Domowy twaróg - metoda szybka 6201nawet w ciągu kilku godzin, a to za sprawą soku z cytryny. Szok i niedowierzanie. Ale prawda. Jak dla mnie świetny patent! Nie przepadam za kwaśnymi twarogami (przygotowanymi z maślanki, kefiru czy z zsiadłego mleka), dlatego ten jest dla mnie idealny. Serek zakwaszany sokiem z cytryny wychodzi delikatny, soczysty (choć to zależy akurat od długości gotowania) i bialutki. Nie miałam
Słodkie Przyjemności
Twaróg domowy 210niego wyczarować śniadania, obiady, ciasta, desery, kolacje… Z poniższych składników wyszło mi ok. 600g. Składniki: - 2 litry tłustego mleka- 250 ml jogurtu naturalnego (u mnie grecki)- 250 ml maślanki- 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wlać do garnka i odstawić na 2 – 3 dni, najlepiej w ciepłe miejsce. Gdy mleko w garnku się zsiądzie, podgrzewać
mojewypiekiinietylko
Rogale drożdżowe 214świeżo wyjęte z piekarnika. Mam gotowe w każdej chwili – do wyczerpania zapasów.Składniki: - 8 szklanek mąki tortowej- 1 szklanka cukru- 4 jajka- 2 szklanki mleka (może być maślanka)- 21g drożdży suszonych- 30 dag masła- 1 płaska łyżeczka soli- dodatkowo 1 jajko do smarowania- mak lub sezam do posypania Drożdże suszone wymagają zrobienia rozczynu. Należy wymieszać 50ml wrzątku
mojewypiekiinietylko
Dufinki 300podać jako przystawkę, albo dodatek do wszelkich mięs, czy jak u mnie – do jajek sadzonych w krążkach papryki i surówki ze szpinaku. Oczywiście do tego kubek świeżej maślanki. Wytworne, pięknie się prezentujące i pyszne ujmą swoim wyglądem i smakiem domowników, gości… i nie tylko. Na pewno będą ciekawym urozmaiceniem posiłku. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Dufinki appeared first on Moje
mojewypiekiinietylko
Kasza gryczana – inaczej 236taką kaszę wprowadzić na stałe do swojego menu. Może być podana jako dodatek do mięsa, z surówką… i nie tylko. Czy też, jako samodzielne danie z kubkiem kefiru lub maślanki. Polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepisThe post Kasza gryczana – inaczej appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko
Czerwone ziemniaczki pieczone inaczej 241znana i popularna na całym świecie. Serwowany na dziesiątki, a może i nawet setki sposobów. Czerwone ziemniaczki pieczone inaczej mogą być daniem samodzielnym, podanym w upalny dzień z zimną maślanką, czy kefirem. Ale mogą też być wspaniałym dodatkiem do jajka sadzonego, czy mięsa. Tu panuje dowolność – według gustu i smaku. Również w wersji wegetariańskiej lub okraszone skwarkami. Smacznego. Wydrukuj
mojewypiekiinietylko
NATURALNY KREM Z CZARNEJ RZEPY 183delikatny, aczkolwiek dość charakterny smak. Dla nasz obie opcje są przepyszne! Wybitne smaki zamknięte w kremowej odsłonie.SEREK ARLA APETINA NATURALNY:Kremowy dodatek do naszej zupy składa się z maślanki z mleka i z mlecznej śmietanki. Zabieliłyśmy i lekko zagęściłyśmy nim przepyszną zawartość garnka, a dzięki temu stała się ona jeszcze bardziej kremowa. Naturalny dodatek sprawdził się rewelacyjnie, w naturalnie
Wypisz Wymaluj
z ostatniej chwili..Muffinki z borówkami amerykańskimi 236jedną radę...nie jedzcie muffin prosto z pieca. Sok z owoców poparzył mi usta :/składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)1/2 szklanki cukru (ja dałam 3/4 szklanki i wyszły za słodkie, więc przepis zmieniam)1/3 szklanki oleju1 szklanka borówek albo jagód (wystarczy też 1/2 szklanki) szczypta
Bon Appetit Małgorzaty
Muffiny z jagodami i białą czekoladą 226się robi jak przyjeżdża 5 letnia chrześnica? piecze się babeczki :) składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju1 szklanka jagód (wystarczy też 1/2 szklanki) szczypta soliopakowanie cukru waniliowegoaromat waniliowypół tabliczki czekolady W jednej misce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukry
Bon Appetit Małgorzaty
Owsiane muffiny z figami 170cukru trzcinowego (może być też biały)3 figi (mogą być też śliwki)Składniki mokre:2 jajka1/3 szklanki oleju (może być też roztopione masło)szklanka kefiru (albo jogurtu naturalnego bądź maślanki)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mieszamy osobno suche składniki a w osobnej miseczce mokre składniki. Następnie łączymy je ze sobą. Masę nakładamy do 3/4 wysokości papilotek albo sylikonowych foremek
Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto maślankowe z porzeczkami 213jajka250 g czerwonych porzeczekKruszonka:1 łyżka masła1 łyżka cukru2 łyżki mąkiSposób przygotowania:1. Mąkę, cukry i proszek mieszamy w jednym naczyniu.2. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki, czyli jajka, maślankę i olej.3. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko łyżką do momentu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki.4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie
Kuchnia domowa Ani
Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem 241Zasmażkę dodajemy do kapusty, mieszamy i całość jeszcze chwilkę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.5. Podajemy wedle uznania - u mnie do kapusty były młode ziemniaczki, jajko sadzone i maślanka :) Majątek :)Smacznego!!!Źródło: Kuchnia Doroty A poniżej przedstawiam kilka innych propozycji, co można zrobić z młodej kapusty:Młoda kapusta z koperkiem IMłoda kapusta z koperkiem IIGołąbki z młodej kapusty
Kuchnia domowa Ani
Koktajl malinowy z otrębami 243Składniki:1 szklanka malin1/2 szklanki maślanki naturalnej2 łyżki otrąbSposób przygotowania:Wszystkie składniki zmiksować dokładnie i podawać :)Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Maślankowe naleśniki z dżemem czereśniowym 194Cała Polska smaży naleśniki ". I z tej okazji i u mnie pojawiły się pyszne maślankowe naleśniki z domowym dżemem czereśniowym.2 jajka1/2 szk mleka 3,2%3/4 szk maślanki naturalnej3/4 szk oranżady białej2 szk mąki pszennej typ 5002 szczypty soli3 łyżki olejuDodatkowo :domowy dżem czereśniowycukier puderRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Sposób na kaszel - śniadanie funkcjonalne 179naturalnego2-3 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianegołyżeczka miodu+ pyłek pszczelikilka suszonych moreliJogurt mieszamy z miodem, siemieniem lnianym. Jeśli jogurt jest zbyt gęsty możemy rozrzedzić go, dodając kefir lub maślankę. Całość odstawiamy na noc do lodówki. Rano dodajemy pyłek pszczeli i pokrojone morele
Kuchenny Skrawek Nieba