mini serniczki! Te są z dodatkiem chałwy, na orzechowo-ciasteczkowym spodzie. Przepyszne :) SKŁADNIKI: (ok 8 dużych lub 12 małych sernczków - w zależności od foremek) Spód: 100 g mieszanki ciastek i orzechów (ja użyłam herbatniki i pokruszone orzechy ziemne, można użyć też np ciasteczek owsianych lub samych orzechów) 2 łyżki masła Masa serowa: 200 g twarogu sernikowego (z wiaderka(...)muffinki i ugnieść łyżką. 2. Twaróg sernikowy, mascarpone, cukier, jajka, chałwę i masło sezamowe zmiksować na gładko - jak najszybciej, jedynie do połączenia składników, żeby nie napowietrzać masy. 3. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowo-orzechowy spód (prawie na równi z krawędzią foremki). 4. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 150*C. Po upieczeniu zostawić na ok 5 minut
Kto ugości moich gości?trakcie przygotowywania tego ciasta, które początkowo miało być wyłącznie orzechowe postanowiłam dodać jeszcze masło sezamowe, które odgrywałoby taką jakby masę/krem w środku wypieku. Zabieg ten był udany, a masło sezamowe świetnie wkomponowało się(...)orzechowy wypiek. Samo ciasto jest dość wilgotne, miękkie, puszyste. Dość intensywnie czuć dodatek masła orzechowego. Zrobione z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem mąki jaglanej. Ładnie wyrasta i pysznie smakuje z dodatkiem szklanki mleka czy innego napoju :) Składniki: 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej 80 g mąki jaglanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jaja 200 g masła orzechowego
Zdrowie na języku :Pjest połączeniem rosyjskiego ciasta zwanego Napoleonem i polskiego Marcinka czy też Tortu Tysiąca Warstw. To moja interpretacja i połączenie kilku idealnych smaków :) Wiele warstw delikatnie maślanych blatów przełożonych słodkim-orzechowym kajmakiem to bomba kaloryczna, której nie będziecie żałować ;) Ciasto jest bardzo ciekawe nie tylko w smaku, ale i w ,,konstrukcji,,. Jest pracochłonne- to fakt, ale zapewniam efekt wow jest gwarantowany(...)szklanki śmietany 18% 50g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko i 1 żółtko (temp. pokojowa) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej masa krówkowa: 450g masy krówkowej (u mnie kajmak o smaku orzechowym) 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 500ml mleka 500ml śmietany 30% (zimna) 2 śmietan fix 2 łyżeczki cukru pudru dodatkowo: orzechy (drobno posiekane) Przygotowanie: Ciasto
Tagebuch po polskuorzechowy biszkopt przełożony duszonymi jabłkami i kremem z białej czekolady. Delikatność kremu na bazie kremówki i serka mascaropne komponuje się z lekko kwaskowatą masą jabłkową i wilgotnym biszkoptem. Bardzo smaczne ciasto, więc gorąco polecam :) Biszkopt orzechowy: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 10 jajek 6 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek bułki tartej 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru duża(...)się w puszysty krem. Dodać serek mascarpone i jeszcze raz dobrze zmiksować. 1/3 kremu przełożyć na wystudzoną masę jabłkową. Dla ułatwienia krem można wycisnąć pasami z worka cukierniczego. Łatwiej będzie go rozsmarować bez mieszania z jabłkami. Następnie krem przykryć drugim blatem orzechowym. Po naponczowaniu blatu wyłożyć na niego pozostały krem i równo rozsmarować. Wierzch oprószyć kakao i posypać startą białą
Trzeci talerzpieczenia pół łyżeczki sody oczycczonej 50 g cukru duża łyżka masła orzechowego 1 duża łyżka dżemu (malinowego, truskawkowego-obojętnie) łyżeczka cynamonu opcjonalnie: kawałek startego imbiru (1 cm) Przygotowanie: mąkę, proszek i sodę przesiać do miski, dodać cukier, cynamon- wymieszać. Dodać połowę startej marchewki, olej, zmiażdżone na gładką masę banany(...)Wymieszać łyżką. Jak widać, masa jest gęsta. Krem: resztę marchwi podsmażyć na łyżce masła kokosowego z dżemem- około 5 minut, następnie zblendować ją z masłem orzechowym. Do papilotek na babeczki wyłożyć po pół łyżki masy mączno-marchewkowej, na to łyżeczka kremu i kolejno masa mączna. Tak przygotowanie pieczemy w temp. 180 C około 30 minut
greenscarfłyżka mąki pszennej 100g masła Warstwa orzechowa: 200 g posiekanych orzechów włoskich 90 g margaryny 1 łyżka cukru 2 łyżki miodu Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej (ok 400g) Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie warstwy orzechowej: Margarynę, cukier, miód oraz posiekane orzechy (w zależności od tego jak lubimy- drobniej lub "z grubsza") topimy na małym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia cukru(...)papierze do pieczenia. 2 blaty przekładamy do formy i pieczemy osobno w piekarniku nagrzanym do 170st C przez ok 10 minut. Na 3 blat przed pieczeniem nakładamy warstwę orzechową. Pieczemy ciut dłużej- ok 12 minut. 3. Budyń: 500ml mleka gotujemy z cukrem, mieszamy by się dobrze rozpuścił. W pozostałej części rozrabiamy żółtka oraz obie mąki. Najlepiej zrobić
Kuchnia w czekoladzieWafle z masą z dodatkiem galaretki 12. Kruche ciasteczka z budyniem 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową 15. Budyniowe wersja II 16. Wafel z masą kajmakową i petitkami 17. Ciasteczka serowe z jabłkami
kruche babeczkipołączył z masłem i olejem. Tortownicę, o średnicy 21 cm wykładamy papierem, bądź folią spożywczą i wysypujemy na spód okruszki, ugniatamy je, aby utworzyły cienką warstwę. Wkładamy do lodówki. MASA JAGLANA: szklanka suchej kaszy jaglanej dwie szklanki wody do ugotowania kaszy 10 truskawek 100 ml oleju arachidowego jeśli lubicie bardzo słodkie desery, możecie dodać 3 łyżki cukru Kaszę jaglaną najpierw(...)łyżki masła z nerkowców Daktyle zalewamy wrzątkiem na minimum 15 minut. Po tym czasie odławiamy je z wody, w której się moczyły, dodajemy masło orzechowe i miksujemy blenderem na gładką masę. Masę tę wykładamy na nasz kaszosernik i ponownie wkładamy do lodówki. Najlepiej, gdyby to była cała noc. Ja nie wytrzymałam i ukroiłam kawałek ;) Skomentuj
MamaOskarkasztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy. Na sam koniec dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy łyżką do ich połączenia. Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto orzechowe, wyrównujemy. Pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 5 żółtek 500 ml mleka 125 g cukru kryształu 2 łyżeczki cukru waniliowego 2,5 łyżki mąki(...)konsystencji budyniu. Zdejmujemy z palnika. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Ucieramy na gładką, puszystą masę. Przełożenie: Ciasto kruche Krem Ciasto orzechowe Krem Ciasto kokosowe Krem Ciasto kruche Polewa Polewa: 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 1 łyżka masła Czekoladę z łyżką masła roztapiamy w kąpieli wodnej. Wykładamy
Made By Mom And Sonwykładamy orzeszki z masłem (ok. 1/2 łyżki na papilotkę) i dociskamy łyżką. 2. Ser z wiaderka, ser mascarpone, pastę tahini, jajka i cukier miksujemy na gładką masę, jedynie do połączenia składników. Przekładamy na orzechowy spód, wypełniając papilotki prawie do końca. 3. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 25 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy
My Culinary Artszklanki wrzątku cynamon 2 łyżki kakao 1 czubata łyżka masła orzechowego Daktyle kroimy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy, aż zmiękną. Miksujemy na gładką masę. Do 2/3 części kremu dodajemy kakao. Do pozostałej części masło orzechowe. Schładzamy. SOS: łyżka oleju kokosowego czubata łyżka kakao 1-2 łyżeczki cukru Na małej patelni rozpuszczamy olej. Dodajemy do niego kakao i cukier
More food, love and dreamskulek. Są miękkie w środku, a podczas gryzienia słychać przyjemny trzaski czekolady. Połączenie kaszy jaglanej z czekoladą wyszło idealnie! Smaki pasują do siebie perfekcyjnie! Dodatkowo masę jaglaną posłodziłam syropem z agawy i urozmaiciłam masłem orzechowym - PYCHA! :) Składniki: 100 g kaszy jaglanej 50 g masła orzechowego 100% 50 g syropu z agawy 75 g kuwertury gorzkiej Przygotowanie: Kaszę jaglaną(...)gotuj do momentu wchłonięcia całej wody (ok. 10 minut). Ugotowaną kaszę przełóż do malaksera, dodaj syrop z agawy oraz masło orzechowe. Zblenduj na gładką konsystencję. Uformuj ok. 10 kulek, za każdym razem zmocz delikatnie dłonie, aby masa jaglana nie przywiera i dało się łatwo ulepić kulki. W naczyniu rozpuść kuwerturę. Każdą kulkę nabij na wykałaczkę i obtocz
Zdrowie na języku :Pczym wykładamy dno i boki folią przeźroczystą, śniadaniową. Wykładamy na dno spód ciasteczkowym, wygładzamy i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Masa serowa: 500 g kremowego serka np. Philadelphia 190 g masła orzechowego gładkiego 150 g syropu klonowego lub złocistego 150 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny Mleko podgrzewamy. Do gorącego wsypujemy żelatynę. Mieszamy energicznie do rozpuszczenia się(...)żelatyny. Nie powinno być żadnych grudek. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Następnie ucieramy serek z masłem orzechowym. Wlewamy syrop klonowy lub złocisty. Ucieramy. Dodajemy przestygnięte mleko z żelatyną i całość ucieramy do połączenia. Masę serowa wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Dodatkowo: 2 średnie banany sok z cytryny
Made By Mom And SonCiasto bez pieczenia, które nie może się nie udać. Kwaskowate powidła idealnie komponują się w smaku ze słodką masą cappuccino. Idealne do kawy. Moim gościom bardzo smakowało. Masa: kostka miękkiego masła 5 łyżek cappuccino orzechowego 1/3 szkl cukru pudru kieliszek wódki Polewa: 1/4 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny 350g herbatników mały
Smakołyki Asirozpocząć na blogu cykl propozycji na świąteczne wypieki. Pierwszą z nich jest sernik z suszonymi śliwkami na ciasteczkowym, orzechowym spodzie z polewą czekoladową ganache. Ciasto smakuje po prostu fenomenalnie! Masa serowa jest aksamitna, kremowa i delikatna. Spód zaś lekko chrupiący z nutką orzechową. Wierzch sernika oblany pyszną polewą czekoladową ganache. Taki
Marta Gotuje