800g mrożonych malin 100ml syropu malinowego 2 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej jeśli masa jest zbyt rzadka) Składniki na krem: 1000ml śmietanki kremówki 36% 500g serka mascarpone 6-7 łyżek cukru pudru 2 opak. cukru wanilinowego Dodatkowe składniki: garść płatków migdałów świeże maliny do ozdoby *szklanka = 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Malinowa Rozkosz – Wykonanie: Upiec biszkopt(...)wrzeć – bąbelkować). Ostudzić. Przygotować poncz: wodę, sok z cytryny i cukier wymieszać ze sobą. Za pomocą pędzelka nasączyć każdy blat biszkoptu. Przygotować krem (składniki na krem typu śmietana i mascarpone powinny być porządnie schłodzone): Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy i cukier puder, zmiksować. Następnie dodawać stopniowo po łyżce mascarpone dalej miksując (tylko do czasu uzyskania jednolitego kremu
Kulinarne Przebojeulubione danie wszystkich dzieci ale również i dorosłych. Gdy zbliża się sezon letni, chętnie używamy do swoich dań truskawki oraz inne owoce. Najlepsze połączenie to truskawki z serkiem mascarpone. Przygotowanie naleśników jest bardzo proste i szybkie. Ten banalnie prosty przepis możemy wykonywać z dziećmi aby zachęcić je do dalszej przygody z gotowaniem. Zamiast truskawek możemy również użyć inne owoce najlepiej(...)minut! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli masło i olej do smażenia ½ szklanki cukru truskawki 150 g serka mascarpone Sposób przygotowania: W małym rondelku rozpuszczamy 60g masła i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do tego dwa jajka, ostudzone masło, mleko oraz wodę. Mleka oraz wody
CookMagNaleśniki na słodko to ulubione danie wszystkich dzieci ale również i dorosłych. Gdy zbliża się sezon letni, chętnie używamy do swoich dań truskawki. Najlepsze połączenie to truskawki z serkiem mascarpone. Przygotowanie naleśników jest bardzo proste i szybkie. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli masło i olej do smażenia ½ szklanki cukru(...)truskawki 150 g serka mascarpone Sposób przygotowania: W małym rondelku rozpuszczamy 60g masła i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do tego jajka, ostudzone masło, mleko oraz wodę. Mleka oraz wody możemy dodawać w innych ilościach, tak aby ciasto nie miało za rzadkiej konsystencji. Wszystkie składniki dokładnie i energicznie mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
CookMagłyżki mąki opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki czekolady gorzkiej (startej na drobnych oczkach tarki) Krem z nutellą: 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzone) 250 g nutelli Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 36 % (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzone) 1 łyżka cukru pudru śmietanfix (opcjonalnie) Dodatkowo: około 500 g truskawek(...)biszkopt nie opadł, rzucamy nim z wysokości około 50 cm na płaską powierzchnię i pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ciasta są wystudzone możemy przygotować kremy. W misce umieszczamy mascarpone i nutellę. Miksujemy tylko chwilę, do połączenia składników. Tak przygotowany krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby się schłodził. W drugiej misce umieszczamy śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Wszystkie
PatiGotujeSzybkie i mało skomplikowane ciasto bez pieczenia. Deser Rajska Chmurka z mascarpone i bitą śmietaną zasmakuje wszystkim łasuchom. Składniki: ok 200 g okrągłych biszkoptów szklanka mleka 50 g wiórków kokosowych skórka otarta z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy 250 g serka mascarpone 400 g śmietany 30% 3 łyżki drobnego cukru (może być cukier puder) garść ulubionych owoców (maliny(...)zalewamy wrzątkiem, następnie dokładnie wycieramy. Skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pomarańczę przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy ser mascarpone, sok i skórkę z pomarańczy i miksujemy. Na małej blaszce (moja ma wym. ok 23x23cm) układamy biszkopty najpierw zamoczone w mleku. Na biszkopty wykładamy masę z serkiem mascarpone, wygładzamy
e-PrzepisyKulinarnemieszamy dokładnie, aż się rozpuści. Gdy frużelina ostygnie wkładamy ją do lodówki na całą noc (min 6 godz). Krem cynamonowy: 450 g serka mascarpone 400 ml kremówki 36% 2 płaskie łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku W misce umieszczamy serek mascarpone, kremówkę, cynamon i cukier puder. Całość mieszamy przy(...)cytryny i nasączamy blaty biszkoptowe. Nie przesadzajmy z nasączeniem, aby nie zatopić biszkoptu. Krem cynamonowy do dekoracji: 200 ml kremówki 36% 50 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru ½ łyżeczki cynamonu W misce umieszczamy kremówkę, mascarpone, cynamon i cukier puder. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolne obroty
Słodki Pomysłciasta. Sto lat Amelia !!! BISZKOPT KAKAOWY: 6 jajek 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIAŁY KREM CZEKOLADOWY: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki mleka w proszku 100 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody CIEMNY KREM CZEKOLADOWY: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki(...)będzie grudek. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość. Zimne mascarpone ubić i dodawać porcjami przestudzoną mieszankę czekoladową. Delikatnie wymieszać trzepaczką, nie ubijać. Ciemny krem czekoladowy przygotowujemy w taki sam sposób co biały. Zmienia się jedynie rodzaj czekolady. Gęste kremy podzielić
https:KKuchniaMniamktoś mógł potrzymać garnek, masa wymaga szybkiego mieszania, a to nie będzie łatwe) Masa powinna być gęsta. Krem tiramisu: 130 g śmietany 30% – schłodzonej 1 mały serek mascarpone 50 g cukru pudru Śmietanę 30% miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone- chwilę miksujemy. Biszkopt wykładamy z formy, usuwamy papier do pieczenia, wkładamy z powrotem(...)garnka), na krem układamy na całości petitki (normalnie – małymi dziurkami do góry), na petitki reszta kremu. Na krem krakersy do góry nogami, na krakersy masa krówkowa, masa mascarpone i na masę mascarpone starta gorzka czekolada. Wkładamy ciasto z całą formą do lodówki na kilka godzin. Kroimy w formie. Ja użyłam formy która wygląda jak tortownica kwadratowa. Bardzo wygodna
MojaQchnia.plOczywiście, nie są wieczne i kiedyś po nie zapuka data ważności, ale fajnie jest jak są. Jednymi z produktów awaryjnych u mnie są biszkopty, śmietana 30% i małe opakowanie mascarpone. Z tych trzech produktów i dowolnych owców, można stworzyć szybką broń do walki ze złym nastrojem. Oczywiście broń ma milion pińcet kalorii, w ogóle nie idzie w cycki(...)Zdradzę wam tajemnicę – ze słonymi krakersami, też smakuje mega! Gotowi na walkę z chandrą? Oto przepis na najlepszą broń na świecie! Potrzebujemy: kilka okrągłych biszkoptów szklankę bitej śmietany szklankę mascarpone filiżankę mocnej kawy z cukrem (schłodzonej) pestki z jednego owocu granatu lub dowolne owoce kakao do posypania. Przygotowanie: Bierzemy naczynia, w których będziemy układać deser. Efektownie prezentuje się w szklanych
ladykitchenTarta z kremem z dodatkiem serka mascarpone na lekko słonym spodzie z paluszków z dodatkiem świeżych truskawek. Niebo w gębie! Dosłownie! Przepis na tę bajeczną tartę znalazłam w czasopiśmie BAKE from scratch. Zaintrygował mnie spód tarty wykonany na bazie paluszków, słonych paluszków. Dokonałam kilku modyfikacji i sama nie mogę w to uwierzyć jak pyszna tarta może być(...)paluszków z ciastkami i dobrze mieszamy. Formę dotarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy spód i boki tartownicy ciastem. Dobrze uklepujemy i wstawiamy do lodówki. Krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietanki 30 % 1 całe duże jajko 1 żółtko 55 g brązowego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy W rondlu doprowadzamy śmietankę z cukrem wanilinowym do wrzenia
Rusty ForkDziś zapraszam Was na pyszny deser z cytrynowym mascarpone i lodami . Całość oblałam czekoladowym sosem, a dla przełamania smaku deser podałam ze słonawą kruszoną z krakersów od Cukry Nyskie. Moje dzieci uwielbiają te ciasteczka od tak. Chwila i cała paczuszka znika w ich buziach Ja również często zajadam się nimi solo lub dodaję do najróżniejszych deserów. Polecam! A wracając(...)deseru… warto uprzyjemnić sobie tak chwilę. Mówię Wam, po prostu niebo na talerzu Spróbujcie. Składniki: 125 mascarpone 1/2 większej cytryny 1 łyżka cukru pudru (u mnie trzcinowy) kilka małych solonych krakersów – u mnie od Cukry Nyskie gałka lodów waniliowych sos czekoladowy Przygotowanie: Do miski przekładamy schłodzony ser mascarpone, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny i łyżkę cukru
Słodkie okruszkistołu. Sernik z musem pistacjowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 90 g ciastek digestive 40 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 100 g serka mascarpone 225 ml śmietany kremówki (38%) 125 g cukru 2 łyżeczki ekstaktu z wanilii 4 jajka mus pistacjowy: 100 g kremu pistacjowego 125 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki(...)przestudzić. Wlać do ciastek, dobrze wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść. Podpiec spód w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić. Serek kremowy i mascarpone, kremówkę, cukier, ekstrakt i jajka zmiksować tylko do połączenia składników. Wylać na spód. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzestandardowej, prostokątnej blaszce, zwiększając ilość upieczonych biszkoptów do dwóch. Ciasto jest PRZE-PYSZ-NE!:) Poważnie. Ja je wprost uwielbiam. Jest co prawda dosyć drogie, bo i kilka czekolad, i mascarpone, śmietana i orzeszki ziemne, ale jeśli potrzebujecie wypieku na jakąś ważną uroczystość i liczycie na „efekt WOW”, to to ciasto jak najbardziej się nadaje:) Dodam jeszcze, że jest(...)szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej * 1-2 łyżki oleju Krem jasny: 300 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku 200 g białej czekolady 125 g mascarpone 2 łyżki rumu Krem ciemny: 300 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku 200 g mlecznej czekolady 125 g mascarpone 2 łyżki rumu Nasącz: 1/3 szkl. wody
Smaki Na TalerzuDzisiaj propozycja dla amatorów czosnku. Aromatyczny makaron tagliatelle z piersią z kurczaka, brokułami i serkiem mascarpone. Dzięki serkowi mascarpone, sos jest delikatny, wprost aksamitny. Polecam, szczególnie na szybki obiad po pracy. Taki makaron przygotujecie w kilka chwil. Składniki (2 porcje): 1 brokuł 1 pojedyncza pierś z kurczaka (około 300 g) 3 łyżki oliwy do smażenia 4 duże ząbki czosnku(...)masła sól i pieprz do smaku 1/2 serka mascarpone 180 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Brokuły rozdzielamy na niewielkie różyczki i gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem cukru. Zasada jest taka, że na 1 litr wody dajemy łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru. Cukier pozwoli zatrzymać piękny, zielony kolor brokułów. Brokuły gotujemy krótko, tak, aby były miękkie
Smak mojego domubazie przepisu brownie z solonym karmelem . Przygotowałam kruche ciasto i masę identyczną jak w brownie. Wyszło bardzo słodko ale naprawdę efektownie;) 10 – 12 babeczek 2 h masa mascarpone z karmelem: 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypta soli morskiej 250 g sera mascarpone 100 g masła orzechowego solony karmel: 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki(...)mieszamy do momentu rozbicia wszystkich kryształków cukru. Następnie mieszamy gotując kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli morskiej, masło orzechowe i energicznie mieszamy. W osobnej misce miksujemy mascarpone i dodajemy masę karmelową. Zmiksowaną masę odstawiamy do lodówki. Solony karmel: cukier podgrzewamy w rondelku nie mieszając go w ogóle, doprowadzając do momentu aż będzie brązowy. Wówczas dodajemy śmietanę kremówkę
Ania i Marcin gotują