każdym razem staram się robić inny, łącząc nowe smaki, dlatego konsekwentnie wychodzą mi nowe przepisy, którymi chętnie się z Wami dzielę :) SKŁADNIKI Morele lub nektarynki albo brzoskwinie Banan Maślanka lub jogurt (jeśli lubimy rzadszą konsystencję to polecam mleko) Cynamon WYKONANIE Owoce wrzucamy do blendera, zalewamy maślanką lub jogurtem, dosypujemy cynamon i blendujemy, aż do uzyskania koktajlu
Zofianaprzede wszystkim na surowo na przykład w postaci koktajli :) zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html SKŁADNIKI Borówki amerykańskie / jagody Maślanka lub jogurt Ananasy (w moim przypadku z puszki) do posłodzenia sok z ananasa WYKONANIE Bajecznie proste, czyli owoce i jogurt lub maślanka lądują w blenderze, gdzie miksujemy je na smoothie
ZofianaPietruszka to także skarbnica witaminy C ( wystarczy zjeść łyżkę natki, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie ) oraz spora ilość beta karotenu , witaminy B1 i B2 . SKŁADNIKI pęczek pietruszki 1-2 banany maślanka / mleko 1-2 łyżki miodu sok z cytryny WYKONANIE Pietruszkę siekamy i umieszczamy w blenderze razem z bananem, maślanką lub mlekiem. Dodajemy miód oraz wyciskamy
ZofianaCóż więc robić, mięśnie bolą jak fiks po sadzeniu kwiatków, ale mus to mus... A mus jak to mus może być i truskawkowy:)Składniki: 1 i 1/2 szklanki maślanki 1 i 1/4 szklanki maki 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 szklanki oleju 6 łyżek brązowego cukru25 dkg mrożonych truskawekkilka listków świeżej miętyPrzygotowanie:Maślankę, mąkę
Magiczna kuchnia Dariijajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 sody oczyszczonej1 łyżeczka kakao1 łyżeczka czerwonego barwnikaSzczypta soliKrem100 gram masła300 gram kremowego serka1/2 szk. cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiPRZYGOTOWANIEMieszam czerwony barwnik z maślanką, w misce łączę mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Masło z cukrem ucieram mikserem na puszystą masę. Kiedy masa stanie się lekka i biała dodaję(...)zmianę suche składniki i maślankę ciągle miksując. Dodawanie składników kończę zawsze dodaniem mąki. Gotowe ciasto przekładam do przygotowanych papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piekę babeczki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Krem.Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodaję serek i ekstrakt z wanilii. Miksuję aż składniki połączą się i masa będzie gładka.Gotowe babeczki
Magiczna kuchnia DariiCzas przygotowania: 10 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:4 szklanki świeżych truskawek1 szklanka maślanki naturalnej4 łyżeczki cukru1 łyżeczka soku z cytryny6 kostek loduPRZYGOTOWANIE:Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Owoce przekładamy do blendera i miksujemy. Dodajemy maślankę, cukier, sok z cytryny i lód. Ponownie wszystko razem ze sobą miksujemy na gładka masę. Smacznego
kulinarnyJachciałam się z Wami podzielić tym pozytywnym widokiem :)) Z tej porcji ciasta wychodzi około 12 babeczek :)Składniki:Muffiny:200 g mąkiszklanka cukru pudru1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sodyjajko125 ml maślanki naturalnej125g masła175ml coca-coli2 łyżki kakao Dodatkowo:czekolada biała lub karmelowa na polewęłyżka masłaopakowanie żelek serduszek na noskibiałe groszki na oczyprecelki na rogiodrobina gorzkiej lub mlecznej czekolady na kropeczki(...)oczy Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy coca-colę i kakao, podgrzewamy. Mąkę, cukier, sól i sodę wsypujemy do miski. Zalewamy sypkie składniki mieszaniną z garnuszka i dokładnie mieszamy. Maślankę i jajko ubijamy widelcem i wlewamy do pozostałych składników. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.Z precelków wycinamy rogi, niestety precelki się
Czerwona Porzeczkatęsknie za nimi na swoim talerzu :-P Swojego królika kupiłam od prywatnego gospodarza. SKŁADNIKI na 1 porcję:Udko z królika1,5 kieliszka białego wina2 szklanki kwaśnego mleka albo maślanki (jeśli mięso jest świeże i nie było mrożone)2 białe cebuleolej rzepakowySól, pieprz3 ziarna ziela angielskiego1 kulka jałowca 2 liście laurowegałązka rozmarynutymianekmajeranek2 ząbki czosnkuSkładniki na Puree ziemniaczane:dowolna ilość ziemniaków(...)szałwia (1 listek na 1 ziemniaka)łyżka masłasól, pieprzSkładniki na surówkę:2 marchewki1 mały por1 kwaśne jabłko1 łyżka majonezu albo śmietanysól, pieprzKrólik: Mięso królika najpierw przez godzinę maczamy w maślance. Następnie królika posypać solą oraz pieprzem i obsmażyć na gorącym oleju. Kiedy będzie rumiany, przełożyć go do garnka. Na patelnię, tę samą, na której wcześniej był podsmażany królik, dodać odrobinę
Bon Appetit Małgorzatyleśnych świeżych grzybów. A grzyby ciągle są w naszych podkarpackich lasach :) Z ostatniej porcji jaką zebrałam, zrobiłam sos :) Pyszności!Składniki:400-500 g leśnych grzybów (u mnie maślanki, podgrzybki, bagniaki i turki)1 cebula1 liść laurowy3 ziarenka ziela angielskiegosól, pieprz1 szklanka wody1-2 łyżki śmietany 18%1-2 łyżki mąki2 łyżki masłaSposób przygotowania:1. Grzyby oczyszczamy (maślanki obieramy), kroimy
Kuchnia domowa Aninutelli Sposób przygotowania Krok 1Jajka ubić z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel . Krok 2Masło utrzeć z 1 szklanką cukru . Do utartego masła dolewać stopniowo maślankę i kawę , dodać nutellę ubijać mikserem aż powstanie jednolita masa. Proszek połączyć z mąką , cynamonem i kakao, dodać do jajek i delikatnie wymieszać , dodawać stopniowo utarte masło z maślanką
CoolinarniePLpokroić w plasterki (ok 0,5 - 0,6 cm) Przygotować 3 miseczki. W pierwszej umieścić 1/4 szklanki mąki pszennej.W drugiej wymieszać 1 roztrzepane jajko i 1/2 filiżanki maślanki . W trzeciej misce wymieszać 1/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. (Można soli i pieprzu do mąki nie dodawać, tylko doprawić(...)nimi każdy plasterek pomidora ). Na dużej patelni rozgrzać olej (najlepiej kukurydziany, ale może być inny) Każdy plasterek pomidora obtoczyć najpierw w mące pszennej, następnie w maślance z jajkiem i na koniec w mieszance mąki pszennej i mąki kukurydzianej. Ułożyć pomidory na patelni i smażyć na średnim ogniu z obu stron, do czasu aż będą chrupiące i ładnie zrumienione.Smacznego
Stare GarygodzinySkładniki:600 g buraków440 g filetów śledzia a la Matjasokoło 1 szklanki maślanki1 cebulaświeżo zmielony pieprzkrem z octu balsamicznego3-4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczeniaWykonanie:Śledzie wkładamy do maślanki i moczymy je przez około 2 godziny*. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na blaszce przez około 40-50 minut, aż warzywa będą(...)miękkie. Gdy buraki ostygną, obieramy je i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem na sitku, studzimy. Śledzie wyjmujemy z maślanki, płuczemy w wodzie, osuszamy i kroimy w dzwonka.Na talerzu układamy plasterki buraków, na nie układamy śledzie i cebulę. Wszystko skrapiamy olejem Kujawskim, kremem balsamicznym i przyprawiamy pieprzem.*Porada: czas moczenia śledzi jest uzależniony od tego
Kulinarne przygody Gatitymargaryny Kasi,2 duże jajka,2 łyżeczki esencji waniliowej (przepis),1 łyżeczka soli,400 g mąki pszennej,250 g drobnego cukru,czerwony barwnik spożywczy,250 ml maślanki lub naturalnego jogurtu,3 łyżeczki proszku do pieczenia.Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo jaja, połączyć całość.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać(...)utartej margaryny na przemian z maślanką lub jogurtem. Na koniec dodać sól, esencję waniliową i barwnik spożywczy.Masę przełożyć do foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20-25 minut. Upieczone wystudzić na kratce.Babeczki dekorujemy kremem, ja przygotowałam najzwyklejszą bitą śmietanę z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, żeby przełamać słodycz babeczek :) Swoje
Codzienna kuchnia niecodziennaprzygotowania najprostszego z możliwych ciasta ucieranego zwanego też plackiem z owocami. Nie potrzeba robić wielkich zakupów, podstawowe składniki zazwyczaj mamy w domu: mąka, jajka, cukier, masło lub olej, maślanka. Maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem. Dzięki temu ciasto wychodzi bardzo wilgotne i pulchne. Składniki suche:230 g mąki pszennej razowej1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli175 g (niecała szklanka
Smakowity Blog Kulinarnyuradowana, gdy po niecałej godzinie wyjęłam imponująco wyrośnięte, okazałe ciasto! W dodatku pachnące obłędnie.Ciasto wyszło niesamowicie puszyste i delikatne, a jednak dość sycące. Cudownie wilgotne dzięki sporej ilości maślanki. Idealne na podwieczorek. Słodkie figi pasują tutaj idealnie, ale można je zastąpić innymi owocami (myślę, że pyszne by było ze śliwkami). Migdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna. Całość(...)migdałami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie zagnieść. Odstawić.Figi pokroić na dość grube plasterki.Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, sodą i proszkiem.W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać maślankę, olej i ekstrakt, wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.Na wierzchu poukładać plastry fig, posypać
Pożeraczka, czyli raz adobrze