czym wlać po kolei jajka i zagnieść. Ręką wyrabiamy ciasto mniej więcej 10 minut, robotem krócej, wystarczy 5 minut. Ciasto na koniec powinno być gładkie i bez grudek. Masło pokroić na nieduże kostki i po kolei wrzucać do ciasta, cały czas zagniatając kolejne 10/5 minut, na koniec ciasto powinno być elastyczne i łatwo odrywać się od ręki bądź miski(...)roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć i przestudzić już bez papilotek. Podawać z ulubionym dodatkiem, mnie najbardziej smakuje z domową nutellą, a Tosia jak pewnie widzieliście na FB preferowała głównie dżem żurawinowy z wierzchu :D Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkowiem jakim cudem nie posiadam żadnej z dwóch książek tej autorki. Sophie pierwszy raz zobaczyłam w programie telewizyjnym. Ciężko nie być urzeczonym przez piękną modelkę, która w rustykalnym, domowym zaciszu miesza w garnkach. Podoba mi się klimat jej programów, lubię też książki podzielone na pory roku, więc przy najbliższej okazji pewnie sprawię sobie tę przyjemność lub wpiszę ją na listę(...)kursem kucharskim" podobała mi się ze względu na różnorodność dań i lekkość z jaką Ramsey do nich podchodził. Wydaje się, że w zasadzie każde z nich to bułka z masłem. Tylko co nie jest bułką z masłem dla Gordona Ramseya? Tak czy inaczej, czekam na polskie wydanie.Książki tematyczne. Kuchnia indyjska nie jest mi specjalnie znana, natomiast ostatnimi czasy coś
W kuchni wieczoremrazem proponuję wariację na temat ciasta czekoladowego. Przepis zaczerpnęłam ze strony Domowe Wypieki. http://domowe-wypieki.blogspot.com/2010/10/ciasto-czekoladowe-z-beza-orzechowa-i.html Uwielbiam wszystko co czekoladowe. Dzień bez czekolady dniem straconymJTo niestety moje motto. No ale cóż… czekolada grzechu warta. Czasem trzeba pogrzeszyć. Gdy wpada mi w oko jakiś nowy przepis na ciasto czekoladowe to zdecydowanie zabieram się za pieczenie. I tak było w tym przypadkuJ(...)czubate łyżki kakao dobrej jakości · szczypta soli · 250 g margaryny lub masła · 200 ml coca-coli · 75 ml mleka
Mania GotowaniaOdkrycie tych bułeczek było dla mnie niesamowite. Gdy pierwszy raz je upiekłam, zjedliśmy prawie wszystkie w ciągu kilku minut. Przeżyła jedna - została zjedzona następnego dnia
Gotowanie i blogowanieniezmiennie od zeszłego stulecia. Pokonuję ją z synem, by odprowadził dziewczynkę po radosnym popołudniu zabaw. Młoda gospodyni drepce nią szybciutko, bo siatka z laskami dojrzałego rabarbaru i domowymi jajkami z każdym krokiem staje się coraz cięższa. Już niedługo chłopczyk i dziewczynka będą razem pokonywać dalszą drogę, do szkoły. Cieszę się, że rozpoczną ją razem, że oprócz wspólnych(...)upiec tartę. Kruchą, słodką, z kuleczkami porzeczek tryskającymi na podniebieniu wciąż kwaskowatym sokiem. Poezja! TARTA Z CZERWONYMI PORZECZKAMI SKŁADNIKI Na kruchy spód 220 g mąki 110 g zimnego masła 50 g cukru 1 żółtko szczypta soli Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki
KUCHARNIARosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapetach blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi.Bliny to drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki gryczanej, gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie(...)jednolitą masę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut.Serek z chrzanem mieszamy z posiekanym koperkiem i przyprawiamy pieprzem.Na patelni rozgrzewamy małą ilość klarowanego masła, wlewamy łyżką po 3-4 bardzo małe porcje ciasta i smażymy placuszki z dwóch stron, aż się lekko przyrumienią.Na każdym blinie rozsmarowujemy porcję serka, układamy kawałki śledzia i dekorujemy plasterkiem
Smakowity Blog Kulinarnywspólnego. Zachęcona stwierdzeniem, że pączusie robi się szybko i bezproblemowo, pobiegłam do sklepu po olej. I faktycznie - dwie godziny po zabraniu się za zagniatanie ciasta miałam całą pokaźną górkę domowej robot pączków.Zmieniłam w przepisie parę drobiazgów - nadzienie z Nutelli wydawało mi się dobrym pomysłem, i zdecydowanie miałam rację. Pączusie są słodziutkie i pyszne! A posypka z mleka w proszku(...)wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, zalać połową mleka, odstawić na 10-15 minut.Do zaczynu dodać resztę cukru i mleka, wodę wbić jajko, wsypać sól i zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 1,5 cm. Jeśli będzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMacie ochotę na coś domowego, a jednocześnie oryginalnego? Do tego mało pracochłonnego. Przygotowanie tej zupy zajęło mi kwadrans. To moja kolejna propozycja na szybkie gotowanie. Jeśli lubicie zupy grzybowe, ze świeżych pieczarek, zupy z dużą ilością warzyw, to ten przepis jest dla Was! Zupa pieczarkowa egzotyczna z warzywami jest przepyszna. Zupy grzybowe często gotujemy, np. zupy grzybowe, albo taka czyli(...)świeżej natki pietruszki zrobił swoje. lekko ją zagęściłam 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Zupa pieczarkowa orientalna z warzywami jest bardzo smaczna. 1/2 op. mieszanki chińskiej 6 dużych pieczarek 1 łyżka masła 1 kostka bulionu pieczarkowego z maślaną nutą Winiary natka pietruszki 100 ml śmietanki 36 % 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięW ostatnią sobotę miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych pod hasłem Wielkanocne potrawy z Marco Ghia, które się odbyły w Akademiii Kulinarnej Whirlpool . Pod okiem
Kulinarne przygody Gatityczeka mnie dzień w pracy, na uczelni, wycieczce, gdziekolwiek, gdzie z pewnością zgłodnieję, obowiązkowo zabieram ze sobą domowe jedzonko. W zależności od nastroju, czasu i innych ważnych sprzyjających bądź niesprzyjających czynników jest to lunch box z przekąskami albo "obiad" na wynos. Przepis na kaszę pochodzi z książki "Kaszomaniak" Wandy Jackowskiej, którą zdobyłam w konkursie na blogu TRADYCYJNA KUCHNIA . Baaardzo jestem(...)przepis jest tak prosty, że każdy sobie poradzi z proporcjami. Składniki na jedną porcję: pół szklanki pęczaku 1 czerwona cebulka 5 szt. suszonych pomidorów 1 łyżka gęstej śmietany łyżeczka masła natka pietruszki (w oryginale kolendra) łyżka startego żółtego sera łyżeczka suszonych warzyw (lub bulion) sól pieprz Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulkę kroimy i rumienimy na maśle
Wrzosowa PolanaJedna nazwa a tyle wariacji na temat tego ciasta. Przepis na nie pochodzi z domowego zeszytu. Zanim jednak przystąpiłam do popełnienia Kukułki, zrobiłam małe rozeznanie w sieci. Okazało się, że pod nazwą „ciasto Kukułka” kryją się różne metody jego wykonania. Począwszy od wersji z wykorzystaniem cukierków Kukułek po te z czekoladą, biszkoptami, likierem i alkoholem. Moja Kukuła jest(...)pieczenia i z kakao. Dodajemy do ubitej masy. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo do a boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki i odwracamy do góry dnem w celu
Made By Mom And Sonsklepowych, ale jest taka jedna rzecz, za ktora wrecz przepadam i nie wyobrazam sobie zeby nie miec jej w lodowce. Mowa o gotowym ciescie francuskim. Zrobienie go w warunkach domowych jest zbyt czasochlonne, wiec wole tylko siegnac po gotowa paczuszke ze sklepowej chlodziarki.Ciasto francuskie daje wiele mozliwosci, w mojej kuchni jest skladnikiem tart wytrawnych i slodkich, jest tez doskanale(...)vent to moja kolejna propozycja do "Kuchni Wielkanocnej" Olgi z blogu Smak Imprezy.Vol-au-vent z kremem pieczarkowym6 babeczek vol-au-ventnadzienie pieczarkoweskladniki na nadzienie: 2 lyzki masla+ maslo do smazenia pieczarek 4 lyzki maki mleko sol, pieprz pieczarki cebula szczypiorek wykonanie:Pieczarki po umyciu i pokrojemu w kostke podsmazamy na masle. Odstawiamy na chwile na bok.Cebule kroimy w kostke
Przysmaki Karolkiobowiązkowo marynowany ser manchego i oliwki. Mimo, iż bardzo polubiliśmy te krokiety przez długi czas przyrządzałam je raczej na wielkie okazje. Głównie dlatego, że uzyskanie idealnie gładkiej masy w domowych warunkach było sporym wyzwaniem. Mielenie w maszynce do mięsa 100 lub 200 gramów szynki serrano, powodowało, że spora jej część pozostawała na wałku, a składanie i mycie całej maszynerii(...)pracę w kuchni. Składniki 160 g szynki serrano 160 g mąki pszennej 750-800 ml mleka 1 mała cebula (około 100 g) 2 łyżki oliwy (ewentualnie oleju) 4 łyżki masła duża szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Panierka mąka pszenna, jajka, bułka tarta Przygotowanie Wersja dla użytkowników Kohersen Mycook Cebulę zmiksować na wirujących nożach przez
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto z białek: 220 g cukru 200 g mąki ziemniaczanej 6 białek 70 ml oleju 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku
Domowy Smak Jedzeniajest wyczekiwanym gościem. Wielką radością i zaciekawieniem było dla mnie zaproszenie na kolejne spotkanie z cyklu Akademii Smaku Bosch , którego tematem przewodnim był chleb. W gościnnych wnętrzach Centrum Domowych Inspiracji miałam przyjemność być już kilka razy i zawsze są to kulinarnie bardzo inspirujące spotkania. Lipcowe warsztaty poprowadził Tomasz Morawiecki - bloger, pasjonat kuchni i muzyki, prowadzący warsztaty z gotowania(...)chleb bezglutenowy chleb żytni razowy z figami i orzechami soccę (chleb z mąki z cieciorki) Dodatkowo przygotowaliśmy także kilka rodzajów smarowideł do chleba, jak np. pastę fasolową czy masło miodowo-tymiankowe. Moim absolutnym faworytem była przygotowana przez "moją grupę" socca, do której dodaliśmy naprawdę mnóstwo ziół - nabrała dzięki temu wyrazistości i wyjątkowego aromatu. Przepisy na poszczególne rodzaje chleba
KUCHARNIAcoś co chyba każdy lubi czyli hamburgera ale w zdrowszym wydaniu. W smaku REWELACJA! A jako dodatek polecam paprykowe frytki domowej roboty . No cóż tu więcej pisać, mój syn jest zachwycony gdy dostanie takiego hamburgera, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. Składniki na ok 5 hamburgerów: pierś z kurczaka 1 szt. (czyli dwie połówki :) ) cebula(...)górą bułki. Tak przygotowanego hamburgera wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C na parę minut aż serek się rozpuści a bułka będzie chrupiąca. Kroję bułkę na pół delikatnie smaruję masłem od wewnętrznej strony spód i górę a następnie smażę na suchej patelni aż masło się rozpuści a bułka będzie chrupiąca. Tu kolejna różnica, gdy smażę kotlety już z drugiej strony
Kuchnia Vikipowrocie z Omanu Wielbłąd zatęsknił do domowych słodyczy. Ale jako, że większość ekspatów na kontraktach przybiera na wadze, więc słodycze są w domu.... ścisłe reglamentowane. Na powitanie dostał co prawda roladę z truskawkami, ale więcej w niej było owoców niż bitej śmietany :). Całkowite odstawienie słodyczy w przypadku mojego Męża nie wchodzi jednak w grę. Robi się marudny i delikatnie(...)Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery" 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 130 g masy marcepanowej 60 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru 90 g masła, w temperaturze pokojowej 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub pół łyżeczki aromatu migdałowego Przygotowanie Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misie miksera i utrzeć na gładkie, miękkie ciasto
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładniki: 400 g makaronu np. kokardki 500 g mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 200 g pieczarek 2 świeże pomidory 1 puszka pomidorów 4
Domowy Smak Jedzeniabyłam w domku rodzinnym już miesiąc (studiuję), więc zatęskniłam za domowym klimatem :) Wiecie, moja mama robi najlepsze pierogi pod słońcem, pewnie jak większość Waszych mam- one już tak mają ;) Dzwonię więc do mamy- "Mamo, możesz podać mi przepis na pierogi?" "Oj dziecko, wiesz, ja to tak na oko, na ciasto trochę tego i tamtego, farsz taki i taki, dosmakować(...)zmielić w maszynce, ale jak na studenciaka przystało nie mam takich machin w mieszkaniu, więc postanowiłam je zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Jeśli zdecydujecie się na mielenie ziemniaków maszynką, to razem z nimi mielimy też ser i cebulkę. Ja ją rozdrobniłam blenderem. Cebulkę i ser dodajemy do ziemniaków i wszystko razem
Czerwona Porzeczka