masło domowe - 3019 przepisów (strona:161/202)

domowe musli z miodem 182

owoców.  Właśnie z myślą o tych wszystkich osobach prezentuję dzisiejszy tekst, chcąc je zachęcić do samodzielnego przygotowania domowego musli. Ktoś może zadać pytanie po co robić samemu coś co można bez najmniejszego trudu kupić w dosłownie każdym markecie. Otóż odpowiedz jest prosta(...)dowolnie zmieniać) 350 g płatków jęczmiennych  350 g płatków owsianych luk innych ulubionych płatków zbóż z pełnego ziarna 100 g  miodu 60 g oleju kokosowego, lub masła ( płatki staną się bardziej chrupiące) około 350-450 g wymieszanych ulubionych orzechów i bakalii (ja użyłem pomieszanych suszonych śliwek, fig, żurawiny, rodzynek, orzechów laskowych, włoskich i migdałów)  ewentualnie

Miód i pieprz
Jagodzianki najlepsze z najlepszych (test 4-ech przepisów) 3990

Zachciało mi się domowych jagodzianek, więc postanowiłam poszukać przepisu idealnego. A znalezienie go wcale nie było takie łatwe, bo niemalże na każdym blogu, który odwiedziłam, autor głosi, że jego jagodzianki są najsmaczniejsze. Skupiłam się na czterech przepisach i z nich wybrałam ten najlepszy. Wybór nie był taki oczywisty, naprawdę miałam twardy orzech do zgryzienia i nie mogłam zdecydować się między(...)wyszło twarde. Na drugi dzień równie smaczne. Składniki (na 12 szt.): 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 7 łyżek cukru 550 g mąki szczypta soli 100 g masła 2 pełne łyżki mascarpone 2 jajka Nadzienie: 1 litr jagód  2-3 łyżki cukru pudru Lukier: 1 szklanka cukru pudru ok. 5 - 6 łyżek wody lub soku z cytryny Przygotowanie

Domowa Cookierenka Agi
Omlet wspaniały !!! Czyli jajka ze szpinakiem i roszponką. 143

Witajcie :) W piątek postanowiliśmy zrobić coś z jajek, bo dawno ich nie jedliśmy. Padło oczywiście na omlet. Nie wiemy jak Wy, ale my omleta uwielbiamy, jednak

vegetanie
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 585

Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować pomysł na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką. Danie to ma wiele plusów, przede wszystkim jest tanie, po drugie jest bardzo syte

Kuchnia Pełna Pasji
Szarlotka z prażonymi jabłkami 322

przeniosę się o ładnych parę dekad wstecz, do czasów mojego dzieciństwa, kiedy nie każdy niedzielny obiad był wieńczony ciastem, czasem musiał wystarczyć budyń albo kisiel. Jak żywe wracają wspomnienia domowej szarlotki mojej Babci, której nie ma z nami już paredziesiąt lat. Z perspektywy dorosłej osoby, dziekuję losowi, że dane mi było cieszyć się chwilami spędzonymi z Dziadkami( miałam dwie Babcie(...)tortownicę 23 cm: Kruche ciasto: 150g mąki pszennej 150g mąki krupczatki( u mnie semolina) 120g cukru pudru 2 żółtka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160g masła Nadzienie : 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru( w zależności od kwaskowości jabłek)   szczypta cynamonu Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, dusimy w garnku z paroma łyżkami wody, aż się

Mia Cucina Sofieta
Dyniowe, zawijasy drożdżowe 153

Dyniowe, zawijasy drożdżowe Wrzesień , to prawie jesień , zaczęły już dojrzewać dynie . To niedocenianie u nas warzywo , a przecież tak wspaniałe i wszechstronne . Można z niego wyczarować

Ogrodnik w podróży
PIERÓG BIŁGORAJSKI 213

Pochodzę z Lubelszczyzny, dlatego podzielę się z Wami tym razem regionalnym przepisem na słono, a mianowicie "Pierogiem Biłgorajskim". Tak naprawdę zetknęłam się z nim przypadkiem po

Ciastka - domowe słodkości
Bagietki niemal błyskawiczne 152

Uwielbiam świeże, domowe pieczywo. Czy to bułeczki, czy chleb, albo słodka chałka czy drożdżówki... Wszystko, co nada się na śniadanie, jest u mnie mile widziane. Ciągle szukam nowych, ciekawych przepisów, różniących się składnikami lub metodą wykonania. Najbardziej lubię małe, okrągłe bułeczki - można je przygotować na tyle różnych sposób... Tym razem jednak sięgnęłam po Bag brød - duńską książkę traktującą o wypieku(...)naprawdę wyśmienite. Tym razem przygotowałam je w wersji pełnowymiarowej - trzy duże bagietki. Wyszły obłędne - mięciutkie, pulchniutkie i pachnące. Na trzeci dzień ponacinałam je po skosie i wypełniłam masłem i posiekanymi, świeżymi ziołami. Smakowały wspaniale.Turbo bagietkiSkładniki:(na 3 sztuki)25 g świeżych drożdży500 ml letniej wody2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru1 łyżka oliwy720 g mąki pszennejdodatkowo:2 łyżki mąkiDrożdże dokładnie rozetrzeć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wzmacniająca zupa czosnkowa 176

tylko mnie jakoś szczęśliwie omija. Może między innymi pomogła mi zastosowana zapobiegawczo … zupa czosnkowa? O samej grypie, jej powikłaniach, sposobach radzenia sobie z nią sposobami domowymi i nie tylko, przeczytacie więcej tutaj . Zajrzyjcie, zachęcam, to prawdziwa kopalnia informacji. Jeśli wierzyć w sposoby naszych babć, na grypę najlepszy jest po prostu rosół, zwany(...)obróbce znacząco łagodnieje, co dla wielu osób jest jedyną formą do zaakceptowania. Kremowa zupa czosnkowa – składniki: Czosnek – 1 duża główka 1 – 2 cebulki szalotki Masło – 1 łyżka Rosół – 1 litr Kilka łyżek słodkiej śmietanki Opcjonalnie: serek topiony do zagęszczenia lub tarty ser żółty do posypania Drobny, posiekany szczypiorek Grzanki ziołowe lub czosnkowe

Patchwork
Łosoś smażony z patelni, z sosem maślano-cytrynowym 388

maślany sos z cytrynowo-czosnkowym akcentem. Łosoś to wdzięczna i prosta w obsłudze ryba. Ale tak samo jak pierś kurczaka – bywa podawany przesmażony, za suchy albo spalony. Najlepsze do domowego smażenia są jak najgrubsze filety, ze skórą – szukajcie takich o grubości od 2,5 do 4 centymetrów. Łatwiej będzie rybę usmażyć równo i szybko, ale jednocześnie zachować jej wilgotność(...)razy przeciskamy przez praskę mały ząbek czosnku – musi być bardzo dobrze rozdrobniony. Ścieramy na drobnych oczkach tarki albo zesterem skórkę z połowy cytryny, wyciskamy łyżkę soku. Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy czosnek, smażymy mieszając do czasu aż straci zapach surowizny – dodajemy skórkę otartą z cytryny i cytrynowy sok. Mieszamy, podgrzewamy razem minutę. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy natkę pietruszki, solimy, pieprzymy

Karo in the Kitchen
Kilimandżaro wg. siostry Anastazji 170

oknem siarczysty mróz, a my mamy ochotę na kalorie, więc warto przygotować dobre domowe ciasto z dużą ilością jabłek...komu, komu...na dzień dobry do kawy... Składniki na dużą blachę 25x26 cm. Ciasto ciemne: - 6 dużych jaj - 20 dag cukru - 12 dag mąki pszennej - 12 dag mąki ziemniaczanej - 3 łyżki naturalnego kakao - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 4 łyżki oleju(...)gotujemy jeszcze chwilkę razem, odstawiamy i studzimy. Masa: - 2 szklanki mleka - 1/2 szklanki cukru - 2 żółtka - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej  - wanilia - 25 dag masła 1. Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrem, w drugiej szklance mleka mieszamy obie mąki, wanilię i żółtka, gdy mleko zacznie wrzeć łączymy je razem i doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. 2. Masło

Apetyczna babeczka
Pani Walewska 176

Ulubione ciasto mojej córki. Nie może go zabraknąć na żadnej domowej uroczystości. Dość pracochłonne ale na prawdę warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Słodycz bezy przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Na stole prezentuje się pięknie choć niestety bardzo krótko:)   Ciasto kruche: ok. 3 szklanki mąki 25 dkg margaryny do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 6 żółtek 1,5 łyżeczki(...)tutaj . Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta. Masa: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 25 dkg masła lub margaryny cukier waniliowy 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać obydwie mąki i resztę mleka. Otrzymaną mase wlać do gotującego

Maślane ciasteczko
ciasto Marysieńka s. Anastazji 2895

    pieczemy 2 biszkopty składniki na 1 biszkopt kakaowy: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 20

Domowy Smak Jedzenia
Malinowa tarta 187

powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy dwie galaretki – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki alkoholu (niekoniecznie, ale zaostrzy smak kremu) – łączymy masę na najniższych obrotach robota. Gotową masę budyniową przekładamy(...)pomidorami i szynką parmeńską W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Malinowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Smaczne przepisy Szóste niebo Marcepanowy kącik Ewusiowe smaki Moje domowe kucharzenie Katarzyna Książyk – na FB Izioni pyszne smaki Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu. Wpis zostaniue uzupełniony po zakończeniu wydarzenia. Wydrukuj przepis The post Malinowa

mojewypiekiinietylko
DOMOWA MASA MAKOWA 195

Dziś podaję Wam przepis na domową masę makową, który jest w mojej Rodzinie od wielu, wielu lat :) Taka samodzielnie przygotowana masa jest nieporównywalnie lepsza od tych kupnych, z puszki, dlatego warto poświęcić odrobinę czasu na jej przygotowanie. Zapewniam Was, że Wasze wypieki nabiorą dzięki niej jeszcze lepszego, niepowtarzalnego smaku :)  Jest ona naprawdę łatwa do zrobienia(...)suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu  2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego ciasta): 5 białek ubitych na sztywną pianę na 500 g maku WYKONANIE: Mak przełóż do garnka

Słodko-Słony Świat Ilony
Ptysie z bitą śmietaną i gorącymi śliwkami 162

drylowanych przepołowionych  (mogą być również mrożone) 40 g cukru opcjonalnie: łyżeczka whisky Dekoracja: opcjonalnie: gałązka świeżej mięty cukier puder Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek(...)gorące śliwki i polać wszystko sosem/syropem śliwkowym. Podawać od razu po polaniu gorącym sosem/syropem Przyozdobić listkami/gałązką świeżej mięty. Można posypać odrobiną cukru pudru. Smacznego :) * Sprawdź również przepis na domowy  krem z białek

KreatywnePiny
Ciasto dyniowo - bakaliowe 139

Przepyszne, bardzo aromatyczne ciasto. Wypełnione po brzegi bakaliami. Powstałe w ramach akcji kulinarnej BAKALIE MAJĄ MOC! ZDROWE DESERY Z AGNEX . Przepis nie zawiera białego cukru ani masła, a białej mąki jest tu tylko niewielki dodatek. Reszta składników to samo zdrowie :). Ciasto posłodziłam ciemnym cukrem Muscovado, który ze względu na bogactwo składników mineralnych i witamin porównywany jest z miodem. To bardzo(...)łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 duże jajka 280 g puree z dyni, domowego lub kupnego 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 szklanka dowolnych, ulubionych bakalii ( u mnie mieszanka orzechów laskowych, orzechów nerkowca, migdałów, rodzynek i suszonej żurawiny ) Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być

Opowieści z piekarnika
Idealne ciasto na tartę 485

niemal podwójna porcja) - akurat na malutką tartę na obiad 2-osobowy. Upiekłam. I od tego czasu przestać nie mogę!!!  Poniżej zdjęcie przed pieczeniem i po wstępnym podpieczeniu. DOMOWE CIASTO PÓŁKRUCHETakie ciasto rewelacyjnie pasuje pod tarty, zarówno te warzywno-mięsne, jak i słodkie. Smak ma bez porównania lepszy do "kupnego". Spód ma konkretnie gruby, a nie cieniutki(...)600g mąki pszennej - przesiać razem z proszkiem do piecz. przez sitko; w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 masło roślinne (250g) 1 łyżka smalcu (25g) - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne 1/3 szkl.cukru (70g) 4 żółtka - można zmienić proporcje na 3 żółtka i 1 całe jajko; wtedy ciasto będzie

Grunt to przepis!