maślanka z - 500 przepisów (strona:19/34)

Muffiny czekoladowe przyprószone śniegiem ;) 169

Składniki: 200 g mąki szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody jajko 125 ml maślanki naturalnej 125g masła 175ml coca-coli 2 łyżki kakao wiórki kokosowe do posypania czekolada mleczna na polewę  Wykonanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy coca-colę i kakao, podgrzewamy. Mąkę, cukier, sól i sodę wsypujemy do miski. Zalewamy sypkie składniki mieszaniną(...)garnuszka i dokładnie mieszamy. Maślankę i jajko ubijamy widelcem i wlewamy do pozostałych składników. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.Polewa: Czekoladę rozpuszczamy na parze i polewamy muffiny. Na koniec posypujemy wiórkami.SMACZNEGO!:)Przepis na muffiny wg Nigelli Lawson--> KLIK

Czerwona Porzeczka
Światowy Dzień Pieczenia - Babeczki Pink Velvet Candice 196

400g (2 ½ kubka) mąki pszennej uniwersalnej 315g (1 ½ kubka) drobnego cukru Czerwony barwnik spożywczy 2 łyżeczki kakao w proszku (Ja o nim zapomniałem dlatego wyszły różowe ) 250ml (1 kubek) maślanki/naturalnego jogurtu 3 łyżeczki proszku do pieczenia  Sposób przygotowania1. Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie tłuszczem i posypać mąką lub użyć papilotek.2(...)osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą.4. Odmierzyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach.5. Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut.6. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem. Jest to jeden

cookpl
Koktajl z borówek amerykańskich smaczny i zdrowy 209

ponad kilogram więc z części z nich zrobiłam dwa pyszne koktajle. Składniki: 1 i 1/2 szklanki borówek amerykańskich 1 duża łyżka miodu rzepakowego kilka listków mięty pieprzowej 1 szklanka maślanki 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. W smaku pychota. Konsystencja gęsta i galaretkowata

Jemy Pijemy
65. Orkiszowe placki na maślance z truskawkami 364

zarazem niesamowicie smakowite - tak więc, wewnętrzne rozdarcie gwarantowane :) Ponadto dodam, że są to ulubione placuszki mojej kochanej mamy. Wychodzi 5 porcji, 1 to ok. 150g = 233 kcal . Składniki: - 300g maślanki - 200g mąki orkiszowej - 3 łyżki oleju ryżowego/rzepakowego/kokosowego   - 1 łyżka ksylitolu - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jajka - 1 łyżeczka lnu mielonego - kilka-kilkanaście sztuk truskawek *opcjonalnie

Be Fit Be Strong
Ciasto z renklodami i kruszonką na maślance 164

sezonowymi owocami - renklodami :) Zniknęło w jedno po południe :) Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju kilka kropel olejku waniliowego 10-12 renklod płatki migdałowe Kruszonka: 5 dag masła 7 dag mąki 4 łyżeczki cukru Składniki na kruszonką zagniatamy i wstawiamy do lodówki. Śliwki

My simple kitchen
Koktajl jagodowy 173

najlepiej rozpocząć ponury poranek? Koktajlem jagodowym z energią i kolorami lata...  1 szklanka tłustego mleka 1 szklanka maślanki 20 dag jagód łyżka złotego syrop 1/4 łyżki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Humanistka w kuchni
Ulubione smoothie 157

smoothie. Mnóstwo witamin, wapnia, żelaza i przeciwutleniaczy! Mniam! Składniki: (porcja na dwie szklanki) 1 banan, 1 kiwi, 1/2 pomarańczy, pęczek natki pietruszki, 2 liście jarmużu - bez grubych włókien, szklanka maślanki, ew. miód Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera lub miksera i dokładnie zmiksować.  Smacznego

Plate of Joy
Muffinki z płatkami owsianymi 196

przepis na muffinki owsiane. Kiedyś często je piekłam ale jakoś o nich zapomniałam. Muffinki są bardzo zdrowe, zrobione z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem płatków owsianych, maślanki, z małą ilością cukru. Słodkości nadają im dodane rodzynki, u mnie akurat korynckie z firmy Fresano . Przepis na te muffinki dostałam kiedyś od koleżanki. Post

Marta Gotuje
Gryczane bułeczki na maślance 159

możecie przygotować na najbliższe śniadanie. Mają charakterystyczny smak, więc polecam je dla miłośników kaszy gryczanej ponieważ mają podobny do niej smak.     Post Gryczane bułeczki na maślance pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ciasto w garnuszku z krówkami 208

rozgrzej do 180 stopni C. Masło roztop w małym garnku .W jednej misce wymieszaj suche, a w drugiej mokre składniki.Jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste można dodać więcej maślanki.Krówki pokrój w drobną kostkę.Zawartość obu misek wymieszaj, dodaj krówki i ponownie wymieszaj.Masę przelej do żaroodpornych naczyń (mogą być również papilotki do muffinów).Pieczemy około 30 minut (muffiny

Kredowe Menu
Bułeczki z batatami i rozmarynem 154

pieprz. Dodajemy startego na tarce ziemniaka, którego dodatkowo jeszcze-po starciu- siekamy nożem aby były mniejsze kawałeczki. Dosypujemy rozmaryn i wszystko mieszamy.2. W naszej masie robimy wgłębienie i wlewamy maślankę. Wyrabiamy do połączenia składników. Następnie przekładamy ciasto na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiamy kilka minut aż ciasto zrobi się gładkie. Dzielimy na 8 części i formujemy kształt bułeczek. Obsypujemy delikatnie

UgotujmyTo.pl
Chłodnik z awokado i ogórka z mleczną pianką 150

mięty, posiekanej1 łyżeczka świeżo startego imbiru2-3 ząbki czosnku, startepół papryczki chili, drobno posiekanejWydrążyć miąższ z awokado. Dodać oliwę, miętę, imbir, czosnek, szalotki i papryczkę. Zblendować dokładnie, następnie dodać maślanki i wymieszać. Ogórki obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Połączyć z resztą. Zupę doprawić solą. Przygotować mleczną piankę.Mleczna pianka:150 ml skondensowanego mleka (niesłodzonego)2 łyżki listków świeżej miętyMiętę

Food Square
Muffinki z marmoladą 151

sztuk 50 minut składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki maślanki 1/3 szklanki oleju roślinnego marmolada owocowa do dekoracji: kwiatki z opłatka kolorowe posypki lukier (przepis: TUTAJ ) Wykonanie: Suche składniki połączyć w misce. Do miski dodać mokre składniki i pomieszać łyżką

Ania i Marcin gotują
Kiszonki i fermentacje 223

jeść, do czego dodawać, jakie z tego przygotowywać dania. I tak dostajemy kiszone rzodkiewki w kozim maśle, podpłomyk z wędzoną słoniną i kiszonymi kurkami, krem z dyni kiszonej w maślance, gulasz wołowy z kimchi a na deser kiszone wiśnie z miętą, werbeną cytrynową i twarogiem. Przede wszystkim tłumaczy w jasny i prosty sposób, czym jest proces fermentacji, co dzieje się

GRUBY WAŁEK
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 175

spulchnienie ciasta dzięki wytwarzanemu dwutlenkowi węgla (CO 2 ). 2 zachodzi (z małymi wyjątkami) jeśli wśród składników występuje pewna forma kwasu , która w ciastach pojawia się najczęściej w postaci kefiru, maślanki, kwaśnego mleka, śmietany, miody czy octu jabłkowego . Składniki te sprzyjają również szybkiemu uwalnianiu się węglanu sodu, dzięki czemu ciasto zostaje pozbawione nieprzyjemnego zapachu i smaku. Przy połączeniu sody oczyszczonej

Trzeci talerz