maślanka z - 500 przepisów (strona:11/34)

60 przepisów śniadaniowych dla studenta 1190

majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką

Moja smaczna kuchnia
Słodkie bułeczki dyniowe na maślance. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego. 179

diecie każdego dnia. Składniki (6-7 słodkich bułek): 1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 + 3 łyżki do rozczynu 25 gram świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 1/3 szklanki maślanki 1 jajko 1/2 szklanka puree z dyni* 20 gram rozpuszczonego masła 4 łyżki cukru trzcinowego duża szczypta cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy do nadziewania: konfitura z pomarańczy lub domowy(...)mieszamy z cukrem, dodajemy 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników: mąkę, maślankę, jajko, puree z dyni, cynamon, skórka otarta z pomarańczy i wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy masło i nadal wyrabiamy. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Wkładamy przygotowane ciasto do miski

Mango Papaja
Maślankowe ciasto z porzeczkami 385

Słodkie ciasto z orzeźwiającymi porzeczkami jest naprawdę idealne na lato! Mniaaam!   Maślankowe ciasto z porzeczkami     Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki, szklanka cukru, szklanka maślanki, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 500 g czerwonej porzeczki, cukier puder. Wykonanie: Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy olej i maślankę i ucieramy

paapilotkaa
Chłodnik z botwinki z ziarnami czarnuszki 165

linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy..) Składniki:  1 pęczek botwinki z kilkoma buraczkami 1 ogórek szklarniowy sok z 1/2 cytryny pęczek szczypiorku pęczek koperku 1l maślanki 250 ml śmietanki 30% 250ml wody sól, pieprz, cukier do smaku. Wykonanie: Botwinkę myjemy i drobno siekamy, buraczki, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko gotujemy około 15 minut(...)wody z sokiem z cytryny. Gdy wszystko zmięknie, ostawiamy do wystudzenia. Ogórka szklarniowego ścieramy na tarce, szczypiorek i koperek siekamy drobno, zalewamy maślanką, śmietanką i przestudzoną botwinką z buraczkami, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Najlepiej schłodzić około 2 godziny. Przed podaniem zupę posypać ziarnem czarnuszki.  Czarnuszka ma gorzki smak, który zmienią się w ostry

Garnkowe fanaberie
MUFFINKI Z PARÓWKAMI 243

PARÓWKAMI Składniki: - 150ml stopionego masła - 50g cukru (1/4 szklanki) - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka - 1 szklanka mąki pszennej - 1,5 szklanki mąki kukurydzianej - 2,5 szklanki maślanki naturalnej - 0,5 łyżeczki soli - 8 parówek Sposób przygotowania: W miseczce za pomocą trzepaczki mieszamy masło z cukrem, dodajemy jajka, wlewamy maślankę i dokładnie mieszamy. W drugiej miseczce dokładnie łączymy sodę

Mentor Smaku
Gofry na zakwasie pszenno żytnim 118

Może następnym razem uda mi się zrobić lepsze fotki, to podmienię. Gofry na zakwasie Składniki: Na zaczyn: 2 szklanki mąki pszennej typ 650 2 łyżki cukru 2 szklanki maślanki naturalnej 1 szklanka zakwasu pszenno-żytniego* (zimnego, prosto z lodówki) Pozostałe składniki: 2 duże jajka 1/4 szklanki roztopionego masła pół łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki cukru (niekoniecznie) Wykonanie(...)Rano, godzina 5.40. Do miski przesiałam mąkę pszenną, dodałam cukier, maślankę i zimny zakwas. Wymieszałam drewnianą łyżką, miskę okleiłam folią spożywczą i pozostawiłam  w ciepłym miejscu na kilkanaście godzin. Po południu, godzina 18.00. Do miski z zaczynem dodałam pozostałe składniki, czyli: jajka, stopione masło, sól, sodę i cukier. Ciasto zmiksowałam. Rozgrzałam gofrownicę. Przed nalaniem pierwszej porcji ciasta, przy pomocy

Kuchenne zapiski Edyty
Chleb CAPRESE 226

łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 100 g mozzarelli 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii pół szklanki suszonych pomidorów (10 szt.) 2 jajka 2,5 łyżki oliwy 1 i 1/4 szklanki maślanki Przygotowanie: 1. Rozgrzać piekarnik do temp. 175 ° C. 2. Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszać. 3. Mozzarellę i suszone pomidory pokroić(...)kostkę. Dodać wraz z bazylią do mieszanki mąki i wymieszać. 4. W osobnej misce wymieszać składniki płynne: jajka, oliwę i maślankę. Dodać je do składników suchych i dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. 5. Przełożyć ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem. Piec przez 45-50 min. (do suchego patyczka). Źródło/ Inspiracja:   Let's Dish

Domowa Cookierenka Agi
Chleb orkiszowy ze szczypiorkiem 116

Podobno chleby z mąki orkiszowej są jakoś tak bardzo zdrowe. A co powiecie na chleb z trzech różnych mąk orkiszowych? Czyli potrójnie zdrowy! Do tego jeszcze maślanka (zamiast wody) i cały pęczek szczypiorku do środka. Taki naprawdę wiosenny chleb. Parę dni temu ten chleb robiłem i wyszedł naprawdę niezły. Dwa bochenki właściwie wyszły. Jeden już dzisiaj właśnie skończyłem (jadłem(...)trzy mąki orkiszowe, które mi kopsnęli. Na 2 bochenki: 400 g mąki orkiszowej typ 550 170 g mąki orkiszowej typ 850 170 g mąki orkiszowej typ 1850 475 ml maślanki 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 8 g suszonych drożdży pęczek szczypiorku Bez jakiś tam zbędnych ceregieli drobno siekamy szczypiorek i wszystkie składniki łączymy ze sobą

Marder&Marder Manufacture
Chrupiąca brukselka w cieście 154

godziny. Jeżeli jednak niestety straciliście czas to łączę się z wami w bólu... :) 250 g niezbyt dużych główek brukselki 3/4 szklani jasnego piwa szklanka mąki pszennej 4 łyżki maślanki 2 szczypty proszku do pieczenia jajko 2 ząbki czosnku łyżeczka uprażonego sezamu olej do głębokiego smażenia cynamon sól, pieprz Gotujemy garnek wody, delikatnie słodzimy i solimy. Brukselkę myjemy, odcinamy  końcówkę(...)miejscu końcówki lekko nacinamy na krzyż - w ten sposób pozbywamy się goryczki z brukselki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5-8 minut. Odcedzamy, dokładnie osuszamy, studzimy. Z piwa, maślanki, mąki, proszku do pieczenia i jajka ukręcamy ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Możemy nie wlewać od razu wszystkich płynów. Możemy regulować nimi gęstość ciasta, na tyle by oblepiło brukselkę

Marder&Marder Manufacture
Red Velvet Cake 197

pyszny :) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1,25 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka soli 2 duże jajka 1,5 szklanki oleju słonecznikowego 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej czerwony barwnik Potrzebne będą dwie tortownice o średnicy 24 cm. Wykładamy je papierem do pieczenia i spód(...)Dzielimy wtedy ciasto na dwie części, ale sodę dodajemy tuż przed samym pieczeniem. Mąkę, kakao, sól i cukier mieszamy w misce. W drugiej misce widelcem roztrzepujemy jajko, dodajemy olej, maślankę, ekstrakt waniliowy i barwnik. Mieszamy widelcem aż składniki się połączą. Składniki suche przesypujemy do mokrych i mieszamy aż wszystko się połączy. Do szklanki wlewamy ocet i dodajemy sodę. Mieszamy. Powstanie

Marder&Marder Manufacture
Koktajl bananowo jagodowy / borówkowy 267

jagodowy Jeśli znajdziecie w zamrażalniku resztki zeszłorocznych zapasów borówek/jagód lub kupicie świeże, to możecie przygotować z nich taki koktajl. Ja do mojego dodałam też banany, szpinak i maślankę. Pysznie i zdrowo Koktajl bananowo jagodowy / borówkowy Składniki: 2 banany 2 szklanki maślanki 2 szklanki jagód/borówek 1 garść świeżego szpinaku Banany obrać ze skórek i pokroić na mniejsze

UgotujmyTo.pl
Truskawkowe ciasto na maślance z migdałową kruszonką 252

Pamiętacie ciasto na maślance z brzoskwiniami ? Dziś zapraszam na truskawkową wersję tego prostego i szybkiego ciasta. Ciasto zobiłam w nieco mniejszej foremce aby było wyższe, truskawki są soczyste i dzięki temu sok ma gdzie wsiąkać. Na wierzchu dodatkowo posypałam migdałową kruszonką, która po upieczeniu jest bardzo chrupiąca. składniki: ciasto 350 g mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa(...)szklanka maślanki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szklanki oleju Rapso kruszonka 50 g masła 50 g cukru 20 g mąki Młyn Kopytowa 50 g tartych migdałów Back Mit oraz truskawki ok 500 g Przygotować kruszonkę. Do miski przełożyć masło, cukier, mąkę i migdały. Wszystko połączyć rozcierając w palcach. Gotową kruszonkę

Monia miesza i gotuje
Sezamowy torcik z truskawkami 157

Jedną szklankę truskawek pokrój w kostkę, a pozostałą część przekrój na połówki. Do mleka wlej sok z cytryny i zamieszaj. Odłóż na moment, aby się ścięło i powstała roślinna maślanka.  Płatki owsiane wraz z migdałami zmiel w blenderze na jednolity proszek. Przesyp do miski, dodaj do nich mąkę kukurydzianą i sodę, zamieszaj.  Do maślanki dodaj pastę tahini oraz

Roślinna - blog wegański
Smmothie doniczka, bananowo kakaowe miętowe z orzechową posypką 163

Dzisiaj przepis na bardzo niecodzienne smoothie, które przypomina doniczkę z ziemią, mogę wam powiedzieć, że dzieci jak i dorośli będą zachwyceni :) Składniki :  na smoothie : - 2 banany - 1 szklanka maślanki - 2 łyżeczki kakao - 1/4 szklanki mięty posti na wierzch - ok 1 szklanka orzechów laskowych  - 2 łyżeczki kakao  Przygotowanie :  Zblendować banana z maślanką i kakao, przelać do szklanki

zdrowa vege kuchnia
124. Botwinka, rzodkiewka, ogórek, szczypior czyli: chłodnik muśnięty rukolą. 240

się pakować, a Was zapraszamy na chłodnik.. muśnięty rukolą (wspomniałyśmy, że dodamy coś od siebie):) Życzymy Wam wspaniałego weekendu, zapraszamy:  Składniki: (4-5 porcji) 1 litr zimnej maślanki 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 2 pęczki botwiny  (+ ok. szklanka wywaru warzywnego lub wody, aby ugotować botwinę) 1 pęczek rzodkiewki 1 ogórek krajowy  1 świeża dymka(...)niejadalnych i dokładnie myjemy, a kolejno ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dymkę, rukolę i szczypior siekamy na bardzo drobno. Ostudzoną botwinę wraz z sokiem z cytryny dodajemy do maślanki, a kolejno resztę składników(część szczypioru pozostawiamy do dekoracji) . Całość doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki na około godzinę, aby smaki "przegryzły się". W tym czasie możemy ugotować jaja

Symfonia Smaków