maślanka z - 500 przepisów (strona:31/34)

NALEŚNIKI. PO PROSTU. 323

naleśników 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie mieszam, aby powstało gładkie ciasto o konsystencji maślanki (nieco gęstsze od mleka). Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło i jeszcze nieco zgęstniało. Na patelni rozgrzewam nieco oleju. Wylewam porcję ciasta, którą rozprowadzam po jej powierzchni, ruszając patelnią, by ciasto samo się "rozlało". Jeśli

W kuchni Karmel-itki
Ciasto najłatwiejsze 228

świecie ciasto z owocami. Dzisiaj z jagodami. Równie dobrze może być bez dodatków albo z dodatkiem kakao zastąpić łaciatą babkę. 1 mała szklanka (200 ml) jogurtu naturalnego (może być maślanka lub kefir)1 szklanka oleju2,5 szklanki cukru1 podwójne opakowanie cukru wanilinowego3 szklanki mąki pszennej3 jajka1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek jagód lub inne owocecukier puder

Praktyczna pl
Apple pie- amerykańska szarlotka! 179

CIASTO KRUCHE: - 320 g mąki pszennej - 250 g masła schłodzonego - 5 żółtek schłodzonych - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki maślanki - plus mąka do podsypywania Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. - 1,5 kg jabłek - 50 g cukru brązowego

SMYKWKUCHNI
ucierane ciasto z śliwkami pod kruszonką 136

razie zostałam szczęśliwą posiadaczką śliwek i upiekłam z nich pyszne ciacho z kruszonką. Polecam Składniki na keksówkę 60 cm 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru 250 g masła śliwki kruszonka: 50 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło. Wszystko razem ucieramy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 195

pieczenieSkładniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 60 g cukru szczypta soli 150 g masła, zimnego 1 żółtko (białko zachować) 1-2 łyżki śmietany, jogurtu lub maślanki na nadzienie: 200 g truskawek, 200 g rabarbaru, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, szczypta soli wykończenie ciasta: białko jajka, cukier do posypania Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło

Chilli Czosnek i Oliwa
Muffiny - przepis podstawowy 162

wytrawne babeczki. Składniki:   * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru * mokre: szklanka mleka (może być też jogurt, maślanka czy kefir) 2 jajka 100 g roztopionego masła    Przygotowanie: 1. W jednej misce bardzo dokładnie mieszam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier). 2. W drugiej

Kulinarny Pamiętnik
Breakfast with You #1 Made in USA 188

nich mogą być zamerykanizowane malutkie placuszki zwane 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25 szklanki cukru 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (oryginalnie jest maślanka) 1 jajko 0,25 szklanki oliwy szczypta soli Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiałam na 15 min. do wyrośnięcia. Wyrobiłam ciasto, miało konsystencję gęstej śmietany. Następnie na rozgrzaną, suchą

bastalena
Pocałunek drakuli czyli Babeczki Red Velvet 196

spożywczego czerwonego w proszku 1 łyżka cukru waniliowego 1 laska wanilii Margarynę utrzeć z cukrem, Kiedy uzyskamy gładką masę, dodawać kolejno jajka, cały czas ucierając. Później małymi porcjami dodawać maślankę wymieszaną z barwnikiem. W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki, i małymi porcjami dodawać powstałą mieszankę do składników mokrych. Cały czas ucierać, aby nie powstały grudki. Kiedy wszystkie składniki połączą

Moje domowe kucharzenie
Babeczki ze śliwkami 141

orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka, roztrzepane 120 g cukru trzcinowego (może być zwykły) pół szklanki oleju 300 g kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki śliwki z kompotu ½ łyżeczki cynamonu Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche (mąkę pszenną, cynamon, proszek, orzechy, sodę, cukier), w drugim mokre (jajka, olej, śmietanę). Łączymy wszystkie składniki

Mania Gotowania
Trzy Znaki Smaku na Lubelszczyźnie - relacja 148

przygotowanej przez Tomka Woźniaka polskiej jagnięcinie z jabłkiem i miętą. Na koniec Robert Harna zafundował nam deser w postacibrownie z fasoli wrzawskiej z wiśniowym sorbetem i żelem z maślanki. Była to jedna z najciekawszych i najlepszych kolacji w moim życiu. Głównie dlatego, że została przygotowana z lokalnych, oznaczonych znakami jakości produktów, a do tego skonsumowana w pięknym otoczeniu.  Następny

Pasja Smaku
Drugie życie rzodkiewki 181

utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej) i zamrozić- będzie dodatkiem do zupy jarzynowej). Z nadmiaru jędrnych możemy zrobić rzodkiewkowo-serową pastę do chleba, dip z jogurtem , napój z maślanką itp. Rzodkiewki po takim ,, odmłodzeniu" są zupełnie takie same jak te z pierwszego sortu. * Do woreczków w których mrożę rzodkiewkę wyciskam sok z pół plasterka cytryny i wkładam ten wyciśnięty plasterek

Buniabaje w kuchni
Odchudzający koktajl z awokado 177

Lubicie awokado? Ja bardzo.  Polecam Wam koktajl, który pomoż  e w walce ze zbędnymi kilogramami  SKŁADNIKI 200 ml ma ś lanki  1/2

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami 243

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio dostałam od mojej mamy spory woreczek grzybów. Długo nie mogłam zdecydować się co z nich zrobić. Do głowy

Marta Gotuje
Red Velvet Cake – czerwone ciasto z kremem 238

Red Velvet Cake jest deserem dość ciężkim i z dużą ilością cukru. Mimo, że słodkości uwielbiam, to nie byłam w stanie zjeść na raz więcej niż

Kulinarne Przeboje