maślanka z - 500 przepisów (strona:19/34)

71. Ideał na upał: czyli chłodnik ogórkowy z cukinią i miętą! 230

również przyjemna słodycz, pieprz nadaje tutaj ostrość, która tworzy niesamowite smakowe trio! Spróbujcie - to obiadowa i ekspresowa propozycja.. a jaka pyszna i zdrowa! (: Składniki: (na 4 porcje) 800ml maślanki 200g jogurtu naturalnego około 1,5 kg ogórków krajowych (lub gruntowych) 1 duża cukinia 2 ząbki czosnku (lub 1 , w zależności jak go lubicie) 1,5 łyżki miodu(...)czosnkiem, listkami mięty i połową pokrojonych ogórków  blendujemy na gładką masę i odstawiamy w chłodniejsze miejsce do ostudzenia.  Do garnka lub głębokiej miski wlewamy jogurt i maślankę, dodajemy drugą połowę pokrojonych ogórków, miód oraz sok i skórkę z cytryny. Dodajemy pozostałe ostudzone i zblendowane warzywa i finalnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki

Symfonia Smaków
Racuchy z kiwi i żurawiną 179

innym dodatkiem. Troszkę kwaśne, ale dodatek cukru pudru i startej czekolady dodaje słodyczy. Jeśli macie ochotę na takie połączenie to polecam. Składniki :* szklanka mąki* pół szklanki kefiru bądź maślanki* plaster drożdży * 1/4 szklanki ciepłej wody* 3 łyżki cukru* jajko* szczypta soli* kiwi* garść żurawiny * starta czekolada mleczna, cukier puder * olej rzepakowy do smażenia  Przygotowane :Drożdże rozpuścić(...)ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Dodać do mąki, odstawić na 15 minut. Dodać maślankę, szczyptę soli i jajko. Całość dobrze wymieszać, aż pojawią się bąbelki powietrza. Dodać pokrojone kiwi oraz żurawinę. Smażyć na dość dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odłożyć na ręcznik by odcisnąć nadmiar tłuszczu. Ciepłe posypać czekoladą i pudrem

Magiczne Życie Marty
Blue Velvet Cupcake 102

babeczek : * 180 g Kasi* 2,5 szklanki mąki pszennej* 2 jajka - ja nie dałam  * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego  * szczypta soli  * szklanka cukru pudru * szklanka maślanki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * barwnik spożywczy niebieski  Przygotowanie : Margarynę utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajka - ja nie dałam, bo zapomniałam. Wymieszać na zmianę z mąką połączoną z solą(...)proszkiem oraz maślanką. Połączyć z barwnikiem. Piec 20 minut w 180 stopniach.  Krem : * mała śmietanka kremówka  * łyżka żelatyny * pół szklanki wrzątku * 2 łyżki cukru pudruPrzygotowanie : Kremówkę ubić z cukrem, dodać dobrze rozmieszaną żelatynę we wrzątku. Ubić. Ozdobić babeczki. Przełożyć do lodówki. Do dekoracji używałam cukrów kolorowych, które sama przygotowałam

Magiczne Życie Marty
Kopiec kreta 679

jednak swoje modyfikacje. Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: Ciasto: 2 szklanki mąki, ½ kostki masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml maślanki 4 łyżki kakao 2 jajka Krem: 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady 2-3 banany sok z cytryny Przygotowanie: Margarynę utrzeć(...)cukrem i żółtkami. Dodać maślankę oraz wymieszane ze sobą suche składniki. Wszystko połączyć na jednolitą masę.  Ubić białka. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.  Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Ciasto należy wystudzić, a następnie łyżeczką wydrążamy z niego miąższ tak, aby pozostał nam spód i brzegi. Banany

Fabryka pomysłów
Muffiny czekoladowe przyprószone śniegiem ;) 144

Składniki: 200 g mąki szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody jajko 125 ml maślanki naturalnej 125g masła 175ml coca-coli 2 łyżki kakao wiórki kokosowe do posypania czekolada mleczna na polewę  Wykonanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy coca-colę i kakao, podgrzewamy. Mąkę, cukier, sól i sodę wsypujemy do miski. Zalewamy sypkie składniki mieszaniną(...)garnuszka i dokładnie mieszamy. Maślankę i jajko ubijamy widelcem i wlewamy do pozostałych składników. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.Polewa: Czekoladę rozpuszczamy na parze i polewamy muffiny. Na koniec posypujemy wiórkami.SMACZNEGO!:)Przepis na muffiny wg Nigelli Lawson--> KLIK

Czerwona Porzeczka
Światowy Dzień Pieczenia - Babeczki Pink Velvet Candice 175

400g (2 ½ kubka) mąki pszennej uniwersalnej 315g (1 ½ kubka) drobnego cukru Czerwony barwnik spożywczy 2 łyżeczki kakao w proszku (Ja o nim zapomniałem dlatego wyszły różowe ) 250ml (1 kubek) maślanki/naturalnego jogurtu 3 łyżeczki proszku do pieczenia  Sposób przygotowania1. Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie tłuszczem i posypać mąką lub użyć papilotek.2(...)osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą.4. Odmierzyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach.5. Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut.6. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem. Jest to jeden

cookpl
Koktajl z borówek amerykańskich smaczny i zdrowy 180

ponad kilogram więc z części z nich zrobiłam dwa pyszne koktajle. Składniki: 1 i 1/2 szklanki borówek amerykańskich 1 duża łyżka miodu rzepakowego kilka listków mięty pieprzowej 1 szklanka maślanki 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. W smaku pychota. Konsystencja gęsta i galaretkowata

Jemy Pijemy
65. Orkiszowe placki na maślance z truskawkami 348

zarazem niesamowicie smakowite - tak więc, wewnętrzne rozdarcie gwarantowane :) Ponadto dodam, że są to ulubione placuszki mojej kochanej mamy. Wychodzi 5 porcji, 1 to ok. 150g = 233 kcal . Składniki: - 300g maślanki - 200g mąki orkiszowej - 3 łyżki oleju ryżowego/rzepakowego/kokosowego   - 1 łyżka ksylitolu - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jajka - 1 łyżeczka lnu mielonego - kilka-kilkanaście sztuk truskawek *opcjonalnie

Be Fit Be Strong
Ciasto z renklodami i kruszonką na maślance 143

sezonowymi owocami - renklodami :) Zniknęło w jedno po południe :) Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju kilka kropel olejku waniliowego 10-12 renklod płatki migdałowe Kruszonka: 5 dag masła 7 dag mąki 4 łyżeczki cukru Składniki na kruszonką zagniatamy i wstawiamy do lodówki. Śliwki

My simple kitchen
Koktajl jagodowy 150

najlepiej rozpocząć ponury poranek? Koktajlem jagodowym z energią i kolorami lata...  1 szklanka tłustego mleka 1 szklanka maślanki 20 dag jagód łyżka złotego syrop 1/4 łyżki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Humanistka w kuchni
Ulubione smoothie 128

smoothie. Mnóstwo witamin, wapnia, żelaza i przeciwutleniaczy! Mniam! Składniki: (porcja na dwie szklanki) 1 banan, 1 kiwi, 1/2 pomarańczy, pęczek natki pietruszki, 2 liście jarmużu - bez grubych włókien, szklanka maślanki, ew. miód Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera lub miksera i dokładnie zmiksować.  Smacznego

Plate of Joy
Muffinki z płatkami owsianymi 177

przepis na muffinki owsiane. Kiedyś często je piekłam ale jakoś o nich zapomniałam. Muffinki są bardzo zdrowe, zrobione z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem płatków owsianych, maślanki, z małą ilością cukru. Słodkości nadają im dodane rodzynki, u mnie akurat korynckie z firmy Fresano . Przepis na te muffinki dostałam kiedyś od koleżanki. Post

Marta Gotuje
Gryczane bułeczki na maślance 138

możecie przygotować na najbliższe śniadanie. Mają charakterystyczny smak, więc polecam je dla miłośników kaszy gryczanej ponieważ mają podobny do niej smak.     Post Gryczane bułeczki na maślance pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ciasto w garnuszku z krówkami 183

rozgrzej do 180 stopni C. Masło roztop w małym garnku .W jednej misce wymieszaj suche, a w drugiej mokre składniki.Jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste można dodać więcej maślanki.Krówki pokrój w drobną kostkę.Zawartość obu misek wymieszaj, dodaj krówki i ponownie wymieszaj.Masę przelej do żaroodpornych naczyń (mogą być również papilotki do muffinów).Pieczemy około 30 minut (muffiny

Kredowe Menu
Bułeczki z batatami i rozmarynem 132

pieprz. Dodajemy startego na tarce ziemniaka, którego dodatkowo jeszcze-po starciu- siekamy nożem aby były mniejsze kawałeczki. Dosypujemy rozmaryn i wszystko mieszamy.2. W naszej masie robimy wgłębienie i wlewamy maślankę. Wyrabiamy do połączenia składników. Następnie przekładamy ciasto na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiamy kilka minut aż ciasto zrobi się gładkie. Dzielimy na 8 części i formujemy kształt bułeczek. Obsypujemy delikatnie

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania