nawet w ciągu kilku godzin, a to za sprawą soku z cytryny. Szok i niedowierzanie. Ale prawda. Jak dla mnie świetny patent! Nie przepadam za kwaśnymi twarogami (przygotowanymi z maślanki, kefiru czy z zsiadłego mleka), dlatego ten jest dla mnie idealny. Serek zakwaszany sokiem z cytryny wychodzi delikatny, soczysty (choć to zależy akurat od długości gotowania) i bialutki. Nie miałam
Słodkie Przyjemnościniego wyczarować śniadania, obiady, ciasta, desery, kolacje… Z poniższych składników wyszło mi ok. 600g. Składniki: - 2 litry tłustego mleka- 250 ml jogurtu naturalnego (u mnie grecki)- 250 ml maślanki- 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wlać do garnka i odstawić na 2 – 3 dni, najlepiej w ciepłe miejsce. Gdy mleko w garnku się zsiądzie, podgrzewać
mojewypiekiinietylkoświeżo wyjęte z piekarnika. Mam gotowe w każdej chwili – do wyczerpania zapasów.Składniki: - 8 szklanek mąki tortowej- 1 szklanka cukru- 4 jajka- 2 szklanki mleka (może być maślanka)- 21g drożdży suszonych- 30 dag masła- 1 płaska łyżeczka soli- dodatkowo 1 jajko do smarowania- mak lub sezam do posypania Drożdże suszone wymagają zrobienia rozczynu. Należy wymieszać 50ml wrzątku
mojewypiekiinietylkopodać jako przystawkę, albo dodatek do wszelkich mięs, czy jak u mnie – do jajek sadzonych w krążkach papryki i surówki ze szpinaku. Oczywiście do tego kubek świeżej maślanki. Wytworne, pięknie się prezentujące i pyszne ujmą swoim wyglądem i smakiem domowników, gości… i nie tylko. Na pewno będą ciekawym urozmaiceniem posiłku. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Dufinki appeared first on Moje
mojewypiekiinietylkotaką kaszę wprowadzić na stałe do swojego menu. Może być podana jako dodatek do mięsa, z surówką… i nie tylko. Czy też, jako samodzielne danie z kubkiem kefiru lub maślanki. Polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepisThe post Kasza gryczana – inaczej appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoznana i popularna na całym świecie. Serwowany na dziesiątki, a może i nawet setki sposobów. Czerwone ziemniaczki pieczone inaczej mogą być daniem samodzielnym, podanym w upalny dzień z zimną maślanką, czy kefirem. Ale mogą też być wspaniałym dodatkiem do jajka sadzonego, czy mięsa. Tu panuje dowolność – według gustu i smaku. Również w wersji wegetariańskiej lub okraszone skwarkami. Smacznego. Wydrukuj
mojewypiekiinietylkodelikatny, aczkolwiek dość charakterny smak. Dla nasz obie opcje są przepyszne! Wybitne smaki zamknięte w kremowej odsłonie.SEREK ARLA APETINA NATURALNY:Kremowy dodatek do naszej zupy składa się z maślanki z mleka i z mlecznej śmietanki. Zabieliłyśmy i lekko zagęściłyśmy nim przepyszną zawartość garnka, a dzięki temu stała się ona jeszcze bardziej kremowa. Naturalny dodatek sprawdził się rewelacyjnie, w naturalnie
Wypisz Wymalujjedną radę...nie jedzcie muffin prosto z pieca. Sok z owoców poparzył mi usta :/składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)1/2 szklanki cukru (ja dałam 3/4 szklanki i wyszły za słodkie, więc przepis zmieniam)1/3 szklanki oleju1 szklanka borówek albo jagód (wystarczy też 1/2 szklanki) szczypta
Bon Appetit Małgorzatysię robi jak przyjeżdża 5 letnia chrześnica? piecze się babeczki :) składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju1 szklanka jagód (wystarczy też 1/2 szklanki) szczypta soliopakowanie cukru waniliowegoaromat waniliowypół tabliczki czekolady W jednej misce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukry
Bon Appetit Małgorzatycukru trzcinowego (może być też biały)3 figi (mogą być też śliwki)Składniki mokre:2 jajka1/3 szklanki oleju (może być też roztopione masło)szklanka kefiru (albo jogurtu naturalnego bądź maślanki)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mieszamy osobno suche składniki a w osobnej miseczce mokre składniki. Następnie łączymy je ze sobą. Masę nakładamy do 3/4 wysokości papilotek albo sylikonowych foremek
Bon Appetit Małgorzatyjajka250 g czerwonych porzeczekKruszonka:1 łyżka masła1 łyżka cukru2 łyżki mąkiSposób przygotowania:1. Mąkę, cukry i proszek mieszamy w jednym naczyniu.2. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki, czyli jajka, maślankę i olej.3. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko łyżką do momentu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki.4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie
Kuchnia domowa AniZasmażkę dodajemy do kapusty, mieszamy i całość jeszcze chwilkę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.5. Podajemy wedle uznania - u mnie do kapusty były młode ziemniaczki, jajko sadzone i maślanka :) Majątek :)Smacznego!!!Źródło: Kuchnia Doroty A poniżej przedstawiam kilka innych propozycji, co można zrobić z młodej kapusty:Młoda kapusta z koperkiem IMłoda kapusta z koperkiem IIGołąbki z młodej kapusty
Kuchnia domowa AniSkładniki:1 szklanka malin1/2 szklanki maślanki naturalnej2 łyżki otrąbSposób przygotowania:Wszystkie składniki zmiksować dokładnie i podawać :)Smacznego
Kuchnia domowa AniCała Polska smaży naleśniki ". I z tej okazji i u mnie pojawiły się pyszne maślankowe naleśniki z domowym dżemem czereśniowym.2 jajka1/2 szk mleka 3,2%3/4 szk maślanki naturalnej3/4 szk oranżady białej2 szk mąki pszennej typ 5002 szczypty soli3 łyżki olejuDodatkowo :domowy dżem czereśniowycukier puderRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchninaturalnego2-3 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianegołyżeczka miodu+ pyłek pszczelikilka suszonych moreliJogurt mieszamy z miodem, siemieniem lnianym. Jeśli jogurt jest zbyt gęsty możemy rozrzedzić go, dodając kefir lub maślankę. Całość odstawiamy na noc do lodówki. Rano dodajemy pyłek pszczeli i pokrojone morele
Kuchenny Skrawek Nieba