pieczenieSkładniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 60 g cukru szczypta soli 150 g masła, zimnego 1 żółtko (białko zachować) 1-2 łyżki śmietany, jogurtu lub maślanki na nadzienie: 200 g truskawek, 200 g rabarbaru, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, szczypta soli wykończenie ciasta: białko jajka, cukier do posypania Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło
Chilli Czosnek i Oliwawytrawne babeczki. Składniki: * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru * mokre: szklanka mleka (może być też jogurt, maślanka czy kefir) 2 jajka 100 g roztopionego masła Przygotowanie: 1. W jednej misce bardzo dokładnie mieszam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier). 2. W drugiej
Kulinarny Pamiętniknich mogą być zamerykanizowane malutkie placuszki zwane 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25 szklanki cukru 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (oryginalnie jest maślanka) 1 jajko 0,25 szklanki oliwy szczypta soli Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiałam na 15 min. do wyrośnięcia. Wyrobiłam ciasto, miało konsystencję gęstej śmietany. Następnie na rozgrzaną, suchą
bastalenaspożywczego czerwonego w proszku 1 łyżka cukru waniliowego 1 laska wanilii Margarynę utrzeć z cukrem, Kiedy uzyskamy gładką masę, dodawać kolejno jajka, cały czas ucierając. Później małymi porcjami dodawać maślankę wymieszaną z barwnikiem. W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki, i małymi porcjami dodawać powstałą mieszankę do składników mokrych. Cały czas ucierać, aby nie powstały grudki. Kiedy wszystkie składniki połączą
Moje domowe kucharzenieorzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka, roztrzepane 120 g cukru trzcinowego (może być zwykły) pół szklanki oleju 300 g kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki śliwki z kompotu ½ łyżeczki cynamonu Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche (mąkę pszenną, cynamon, proszek, orzechy, sodę, cukier), w drugim mokre (jajka, olej, śmietanę). Łączymy wszystkie składniki
Mania Gotowaniaprzygotowanej przez Tomka Woźniaka polskiej jagnięcinie z jabłkiem i miętą. Na koniec Robert Harna zafundował nam deser w postacibrownie z fasoli wrzawskiej z wiśniowym sorbetem i żelem z maślanki. Była to jedna z najciekawszych i najlepszych kolacji w moim życiu. Głównie dlatego, że została przygotowana z lokalnych, oznaczonych znakami jakości produktów, a do tego skonsumowana w pięknym otoczeniu. Następny
Pasja Smakuutrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej) i zamrozić- będzie dodatkiem do zupy jarzynowej). Z nadmiaru jędrnych możemy zrobić rzodkiewkowo-serową pastę do chleba, dip z jogurtem , napój z maślanką itp. Rzodkiewki po takim ,, odmłodzeniu" są zupełnie takie same jak te z pierwszego sortu. * Do woreczków w których mrożę rzodkiewkę wyciskam sok z pół plasterka cytryny i wkładam ten wyciśnięty plasterek
Buniabaje w kuchniLubicie awokado? Ja bardzo. Polecam Wam koktajl, który pomoż e w walce ze zbędnymi kilogramami SKŁADNIKI 200 ml ma ś lanki 1/2
Moje Kuchenne RewelacjeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio dostałam od mojej mamy spory woreczek grzybów. Długo nie mogłam zdecydować się co z nich zrobić. Do głowy
Marta GotujeRed Velvet Cake jest deserem dość ciężkim i z dużą ilością cukru. Mimo, że słodkości uwielbiam, to nie byłam w stanie zjeść na raz więcej niż
Kulinarne Przeboje