wtedy wybrać ją łyżką i ułożyć na truskawkach. 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 250-300ml śmietanki 30% 300g truskawek biszkopty 1. Z truskawek usuwamy szypułki. Galaretkę truskawkową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Na dnie silikonowej formy do babki układamy truskawki, wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki na około 3h, do całkowitego stężenia. 2. Cytrynową galaretkę(...)chwilę mieszając. 3. Kremówkę ubijamy na sztywno. Ciągle miksując dodajemy po trochu przestudzoną galaretkę. 4. Warstwę śmietankową wylewamy do formy, na to układamy biszkopty, wciskając je w masę. 5. Babkę chłodzimy w lodówce przez około
Szefowa kuchnipotrzeba, listki mięty - ile potrzeba jajka dobrze roztrzepać rózgą blendera z 3 minuty, margarynę stopić, wlać do niej zimny kefir i wlać do jajek, rózgą połączyć składniki do masy wsypać cukier, mak zmielony suchy, proszek do pieczenia, sodę, sól i rózgą zmiksować, wsypać mąkę tortową i połączyć składniki tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki wlać ciasto, piec(...)około 45 minut, do suchego partyczka, ciasto dobrze wystudzić, przekroić na dwa placki placek ułożyć na talerzu płaskim, łyżką nasączyć lekko wodą z sokiem /jaki lubisz-użyłam truskawkowy/ wierzch placka krem tiramisu wsypać do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko /dałam ciut mniej niż na opakowaniu, krem będzie bardziej zwarty teraz latem/, rózgą blendera ubijać z 3 minuty większą połowę
W Mojej Kuchni Lubięmąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej napar z herbaty KREM: 500g mascarpone 200g śmietanki 30% 500g kremu czekoladowo-orzechowego 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody DEKORACJA: 1/2 op galaretki truskawkowej 3/4 szklanki wody płatki kukurydziane muszelki Galaretkę rozpuścić w wodzie i odstawić do stężenia. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Białka oddzielić(...)pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wyłożyć do formy o średnicy 19cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się krążek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec
https:KKuchniaMniammascarpone- 500ml śmietany kremówki 30%- 2 galaretki czerwone np.malinowe, truskawkowe... (u mnie bez cukru, dosładzam ksylitolem)- płatki czekoladowe (u mnie wegańskie z ksylitolem) do posypania- truskawki- 4 łyżki konfitury truskawkowej (lub malinowej)Galaretki rozpuścić w połowie wody, czyli 2 rozpuszczamy w 0,5l gorącej wody, dokładnie zamieszać i odstawić do wystudzenia.Biszkopt upiec według przepisu, wystudzić i przekroić na dwa krążki(...)sztywno kremówkę razem z mascarpone. Następnie dodawać stopniowo zimną bliską tężenia galaretkę i dokładnie zamieszać. Otrzymamy różową, delikatną piankę. Na pierwszym blacie biszkoptowym (najlepiej nałożyć boki tortownicy by masa nam nie spływała) rozsmarować 2 łyżki konfitury, na nią wyłożyć ok.1/3 masy piankowej (gdy jest bardzo płynna odczekać, po chwili zacznie lekko gęstnieć) poukładać na niej połówki truskawek lub innych owoców
Smaczne Zdrowezbyt wiele czasu ani nic szczególnego w moich zapasach spożywczych, zrobiłam więc szybki i łatwe deserki. Jak się okazało, baaardzo smaczne. Oczywiście synek dostał wersję bez alkoholową:) Składniki: galaretka truskawkowa, garść mrożonych malin, garść mrożonych truskawek, 125g serka śmietankowego, żółtko, 150ml śmietanki 30%, 50ml likieru jajecznego Adwokat, 2 łyżki cukru pudru. Wykonanie: Galaretkę(...)zalać galaretką i ustawić pochyło w lodówce. Odstawić, aż galaretka całkiem zastygnie. Serek zmiksować z żółtkiem i likierem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Połączyć z masą serową. Wyłożyć na zastygniętą galaretkę. Wierzch udekorować startą czekoladą oraz rurkami z kakaowym nadzieniem i czekoladowym serduszkiem
Z miłości do słodkościSezon na rabarbar dobiega końca, ale w marketach i na straganach można znaleźć ostatnie sztuki. Polecam do przygotowania puszystego i niebiańskiego w smaku jak i wyglądu
Truskawkowa Fiestaśmietaną i czekoladą. Jest lekki i puszysty. W sam raz na upalne, letnie dni. Do przygotowania deseru wykorzystałam Likier Strawberry Dalkowski . Przepis na 3 porcje SKŁADNIKI: 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 350 ml śmietany 36%, 200g truskawek, 1 kieliszek Likieru Strawberry Dalkowski , 1/2 łyżki cukru pudru, 4 kostki mlecznej czekolady, listki melisy do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance(...)obieram z szypułek. Kilka sztuk odkładam do dekoracji. Pozostałe truskawki kroję w kostkę. Schłodzoną śmietanę (250ml) ubijam na sztywno w wysokim naczyniu. Dodaję tężejącą galaretkę i razem miksuję. Do masy wlewam likier i dodaję pokrojone truskawki. Wszystko dokładnie mieszam. Masę przelewam do pucharków lub miseczek. Wstawiam na godzinę do lodówki. 2. Czekoladę kroję w małą kostkę. Pozostałą śmietanę (100ml) ubijam
Tradycyjna kuchnia KasiPo raz pierwszy miałam okazję wypróbować mąkę kokosową i jagody goji. Na pierwszy rzut przygotowałam ciasto z tej mąki i z dodatkiem jagód goji. Wszystko wyszło
Truskawkowa Fiestaskładniki: 500 g truskawek mrożonych 70 g banana świeżego, dojrzałego 50 g cukru pudru wykonanie: Truskawki miksujemy blenderem z opcja kruszenia lodu lub przy pomocy Thermomixa
Domowy Smak Jedzeniaśniadanie i na kolację. Moja wersja jest zachcianką kolacyjną o 22 :P Najlepiej smakują kiedy się je poczęstuje jakimiś słodkościami :) U mnie w towarzystwie dżemy rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowego i bitej śmietany :) MNIAM :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Przygotowanie: Mąkę, mleko, proszek do pieczenia(...)miski. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do pozostałych składników. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę. Składniki z miski również miksujemy na gładką masę. Łyżką delikatnie przekładamy pianę z białek do masy i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto małymi porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju (dosłownie kropelka) i smażymy z obu stron. Podajemy
ChilliJemyczęściej przyrządzać koktajle, zupy i zacząć robić zdrowe sałatki. Dlatego teraz na moim blogu znajdziecie więcej lekkich przepisów, adekwatnych do wiosennej, rześkiej atmosfery. Na pierwszy ogień poszedł koktajl bananowo-truskawkowy, gdyż niemiłosiernie tęsknię za latem i świeżymi truskawkami, z których w tym roku planuję zrobić mnóstwo smacznych dań. Potrzebne nam: - 450 g mrożonych lub świeżych truskawek - 2 banany(...)łyżeczki soku z limonki Przygotowanie: Truskawki, jeśli są mrożone, zostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, żeby lekko odmarzły. Następnie wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Do tak przygotowanego sorbetu wkroić banany, dodać miód, sok z limonki oraz mleko i ponownie zmiksować. Jeśli wolicie rzadsze lub słodsze koktajle, wystarczy dodać mleka lub miodu. Jako że jemy
W poszukiwaniu inspiracjiwody 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru Pozostałe 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona) 1/2 słoika dżemu (z czerwonych owoców, czyli może być wiśniowy, truskawkowy itp.) WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę(...)momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka (pojedynczo). Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać wodę, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu
Passions hobbies lifeTruskawkowy sernik na zimno Truskawkowy sernik na zimno to lekki, pożywny oraz smaczny deser. Idealny dla wszystkich łakomczuchów, nawet tych na dietach redukcyjnych. Składniki: - ser twarogowy chudy - 5 kostek - truskawki - 0,5 kg - żelatyna - 20 g - jogurt naturalny - 1 opakowanie (200 g) - miód (3 łyżki) lub stewia - ciasteczka owsiane - 1 opakowanie(...)gorzka czekolada - 1 tabliczka Dno tortownicy wyłożyć ciastkami. Twaróg połączyć z miodem oraz jogurtem naturalnym, całość zmiksować na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie dolać do masy twarogowej. Truskawki zmiksować. Połowę masy twarogowej wylać do tortownicy, odstawić na 15 minut do lodówki. Do kolejnej części dodać truskawki, dokładnie zmiksować, a następnie wylać na pierwszą część masy. Sernik
Fit-amina200 g białej czekolady250 g serka mascarpone150 g jogurtu naturalnego500 g truskawekcukier do smakuDeser z tak wyjątkowym połączeniem składników, jest z góry skazany na powodzenie :). Tak
Świat Domowej KuchniOreo zrobiło furorę swoim pojawieniem się na rynku!Czarne ciasteczka wypełnione delikatnym kremem zachwycają nie tylko dzieci , ale i dorosłych!Postanowiłam i ja je wykorzystać do
Ostra na SłodkoIdealna propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie z ulubionymi dodatkami. Bajecznie łatwe lane kluski z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej i napoju sojowego od Decare. Składniki: 1 jajko
Truskawkowa FiestaSkładniki: jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 łyżeczka, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek
W Mojej Kuchni LubięPyszny deser z wiśniową pianką i pysznym musem truskawkowym, a to wszystko posypane zdrowym błonnikiem kokosowym... w rzeczywistości pianka ma lekko różowy kolor, czego nie widać na zdjęciu... Składniki: 150 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki galaretki wiśniowej, ok. 10 truskawek, do posypania: błonnik kokosowy. Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z 1 łyżką(...)cukru pudru. Galaretkę zalewamy 100 ml wrzątku, mieszamy. Ostudzoną galaretkę przelewamy małym strumieniem do kremówki i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do szklanek i wkładamy do lodówki do stężenia. Truskawki miksujemy z cukrem i polewamy nimi pianki wiśniowe. Na koniec posypujemy desery kokosowym błonnikiem
Aga w kuchniSkładniki:600 g serka homogenizowanego waniliowego2 op. galaretki truskawkowej150 g biszkoptów okrągłych200 g truskawek (świeżych lub z kompotu)Przepis:Tortownicę o średnicy ok. 27 cm (może
Emcia PichciNajgorsza z rzeczy jaka może być do osiągnięcia przez wiele osób - MOTYWACJA. Jak każdy w życiu chce coś osiągnąć, stara się to spełnić, ale po drodze
Truskawkowa Fiestaśmietany 18% 300 ml mleka migdałowego 50 g cukru - opcjonalnie 4 czubate łyżeczki żelatyny 200 g truskawek odrobina soku z cytryny do smaku wykonanie: Truskawki miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Odstawiamy. Mleko i śmietanę wlewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i zagotowujemy. Wyłączamy. Odlewamy około 0,5 szklanki i rozpuszczamy w tym żelatynę(...)mleka i śmietany i mieszamy by się równo rozprowadziła. Gotową mieszankę przelewamy do foremek lub szklaneczek. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podajemy ze sosem truskawkowym
Przysmaki Karolki