masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:37/134)

Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie 140

Niesamowicie wilgotna, o piankowej strukturze, czekoladowa masa serowa na mocno orzechowym i bardzo kruchym spodzie z pewnością zadowoli każdego amatora serników. Dekoracja z bitej śmietany i gorzkiego kakao nie tylko świetnie smakuje, ale także ładnie się prezentuje :) Do zrobienia orzechowego spodu wykorzystałam orzechy włoskie, jednak równie dobrze sprawdzą się także orzechy laskowe. Sernik będzie doskonałym wypiekiem na Święta Bożego Narodzenia

MyCookBook.pl
Mocno orzechowe ciasteczka. Ciasteczka idealne na majówkę. 221

swoim dzieckiem. Dziś zapraszam Was na przepis na mocno orzechowe ciasteczka. Przygotowanie jest naprawdę proste. Takie orzechowe ciasteczka (o ile pogoda dopisze) możecie przygotować i zabrać ze sobą na majówkę. Spróbujcie. Składniki: (na 1 blaszkę) 1 + 4 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko L 1 słoiczek masła orzechowego (227 g) - 1/2 łyżki od Smaki Południa * 1/2 szklanki(...)kuliki z ciasta. U mnie ciasteczka są dość duże - kulka wielkości orzecha włoskiego. Możecie robić mniejsze ciasteczka. Ciasteczka bardzo rosną podczas pieczenia. Uwaga! jeśli Wasza masa jest za luźna (wszystko zależy od użytego masła orzechowego) i mimo oprószonych mąką rąk nie możecie uformować kulki (zbyt lepka masa), należy dołożyć mąki pszennej do ciasta i znów je zmiksować (1/2- 1 łyżka

Słodkie okruszki
Ciasto Snickers (oryginalna wersja) 620

pracy. Przyszedł jednak czas na upieczenie i jestem bardzo zadowolona, wymaga dużo pracy, ale jest bardzo dobre. Ciasto miodowe, duża ilość orzechów,  przełożone masą kajmakową i masa z piankami marshmallows i  z masłem orzechowym. Ciasto jest bardzo syte, i bardzo przypomina w smaku batonik Snickers. W oryginalnym przepisie były orzeszki solone, ale ja nie miałam, więc użyłam niesolonych(...)orzechowego 90 g białych pianek marshmallows 200 g prażonych orzeszków ziemnych Masło rozpuścić w większym rondlu. Do rozpuszczonego masła dodać cukier puder i mleko zagęszczone. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia. Dodać masło orzechowe i od razu wyłożyć na posmarowane czekoladą ciasto. Przykryć drugim plackiem, mocno docisnąć i nasączyć. Masa

talerz przyjemności
Sernik gotowany ze słoną orzechową nutą 152

torebki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 5 żółtek 2 łyżki masła 1 duża garść rodzynek 200 – 300 gram wafelków czekoladowych 1 łyżka masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym 1 duża garść słonych orzeszków Do rondla lub garnka dodajemy: twaróg, suche budynie, cukry, żółtka, 2 łyżki masła, rodzynki. Wszystko mieszamy na małym ogniu. Gotujemy nie dłużej niż

Kocham Czekoladę
Cola&Nutella Muffins 206

czekolady wtedy należy do ciasta dodać szczyptę soli, aby podkreślić słodycz czekolady. Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka osobno na pianę. do masy z żółtek dolać kefir, łyżkę Nutelli i masła orzechowego, wymieszać. mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dosypać do masy *czekoladę z margaryną roztopić, ostudzić i obie masy połączyć. Jeśli nie mamy czekolady, roztapiamy(...)samą margarynę. Na koniec dolać Colę i dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać Masę przełożyć do foremek, piec około 25 minut w temp. 200"C Smacznego.P P.S. Colę można zastąpić wodą mineralną lub innym napojem gazowanym, zamiast masła orzechowego i Nutelli można dodać cukier waniliowy i Sprite'a- wtedy babeczki będą jasne, ale równie puszyste

Luźna Kuchnia
DOMOWE MASŁO ORZECHOWE (Z ORZECHÓW ZIEMNYCH) 142

się przy tym z Wami przepisem ;) DOMOWE MASŁO Z ORZECHÓW ZIEMNYCH przepis autorski // 350g słoiczek masła orzechowego ~360g orzechów ziemnych ~sól (do smaku) ~cukier/miód (do smaku) Orzechy uprażyć na patelni, następnie przełożyć do miksera i miksować do momentu uzyskania gęstej, tłustej masy (oczywiście róbcie przerwy, tak aby nie przegrzać(...)miksera ;)). Dodać cukier/miód i sól i ponownie zmiksować. Przełożyć do słoiczka (zakręcić dopiero po ostudzeniu). Tak, to już wszystko! Smacznego :) Uwagi: *Jeśli pierwszy raz robisz masło orzechowe - przez pierwsze kilka minut masa zamiast masła będzie przypominać mąkę, ale z czasem orzechy puszczą tłuszcz i powstanie krem ;) *Masło przechowuj w zakręconym słoiczku w temp. pokojowej ok. 2 tygodni

chili & sugar
Kokosowo- krówkowa kostka bez pieczenia 153

dużych łasuchów. Połączenie herbatników z masą krówkową i kokosem. Gdyby nie czas oczekiwania aż warstwy się odpowiednio schłodzą, byłby naprawdę błyskawiczny do zrobienia. Składniki: Na blaszkę 32x26cm 2 opakowania herbatników maślanych (ok 400g) 500ml śmietanki 30% 2 opakowania serka mascarpone (2x250g) 3 łyżki cukru pudru 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym 100g wiórek kokosowych 1opakowanie śmietan fix 50ml likieru(...)folią spożywczą i układamy warstwę herbatników. Śmietankę ubijamy na sztywno z opakowaniem śmietan fix i cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dzielimy na 2 części. Do pierwszej części dodajemy masę krówkową i wykładamy na warstwę herbatników. Drugą warstwę herbatników przed nałożeniem namaczamy w likierze toffi. Pozostały krem mieszamy z wiórkami kokosowymi i wykładamy na herbatniki. Przykrywamy jeszcze jedną warstwą ciastek

Kuchnia w czekoladzie
Serniczki dyniowe na czekoladowo-orzechowym spodzie z orzechami i karmelem 210

Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż się połączą. Masę wlewamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Masa:  Białą czekoladę i śmietanę podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż czekolada się roztopi(...)Studzimy. Następnie do wystudzonej czekolady dajemy pozostałe składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej) i mieszamy do momentu aż się połączą. Masę serową nakładamy łyżką na podpieczone czekoladowo-orzechowe spody. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, na dnie piekarnika ustawiamy blaszkę z wrzącą wodą. Serniczki pieczemy 25 minut, ale zostawiamy je jeszcze przez 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi

Smakowity Blog Kulinarny
Czekoladowe trufle w orzechowym krokancie 168

małym ogniu). Na koniec do masy dodajemy aromat pomarańczowy, mieszamy. Ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy rozdrobnione w blenderze herbatniki. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiam do lodówki, aby masa zgęstniała. Z masy w rękach tworzymy trufle wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze. Trufle obtaczamy w orzechowym krokancie wysypanym np. do głębokiego talerza(...)Gotowe trufle wkładamy do lodówki, aby masa dobrze „zgęstniała”. Po wyciągnięciu z lodówki od razu podajemy. Czekoladowe trufle w orzechowym krokancie Smacznego Zapisz

Słodkie okruszki
Krówka na biszkopcie 136

pieczenia-1 łyżeczka kakao -2  łyżeczki Krem budyniowy : mleko - 1,5 szkl cukier - 4 łyżki masło - 190 g mąka  - 4 łyżki pełne Dodatkowo : aromat waniliowy masa krówkowa o smaku orzechowym - 1 puszka orzechy włoskie do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopt : Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.  Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować, dodać aromat waniliowy, dokładnie wymieszać. Składanie ciasta : Gorący krem budyniowy, wyłożyć na  ciasto, przykryć drugą połową ciasta. Wierzch ciasta,  posmarować masą krówkową, udekorować połówkami orzechów włoskich. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Sernik na miodowym cieście z pianką z nutelli 1222

średnicy 22 cm. Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i podpiec 15 minut. Masa serowa: Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty.  Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone miodowe ciasto kruche w formie.  Sernik wkładamy do nagrzanego(...)Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego wystygnięcia. Pianka z nutelli: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fiks, dodajemy krem orzechowy i delikatnie całość miksujemy.  Masę rozprowadzamy na całkiem zimnym serniku, oprószamy kakao. Dekorujemy wg uznania. Chłodzimy w lodówce. Bon Appetit! http://www.cdsa.pl/pl/

Wanilia i Kardamon
Orzechowiec z jabłkami prażonymi 78

papier do pieczenia  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Zobacz krok po kroku jak wykonać  Orzechowiec z jabłkami prażonymi Nigdy nie przegap przepisu! 1. Biszkopt orzechowy. Najpierw trzeba zrobić biszkopt orzechowy z tego przepisu   2. Mus jabłkowy: 800 g prażonych jabłek   i 0,5 szkl gorącej wody zagotowujemy. Wyłączamy grzanie kuchenki i wsypujemy 2 galaretki(...)wystudzenia.  3: Poncz: W 1/4 szklanki wody rozpuszczamy 1 łyżkę soku z cytryny i 1 łyżkę cukru pudru.  4.  Składanie ciasta i masa z mascarpone.  Dolny blat biszkoptu orzechowego nasączamy połową ponczu. Nakładamy rant. Wykładamy cały mus jabłkowy i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników. W tym czasie mus powinien lekko stężeć

Rita creative
"Wiśniaczek" 142

nazwałam to ciasto, które powstało, gdy naszła mnie ochota na coś o słodko-kwaśnym smaku. Takie połączenie lubię najbardziej. Wzięłam więc słoik kompotu wiśniowego i dżem porzeczkowo- wiśniowy, sporządziłam masę budyniową i dwa biszkopty w tym jeden z orzechami i kakao i powstało całkiem niezłe ciacho. Polecam wypróbować:) Biszkopt jasny : 6 jajek (L) 7 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej(...)budynku. Ważne aby budyń jak i tłuszcz miały podobną temperaturę, inaczej masa może się ściąć.  Ponadto potrzebne będą: Wiśnie z kompotu i 1/2 szklanki kompotu Słoiczek kwaśnego dżemu, ja użyłam wiśniowo- porzeczkowy Przełożenie ciasta : Jasny biszkopt Warstwa dżemu Połowa masy budyniowej Połowa drylowanych wiśni z kompotu Biszkopt orzechowo-kakaowy i nasączyć kompotem Warstwa dżemu  Połowa masy budyniowej

Maślane ciasteczko
Ciasto orzechowe 144

naprawdę ciasto to miało wyglądać zupełnie inaczej, ale użyłam mniejszej blaszki i wyrosło jak oszalałe. Postanowiłam więc przekroić ciasto orzechowe na pół, a biszkopt zamiast na górę, umieścić w środku. Wszystko wyszło cacy, ale przy przenoszeniu wierzchnia część ciasta orzechowego zaczęła mi się kruszyć w dłoniach. Zdarza się. Ale ile mnie to nerwów kosztowało, to moje. Uznałam jednak, że się(...)góry, polewa czekoladowa zrobi swoje;) A jeżeli równie mocno lubicie orzechowe smaki, polecam Wam również inne przepisy z orzechami w roli głównej: Łącki przekładaniec Sernik orzechowo-kajmakowy z jabłkami Orzechowe choinki z ciasta francuskiego Ciasto kawowo-orzechowe z kawową galaretką Ciasto orzechowo-miodowe siostry Anastazji Tort orzechowo-migdałowo-czekoladowy Ciasto kruche : 370 g mąki pszennej

Smaki Na Talerzu
30-minutowe ciastka – z 2 składników! 206

Wystudźcie koniecznie na kratce, żeby zrobiły się chrupkie. Podstawowa wersja jest pyszna i zdrowa. A jak można je wzbogacić? Żeby zostały zdrowe i pożywne można dodać do masy łyżkę stołową masła orzechowego (i wtedy jeszcze odrobinę płatków) które wzbogaci ciastka o nienasycone kwasy tłuszczowe, a te z kolei wzmocnią ‘nasercowe’ działanie potasu i magnezu z bananów.   Możemy wsypać garść(...)zwyczajną, tylko pokrojoną grubiej ostrym nożem. W połączeniu z bananem jest obłędna. Wsypcie to, co lubicie i czego potrzebujecie. Pamiętając o drobnym pokrojeniu, żeby bakalie dobrze połączyły się z masą i żeby finalnie nie była za sucha. Te ciasteczka niestety szybko się psują- są wilgotne, nie mają w sobie sody czy proszku do pieczenia, nie są długo pieczone. Zostają miękkie

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania