czasu gościły w domowym barku jeszcze za czasów jedzenia i picia wszystkiego, najlepiej wspominała „ Likier Monte „. Pyszny, orzechowy i przyjemnie słodki. Ja zrobiłem go delikatnie inaczej, ponieważ dla mnie fajną opcją do dodania było masło orzechowe i gorzka czekolada, żeby słodycz pochodząca z mleka skondensowanego nie była zbyt duża. Jeśli jednak lubisz bardzo słodkie likiery dodaj czekoladę deserową(...)łyżka Masło orzechowe – 1 łyżka (spora) ( przepis na masło orzechowe ) Mleko kokosowe – 250ml (najlepiej z 300g wiórków na litr) ( przepis na mleko kokosowe ) Wódka orzechowa (orzech laskowy) – 200ml Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Do czekolady dodaj kajmak, kakao, masło orzechowe i podgrzewaj oraz mieszaj do czasu połączenia się w jednolitą masę. Przełóż powstałą masę
BlendmanPyszny owocowy torcik z dodatkiem czekoladowych rurek i krokantu orzechowego. Nie wszyscy domownicy lubią torty z kremami maślanymi, więc zrobiłam z masą owocową. Torcik winogronowy Składniki: Biszkopt jajka-6 szt cukier(...)rozpuszczenia żelatyny, nie gotować. Lekko przestudzoną żelatynę wlać do zmiksowanego mleka z musem owocowym, dobrze zmiksować. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Przełożyć masą owocową blaty biszkoptowe oraz wierzch biszkoptu i boki. Obsypać boki krokantem orzechowym i pokruszonymi rurkami czekoladowymi. Udekorować winogronami i listkami mięty. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusiprzygotowania deseru. DESEREK CZEKOLADOWY Składniki : - 40 g orkiszu ekspandowanego, - 60 g gorzkiej czekolady, - 60 g masła orzechowego 100% ( przepis ), - 40 g oleju kokosowego nierafinowanego. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dodać masło orzechowe, olej kokosowy i wymieszać. Do masy wsypać orkisz ekspandowany i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Powstałą masę przelać do pojemniczka wyłożonego papierem do pieczenia
Zgrabne Gotowaniewymienię składniki: masło orzechowe, płatki owsiane, daktyle, migdały. A żeby zachęcić Was jeszcze bardziej, napiszę, że przyrządzenie ciastek zajmuje niewiele czasu, choć nie obejdzie się bez malaksera lub blendera. Z poniższych składników można przygotować 30-35 kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Orzechowe kulki mocy Składniki: 200g płatków owsianych 150g daktyli + 300ml gorącej przegotowanej wody 200g masła orzechowego z kawałkami orzechów(...)można to zrobić w malakserze lub drobno posiekać, będą potrzebne do obtoczenia kulek) - ostudzone płatki z daktylami rozdrobnić blenderem lub malakserem - do składników dodać masło orzechowe oraz mielone migdały, wymieszać - jeśli masa jest zbyt klejąca, dodać rozdrobnione płatki owsiane, ponownie wymieszać - gotową masę schłodzić lub od razu formować kulki - z masy odrywać niewielką ilość, w dłoni formować kulki wielkości
Smakołyki BerenikiSkładniki (na 12 porcji) Na spód : - 4 łyżki masła orzechowego (ok. 100g), - 3 łyżki wiórków kokosowych (ok. 30g), - 1 szklanka płatków owsianych górskich (ok. 110g), - 6 łyżek miodu (ok. 144g). Na nadzienie: - 1 ½ szklanki suchej kaszy jaglanej (ok. 270g), - 2 szklanki mleka (ok. 500 ml) - 2 łyżki miodu (ok. 48g), - 4 łyżki mleka kokosowego(...)kokosowych (ok. 30g). Do posypania - łyżka wiórków kokosowych (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Łączymy ze sobą płatki owsiane, masło orzechowe, wiórki kokosowe i miód. 2. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę dociskamy i wkładamy do lodówki na ok. 2h. 3. Gotujemy kaszę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłyżki kwaśnej śmietany 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Masa serowa: 1kg twarogu mielonego 6 jajek 1 budyń śmietankowy 1 czubata łyżka mąki(...)upiec w 180C na złoty kolor. Masa serowa: Trzeba pamiętać aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Wszystkie składniki prócz puree z dyni włożyć do miski i na małych obrotach zmiksować do połączenia składników (nie miksować zbyt długo). Na koniec dodać puree i dokładnie połączyć z masą serową. Masę serową wylać na wystudzony spód orzechowy i piec około 1 godziny
Amatorka kuchennamasła orzechowego (2 łyżki z lekkim czubkiem) – 2 filiżanki mleka roślinnego (użyłam ryżowe) – opakowanie proszku do pieczenia – opakowanie cukru waniliowego – 5 łyżek mąki kokosowej – 2 filiżanki mieszanki mąki bezglutenowej (użyłam tej od http://www.schaer.com ) Przygotowanie ciasta zaczynamy od umycia i obrania bananów, które miksujemy razem z masłem orzechowym do otrzymania jednolitej konsystencji. Przekładamy masę
Szybko Tanio Smaczniesoli) 3 łyżki masła (miękkiego) 3 szklanki płatków śniadaniowych, najlepiej kwadratowych np. CiniMinis (ja użyłam zagranicznych Chex Chocolate) szklanka cukru pudru Wykonanie: Z cukru pudru, masła orzechowego, Nutelli i masła ugniatamy jednolitą masę (będzie miała konsystencję plasteliny). Bierzemy paluszek i oblepiamy jego podstawę masą, tak by stworzył się pień. Cały paluszek należy obkleić masą - nie może jej być
Mania Wypiekaniasmażenia *fajnie gdy zostaną większe kawałeczki orzechów - przyjemnie później chrupią 1. Mięso oczyścić, pokroić i rozbić jak na "schabowe". Doprawić solą i pieprzem. 2. Chrzan, masło orzechowe i śmietanę wymieszać na gładką masę. 3. W 4 talerzach naszykować kolejno: mąkę, jajko/mleko, bułkę tartą z orzechami, masę chrzanową 4. Na patelni rozgrzać olej. 5. Panierować kotlety: najpierw obtoczyć z obu stron
Kto ugości moich gości?orzechowego- najlepiej domowego 50g migdałów cynamon imbir wiórki kokosowe kakao zmielone orzeszki ziemne PRZYGOTOWANIE: Orzechy brazylijskie i migdały posiekać w blenderze Dodać daktyle, przyprawy oraz masło orzechowe i zblendować aż powstanie kleista masa Masę nabierać łyżką, w dłoniach formować kuleczki Przygotowane kulki obtaczać w wiórkach kokosowych, orzeszkach lub kakao Gotowe pralinki najlepiej przechowywać w lodówce, oczywiście jeśli będzie
peanutbuttermonsterłyżeczki pasty waniliowej (można zamienić na ekstrakt) 4 jajka 1 szklanka kremowego masła orzechowego Polewa: 125 g gorzkiej czekolady 1 łyżka niesolonego masła garść posiekanych krówek Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 180C (z termoobiegiem). Przygotuj tortownicę. W malakserze zmiksuj precelki z masłem i cukrem na gładką masę. Przełóż(...)tortownicy, wyrównaj wierzch i piecz 10 minut. Wyjmij z piekarnika aby spód trochę przestygł. W międzyczasie zmiksuj serki z cukrem i śmietaną na gładką masę. Dodaj wanilię i jajka po jednym. Na koniec dodaj masło orzechowe i dokładnie zmiksuj. Przelej do formy na przestudzony spód i wyrównaj powierzchnię. Piecz przez 15 minut w temp 180C(z termoobiegiem) a następnie zmniejsz
Smaki Przyprawy i Koloryzmiany proporcji składników można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm. Sernik snickers Składniki: spód 80g okrągłych biszkoptów 40g masła 10g gorzkiej czekolady masa serowa 800g twarogu sernikowego (gęstego z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego) 300g dobrej jakości masła orzechowego 100g cukru pudru 50g domowego cukru z wanilią 4 jajka 80g prażonych orzeszków ziemnych 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)naczynie z wodą, sernik będzie pieczony z parą wodną, ustawić temperaturę około 160 stopni - do miski przełożyć twaróg, masło orzechowe, cukier puder i domowy cukier waniliowy, jajka oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, składniki krótko zmiksować tylko do uzyskania jednolitej masy - do masy serowej wsypać kawałki orzeszków, wymieszać - masę przełożyć na schłodzony spód z biszkoptów, wyrównać - tortownicę wstawić do nagrzanego
Smakołyki Berenikipołączenie kokosa i czekolady będzie strzałem w dziesiątkę!!!!! Spody (6 babeczek): 1 rozgnieciony banan 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka miodu 1 łyżka masła orzechowego Składniki połączyć w misce. Nabierać łyżkę masy, ścisnąć w ręce i wylepiać foremki silikonowe, aż po same brzegi. Piec 20 minut w 180*C. Krem: 4 łyżki serka kremowego np. Mój Ulubiony
Chocolate Muffin Blogsyrop klonowy) - 2-4 łyżki mleka - łyżka masła orzechowego Część czekoladowa: - 3 łyżeczki kakao - rządek utartej gorzkiej czekolady Część orzechowa: - dodatkowa łyżka masła orzechowego - naturalny ekstrakt waniliowy - pokruszone ulubione orzechy Wykonanie: Wszystkie składniki na masę podstawową wrzucamy do miski i za pomocą blendera miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji ( powinna ona być dość gęsta i nie rozlewająca
Gawron w rosoleorzechowy proszek, który z czasem robi się coraz bardziej kleisty i tłusty. Do czwartego mielenia dodałam kakaowiec i figi. Tą masę jeszcze zmieliłam kilka razy (ogólnie ok 10 razy, masa robiła się coraz bardziej zwarta i fajnie plastyczna - świetna zabawa dla dzieci :) można z niej ulepić kulki), ale bez dodatku oleju, otrzymując pyszne gęste i naturalnie tłuste masło orzechowo - kakaowe
Co na wege obiad?