Kærnemælkkoldskål 174już coś przygotujemy, to przynajmniej będę miała jak zrobić zdjęcia). Póki co - kærnemælkkoldskål. Cóż to takiego...? Rozbijmy nazwę na części pierwsze: kærnemælk to po prostu maślanka (nad czym długo się głowiłam), kold to zimny, a skål - miska. Maślankowa zimna miska, hmm... Brzmi co najmniej podejrzanie. A tak naprawdę to bardzo prosta zupa(...)zupy są setki, podejrzewam, że każda pani domu robi ją po swojemu. Ja patrzyłam, jak przygotowywał ją C., i wszystko zapisywałam. Smak jest bardzo przyjemny - słodkawy, ale bez przesady - maślanka świetnie się tutaj nadaje; mocno waniliowy. Dobrze schłodzona, najlepiej przez całą noc w lodówce, smakuje wyśmienicie w ciepły dzień. My jedliśmy ją w ramach obiadu/kolacji, ale świetnie też sprawdzi się
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto marchewkowe dla gości 200dobry pomysł. Nieco oczywiście zmieniłam: zamiast tartej dyni - marchewka. Nie było w domu żadnych świeżych owoców, dałam więc suszone morele. Otarta skórka z cytryny nadaje ciastu lekkości i świeżości, maślanka cudownej wilgoci, a chrupiąca, cynamonowa kruszonka wieńczy dzieło. Ciasto jest proste, szybkie - nie trzeba tu nawet miksera, wszystko mieszamy łyżką, jak przy muffinach. Wychodzi lekkie, wilgotne, odpowiednio słodkie. Idealne(...)piekarnika. W tym czasie można ogarnąć mieszkanie i/lub siebie, i od progu witać znajomych cudownym zapachem domowego ciasta...Łatwo uchodzić za idealną panią domu, czyż nie...?Ciasto marchewkowe na maślance z cynamonową kruszonkąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)250 g mąki pszennej85 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka250 ml maślanki75 ml oleju200 g marchewkiskórka otarta z 1 cytryny125
Pożeraczka, czyli raz adobrze
531. Słodko-słone. 217gofry z jajkiem z masłem, miodem i pieprzemGofry na maślance,są chyba jednymi z tych najlepszych.Nie wiem co ja tu robię. Czasami mam wątpliwości. Czasami chce odejść. Ostatnio chyba za często. Składniki:50g przesianej mąki jajko40-50ml maślanki łyżka rozpuszczonego masła1/2 łyżeczki proszku do pieczeniasól, pieprz,ew. ja dałam jeszcze trochę oregano + jajko,miód, masło i pieprz do podaniaJajko(...)miksujemy z maślanką, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Doprawiamy i dodajemy masło. Smażymy gofry zostawiając miejsce na jajko.* Podpiekamy gofry z 2-4min(zależy od gofrownicy) po czym wbijamy jajko i pieczemy, aż się zetnie. Podajemy z masłem, miodem i pieprzem. *ja wlałam trochę za dużo ciasta i potem musiałam, go trochę oderwać by zmieściło się
More food, love and dreams
Robię ... masło i ser ! 209ubijanie zajmuje :) Z czasem zauważymy jak wytrącają się grudki masła, ale to jeszcze nie to, musimy trząść słoikiem do czasu, aż wytworzy nam się duża zbita bryłka masła, a maślanka się od niego oddzieli :)Gdy masło będzie już gotowe, nalewamy do miseczki zimną wodę i wrzucamy do niej bryłkę masła, a następnie staramy się uformować osełkę jednocześnie wypłukując z masła(...)maślankę. Zmieniamy wodę i powtarzamy tę czynność jeszcze raz, jeśli zauważymy że woda w dalszym ciągu robi się biała. Jeśli z masła nie wytrąca się już maślanka to przekładamy uformowaną osełkę na talerzyk i wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby stwardniało. W międzyczasie możemy jeszcze kilka razy nadawać kształt osełce, możliwe że jeszcze trochę wody z niej "wyciśniemy". Później
charlotte gotuje
Koktajl bananowy z kawą inką 221Dojrzały banan...kawa inka o smaku czekoladowym..szczypta cynamonu, cukier lub miód do smaku..kawa inka...maślanka lub mleko...no i kilka sekund pracy blendera i pyszny koktajl gotowy..U mnie może ciut za krótko "zblendowany" banan..ale mimo to pysznie było.. 300 ml maślanki lub mleka 1 duży dojrzały banan 2 -3 łyżeczki kawy inki czekoladowej
Moje domowe kucharzenie
Piernik ze śliwkami i marcepanem 221szklanka drobnego cukru do wypieków niepełna szklanka płynnego miodu 120 g masła, roztopionego, ostudzonego 2,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka maślanki szczypta soli 2 łyżki przyprawy do piernika Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz sól przesiać do miski. W misie miksera umieścić całe(...)cukrem, ubić do otrzymania jasnej, puszystej masy. Piana powinna potroić objętość. Cienką strużką wlać miód, cały czas ubijając. W ten sam sposób wlać wystudzone masło. Dodać przesiane składniki oraz maślankę i wymieszać rózgą do połączenia. Masę przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez około 50 min (do suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić. Przekroić piernik
Moja Galeria Smaku
129. Żegnamy upalne dni czyli: ciasto na maślance z brzoskwiniami i orzeszkami z lekko piernikową nutą. 258jest delikatne, wilgotne i naprawdę.. ciężko się od niego oderwać. Częstujcie się, nasze ciasto w taki dzień jak dziś zapewne Was rozgrzeje: Składniki: 600g mąki tortowej 600g maślanki 4 jaja 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżki kakao 4 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g cukru trzcinowego (lub zwykłego) 3/4 szklanki oleju lub 0,5 szklanki(...)łyżek mleka - do posmarowania wierzchu (opcjonalnie) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180*C (termoobieg). Oba rodzaje mąk, sodę i kakao przesiewamy do głębokiej miski. Do składników suchych wbijamy jaja, dodajemy maślankę, skórkę otartą z pomarańczy, cukier, olej lub ostudzone, rozpuszczone masło oraz pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy aż do dokładnego połączenia składników. Brzoskwinie przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek
Symfonia Smaków
Ciastka Red Velvet z Oreo 211miękkie, chrupkie na zewnątrz. Przepis znalazłam tutaj . Gorąco polecam:) Składniki (odmierzamy szklanką o poj. 250 ml): kostka masła 2 szklanki cukru (można dać trochę mniej) 4 jajka 1/4 szklanki maślanki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka barwnika czerwonego w żelu 3 i 1/3 szklanki mąki 2/3 szklanki tradycyjnego kakao (dałam 1/3 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki(...)cukru pudru (do obtaczania) Przygotowanie: Masło pokroić na małe kawałki i utrzeć mikserem razem z 2 szklankami cukru na puszystą masę, następnie dalej miksując dodawać pojedynczo jajka, później maślankę, ekstrakt z wanilii i czerwony barwnik spożywczy. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i sól. Suche składniki dodać do mokrych i miksować na niskich obrotach
Domowa Cookierenka Agi
Panna cotta maślankowa 220idealny na nadchodzące ciepłe dni. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a dzięki agar agar* tężeje o wiele szybciej, niż przy użyciu żelatyny. Zatem do dzieła :) Składniki: 1,5 szklanki * maślanki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30-36% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki agar agar w proszku (zamiennik: 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklance ciepłej wody(...)owocowy, starta czekolada , polewa czekoladowa * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Przygotować 14 szt. foremek silikonowych na muffiny, przetrzeć je ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem. Do garnka wlać maślankę, śmietanę i mleko. Dodać cukier, ziarnka wanilii, a także "zużyte" laski wanilii. Gotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aby rozpuścił się cukier. Doprowadzić do wrzenia, usunąć laski wanilii
Domowa Cookierenka Agi
Babeczki jagodowe 288cukru skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej umytej i sparzonej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 jajka 50 ml oleju 1 szklanka maślanki (zamiennie: jogurt naturalny) pół szklanki jagód 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej - do obtoczenia jagód Krem jagodowy: 1 szklanka jagód pół szklanki cukru 2 łyżeczki pektyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny(...)Cukier wymieszać ze skórką cytrynową. 4. Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać sól i cukier cytrynowy. Wymieszać. 5. W drugiej misce dokładnie wymieszać jajka z maślanką i olejem. 6. Do mokrych składników dodać suche, wszystko razem chwilę mieszać - do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszać jagody. 7. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości
Domowa Cookierenka Agi
Oponki jabłkowo-cydrowe 202proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2/3 szklanki cukru 3 łyżki miękkiego masła 1 jajko + 1 żółtko 1/4 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii olej do smażenia Dodatkowo do przygotowania lukru: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek cydru Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania musu jabłkowo-cydrowego: jabłka obrać(...)pomocą miksera utrzeć miękkie masło z cukrem. Następnie dodać jajko, żółtko i mus jabłkowo-cydrowy, wymieszać. W kolejnym kroku (ciągle miksując - tylko do połączenia składników) dodawać: połowę mieszanki mąki, maślankę, ekstrakt waniliowy i na koniec pozostałą ilość mąki. Uwaga: ciasto wyjdzie kleiste. 3. Ciasto przenieść z miski na matę silikonową lub stolnicę posypaną mąką, zagnieść podsypując mąką do uzyskania konsystencji
Domowa Cookierenka Agi
Muffiny z borówkami 267proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 110 g cukru trzcinowego nierafinowanego 1 jajko 1 duży, bardzo dojrzały banan (rozgnieciony widelcem lub zblendowany) 5 łyżek oleju 285 ml maślanki 225 g świeżych borówek amerykańskich cukier puder do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche. 3. W drugiej(...)misce roztrzepać jajko, dodać rozgniecionego banana, olej i maślankę. Dokładnie wymieszać. 4. Połączyć składniki mokre z suchymi, wymieszać, ale niezbyt długo - tylko do połączenia składników. 5. Na koniec do ciasta wmieszać delikatnie borówki. 6. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 3/4 wysokości (prawie do pełna). Piec przez ok. 30-32 min., a następnie ostudzić na kratce. Przed podaniem
Domowa Cookierenka Agi
cinnamon roll...pancakes 290musicie czekać aż ciasto wyrośnie. Nie musicie piec. Są pyszne! Spróbujcie! :) CINNAMON ROLL PANCAKES przepis autorski // jedna porcja ~70g mąki żytniej T720 (lub innej dowolnej) ~1/2 szklanki maślanki ~'chlust' mleka + 1 łyżka ~jajko ~łyżeczka proszku do pieczenia ~cukier / stevia ~łyżeczka cynamonu Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia(...)dodać żółtko, maślankę, mleko (ten 'chlust' ;)) i cukier / stevię. Wymieszać. Delikatnie dodać pianę z białka i połączyć z masą. Łyżkę ciasta odłożyć do oddzielnej miseczki, dodać mleko (tę łyżkę ;)), cynamon i wymieszać. Rozgrzać patelnię, a jeśli tego wymaga to lekko ją natłuścić. Na patelnie wylewać łyżką porcje ciasta (1 czubata łyżka - 1 pancake) a następnie za pomocą łyżeczki wylewać
chili & sugar
muffinki z malinami (lubelski kociołek) 254sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ MUFFINKI Z MALINAMI przepis autorski // 7-8 muffinek ~150g mąki pszennej (u mnie pół na pół z razową) ~1/2 - 3/4 szklanki cukru ~jajko ~szczypta soli ~180ml maślanki/jogurtu naturalnego ~4 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego (lub rzepakowego albo innego o delikatnym smaku) ~łyżeczka proszku do pieczenia ~100-150g malin Maślankę, jajo i olej zmiksować. W oddzielnej misce wymieszać
chili & sugar
kakaowe ciasto z jagodami 196lubię // tortownica 22-24cm ~250g mąki pszennej ~80g kakao ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + łyżeczka proszku do pieczenia ~200g cukru ~2 jajka (użyłam dużych wiejskich jaj) ~1/2 szklanki maślanki o naturalnym smaku ~150ml wody ~120g masła ~400-500g jagód Tortownicę o średnicy od 22 do 24cm wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki, w drugiej(...)mieszamy jajka i maślankę. W rondelku rozpuszczamy masło z wodą, a następnie wlewamy je do miski z suchymi składnikami cały czas mieszając. Teraz dodajemy zawartość drugiej miski i mieszamy wszystko razem, krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy i posypujemy jagodami. Pieczemy 40-60 minut w 190*C, po 40 minutach najlepiej wbić patyczek w ciasto
chili & sugar