Płatki owsiane zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem na około 10 minut, żeby napęczniały. Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, banana rozgnieść widelcem, następnie połączyć z masą jajeczną w większej misce. Dodać jogurt naturalny, rodzynki i masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszać z płatkami owsianymi, mąką ziemniaczaną i cynamonem. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego i udekorować plasterkami banana. Piec 20-30 minut
kuchnia doskiTakie ciacha powinny zostać zakazane... to mega bomba kaloryczna, ale mega przepyszna. Połączenie brownie, masy serowo-śmietanowej, masła orzechowego, czekolady, karmelu i batoników, a wszystko lekko zmrożone. Ciasto zrobiłam wczoraj na przyjęcie urodzinowe córki, zachwyciło, smakowało, tym bardziej że 15-latki nie musza się jeszcze martwic, że idzie im w biodra. Ciasto jest idealne do filiżanki delikatnej kawy Jacobs Crema(...)foremce o średnicy 20 cm, a użyłam większej 24. Ilość serka jakie proponuje jest zaledwie 226 g co przy wielkości brownie jakie wyrosło było zbyt małą ilością i masa mi prawie zniknęła, dlatego zwiększyłam ją do 600 g. Autorka używa brownie gotowego, ja wykorzystałam przepis na brownie z tego jej ciasta. Zapraszam mimo to do eksperymentowania z tym ciastem, może
Bernika - moj kulinarny pamietnikorzechowym, idealna do kawy czy herbaty w gronie przyjaciółek. Potrzebne nam: - szklanka mąki pszennej - pół szklanki cukru - 1 jajko - łyżka masła - 2 czubate łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 2 łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie: Masło orzechowe rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Jajko, cukier, cukier waniliowy oraz sól ubić na puszystą masę. Ubijając
W poszukiwaniu inspiracjipozostałymi składnikami, że napisanie wyłącznie "pieczony orzech" jakoś mi tu nie pasuje :D Bardziej ten produkt obrazuje nazwa "pasztet orzechowy" lub "orzechowy bochenek" i tą drugą postanowiłam zamieścić w tytule. A Wy jakbyście je nazwali? :) Poniżej znajdziecie recenzję dwóch orzechowych bochenków marki Artisan Grains . Są mega pyszne i z chęcią zajadałbym się nimi częściej. Więcej o Artisan Grains przeczytacie(...)gęsta masa. Całość przełożyłam do dołączonej foremki i piekłam 40 minut. Po otwarci piekarnika zapach stał się jeszcze bardziej intensywny! Szybko zabrałam się za próbowanie. Jeszcze gorący "bochenek" stawiał problemy podczas krojenia i trochę się kruszył, jednak zaznaczę, że po wystygnięciu te zjawiska nie występują i całość kroi się normalnie, masa jest zwarta i nie kruszy się. Gotowa orzechowa
Zdrowie na języku :Pęste trochę je rozpuśćcie) Piekarnik rozgrzać do 190*C. Ser wymieszać z jogurtem i jajkiem, dodać kakao, proszek budyniowy, sól i posłodzić do smaku. Przełożyć masę do naczynia do zapiekania. Na wierzchu wyłożyć masło orzechowe i za pomocą np. patyczka szaszłykowego zrobić 'esy-floresy' lekko wprowadzając masło w masę serową. Piec ok. 30-35 minut. Smacznego! :) Dodaję do akcji
breakfast of dreamsorzechowego - sprawia, że trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek. (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 60g masła/margaryny Masa serowa: 300g mielonego twarogu 100g masła orzechowego 1/4 szklanki cukru pudru Wierzch: 200 ml śmietanki 30-36% 50g gorzkiej czekolady (możecie użyć mlecznej) Opcjonalnie do dekoracji: 2 batoniki Snicers (małe) zmielone orzeszki(...)wodnej. (Śmietankę przelać do metalowej miseczki i dodać połamaną czekoladę. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.) Dokładnie połączoną masę lekko ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. W międzyczasie przygotować spód. Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym masłem/margaryną. Całość przełożyć
Di gotujezakasać rękawy i coś zrobić. Batoniki są przepyszne, bardzo energetyczne, zapomnijcie o tych kupnych. Możecie również z masy zrobić najzwyklejsze ciastka, w zależności co bardziej do Was przemawia. Jako dobry spajacz składników wystąpiły tutaj banan jak i jabłko, oczywiście masło orzechowe jak i olej kokosowy. Całość to naprawdę pyszna eksplozja smaku. Cukier czy dodatek słodzika ominęliśmy dodając żurawinę(...)płatków owsianych górskich 1 dojrzały banan 1 jabłko 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki oleju kokosowego (użyłam nierafinowanego) 5 daktyli suszonych garstka żurawiny Sposób przygotowania Banana i jabłko blendujemy. Dodajemy płatki, masło orzechowe i olej kokosowy Daktyle siekamy, dodajemy żurawinę. Całość mieszamy na jednolitą masę. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Rozsmarowywujemy masę na grubość
Mieszam w GarnkuNie ma nic lepszego niż weekendowy wypiek, którego smakiem możemy się spokojnie delektować przez całe popołudnie. Dziś mam coś dla sernikożerców - tych, którzy lubią ciężkie serniki
Słodkie Przyjemnościproszek kakaowy (4,9%), masa z orzechów laskowych (4,3%), sól. Ser i szczypiorek – pasta kanapkowa z serem żółtym i szczypiorkiem (51%) [maltodekstryna, olej roślinny (słonecznikowy), pełnotłuste mleko w proszku, tłuszcz roślinny (palmowy), ser w proszku 3,6%, przyprawy, szczypiorek 1,7%, emulgator: lecytyna słonecznikowa], kasza kukurydziana (37%), proso łuskane (8%), mąka gryczana (1%), sól. Masa netto: 26g Wartości odżywcze(...)też smakuje. Pieczywo okazało się chrupiąco-gumowym chlebkiem zwanym powszechnie „tekturą” przez wszystkie kiedykolwiek odchudzające się kobiety :D Oba nadzienia to nic innego jak proszkowa i tłusta masa wypchana różnymi wypełniaczami. Wersja orzechowa to najbardziej sztuczny i tani krem jakiego chyba nawet w dzieciństwie nie jedliście. Opcja wytrawna śmierdzi skarpetami i cebulą a smakuje jak coś radioaktywnego… Podsumowanie: Całość
Candy Pandasmoże opaść, nie ma ryzyka i atmosfery kruchej nerwowości. Przygotowałam więc tartę na spodzie z mąki gryczanej i kasztanowej, które świetnie ze sobą współgrają, dając lekko orzechowe ciasto. Do tego kajmakowa masa serowa, z odrobiną mąki kasztanowej dla konsystencji, ale przede wszystkim smaku. Połączenie kasztanów z kajmakiem już wcześniej wypróbowałam - jest znakomite. Tu te smaki doskonale się przenikają. Śliwki
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo kruche, klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym. Przepis na te pyszności znalazłam TU. składniki: 1/2 szklanki miękkiego masła 1/2 szklanki masła orzechowego 3/4 szklanki cukru 1 duże jajko 1 i 1/4 szklanka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody wykonanie: Masło ucieram z masłem orzechowym i cukrem na gładką masę. Ciągle miksując, dodaję jajko. Mąkę mieszam
babka w formiekakao i zero lub minimalne ilości cukru 1. W dużej misce wymieszaj płatki, nasiona chia, pestki dyni, żurawinę i sól. 2. W osobnej misce wymieszaj masło orzechowe z syropem klonowym. Wlej masę do pierwszej miski, wymieszaj rękoma. Ugniataj masę przez chwilę, żeby składniki się dobrze połączyły. 3. Formuj kulki wielkości piłeczki pingpongowej, następnie spłaszczaj i układaj je na talerzu
Powiedz dietom niespodzie z ciastek orzechowych. Całość komponuje się idealne. Serniczek jest bardzo delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Nie można mu się oprzeć :) Składniki: Spód: 220 g markiz orzechowych 50 g miękkiego masła Masa serowo-dyniowa (wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową): 2 szklanki puree z dyni 750 g gładkiego, mielonego twarogu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek pół łyżeczki ekstraktu
Domowa Cookierenka Agimieszamy z ksylitolem lub cukrem trzcinowym i dzielimy na pół. Orzechy i rodzynki siekamy i mieszamy z połową masy serowej. Wykładamy nią formę do tarty. Drugą połowę masy serowej wykładamy na warstwę orzechową i wygładzamy łyżką. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z trzema łyżkami mleka. Za pomocą łyżeczki tworzymy artystyczne wzory w wierzchu serowca. Ozdabiamy migdałami. Wstawiamy
My Chcemy Jeść