masy kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczać układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, bo ciasteczka sporo rosną). Resztą czekolady posypać ciasteczka, delikatnie wciskając ją w ciasto.Piec w 180 st. C. 12-14 minut.Wystudzić na kratce. Smacznego!W sobotę w nocy, poza pieczeniem ciastek, zabrałam się za jeszcze jedną rzecz. Zainspirowana wpisem Truskawkowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzewolnych obrotach miksera .Calosc umiescic w maszynce do lodow i dalej postepowac wedlug instrukcji.Mam maszynke o pojemnosci okolo 1 litra.Dlatego tez uzywam malych puszek mleka skondensowanego,poniewaz masa podczas chlodzenia w maszynce zwieksza swoja objetosc.Mozemy tu uzyc kazdych innych owocow lub w ogole z nich zrezygnowac a dodac tylko wanilie i zrobic lody mleczne. Bez maszynki do lodow(...)krysztalkow lodu.Taka akcje powinno sie przeprowadzic kilkakrotnie.Mam nadzieje,ze moj przepis bedzie dla Was inspiracje do tworzenia wlasnych smakowitych lodow.Zycze smakowitego ochlodzenia !A oto druga lodowa propozycja.Po rzeskich lodach truskawkowych pyszne lody chalwowe.Poniewaz sa na bazie jogurtu greckiego sa jak jogurt idealnie gladkie,aksamitne w smaku.Naprawde rewelacyjne.Smakuja jak z najlepszej wloskiej lodziarni.Rowniez nie zamarzaja na kamien.Takze na drugi dzien
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szybkie pyszne placuszki, umilą nam poranek. Są pyszne Przepis na thermomix na dole. Wszystkie składniki ( oprócz masła i truskawek )wrzucić do miski i dokładnie zmiksować na
Kuchnia Pokoleńwpadłem na pomysł, aby połączyć ze sobą – mogłoby się wydawać – całkiem niepasujące do siebie smaki. Skoro doskonale sprawdził się ser pleśniowy, to może dodać do niego sos truskawkowy? Hmm… Wiadomo, że mięso i owoce doskonale do siebie pasują. A to połączenia, w mojej opinii, jest po prostu dla siebie stworzone. Spróbujcie, a przekonacie się, że będzie(...)cząbru szczypta soli 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu woda Przygotowanie : Do zmielonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulkę i ogórka. Doprawiamy solą, pieprzem, cząbrem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Do masy dodajemy odrobinę wody i dokładnie wyrabiamy. Z doprawionej masy mięsnej formujemy 4 okrągłe kotlety, większe niż średnica bułki. Uformowane kotlety kładziemy na mocno rozgrzanej, suchej patelni i smażymy po około
Jacob TastesMuszę przyznać, że pierwszy raz robiłam takie ciekawe nadzienie do pieczonego ciasta :). Smak ciasta w dużej mierze zależy od jogurtu jaki wybierzemy. Ja pomieszałam smaki i użyłam brzoskwiniowego oraz truskawkowego. Czytelniczka Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., od której dostałam ten przepis lubi go robić w wersji wiśniowej i marakui. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux(...)Europe . Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200g masła 5 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa jogurtowa: 1l owocowego jogurtu (około 3 opakowania po 400g) 1/2 szklanki cukru 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 65g (jeśli mamy dwa mniejsze opakowania budyniu w proszku, proszę odmierzyć
Mała Cukierenkatruskawkowy i z owoców leśnych), mała gałązka mięty, 2 łyżki jogurtu greckiego, pół małej brzoskwini z syropu, 1-2 łyżeczki miodu (niekoniecznie), łyżeczka masła. Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy. Obroty miksera zmniejszyć na minimalne i powoli wsypywać mąkę oraz dodawać powoli żółtka. Gdy masa
W kuchni u Monikitruskawkowa -litr śmietanki 36% Dodatkowo -truskawki na wierzch lub inne owoce -1 galaretka lub 2 galaretki,to zależy od wysokości i koloru jaki chcecie uzyskać Gotowy biszkopt wg.przepisu jak wyżej, lub biszkopty włóż z powrotem do tortownicy. Ubij śmietankę na sztywno, rozpuszczoną i zimną galaretkę -postępuj wg.przepisu na opakowaniu galaretki- wlej do bitej śmietany, miksuj do połączenia skladników. Połowę masy
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : szklanka białek - 21 dag 20 dag mąki 21 dag cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 15 dag czekolady deserowej- u mnie gorzka
Proste Potrawytruskawkowy lub konfitura morelowa Wykonanie: Rodzynki zalać rumem i odstawić na 15 minut. Przygotować budyń z budyniu w proszku, mleka (5 łyżek odlać) i połowy cukru. Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Biszkopt: Jajka zmiksować ze szczyptą soli i resztą cukru. Dodać 5 łyżek mleka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę
Pasja SmakuGofry zaczęłam robić coraz częściej, bo za każdym razem mi wychodzą! Jestem z siebie dumna. Przedstawiam Wam kolejny pomysł jak i przepis na gofry z mąka
Truskawkowa FiestaDawno temu postanowiłam zrobić po raz pierwszy samodzielnie masło orzechowe. Stwierdziłam, że te sklepowe ma za dużo symboli E. Nie umiem porównać mojego od sklepowego, gdyż
Truskawkowa FiestaZbliża się lato, więc pora na ciasta z wykorzystaniem sezonowych owoców. Tym razem wydarzenie Ciasto na niedzielę jest okazją na przygotowanie Truskawkowych słodkości . Truskawki cieszą się ogromną popularnością za ich smak, zapach, duże możliwości kulinarnego zastosowania oraz walory zdrowotne. Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy. Składniki na formę 39cm x 30cm x 6cm : - 3 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka drobnego cukru(...)proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier – mieszamy składniki. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, rozkłócamy rózgą. Dodajemy jogurt, łączymy składniki, wlewamy olej i wodę różaną. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką, tylko do chwili aż się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę, równamy powierzchnię, posypujemy wiórkami kokosowymi (dzięki temu owoce
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 200 g truskawek 1 - 2 łyżeczek cukru pudru 175 g jogurtu naturalnego 250 g serka mascarpone 6 - 7 ciasteczek pełnoziarnistych 1 opakowanie galaretki truskawkowej 375 ml gorącej wody startą gorzką czekoladę - do dekoracji Przygotowanie: 6 - 8 truskawek opłukać i pokroić w plastry na dno pucharków. Galaretkę rozpuścić w 375 ml gorącej wody, przelać do 1/3 wysokości pucharków, wstawić(...)lodówki do całkowitego stężenia. Ciasteczka pełnoziarniste bardzo drobno pokruszyć i wsypać na stężoną galaretkę. Jogurt i serek mascarpone z cukrem pudrem zmiksować na gładką masę. Do kremu dodać resztę pokrojonych w słupki truskawki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Porcję kremu wyłożyć na pokruszone ciasteczka. Wierzch starannie wyrównać i udekorować startą gorzką czekoladę. Deser lekko schłodzić
Ciastka - domowe słodkościmleka skondensowanego słodzonego 2 galaretki owocowe, - kolory np. truskawkowa i agrestowa (w moim przypadku) 500 ml przegotowanej, gorącej wody owoce np. mandarynki, kiwi i maliny dodatkowo: konfitura truskawkowa nisko słodzona i kolorowy maczek o smaku owocowym DELECTA tutti frutti PRZYGOTOWANIE Dwie galaretki (zieloną i czerwoną) rozpuścić w 250 ml gorącej wody i przestudzić. Do naczynia wlać 270 ml mocno(...)schłodzonego mleka skondensowanego i ubić na sztywno za pomocą motylka - 1 min/ obr. 4. Następnie powoli wlewać tężejącą galaretkę (czerwoną) do naczynia i ubijać - 2 min/ obr. 4. Masę przełożyć do pucharków i włożyć do lodówki, aby stężała. Gdy już stężeje na pierwszą warstwę dajemy po łyżeczce konfitury i rozprowadzamy w miarę równomiernie. Tak samo postąpić z drugą galaretką (zieloną
ClauditteMissCookingmojprzepisna.pl | Kanapka truskawkowa A miała być rolada… ale widać szczęścia nie mam albo talentu, albo rolady mnie po prostu nie lubią :). Bardzo się tym przejmować nie będę. Składniki na biszkopt wielkości 27 cm na 37 cm: Składniki na tortownicę 26 cm: 6 dużych jajek 100 gr cukru drobnego 120 gr mąki pszennej tortowej 50 gr kakao 40 gr rozpuszczonego(...)miksować do momentu, aż jajka zwiększą objętość 3 razy (max 20 min ręcznym i do 10 min planetarnym mikserem na najwyższych obrotach). Wyłączyć mikser. Mąkę przesiać z kakao. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao w 3 turach bardzo delikatnie mieszając szpatułką, wraz z 3 turą 2 łyżki masy jajecznej dodać do rozpuszczonego masła, wymieszać, dodać do masy, bardzo
moj przepis na