godzin (można na noc). Następnie przekroić na 3 blaty. Krem śmietanowo-serowy: 400ml śmietanki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej) 200g serka labneh (może być inny serek śmietankowy (niesolony) lub mascarpone) 2 łyżki cukru z wanilią sok z cytryny do smaku Śmietankę bardzo dobrze schłodzić, ubić na sztywno, dodać cukier, serek labneh lub mascarpone, sok cytrynowy do smaku i zmiksować(...)jednolity krem. Krem czekoladowy: 250ml śmietanki 30% 100g mascarpone 100g czekolady gorzkiej albo deserowej Czekoladę posiekać, zalać śmietanką, ciągle mieszając podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Śmietankę ostudzić i dobrze schłodzić (najlepiej wstawić na noc do lodówki). Śmietankę i mascarpone wymieszać, ubić mikserem. 2 łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Żelka owocowa: 3 gruszki średniej wielkości (np. konferencja) 3 łyżki galaretki
Obiad gotowyCzekoladowa Chmura to bardzo smaczne ciasto składające się z intensywnie czekoladowego spodu, delikatnego kremu z bitej śmietany i serka mascarpone, a całość posypana jest dużą ilością świeżych borówek. Ciasto Czekoladowa Chmura w swoim składzie nie zawiera ani grama mąki, jest tylko czekolada deserowa, jajka, masło i cukier. Podczas pieczenia to ciasto bardzo ładnie rośnie, a później opada(...)tortownicę o średnicy 23 cm. Składniki na Czekoladową Chmurę: Ciasto: 6 jajek 3 tabliczki czekolady deserowej (300 g) 150 g masła 1/2 szklanki cukru szczypta soli Krem śmietankowy z mascarpone: 250 g serka mascarpone 250 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 1 opakowanie śmietan-fixu Dodatkowo: około 300 g świeżych borówek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcidziewczynki Jednorożec - składniki: (Średnica 22-24 cm) Biszkopt: 6 jajek 150g cukru 150g mąki pszennej tortowej Krem do przełożenia: 600 ml śmietanki 36% 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru Krem do obłożenia: 300 ml śmietanki 36% 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Nasączenie: około 150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny Dodatkowo(...)przygotowanie: Biszkopt. Jak przygotować biszkopt dowiecie się tu - klik . Krem do przełożenia. Koniecznie schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie partiami połączyć z serkiem mascarpone. Krem podzielić na 3 równe części i troszkę zostawić do wysmarowania boków. Krem do obłożenia. Krem przygotować w ten sam sposób jak krem, którym przekładamy tort, ale uwaga! Należy
Di gotujeprzykrywamy drugim arkuszem papieru i wałkujemy na okrąg o średnicy naszego biszkoptu. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia, a następnie Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki 30 lub 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W misie miksera umieszczamy zimną śmietankę,mascarpone oraz cukier puder i miksujemy do połączenia składników i uzyskania gęstego kremu. Krem czekoladowy: 200 g czekolady mlecznej(...)śmietany 30% 125 g mascarpone Śmietankę wraz z pokruszoną czekoladą podgrzewamy na małym ogniu mieszając do momentu aż czekolada się rozpuści. Po ostygnięciu wstawiamy na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia. Żelka malinowa: 500 g malin 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny
Cynamonowe szczęścieKinder Bueno – składniki. Podane składniki są na blachę o wymiarach 25cm x 35cm. Szklanka to pojemność 250ml. Masło oraz krem orzechowy powinny być w temperaturze pokojowej. Natomiast serek mascarpone i śmietanka 36% muszą być mocno schłodzone w lodówce. Kaloryczność: 335 kcal w 100g ciasta. 600g herbatników (300g jasnych i 300g kakaowych) 450g kremu orzechowego np Nutella (w temperaturze pokojowej(...)cukru waniliowego 140g cukru 90g blanszowanych (prażonych) orzechów laskowych Masa czekoladowa. 150g gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao 550 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzonej w lodówce) 350g serka mascarpone (schłodzonego w lodówce) 170g mleka w proszku 4 łyżki cukru pudru (około 85g) 1 łyżka żelatyny 100 ml gorącej wody Sposób wykonania ciasta Kinder Bueno. Do wykonania ciasta potrzebna będzie: blacha
Ania gotujełyżka oleju płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao Krem budyniowy: 600 ml mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego (na 0,5 l mleka każdy) 250 g mascarpone 3 łyżki cukru 3 łyżki masła orzechowego Słonecznik w karmelu: 200 g pestek słonecznika 2 łyżki masła 5 łyżek cukru Dodatkowo: słoiczek dżemu porzeczkowego Przygotowanie Przygotowujemy słonecznik(...)gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło orzechowe wraz z mascarpone przekładamy do jednej miski i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy. Wewnętrzne części blatów smarujemy dżemem porzeczkowym. Spód ciasta najlepiej włożyć
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe z cynamonem, orzechami i kremem mascarpone. Ciasto jest miękkie, soczyste i wypełnione orzechami oraz skórką pomarańczową. Jednak najwięcej smaku pochodzi z brązowego cukru, gałki muszkatułowej oraz cynamonu i imbiru. Żaden ze smaków nie jest w nim dominujący. Są idealnie zrównoważone. To proste ciasto marchewkowe na oleju i maślance, które zawsze wychodzi i z pewnością(...)jajek, ale nie tłuste. Do ciasta polecamy dodać koniecznie brązowy cukier, który nada mu pyszny lekko karmelowy smak. To ciasto marchewkowe przekładane idealnie uzupełnia nasz pyszny krem z mascarpone do tortu . Koniecznie wypróbuj! Łatwe ciasto marchewkowe z orzechami i masą z serka to także świetna propozycja na tort. To ciasto, które doskonale smakuje również następnego dnia po przygotowaniu. Nadal jest
Kuchnia Na Wypasie24cm Biszkopt: 6 jajek 1 niepełna szklanka drobnego cukru 1 niepełna szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem śmietanowy: 100g śmietanki 36% 200g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Mus porzeczkowy: 220g mrożonych czarnych porzeczek 60g cukru 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 120g śmietanki 36% Krem oreo: 100g śmietanki 36% 200g mascarpone 1 biała czekolada(...)Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 35 minut (do suchej wykałaczki). Studzimy, ostrożnie wyciągamy z formy i dzielimy na 4 części. Krem śmietankowy: Śmietanę, mascarpone i cukier puder ubijamy na gęsty krem. Schładzamy w lodówce, lub przygotowujemy w ostatniej chwili, kiedy pozostałe kremy są przynajmniej w połowie gotowe. Dzielimy na dwie części. Mus z czarnej
Kuchnia w czekoladziejednak w słowniku synonimów znalazłam właśnie „fintifluszkę” i bardzo mi się ten wyraz spodobał, zwłaszcza, że nigdy wcześniej o nim nie słyszałam. Składniki na Ciasto Fintifluszka: 500 g sera mascarpone 400 ml śmietany 30% duża tabliczka czekolady z ciasteczkami (300 g) około 150 g herbatników Opcjonalnie: czekolada, kakao, migdały, orzechy – do posypania wierzchu Przygotowanie Czekoladę dzielimy na kostki(...)mielimy w misie miksera (można też zetrzeć ją na tarce). Miazgę czekoladową mieszamy z 3 łyżkami mascarpone. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy resztę mascarpone. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24x24cm) układamy warstwę herbatników, na nich 1/3 masy z bitą śmietaną, potem
e-PrzepisyKulinarnemalutką porcją dżemu i soczystymi, słodkimi truskawkami. Mój Mąż nie przepada zbytnio za maślanymi kremami, dlatego zrobiłam na szybko jeszcze jedną wersję kremu do babeczek z dosłownie 3 składników: mascarpone, masła orzechowego i cukru pudru. Ten krem jest lżejszy odrobinę i Małżonkowi smakował zdecydowanie bardziej. Dlatego w przepisie podaję Wam obie wersje, oryginalną i moją, może będziecie mieli ochotę wypróbować(...)szklanki cukru pudru (220 g) 1 szklanka masła, w temperaturze pokojowej 1 i 1/2 szklanki masła orzechowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli Druga opcja - Krem z mascarpone: 350 g mascarpone 6 łyżek masła orzechowego 5 łyżeczek cukru pudru 1/4 łyżeczki soli DODATKOWO: dżem truskawkowy świeże truskawki kilka łyżeczek posiekanych orzeszków ziemnych WYKONANIE: BABECZKI: Piekarnik nagrzej do temperatury
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto Pani Zebra to bardzo prosty i szybki do zrobienia deser na bazie jogurtu, sera mascarpone i śmietany. Taki a la sernik na zimno jest idealny na upały, gdyż do jego przygotowania nie potrzeba używać piekarnika, a ponadto jest lekki i orzeźwiający. Ciasto bardzo ładnie prezentuje się na stole, a dzieci za nim szaleją. Zamiast truskawek na wierzch można dać(...)ręką: maliny, borówki czy nawet brzoskwinie z puszki. Składniki na ciasto Pani Zebra: Masa jogurtowa: 800 g jogurtu naturalnego 100 g cukru 330 g śmietany 18% 250 g mascarpone 1,5 łyżki kakao 4 pełne łyżki żelatyny 180 ml wody (3/4 szklanki) Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 600 ml wody 250 g truskawek około 80 g okrągłych biszkoptów
e-PrzepisyKulinarnebudyniem, to nasz pomysł na idealny letni deser z prostych składników. To ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Puszyste ciasto czekoladowe połączone z delikatnym budyniowym kremem z dodatkiem serka mascarpone. I oczywiście lekko cierpkie czereśnie podkreślające słodycz ciasta. To nasz ulubiony przepis na ciasto czereśniowe, który doskonale sprawdza się zarówno w sezonie jak i poza nim. Ciasto możesz przygotować również(...)pysznym deserze. Oczywiście tak samo dobrze sprawdzą się każde inne czereśnie. Jeśli u żyjesz odmiany bardziej cierpkiej w smaku, do sosu czereśniowego będziesz potrzebować nieco więcej cukru. Serek mascarpone, który dodaliśmy do budyniu, sprawia, że masa jest delikatna i bardzo kremowa. Ciasta z czereśniami przepisy, które często pojawiają się na naszych stołach, to kruche ciasto z czereśniami (także z kompotu
Kuchnia Na WypasiePrzepis na lekkie i delikatne ptysie wypełnione kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Składniki Ciasto: 1 szkl. mąki 1 szkl. wody 125g masła 4 jajka Krem: 500ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone Wykonanie Ciasto ptysiowe: 1 szkl. wody zagotować, dodać 125g masła i 1 szkl. mąki. Dokładnie wyrobić, pozostawić do wystygniecia. Do zimnego ciasta dodać(...)temp. 180 C. Ostudzić i przekroić na pół dodając bitą śmietanę. Krem do ptysi: 500ml śmietany 30% mocno schłodzonej ubijać dodając 4 łyżki cukru pudru i 250g serka mascarpone. Gotowym kremem nadziewac ptysie, posypać cukrem pudrem. Dobrze schłodzić w lodówce. Autor przepisu: Małgorzata Artykuł Ptysie z bitą śmietaną i serkiem mascarpone pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisykonkrety. Ja mam sprawdzone patenty dla mam i zapracowanych, które niejednokrotnie wykorzystałam na sobie. POMYSŁ NA KASZĘ Z ZAPASÓW Z JEDNEGO GARA Jednogarnkowe kaszotto z grzybami i mascarpone to danie, które robi się niemal samo. Wystarczy do rondelka wrzucić wszystkie (tak, wszystkie!) składniki i poczekać, aż się ugotuje. Kasza przygotowana w ten sposób smakuje jak prawdziwy comfort food(...)szybko. Co ważne: wykorzystujemy do niej warzywa z mrożonki – można użyć dowolnej mieszanki jaką znajdziecie w sklepie lub macie po prostu w zamrażarce. Jednogarnkowe kaszotto z grzybami i mascarpone: ¾ szklanki surowej kaszy gryczanej (palonej) 1 szklanka dowolnych, mrożonych warzyw z mieszanki (u mnie “bukiet warzyw” – kalafior, brokuł, marchewka) garść suszonych grzybów (np.: borowików, podgrzybków, kurek, pieczarek
Poezja smakudżemu morelowego - gładkiego 1 łyżka galaretki brzoskwiniowej Masa budyniowo - serowa: 1 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny 125 gram serka mascarpone Masa czekoladowa: 300 ml śmietany 36 % 125 gram serka mascarpone 3 łyżki kremu czekoladowego 1 tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Dżem morelowy wkładamy do rondelka, podgrzewamy, wsypujemy galaretkę i mieszamy(...)mieszając gotujemy gęsty budyń. Ściagamy rondelek z palnika i wlewamy do niego żelatynę, mieszamy do połączenia. Studzimy. Gdy budyń wystygnie, miksujemy go, by się rozpulchnił, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia w masę bez grudek. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej lub w mikrofalówce, studzimy. Do misy miksera wkładamy mascarpone, śmietanę i miksujemy chwilkę
Kronika Piekarnika