niesłodzonego serka śmietankowego), ale ostatecznie – mniam! Mój wyszedł pycha, nie wiem jak oryginał ;) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki orzechowej lub 1,5 szklanki orzeszków ziemnych surowych 3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) 2 łyżki erytrolu 1/3 szklanki kakao niesłodzonego Masa serowa: 750g sera twarogowego (niesłodzonego!) 90-100g czekolady gorzkiej 90% kakao (może być 70% lub czekolada domowa – najlepiej(...)jeśli mąkę orzechową – pomijamy ten krok ;) Ja użyłam orzechów, dają taką przyjemną konsystencję i wyczuwa się je w spodzie ciasta :) Do mąki orzechowej dodajemy erytrol, płynny olej kokosowy i kakao, i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Połączoną masę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy równomiernie po całej formie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 175ºC i pieczemy
Jak gotować i nie zwariowaćczekolady, pokrojonej na drobne kawałki ok. 3/4 szklanki rodzynków, żurawiny, orzechów Do miski wkładamy masło i cukier i ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii lub masło orzechowe - w zależności od tego jaki aromat wolimy uzyskać - sól oraz żółtka i miksujemy całość. Dodajemy obie mąki, miksujemy, a następnie dorzucamy wszystkie dodatki i delikatnie miksujemy. Ciasto
Cooking Monsterokna z recepturą. 1. Rolada biszkoptowa z jabłkami 2. Tort Kilimandżaro 3. Korzenny kompot z jabłek 4. Racuszki z jabłkami 5. Ciasto jabłkowo-orzechowe z polewą 6. Pieczeń po zbójecku 7. Biszkopt z masą jabłkową i owsianą posypką 8. Twardszy dżem jabłkowy (idealny do wypieków) 9. Korzenny tort jabłkowo-orzechowy 10. Ciasto "Bukiet róż" 11. Pieczeń bawarska
Przepisy Aleksandrymąkę, wymieszać z resztą składników. Jeśli masa będzie zbyt sucha można dolać więcej mleka. Zagnieść kulkę. Umieścić pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia. Rozwałkować na grubość ok 3 mm. Schłodzić 10 minut w lodówce. Kieliszkiem lub foremką wyciąć kółka. Masa: 200 g serka kremowego np. Mój Ulubiony 2 łyżeczki masła orzechowego 1 łyżeczka oleju kokosowego, stałego 1 miarka odżywki białkowej
Chocolate Muffin Blogkrakersów 50 g masła orzechowego ( użyłam domowego) Krakersy wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam na "piasek", dodałam masło orzechowe i zmiksowałam do połączenia się składników. Do każdej papilotki włożyłam czubatą łyżeczkę krakersowego spodu i ugniotłam. Blachę z papilotkami odstawiłam na bok. W tym też momencie włączyłam piekarnik i ustawiłam na 150 stopni. MASA SEROWA 12 szt: 500 g twarogu półtłustego(...)sernika wrzucam taką kostkę do blendera i miksuję na gładką masę. Tu nie ma żadnej trudności, wszystkie składniki umieściłam w misce i zmiksowałam do momentu połączenia się składników. Następnie masę serową wyłożyłam do papilotek, na wcześniej przygotowane mini spody krakersowe. Masy nałożyłam w taki sposób, aby poziom masy sięgał kilka milimetrów (ok. 3-4 mm) poniżej krawędzi papilotki. Wstawiłam
Blondynka Gotujedeserowego o smaku wanilii meksykańskiej Victoria Cymes 3 jajka M 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mąki pszennej mała szczypta soli do posypania po wierzchu – orzechowy krokant Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy margarynę, cukier, dodajemy 5 łyżek wody, ciemne kakao i połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladą. Całość wstawiamy na mały gaz, co jakiś(...)stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka około 40-45 minut. Przestudzone ciasto wyciągamy z formy i polewamy odstawianą (3/4 szklanki) masą czekoladową. Po wierzchu możemy ciasto posypać orzechowym krokantem. Smacznego
Słodkie okruszkiklonowego – 3 łyżki wody – 1 łyżka oleju kokosowego (płynny) – duża szczypta soli – 2 łyżki masła orzechowego Karmel: – 12 daktyli bez pestek – 1 łyżeczka esencji z wanilii – 4 łyżki mleka owsianego – ½ szklanki masła orzechowego – szczypta soli Polewa: – 200 g wegańskiej czekolady – 1 łyżka oleju kokosowego Baza: Migdały wkładamy do robota(...)składniki zaczną się sklejać ze sobą. Małe naczynie o wymiarach 15×21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy w nim masę na spód, dokładnie i mocno dociskamy. Naczynie wkładamy do lodówki i przygotowujmy karmel. Karmel: daktyle, masło orzechowe, mleko owsiane, esencję z wanilii i sól umieszczamy w robocie kuchennym, włączamy go i czekamy aż uzyskamy całkowicie gładki karmel. Gotową
Zdrowy Styl Joannyciasto w tortownicy o średnicy 23 cm. Składniki na spód: 500 g ciasteczek Oreo (lub podobnych) 100 g masła Składniki na masę: 180 g śmietanki 30% (mocno schłodzonej) 250 g kremowego serka śmietankowego Philadelphia 100 g masła orzechowego typu crunchy 1 łyżka miodu (użyłam akacjowego) Dodatki: 10 szt. reese's mini 1 łyżka poszatkowanych orzeszków ziemnych Płynny karmel(...)umieszczamy w wysmarowanej masłem tortownicy. Do schłodzonej szklanej miski wlewamy zimną śmietankę i miksujemy do momentu aż śmietanka będzie sztywna. Następnie dodajemy serek, masło orzechowe i miód - całość miksujemy na najniższych obrotach aż uzyskamy gładką masę. Przekładamy gotową masę serową na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy jej powierzchnię za pomocą szpatułki. Wierzch ciasta posypujemy orzeszkami ziemnymi oraz pokrojonymi cukierkami reese
Emcia Pichcibazie kaszy manny. Dziś mam dla Was przepis na Stefana czyli ciasto z tych samych składników ale w odwrotnej wersji. Zamiast kakaowej masy w herbatnikach mamy kakaowe herbatniki z jasną masą kakaową. A całość polałam rozpuszczoną czekoladą orzechową, która pasowała tutaj idealnie i nadawała wspaniały chrupiący smak. Jeśli lubicie kokos i ciasta o zwartej konsystencji to koniecznie musicie je zrobić(...)pieczenia, dno wyłożyć połową herbatników. Kaszę mannę wymieszać z cukrem i kokosem. Mleko zagotować z masłem, wsypać mieszankę z kaszą i mieszając gotować kilka minut aż powstanie gęsta masa. Gorącą wyłożyć na herbatniki i przykryć drugą ich warstwą. Odstawić do wystudzenia. Czekoladę połamać, zalać kremówką i ustawić nad parą, mieszając rozpuścić. Polać ciasto, kiedy wystygnie wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru) ok. kilku łyżek Przygotowanie : W dużej misce umieszczamy mąkę, kakao, olej, miód, mleko sodę oraz ekstrakt waniliowy (jeśli używamy) mieszamy do wyrobienia masy, następnie formujemy płaskie kółka (jak na zdjęciu), nakładamy na środek masło orzechowe, i zamykamy formując kulkę, umieszczamy kulki na blaszce i pieczemy ok 10 minut w temperaturze 170 stopni, przed zdjęciem z blaszki czekamy
zdrowa vege kuchniasmaku jak tradycyjny, wielkanocny mazurek a jednak prosty w wykonaniu, ponieważ zrobiony jest na waflach :)Składniki:2 opakowania prostokątnych wafli2 puszki masy krówkowej (u mnie jedna kakaowa i jedna orzechowa)1,5 tabliczki gorzkiej czekoladysłoiczek kwaśnych powideł (u mnie domowe z czarnej porzeczki)bakalie (suszone morele, orzechy włoskie, żurawina, płatki migdałowe, kandyzowana skórka pomarańczowa)2 łyżki masła2(...)łyżki śmietanki kremówkiWafle smarujemy na przemian masą kajmakową oraz powidłami. Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki i masła. Pamiętajmy, że miseczka nie może dotykać wrzątku. Polewamy czekoladą wafle, następnie posypujemy bakaliami.mazurek na andrucie
Bon Appetit MałgorzatyPlacuszki kakaowe z nadzieniem serowo-bananowym z masłem orzechowym podawane na ciepło stanowią pyszne śniadanie, które poprawia nastrój. Można je także przełożyć, polać czekoladą i wstawić do lodówki. Podawane na zimno smakują jak doskonałe ciacho i mogą pełnić funkcję deseru :-) Składniki: 1,5 szklanki mąki 50 g masła 2 jajka 1 szklanka kefiru lub maślanki 2-3 łyżki cukru pudru(...)nich pęcherzyki powietrza. Nadzienie: Banany obieramy i kroimy w plasterki. Za pomocą blendera ręcznego mieszamy ze sobą banany i ser biały do momentu aż masa będzie miała gładką konsystencję. Dodajemy masło orzechowe. Mieszamy. Polewa: W kąpieli wodnej topimy czekoladę z masłem. Gotowe placuszki przekładamy nadzieniem. Na wierzchu polewamy roztopioną czekoladą, posypujemy cynamonem i kaszą ekspandowaną. Można je również podawać
Kuchnia MagdaLenyDziś chciałam Wam przedstawić kolejny po paprykarzu z kaszą jaglaną i maśle sezamowym produkt z paczki od firmy Primavika - tym razem będzie to masło orzechowe:) Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru Primavika Masa netto: 350g - w szklanym słoiczku. Jego skład to: orzechy arachidowe 94%, emulgator: lecytyny (z soi), częściowo utwardzony tłuszcz palmowy (zawartość tłuszczów trans <1%), błonnik pszenny(...)również spożywać diabetycy, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Porównując to masło do wyrobów innych producentów, 94% to bardzo wysoki wynik w rankingu na zawartość orzechów w maśle orzechowym - pozwala on zakwalifikować je do najlepszych maseł orzechowych na polskim rynku. Masło zrobione z takiej ilości orzechów nie tylko dodaje energii, ale też utrzymuje uczucie sytości naprawdę na długi czas. Pozostałe
Kto ugości moich gości?Morze Czarne to ciasto, którego powinni spróbować wielbiciele czekolady, szczególnie gorzkiej. Kakaowy biszkopt przełożony jest masą czekoladową na bazie mascarpone z kremem orzechowym i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Od delikatnego kremu śmietankowego i bezy oddziela go, a właściwie łączy, warstwa wiśni w żelu i starta gorzka czekolada. Słodycz bezy i kremu śmietankowego przełamana jest goryczką kakao, dzięki czemu ciasto staje się(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką, aby ciasto nie opadło.Dno foremki o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią masę i wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu na kratce, ciasto przekroić
Trzeci talerzSernikowych wariacji ciąg dalszy. Dziś upiekłam lekki sernik z orzechami, karmelem i biszkoptowo-orzechowym spodem. W smaku jest bardzo delikatny, na śmietankowych serkach typu Philadelphia. Nie za słodki, idealnie komponuje się z karmelem tworząc smaczną całość. Chrupiące orzechy nadają mu charakteru i wyrazistości. Bardzo nam smakował. Taki inny, delikatny. Dodatkową zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania oraz niewielka ilość składników(...)misie miksera i ucieramy na gładką masę. Stopniowo dodajemy jajka, ucieramy. Pod koniec ucierana dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko ucieramy do połączenia się składników. Gotową masę serową wlewamy na spód biszkoptowo-orzechowy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Na ostudzone nakładamy pozostały karmel
Made By Mom And Son