naprawdę sernik na zimno z mascarpone i owocami. Fajna alternatywa dla tradycyjnych tortów z ciężkimi, tłustymi masami. Rurki z kremem mascarpone Hit ostatnich świąt Bożego Narodzenia. Kultowe rurki z kremem zawładnęły podniebieniami nie tylko domowników! Sernik kawowy na orzechowym spodzie Sernik w wersji kawowej z polewą kajmakową - dla wszystkich amatorów niestandardowych wypieków. Sam sernik nie jest przesadnie słodki, dominuje
Moje Qulinariawiórek kokosowych szczypta soli 6 dkg herbatników kakaowych 1/2 szklanki mleka Masa chałwowa: 600ml śmietanki 30% 300g chałwy sezamowej o smaku waniliowym 1/2 kg serka mascarpone Ponadto: 1 mały słoiczek wiśni w syropie (u mnie w miodzie pitnym) Dodatki do dekoracji tortu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej dodajemy cukier(...)sernix oraz olejek śmietankowy i mleko. Ucieramy na najmniejszych obrotach miksera. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Łączymy drewnianą łyżką aż do połączenia składników. Na wyłożoną papierem tortownicę wysypujemy połowę pokruszonych herbatników. Łyżką delikatnie nakładamy masę serową i delikatnie wyrównujemy. Posypujemy pozostałymi herbatnikami i lekko je dociskamy. Przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 190st
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: spód: 1 kubek orzechów- ja użyłam laskowych, migdałów, nerkowca i brazylijskich 1 kubek trzcinowego cukru pudru 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków 2 łyżeczki
Luźna Kuchniarozsmarowujemy cienko masę na blasze. Mocno przyciskamy ją do blachy, aby wypełnić wszystkie puste miejsca. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez dziesięć minut. Wyjmujemy blachę i jeszcze ciepłą ziarnistą masę dzielimy, ostrym nożem, na prostokąty ( na przykład 5 na 10 centymetrów) Pokrojone kawałki ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 120 stopni przez 30 minut ( ważne aby piec(...)patelnię i prażymy (uważając aby nie przypalić orzechów), do momentu aż zmienią kolor na brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu. Uprażone orzechy studzimy, a następnie wkładamy do blendera. Mielimy orzechy przez dziesięć minut. W miarę upływu czasu, masa która na początku mielenia przypominać będzie "pokruszoną kaszę" zacznie się zmieniać ( pod wpływem uwalniania się oleju, w naturalny sposób zawartego w orzechach
Miód i pieprzWyobraźcie sobie chrupiące orzechowe nadzienie pod grubą warstwą mlecznej czekolady, a wszystko to w formie apetycznej lśniącej kuleczki. Kto ma ochotę zafundować sobie odrobinę słodkiej rozkoszy?Przepis macie poniżej, jakby co! Zapytacie po co turlać własnoręcznie praliny, skoro sklepowe półki uginają się pod ciężarem słodyczy? A ja mogłabym Wam opowiadać, że oleje palmowe, utwardzone tłuszcze, syropy glukozowe, sztuczne aromaty(...)czekolady mlecznej Przygotowanie: Płatki kukurydziane drobno kruszymy- najlepiej umieścić je w worku i zmiażdżyć wałkiem. W misce mieszamy ze sobą: masło orzechowe, mascarpone, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodajemy pokruszone płatki kukurydziane, dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (około 20 szt), układamy je na talerzu i chowamy na przynajmniej pół godziny do zamrażalnika. Przed wyjęciem kulek
Smakowity Blog KulinarnyTort orzechowo kawowy , z orzechów nerkowca, z kawą i kremem czekoladowym. Kolejny „wytrawny” tort. Bez modnej/popularnej masy cukrowej na wierzchu, bez posypek, ciasteczek (fenomenu oreo nie rozumiem), misternie ułożonej tony kremu na wierzchu. Lubię, aby tort bronił się smakiem, a nie niż upiększającymi dodatkami. Słodkość tortu możemy regulować rodzajem użytej czekolady. Więcej lub mniej czekolady deserowej i mlecznej
królestwo garówszklanki masła orzechowego • 2/3 szklanki tłustego mleka • 1 jajko • 2 łyżki spirytusu • 1 litr oleju do smażenia Polewa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki. • Banany zmiksować, wymieszać z masłem orzechowym, mlekiem, jajkiem i spirytusem. • Mokre składniki połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać na gładką masę. • Rozgrzać olej
To co kochamzdrowe. Zrobione z nietypowych składników, bo rzadko się zdarza, aby ciastka zawierały fasolę i były przy tym bardzo smaczne. Oprócz fasoli w składzie jest też masło orzechowe i syrop klonowy, który można zastąpić miodem. Całkowicie bezglutenowe, bezjajeczne, beznabiałowe – czyli samo zdrowie. Po upieczeniu długo pozostają wilgotne w środku, mają specyficzny, trudny(...)szklanki masła orzechowego • 1/4 szklanki syropu klonowego • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/4 łyżeczki soli • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: • Fasolę odcedzić, dodać do niej masło orzechowe, ekstrakt z wanilii i syrop klonowy. Zmiksować ręcznym blenderem, najlepiej w wysokim naczyniu. • Zmiksowaną masę przełożyć
To co kochammleczne kanapki otrzymali starsi mieszkańcy naszego domu, którzy także wyrazili pozytywną opinię o produkcie. Zwracali uwagę na pyszne i delikatne ciasto, otulające masę kanapki. Kanapka Monte Snack od Zott: to delikatny biszkopt wypełniony mlecznym oraz czekoladowo-orzechowym kremem. Produkt należy przechowywać w temperaturze +4 °C do +8 °C. W sprzedaży od maja 2014 roku. Sugerowana cena detaliczna
Gotuję Testujękładę największy nacisk na to, aby był to prawdziwy twaróg, a nie "coś twarogopodobnego". Jeśli kupujecie wiaderkowe sery, to zwracajcie uwagę, czy to aby na pewno twaróg, a nie masa twarogowa. Składniki: 1,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego 150 g masła 6 żółtek 2 całe jajka 3/4 szklanki cukru 1 cytryna (wyszorowana i sparzona) 3 łyżki esencji waniliowej(...)Mój lekko oklapł, bo zbyt szybko chciałam go wystudzić i zrobić zdjęcia :) Jeśli lubicie serniki, to spróbujcie także sernika z masą krówkową , sernika Jasia i Małgosi lub sernika śmietankowego na lekko słonym spodzie z masłem orzechowym
Codzienna kuchnia niecodziennaogniu. Kolejna odkładamy do przestudzenia. W tym czasie kroimy myjemy i kroimy cukinię na drobniejsze kawałki. Przekładamy do blendera, dodajemy masło orzechowe, miód oraz przestudzone płatki owsiane. Wszystko ze sobą łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Jeśli koktajl okaże się zbyt gęsty można dodać mleka i jeszcze raz wszystko zblendować
Jedz zdrowo żyj zdrowo!spotkałam się w Warszawie - było świetnie, mieliśmy niestety dla siebie jedynie 6 godzin, który minęły błyskawicznie... :( Ze sobą do domu przywiozłam masło orzechowe klonowo-pecanowe z M&S (♥), które uratowało mnie od głodu w drodze powrotnej, masę wspomnień, trochę zdjęć i...pęcherze na stopach od obcierających butów :D Relację postaram się dodać jutro, wczoraj mój bus stał godzinę
breakfast of dreamsKolejny przepis na szybką, smaczną masę, która pasuje idealnie do wszystkich deserów. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 cappuccino orzechowe ¼ szklanki gotowanej wody 2 kostki margaryny Wykonanie: Jaja ubić na parze z cukrem i wystudzić. Kawę rozpuścić w ¼ gorącej wody i również wystudzić. Dwie kostki margaryny utrzeć, dodać ubite jaja i wlać zaparzoną i wystudzoną kawę -dokładnie utrzeć
Tradycyjna Kuchniamiazgę, najlepiej jak zacznie przypominać coś na kształt masła orzechowego (mi było szkoda czasu - jestem mało cierpliwą osobą, więc pozostałam przy orzechowej miazdze;p) od daktyli odlewamy wodę, dodajemy do orzechów, blendujemy dodajemy amarantu, mieszamy powstałą masę rozsmarowujemy równomiernie (mocno ubijając i dociskając ciasto) do prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą wstawiamy do lodówki, aż stwardnieje kroimy ostrym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSpód: 100g orzeszków ziemnych prażonych (mogą być solone, jeśli lubicie słodko-słone połączenia) 100g herbatników 50g masła 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka brązowego cukru Szczypta soli Wszystkie składniki rozdrabniamy razem w malakserze, powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku, którą wykładamy spód lekko natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st na 12 minut. Masa serowa: 90g masła
Zawsze głodna!