głos! ♥♥♥ ************************************************************** CHOCOLATE CHIP COOKIES przepis autorski // ok. 15 dużych ciastek ~260g (2 szklanki) mąki pszennej ~200g (szklanka) cukru ~125g (1/2 kostki) masła lub margaryny do pieczenia ~duże jajko ~70ml maślanki ~100g (standardowa tabliczka) gorzkiej czekolady ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Mieszamy mąkę, cukier, proszek i sodę. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko(...)ucieramy jeszcze chwilę. Następnie powoli, partiami dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki. Po dodaniu ok. połowy suchych składników dodajemy stopniowo maślankę, a następnie partiami, jak wcześniej, resztę suchych składników. Miksujemy do połączenia się składników. Czekoladę siekamy i za pomocą łyżki łączymy z masą. Wykładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można to zrobić za pomocą gałki do lodów maczanej
chili & sugarrównież przede wszystkim z powodu jego smaku. Przyrządzając go pierwszy raz byłam nastawiona wobec niego trochę sceptycznie, by później zapiać z zachwytu :) Nigdy nie sądziłam, że połączenie maślanki, soku z jabłek i paru dodatków pozwoli uzyskać tak fantastyczną kombinację. Koktajl należy raczej do tych niskokalorycznych i świetnie nadaje się na podwieczorek. Myślę, że śmiało można dodać do niego także(...)śniadanko :) (Postaram się niebawem wypróbować :)) W oryginalnym przepisie przewidywane jest użycie również surowych żółtek, jednak pominęłam ten dodatek i prezentuję wersję z moimi zmianami. Na 2 porcje 500 ml maślanki 125 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek 2 łyżeczki miodu pół łyżeczki cynamonu Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i rozlać do szklanek. Wierzch posypać odrobiną cynamonu. No to zdrówko
My simple kitchenjuż pierwsze jabłka z domowego ogródka... ) Przepis na ciasto pochodzi z tej strony ( klik ) a kruszonka to już mój twór :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 7 brzoskwiń kilka kropel olejku migdałowego Kruszonka: 1 łyżka(...)plasterki - jak kto woli. Przygotowujemy ciasto. Do jednej miski wsypujemy składniki suche, tj : mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski natomiast składniki mokre, czyli jajka, maślankę i olej. Następnie do składników suchych wlewamy te mokre i mieszamy wszystko łyżką. Na końcu dodajemy olejek migdałowy. Gotowe ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Na wierzchu układamy brzoskwinie
My simple kitchenwyszło mi 12 muffinek i jeszcze zostało na malutką keksówkę. Składniki: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka maku 12 dag cukru 1 jajko 250 ml maślanki 60 ml oleju około 30 dag czerwonych porzeczek W jednej misce wymieszać ze sobą składniki suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i mak. W drugiej misce połączyć ze sobą(...)składniki mokre - jajko, maślankę i olej. Mokre składniki wlać do tych suchych i wymieszać za pomocą łyżki. Na koniec dosypać czerwone porzeczki i wymieszać. Formę na muffinki wysmarować olejem lub wyłożyć papilotkami i za pomocą łyżki nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Muffinki włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 25 - 30 minut aż wierzch babeczek ładnie się
My simple kitchenkoktajl truskawkowy. Prosty do wykonania ale niezwykle smaczny i pożywny. Ja swój urozmaiciłam dzisiaj 100 % sokiem malinowym z lipą, wyszedł obłędny, polecam ;) Składniki: 1 kg truskawek szklanka maślanki naturalnej 10 łyżek soku malinowego z lipą firmy Oleofarm 2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie) Wykonanie: Z truskawek usunąć szypułki, wymyć i przełożyć do wysokiego naczynia, zblendować(...)gładkie puree. Do owoców dodać szklankę naturalnej maślanki i sok malinowy, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem (wedle upodobań). Schłodzić. Smacznego
Krakowskie smaki Aniłasuchów. Dla pozostałych proponuję kroić mniejsze kawałki. :) Składniki na ciasto: 2½ szklanki mąki pszennej 1¼ szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 duże jajka 1½ szklanki oleju słonecznikowego 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka winnego octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 ml czerwonego barwnika w płynie Składniki na krem: 2 opakowania serka kremowego Philadelphia (1 opakowanie(...)pieczenia zaś boki wysmarować masłem. Suche składniki, tj. mąkę, sól, cukier - przesiać do miski i wymieszać widelcem. W drugiej misce przygotować mokre składniki: jajka roztrzepać widelcem, dodać olej, maślankę, barwnik i ekstrakt waniliowy. Wszystko razem wymieszać również widelcem. Następnie połączyć składniki suche z mokrymi. Wymieszać je widelcem na gładką masę, najlepiej mieszając w jednym kierunku. Rozgrzać piekarnik
Garniec Magalieskładniki: 1000 ml maślanki wiejskiej 400 g świeżych truskawek 2 łyżki cukru wykonanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Do naczynia miksującego wsypujemy truskawki wlewamy maślankę, dodajemy cukier. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach
Domowy Smak Jedzeniazapaść i utworzyć zakalec. Ciasto upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, na dużą blachę należy przygotować półtorej porcji. Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką Składniki: 250g mąki pszennej 250ml maślanki 100g cukru 70g (1/3 szklanki) oleju 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 300g owoców(...)mnie przypominały one wielkością kawałki rabarbaru) - do miski przełożyć jajka i cukier, roztrzepać razem (nie potrzebujemy miksera, można to zrobić widelcem lub ręczną trzepaczką) - do mieszanki jajecznej dodać olej, maślankę, ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać razem - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać do uzyskania dość gęstej, gładkiej masy - formę wyłożyć
Smakołyki Berenikidlatego, że najbardziej lubię te bananowe, a ile wariacji można wymyślić na temat jednego owocu? Cóż, udało mi się wymyślić kolejny… Tym razem banan w towarzystwie melona z maślanką i otrębami. Składniki (na 2 duże porcje): 300 ml maślanki (o niskiej zawartości tłuszczu) banan 2 łyżki otrębów owsianych łyżka miodu pół melona Przygotowanie Owoce obieramy i kroimy w kostkę
e-PrzepisyKulinarnekremowym truskawkowym chłodniku rozpływa się w ustach. Do tego wygląda obłędnie, mimo, że ja do mistrzów fotografii nie należę! Polecam Składniki na 4 porcje: - 450 g truskawek; - szklanka maślanki; - 200 ml śmietany 36%; - 100 g cukru; - 2 opakowania cukru wanilinowego; - garść płatków migdałów; - 8 ciasteczek belVita; - listki melisy do dekoracji Wykonanie: Truskawki zmiksować, dodać maślankę i zmiksować na gładką
dom-agi.plSkładniki na ok. 12 sztuk Jajko 2 jajka Cukier 150g Cukier waniliowy 1 opakowanie Maślanka 1 szklanka Olej 1/4 szklanki Mąka 1 i 3/4 szklanki Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Marmolada różana 12 małych łyżeczek Cukier puder Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrami na lśniąca masę. Wlać maślankę i olej, […] The post Babeczki
Kulinarne Przebojekawy na jesienno-zimowe wieczory sprawdzi się idealnie. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na keksówkę: 2 duże jajka 100 ml oleju 1 szklanka maślanki 250 g mąki pszennej 120 g drobnego cukru do wypieków 2,5 łyżki kakao 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika(...)gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki przesiać, odłożyć. Jajka, olej, maślankę umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia (sodę), przyprawę korzenną wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej keksówki
Fabryka pomysłówproszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 szklanka słodkie ziemniaki puree (1 duży słodki ziemniak) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku pomarańczowym 1 jajko ¾ filiżanki maślanki 5 łyżek masła zimnego Wykonanie Słodki ziemniak upiec, aż całkowicie będzie miękki. (30-50 minut) ,pozostawić do ostygnięcia. Zrobić puree z ziemniaka i wymieszać z cynamonem, syropem klonowym, sokiem pomarańczowym(...)Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól,połączyć z zimnym masłem. Do mieszanki puree ziemniaczane dodać maślankę i jajko. Teraz połączyć mieszankę ziemniaczaną z mieszanką mączną . Blaszkę wyłożyć papierem i nakładać masę łyżką .Piec przez 15-25 minut w zależności jakie duże zrobimy---moje 25 minut pieczone w 180 stopniach C --. Pieczemy ,aż środek ciastka jest suchy
w mojej kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, gałki muszkatowej, kardamonu, goździków szczypta soli 1/3 szklanki maślanki Krem: 90g śmietanki kremówki 36% 180g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 150g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki cukru pudru 2-4 krople aromatu śmietankowego + 1/3 łyżeczki pasty waniliowej(...)przyprawami. 3. Do jajek dodać cukier, sól i dokładnie wymieszać mikserem do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach. 4. Do masy dodać mąkę, maślankę i krótko wymieszać, do połączenia składników. 5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół
Mała Cukierenkaolej kokosowy ) 2 duże jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 30 ml soku z grejpfruta 1/3 szklanki (80 ml) maślanki lub jogurtu naturalnego Syrop: 2 łyżki cukru 80 ml soku z grejpfruta Lukier: 1 szklanka (120 g) cukru pudru 30 ml soku z grejpfruta szczypta soli Sposób przygotowania: Babkę przygotowuje(...)posiada ten wzór formy spryskałam ją olejem i oprószyłam mąką. Ciasto. Do jednej miski wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Do drugiej miseczki wlałam maślankę i sok z grejpfruta. Do trzeciej, w której zamierzałam przygotować ciasto wsypałam oba cukry, wrzuciłam świeżo startą skórkę i wymieszałam palcami rozcierając ją aby wydobyć więcej aromatu. Do cukru wbiłam
Blondynka Gotuje