poniżej pozwoli Wam przygotować aksamitne i bardzo kremowe w konsystencji purée. Warzywa musicie ugotować osobno i połączyć je już miękkie. To purée doprawiłam odrobiną masła i serka mascarpone, po czym podałam z dodatkiem kiełków. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Purée z burakiem Składniki na purée ziemniaczane z burakiem. 40 dkg ugotowanego buraka ćwikłowego(...)obraniu) 60 dkg ugotowanych ziemniaków (po obraniu) 3 łyżki serka mascarpone 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki masła kiełki do serwowania Jak zrobić purée ziemniaczane z burakiem ćwikłowym. Buraka ugotować w łupce, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ziemniaki ugotować do miękkości, odlać wodę po czym ugnieść tłuczkiem. Następnie dodać utarte buraki, mascarpone, sól oraz masło. Zmiksować
MeCooksciasta potrzebujemy opakowanie kwaśnej śmietany 18% lub 22%. Dzięki niej ciasto jest bardziej wilgotne. W kremie natomiast pojawiała się tłuściutka kremówka, czyli śmietana o zawartości tłuszczu min. 30%. Mascarpone . Wiem, że cały czas popularne są śmietan-fixy do utrwalania kremów na bazie śmietany. Przyznaję, że ani razu w całej swojej pieczeniowej przygodzie ich nie używałam. Uwierzcie mi – można sobie(...)poradzić bez nich. Jeśli potrzebuję przygotować krem, który ma wytrzymać przykryć ciężkimi warstwami, tak jak w tym cieście, to śmietanę ubijam razem z serem mascarpone. Wtedy jestem pewna, że krem będzie miał idealną konsystencję. Likier . Do nasączenia ciasta i posiekanych śliwek można użyć likieru śliwkowego, ale równie smaczny będzie alkohol bazujący na wiśniach czy jagodach. Tu znajdziesz inne pyszne przepisy
Na-talerzu.plowocową, lekko kwaśną frużelinę lub konfiturę, aby przełamać słodycz kremu. Krem słony karmel można przygotować na dwa sposoby. Według mnie łatwiejszy jest drugi sposób na krem z samym serkiem mascarpone. Przy pierwszym sposobie, gdzie ubijamy najpierw śmietankę z mascarpone, łatwiej zwarzyć krem. Dlatego początkującym osobom polecam drugi sposób wykonania kremu. Polecam również krem karmelowy i krem z masłem orzechowym. Obserwuj(...)INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! I SPOSÓB: Składniki (skorzystaj z przelicznika foremek): 180 g serka mascarpone, schłodzonego 70 ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej 100 – 130 g solonego karmelu, do smaku, schłodzonego Wykonanie: W misce umieszczamy śmietankę i mascarpone. Za pomocą miksera miksujemy całość (średnie obroty), aż otrzymamy krem śmietankowy, ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny
Słodki Pomysłblaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu: 1 szklanka letniej czarnej herbaty Krem kajmakowy: 150 g śmietanki 30 % 125 g serka mascarpone 3 łyżki kajmaku 1 łyżka kakao Śmietankę ubijam, a następnie dodaję do niej mascarpone, kajmak i kakao i całość delikatnie miksuję na wolnych obrotach. Krem mango: 200 g puree z mango(...)średniej wielkości mango zmiksowane na mus) 150 g śmietanki 125 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru (można pominąć, najlepiej spróbować gotowego kremu i zdecydować pod własny smak) 1 łyżka cytryny 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Następnie dodaję 3 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszam. Śmietankę ubijam, a następnie dodaję do niej mascarpone
Słodki sentymentdzień przed przekrawaniem. składniki na krem z trufli: (część kremu przygotowujemy dzień przed przełożeniem) 160 g czekoladek trufli 55 g czekolady gorzkiej 180 ml śmietanki kremówki 80 g serka mascarpone wykonanie: Trufle i czekoladę siekamy. Śmietankę podgrzewamy ale nie doprowadzamy do zagotowania. Do gorącej śmietanki dodajemy posiekane czekoladki oraz czekoladę i mieszamy na jednolity krem. Odstawiamy do wystudzenia a następnie(...)schładzamy w lodówce przez min. 6 godz., najlepiej przez noc. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy mascarpone i miksujemy na gładki krem. Gotowy wykładamy na delikatnie nasączony blat biszkoptu i przykrywamy drugim biszkoptem (tort najlepiej składać w rancie). Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania krem wiśniowego. składniki na krem wiśniowy: 200 g dżemu wiśniowego, miksowanego 180 ml śmietanki kremówki
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na małe cuda z ciasta parzonego wypełnione w środku przepyszną masą budyniową z dodatkiem mascarpone. Pyszne łakocie w sam raz na jeden kęs, szczególnie uwielbiane przez dzieci. Czas przygotowywania: 60 min Czas pieczenia: 25 min Składniki: (na ok. 25 dosyć małych ptysi) Ciasto: 1/2 szklanki wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 3 średnie jajka Masa(...)mleka 2 żółtka 40 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 30 g skrobi ziemniaczanej 125 g mascarpone Przygotowanie: Ciasto: Zagotuj wodę z masłem Na gotujący się płyn wsyp mąkę i mieszaj energicznie do powstania jednolitej masy Gotuj przez kilka minut aż ciasto dobrze się zaparzy Zestaw z ognia i przestudź przez 5-10 min Do jeszcze ciepłej masy dodaj jajka
Słodki Blogmąki wymieszane wcześniej z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach przez około 25 minut. Studzimy. Krem mascarpone: 250 gram mascarpone 450 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy w mikrofalówce ( nie można(...)zagotować, bo starci właściwości żelujące ). Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone ucieramy w osobnej misce, dodajemy śmietanę i miksujemy do połączenia. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy na gładko. Dodatkowo: 1 puszka kajmaku kakaowego 1/2 kostki miękkiego masła 1/3 słoika konfitury wiśniowej łyżka galaretki wiśniowej 1 szklanka mocnej, słodkiej kawy do nasączenia biszkoptów i biszkopta kakaowego 1 paczka biszkoptów - okrągłych
Kronika Piekarnikakrówkową ( w temp. pokojowej ) i miksujemy. Następnie dodajemy śmietankę z rozpuszczoną czekoladą i dokładnie miksujemy do uzyskania aksamitnej masy. Wrzucamy beziki i mieszamy rozprowadzając je równomiernie. Masa cytrynowa z mascarpone : - 250 gram mascarpone - 1 tabliczka białej czekolady - 2 pełne, kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18 % - skórka starta z 1 cytryny - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej(...)mikrofalówce. Mieszamy, dodając po jednej łyżce kwaśną śmietanę. Masa powinna być gładka, bez grudek. Mascarpone wkładamy do miski i ucieramy mikserem. Dodajemy śmietanową czekoladę. Mieszamy na gładki, bardzo gęsty krem. Na koniec, cały czas miksując dodajemy skórkę startą z cytryny i powoli wlewamy sok. Składanie tortu : Spód biszkopta umieszczony w tortownicy zapinamy obręczą, nasączamy połową ponczu cytrynowego. Wykładamy całą masę
Kronika Piekarnikanastępnie wyjmujemy i odwracamy spodem do góry. Biszkopty najlepiej upiec dzień przed przełożeniem. Przekrawamy na dwa blaty. składniki na krem z nuellą: 200 g serka mascarpone, schłodzonego 95 g kremu nutella, schodzonego 40 g czekolady mlecznej wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Mascarpone miksujemy z nutellą, dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia się składników. składniki na krem/mus wiśniowy(...)sztywno. Dodajemy tężejący mus wiśniowy i miksujemy tylko do połączenia się. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. składniki na krem z ciasteczkami oreo: 180 ml śmietanki kremówki 150 g serka mascarpone 20 g cukru pudru 10 szt ciasteczek oreo z kremem wykonanie: 5 szt ciasteczek siekamy na grubsze kawałki, pozostałe ciasteczka rozdrabniamy przy pomocy np. blendera. Mascarpone, kremówkę i puder miksujemy
Domowy Smak JedzeniaFrużelina wiśniowa 400 gramów wiśni użyłam mrożonych 1 kopiasta łyżka maki ziemniaczanej cukier do smaku około 3 łyżki Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki minimum 30 % 250 gramów serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan fix Obłożenie tortu 200 ml śmietanki kremówki 100 gramów serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru Drip czekoladowy 1 tabliczka czekolady(...)zagotuje. Pozostawić do ostudzenia. Krem śmietankowy Śmietanę przelać do wysokiego naczynia wsypać cukier i śmietan fix i ubijać na gęsty krem pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce serek mascarpone. Miksujemy aż powstanie gęsty krem. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Biszkopt wyciągamy z foremki, kroimy na trzy równe części. Dolny blat przełożyć z powrotem do tortownicy nasączyć likierem wiśniowym. Wyłożyć
Andzia Pichcikokos ), bo deser jest niezwykle kremowy i delikatny. Jest też bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Bardzo polecam :). Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com Składniki na 4 pucharki: 250 g mascarpone 80 g wiórków kokosowych 200 ml mleka 50 ml + 2 łyżki likieru kokosowego 2 duże jajka 4 łyżki cukru 100 g podłużnych biszkoptów Wykonanie: Wiórki kokosowe wsypać na suchą patelnię(...)kilka sekund we wrzącej wodzie. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać 2 łyżki likieru kokosowego i zmiksować. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować, do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do masy z mascarpone. Przygotować 4 pucharki. Mleko wymieszać z likierem kokosowym ( 50 ml ). Połowę biszkoptów
Opowieści z piekarnikaokrągłej formy wyłożonej folią spożywczą, wstawić do lodówki na około 4-5 godzin. Krem śmietankowy ( przepis tutaj ): Składniki: * 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 36% * 120 g serka mascarpone * 10-12 g cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać śmietanę, wymieszać mikserem. Na początku na najmniejszych obrotach miksera, potem zwiększyć jego obroty. Kiedy śmietana lekko się ubije, ale będzie jeszcze płynna(...)dodać serek mascarpone i wsypać cukier puder. Mieszać na wysokich obrotach miksera, aż krem zgęstnieje. Krem truskawkowy : * 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 36% * 120 g serka mascarpone * 10-12 g cukru pudru * 200 g truskawek * 1 płaska łyżeczka żelatyny * 5 łyżek wody Wykonanie: Żelatynę wsypać do szklanki, wlać wodę, wymieszać. Odstawić szklankę na 3-4 minuty, aby żelatyna
Zrób to smaczniejest to konieczne, bo sam tort jest kwaskowaty. Jest to więc dobra opcja również dla tych dzieci, które preferują tort bez owoców . W przepisie wykorzystałam bezglutenowy krem z mascarpone i bitą śmietaną, który u nas zawsze się sprawdza. Jeśli jednak szukasz pomysłu na krem bez laktozy, sprawdź TEN PRZEPIS . Bezglutenowy tort „Lemoniada” zrobiłam na bazie biszkoptu bezglutenowego(...)biszkopt bezglutenowy: 4 jajka 2 łyżki mąki ryżowej (ok. 35 g) 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżki cukru pudru (ok. 450 g) na krem mascarpone: 400 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 130 g cukru pudru sok z 1 cytryny 1 opakowanie fixu do śmietany lub 1 łyżeczka żelatyny nasączenie tortu
WiszniówkaDelikatne, rozpływające się w ustach ciasto z pachnącymi malinami, galaretką i lekkim kremem śmietanowym z mascarpone, polecam każdemu łasuchowi. Ciasto nie jest słodkie, więc można zjeść całkiem spory kawałek. Przepis jest na blachę o wymiarach 25 cm x 36 cm Co potrzeba: 2 paczki podłużnych biszkoptów (400 g), 400 g malin świeżych lub mrożonych, 2 galaretki malinowe w proszku(...)wody, 500 g serka mascarpone, 400 g śmietany 30% słodkiej, 2 nie czubate łyżeczki żelatyny (10 g), 1 łyżka nie czubata cukru pudru, Biała czekolada- kilka kostek Wykonanie: Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy pierwszą warstwę biszkoptów. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, dodajemy maliny. mieszamy, zostawiamy do wystudzenia. Chłodną galaretkę przelewamy do szerokiego, płaskiego naczynia, wstawiamy
Bułka z Chlebemsztywno. Następnie dodaję śmietankę partiami do czekolady i delikatnie mieszam do uzyskania musu. Krem cappuccino: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ¼ szklanki wody 200 ml śmietanki 30% 150 g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki zimnej wody + ¼ szklanki gorącej wody Kawę rozpuszczam w ¼ szklanki wody i odstawiam do wystygnięcia. Żelatynę zalewam zimną wodą, czekam aż napęcznieje. Śmietankę(...)krem cappuccino, który przykrywam trzecim blatem. Trzeci blat również nasączam. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia. Krem na tynk: 200 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 czubate łyżki mascarpone 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki soku z cytryny Masło i mascarpone najlepiej wyciągnąć kilka godzin wcześniej z lodówki, muszą być miękkie i w temperaturze pokojowej. Masło ubijam
Słodki sentyment