masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:52/134)

Batony daktylowo-owsiane 137

Wykonanie: Daktyle ( bez pestek ) i figi zalać wrzątkiem i moczyć 15-20 minut. Po tym czasie odsączyć na sicie. Do odsączonych bakalii dodać masło orzechowe i całość zblendować - nie musi być idealnie gładko. Do masy bakaliowo-orzechowaj dodać pozostałe składniki - dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na papier do pieczenia i uformować w kwadrat/prostokąt grubości około

kolorowotorcikowo
SERNIK BEZ PIECZENIA Z MASCARPONE NA CIASTECZKOWYM SPODZIE I GRUSZKAMI 211

powiem więcej o smaku chałwowym  :-) bez grama chałwy ale z koniecznością wafelków orzechowych. Nie wiadomo czemu w całości to ciasto smakuję jak chałwa.  Składniki:  spód: 1,5 opakowania wafelków o smaku orzechowym  90 g  masła rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru brązowego masa serowa: 500 g mascarpone  400 ml śmietany 30% UHT 15 g żelatyny

pieprzny smaczek
Zupa krem z białych szparagów z dodatkiem mięty 169

minutach wlej do garnka 800ml wody, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut.  Zawartość garnka przelej do blendera, dorzuć masło orzechowe oraz sok z cytryny i zmiksuj całość na gładką masę. Następnie przetrzyj ją przez sitko pomagając sobie łyżką lub szpatułką – dzięki temu pozbędziesz się włókien, zupa będzie gładka i zniknie gorzki smak. Na koniec dopraw

Roślinna - blog wegański
Tort Prince Polo 197

proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto wafelkowe: 4 białka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100g wafelków Prince Polo, 100g wiórków kokosowych, Masa: 3 jajka, 2/3 szklanki cukru, 200g masła, 1 płaska łyżka kakao, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo:  50ml mocnej kawy parzonej, krokant z orzechów laskowych BARIMA z Cukieteria.pl , czekoladowe kuleczki. PRZYGOTOWANIE(...)Masa : Jajka razem z cukrem ubijam około 15 minut nad kąpielą wodną. Masę odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z kakao na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną masę jajeczną. Na końcu wlewam spirytus. Dokładnie ucieram. 4. Połowę masy wykładam na biszkopt, wyrównuję. Na masie układam ciasto  wafelkowe. Pozostałą masą smaruję boki oraz wierzch tortu. Boki tortu obsypuję krokantem orzechowym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciastka z masła orzechowego 179

Uwielbiam te ciasteczka. Są dość miękkie, mocno orzechowe i bardzo łatwe w przygotowaniu. Masło orzechowe robię samodzielnie, więc ich koszt jest niewielki. Masło i cukier mierzyłam za pomocą kubeczka i objętościowo wyszło po tyle samo (1 kubeczek). (9 ciastek) 130g masła orzechowego 85g cukru 1 jajko  Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Z masy uformować kulki (o wielkości orzecha włoskiego). Ciastka

Di gotuje
Lody bananowe z wegańskim karmelem 170

proces, miski w których zamierzasz podać lody, możesz na moment wstawić do zamrażarki. Składniki na 2 porcje: 2 banany (uprzednio pokrojone w plasterki i zamrożone) 2 duże łyżki masła orzechowego (z dowolnych orzechów) Po szczypcie cynamonu, kardamonu i soli Wegański karmel: 4 łyżki syropu klonowego 4 łyżki śmietanki sojowej uprażone płatki migdałowe do podania Najpierw przygotuj karmel: do małego rondla(...)gotuj kolejne 3-4 minuty. Gotowy karmel pozostaw do przestudzenia – powinien wówczas nieco zgęstnieć.  Do kielicha blendera przełóż mrożone bananowe kawałki, masło orzechowe oraz wszystkie przyprawy, a całość zmiksuj do uzyskania gładkiej masy (nie za długo, aby banany zbytnio się nie rozmroziły), pomagając sobie od czasu do czasu szpatułką.  Za pomocą łyżki przełóż lody do dwóch schłodzonych miseczek

Roślinna - blog wegański
Lodowe Love 190

jogurtu naturalnego 4 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao (tzw. surowe bez cukru, naturalne) 4 łyżki wrzątku PRZYGOTOWANIE: Do miski dodać banany, masło orzechowe, twaróg, mleko i jogurt. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej masy. W szklance rozkruszyć czekoladę i wsypać kakao, zalać wrzątkiem. Mieszać do rozpuszczenia składnik,ów. Przelać do masy w misce. Przemieszać. Poprzelewać do foremek do lodów

ClauditteMissCooking
Raffaello bez pieczenia z mleczkiem kokosowym i kaszą jaglaną, bez mąki i cukru 1396

kokosowych  Na spód - 1/2 szklanki masła orzechowego - 3/4 szklanki wiórków kokosowych - 1 szklanka płatków owsianych  - miód  Przygotowanie : Płatki, wiórki i masło orzechowe mieszamy w misce, dodajemy miodu, w takiej ilości, żeby masa stała się kleista i zwarta, następnie wykładamy na niewielką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia masę dociskając palcami, następnie przykrywamy papierem kładziemy na wierzch coś ciężkiego

zdrowa vege kuchnia
Pyszne ciasto owsiane z otrębami (na zdrowie!) 1596

naturalny, miód oraz orzechy. Ciasto ma wspaniały smak i kolor karmelu (płatki, siemię, otręby i orzechy podpiekłam przez parę minut w piekarniku dzięki temu ciasto ma taki kolor i orzechowo-miodowo-karmelowy smak). Jest bardzo sycące bo jeden (no niech będzie dwa ;)) kawałki zaspakajają nie tylko ochotę na coś słodkiego, ale i głód (to pewnie przez błonnik zawarty(...)dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól (opcjonalnie dodać ziarenka z 1 laski wanilii). Utrzeć jogurt z miodem, jajkiem i opcjonalnie z masłem orzechowym. Zrobić zagłębienie w środku suchych składników i wlać jogurtową masę. Dodać żurawinę lub rodzynki. Wymieszać łyżką delikatnie (jak ciasto na muffinki). Przełożyć ciasto do foremki i piec 1 h ok. 20 min. (piekłam

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tarta z kremem czekoladowym i czereśniami 107

moją inwencją. Składniki: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli Masa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g śmietany kremówki 50 g masła 3 łyżki nalewki orzechowej (lub ulubionego alkoholu) 3 łyżeczki żelatyny czereśnie płatki migdałowe Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki(...)przez 15 minut. Pozostawić do wystudzenia. Krem czekoladowy: Do garnka wlać śmietanę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i masło. Całość trzymać na małym ogniu aż czekolada się rozpuści a masa nabierze aksamitnej konsystencji. Wystudzić i dodać alkohol (można oczywiście pominąć ten dodatek). Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do masy. Gdy zacznie tężeć wylać ją na upieczony spód. Płatki

My simple kitchen
55.Wielkanoc tuż,tuż: czyli rumiany sękacz pieczony w formie! 217

szczypta soli do ubicia piany z białek 250g masła 100g cukru 160g mąki tortowej (prawie pełna szklanka) 120g mąki ziemniaczanej 100g płatków migdałowych 1 łyżka aromatu orzechowego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru 1 łyżeczka miodu do posmarowania powierzchni + cukier puder do posypania odrobina masła lub innego tłuszczu do wysmarowania formy   Przygotowanie(...)cynamonem i imbirem na gładką masę, do której dodajemy ostudzone i roztopione wcześniej płynne masło.Płatki migdałów rozdrabniamy w malakserze i dodajemy do masy z żółtek, analogicznie wsypujemy do niej również przesiane mąki oraz aromat orzechowy.  Piekarnik nagrzewamy do 180*C ( przy termoobiegu 160*C). Białka z odrobiną soli ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania zwartej

Symfonia Smaków
Domowe, zdrowe snickersy bez pieczenia !! wegańskie 638

opcjonalnie) ok. 1/2 szklanki masła orzechowego  1-2 łyżki miodu/syropu z agawy  opcjonalnie ekstrakt waniliowy lub jedna laska wanilii Na kamel daktylowy  1/2 szklanki daktyli 1-2 łyżki masła orzechowego szczypta soli 2-3 łyżki wody  orzeszki ziemne do posypania Przygotowanie  Dolna warstwa : Wymieszać razem wszystkie składniki, jeśli masa się nie klei dolać łyżkę wody(...)następnie zblendować, dodać do nich, sól, masło i wodę, wymieszać, posmarować na wierzchu wcześniej przygotowanej masy posypać orzeszkami i solą.       Spróbujcie również innych batonów:)  Batony owsiano lniane przepis tutaj  Batony kokosowo owsiane klik tutaj   Batony owsiano kokosowo orzechowe z quinoa, przepis tutaj     Batony owsiane z chia i siemieniem lnianym

zdrowa vege kuchnia
Tort – pomysł na dekorację V 341

kolejno przykładać rurki lekko je wciskając i pilnując, by były umieszczone pionowo i w mniej więcej równych odstępach. Rurki układać przyciętym końcem do dołu. Masa do obłożenia wierzchu tortu: 70 g nutelli lub innego kremu orzechowego 100 g serka mascarpone 40 g gorzkiej czekolady Czekoladę rozpuścić w małej metalowej misce trzymanej nad garnuszkiem z gotującą się wodą i przestudzić. Mascarpone(...)wykonania dekoracyjnych kwiatów : 200 g miękkiego masła 1 łyżka kajmaku z puszki niebieski barwnik spożywczy w żelu Masło musi być miękkie ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kajmak i dobrze zmiksować. Odłożyć 3 łyżki kremu, a resztę zmiksować z niebieskim barwnikiem (wystarczy jedno namoczenie wykałaczki w barwniku i przeniesienie go do masy

Trzeci talerz
Ciasto z gruszkami i masłem orzechowym 159

małych gruszek Wykonanie: Uwaga ! Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową W dużej misce ucieramy na puszystą masę masło razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Mąkę przesiewamy z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta i mieszamy, aż do połączenia składników. Gruszki obieramy

Kulinarne przygody Gatity
Placki kasztanowe - bezglutenowe, dietetyczne, pyszne! 118

myślałam, że będzie miała ona bardzo intensywny orzechowo-korzenny smak, ciężki do zaakceptowania bez połączenia z inną mąką. Jednak zaryzykowałam i zrobiłam placuszki 100 % kasztanowe. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona, ponieważ owszem wyszły orzechowe, ale bardzo przyjemne w smaku, nie tak mocno aromatyczne jak myślałam. Kompletnie nie ma tu żadnej goryczki, intensywność orzechowego smaku jest jak najbardziej odpowiednia. Kolejnym moim(...)zaskoczeniem była chłonność płynów owej mąki. Przygotowałam się, że dodam sporo wymienionego w przepisie napoju roślinnego, jednak wystarczyła tylko odrobina, a masa od razu robiła się rzadsza :)  Ciekawymi, pysznymi i zdrowymi dodatkami są pyłek kwiatowy oraz mix orzechowy crunchy, które wzbogaciły placki w jeszcze bardziej orzechowy smak i cenne wartości odżywcze.  Składniki (1 porcja): 50 g mąki kasztanowej

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania