 1 łyżka cukru 1 żółtko(...)ustach - polecam! Konfitura z czerwonej cebuli: 800 g czerwonej cebuli 3-4 łyżki miodu 5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól i pieprz Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy do niej masło. Gdy się rozpuści wykładamy na nią całą cebulę. Nieco
Cooking MonsterZupełnie ostatnio nie mam czasu na gotowanie, a nie mówiąc już o blogowaniu... Dlatego szybciutko wklepałam przepis i oto jest - fajna pyszna mięsna rolada z dodatkiem
Kuchnia domowa AniSkładniki: 600 g mąki pszennej 30 ml oleju rzepakowego 280 ml letniej wody 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 8 g drożdży instant Wykonanie
kgwjanczewoUwielbiam kaszankę, choć tę czerwoną niekoniecznie. Od kiedy przekonałam się, że jej fantastyczny smak można uzyskać nie dodając do niej wcale krwi, polubiłam robić ją
Gosia gotujeWitajcie :) Dzisiaj coś z brokułami :) Zapewne większość z Was lubi brokuły. To niezwykłe warzywo, a przy tym bardzo zdrowe :) Poniżej kilka ciekawych informacji : BROKUŁ: Podobnie jak
vegetanie;-) Dzień Dobry! Kto by nie chciał takiego śniadanka... hmmm świeże bułeczki drożdżowe z dżemem z borówki amerykańskiej z kruszonką, podane z kawą z mlekiem... Kto chętny
SMYKWKUCHNIśrodku, z cytrynowo-czosnkowym aromatem, skórka jest chrupiąca, a dodatkowa chrupiąca warstwa boczku sprawia, że ma się go ochotę schrupać na raz. To jednak nie koniec, bonusem jest domowy sos pieczeniowy, który wyśmienicie podkreśli smak mięsa, a przy okazji pieczenia robi się niemal sam. Spróbujecie raz i już nigdy nie zjecie innego sosu! Do pieczenia używam metalowej brytfanki, którą następnie(...)Wszystkie warzywa i podroby umieszczamy w brytfance, dodajemy przyprawy, liście laurowe i polewamy odrobiną oliwy lub oleju kokosowego. Odstawiamy na bok i czekamy na kurczaka. 1,5kg kurczak 200g masła 2 ząbki czosnku 1 cytryna 1 łyżeczka pietruszki + 2 łyżeczki 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku + 2 łyżeczki 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz ok. 150g boczku wędzonego
Cooking Monstertygodnie, a przed samymi świętami przełożyć powidłem i polać czekoladą. U mnie już piernik leżakuje dlatego na zdjęciach jeszcze nie jest udekorowany. Przepis pochodzi z książki: Jakuba Kuronia „Domowe Smaki. Rodzinna książka kucharska Kuroniów”. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki goździków drobno utartych 3 jajka 150 g cukru 1,5 szklanki miodu 200 g masła 100 ml śmietany 18% 10 łyżek powidła śliwkowego polewa: 100 g czekolady deserowej 50 ml śmietanki 30% orzechy włoskie 10 połówek /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
noteskulinarnyfigamasła 25 g rodzynek i orzechów 10 dag cukru 4 łyżki miodu olejek migdałowy DODATKOWO : słoik powidła śliwkowego WYKONANIE : CIASTO KRUCHE : Mąkę razem z proszkiem przesiewamy, dodajemy puder oraz masło. Siekamy, dodajemy żółtka, śmietanę i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Pierwszą część wałkujemy i wykładamy na blachę o wymiarach 25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy(...)stopniach C ok. 40-50 minut (ustawienie góra dół) Po wystudzeniu możemy polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Przepis znaleziony w internecie ze strony DOMOWE WYPIEKI . Z moimi małymi zmianami :) Na zdjęciu powyżej znajduje się ciasto Z SEZAMEM
Pani na deserowoców. Właśnie z myślą o tych wszystkich osobach prezentuję dzisiejszy tekst, chcąc je zachęcić do samodzielnego przygotowania domowego musli. Ktoś może zadać pytanie po co robić samemu coś co można bez najmniejszego trudu kupić w dosłownie każdym markecie. Otóż odpowiedz jest prosta(...)dowolnie zmieniać) 350 g płatków jęczmiennych 350 g płatków owsianych luk innych ulubionych płatków zbóż z pełnego ziarna 100 g miodu 60 g oleju kokosowego, lub masła ( płatki staną się bardziej chrupiące) około 350-450 g wymieszanych ulubionych orzechów i bakalii (ja użyłem pomieszanych suszonych śliwek, fig, żurawiny, rodzynek, orzechów laskowych, włoskich i migdałów) ewentualnie
Miód i pieprzZachciało mi się domowych jagodzianek, więc postanowiłam poszukać przepisu idealnego. A znalezienie go wcale nie było takie łatwe, bo niemalże na każdym blogu, który odwiedziłam, autor głosi, że jego jagodzianki są najsmaczniejsze. Skupiłam się na czterech przepisach i z nich wybrałam ten najlepszy. Wybór nie był taki oczywisty, naprawdę miałam twardy orzech do zgryzienia i nie mogłam zdecydować się między(...)wyszło twarde. Na drugi dzień równie smaczne. Składniki (na 12 szt.): 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 7 łyżek cukru 550 g mąki szczypta soli 100 g masła 2 pełne łyżki mascarpone 2 jajka Nadzienie: 1 litr jagód 2-3 łyżki cukru pudru Lukier: 1 szklanka cukru pudru ok. 5 - 6 łyżek wody lub soku z cytryny Przygotowanie
Domowa Cookierenka AgiWitajcie :) W piątek postanowiliśmy zrobić coś z jajek, bo dawno ich nie jedliśmy. Padło oczywiście na omlet. Nie wiemy jak Wy, ale my omleta uwielbiamy, jednak
vegetanieChciałabym Wam dzisiaj zaproponować pomysł na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką. Danie to ma wiele plusów, przede wszystkim jest tanie, po drugie jest bardzo syte
Kuchnia Pełna Pasji