Snickers- to wyjątkowo bogaty i pyszny tort. Orzechowy biszkopt, masa krówkowa, krem budyniowy, pokrojone batoniki snickers oraz bita śmietana – to elementy, które w odpowiednich proporcjach ( i miejscach ), składają się na jego niepowtarzalny wygląd i smak. Z pewnością spełni oczekiwania wszystkich łasuchów. Mam nadzieję, że skusilibyście się na kawałek tej pyszności! Jeżeli jeden kawałek to za mało, oto przepis(...)KREM BUDYNIOWY: 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 700 ml. mleka 1 budyń waniliowy 1 margaryna do pieczenia 4 łyżki mąki pszennej DODATKOWO: puszka masy krówkowej zwykłej lub- szczególnie polecana, o smaku orzechowym . 4 batoniki snickers 250 ml.śmietany kremówki pół szklanki cukru pudru DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry
Domowe TortyUbijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier i żółtka. Do gotowej masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia i kakao. Pomału wlewamy kawę i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200st i pieczemy ok 50 minut. Przestudzony biszkopt dzielimy na dwie części. 2. Wkładka orzechowa: Podobnie jak biszkopt kawowy- ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier, żółtka. Miksujemy(...)mleko w proszku oraz przestudzoną masę kokosową. Całość wyrabiamy mikserem lub ręcznie. Odstawiamy do lodówki na 30 minut, po tym czasie formujemy bardzo małe kuleczki (troszkę większe niż draże czy orzechy laskowe). Obtaczamy w kokosie i pozostawiamy do schłodzenia. Najlepiej zrobić je poprzedniego dnia. 6. Przełożenie tortu: Biszkopt kawowy- masa mascarpone z czekoladą- wkładka orzechowa- masa mascarpone z kokosem
Kuchnia w czekoladzieróżne okazje i wszyscy go bardzo lubią. Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety. Sam tort wymaga trochę pracy, ale dlatego smaku warto. Puszystemu czekoladowemu biszkoptowi towarzyszy chrupiąca orzechowa beza, masa kajmakowa, a całość idealnie dopełnia krem kawowy. Co tu dużo pisać po prostu musicie zrobić i ocenić sami. Ciasto czekoladowe: 1 1/2 szkl. cukru 6 jaj 6 łyżek mąki(...)alkohol. Poncz: 1/3 szkl. gorącej wody 3 łyżki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Dodatkowo: puszka gotowej masy kajmakowej Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem kawowym. Dekorujemy dowolnie, można polać czekoladą
Cynamonowe szczęścienależy do najlepszych. Jednak, od jakiegoś czasu chodziły za mną pomysły na słodkie pomysły z jego wykorzystaniem - bardzo orzechowe, proste wypieki. Jednak do ich przygotowania postanowiłam wykorzystać domowe masło orzechowe, dzięki temu wypiek od podstaw będzie przygotowany w domu, ze składników, które sami wybierzemy i dodamy, bez żadnych zbędnych E i ulepszaczy. :) Domowe masło można wykorzystać również prosto(...)blendera i siekamy do momentu uzyskania proszku.Następnie dodajemy miód i dalej mieszamy. W tym momencie masa powinna być gotowa, jeżeli jednak masa się nie skleja można dodać oliwę.Jeżeli masa wydaje się za ostra - pamiętajmy, że jest to mimo wszystko masa orzechowa, dla złagodzenia jej smaku można dodać mleko - ale tylko wtedy, jeżeli masa będzie spożytkowana tego samego
Słodkie Przyjemnościnazwy i bez pieczenia. Tajemnicza słodkość która zachwyci każde podniebienie. Składniki 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 1 kostka Kasi lub masła ok 3/4 szklanki cukru masa krówkowa gotowa o smaku orzechowym herbatniki kakaowe migdały lub cos innego do posypania Na blaszkę 25×30 lub 25×25 Przygotowanie(...)Masło, mleko, cukier powoli zagotować, na koniec dodać kasze i energicznie mieszać. Jak będzie gęste zdjąć z ognia, po chwili wylać na herbatniki, przełożyć kolejna warstwą, trochę ostudzić. Rozsmarować masę orzechową (lub jaka wolicie) i posypać migdałami. Schłodzić ok. 3h. Autor przepisu: Dominika Oliwiak Artykuł Ciasto bez nazwy i bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyciasto zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za masami i ciastami tortowymi. Połączenie maku, sera i orzechów zawsze smakuje wyśmienicie. Wykonanie mojej ukochanej Mamuśki :) Składniki: Na blachę 36x24 cm Ciasto ucierane: 15 dkg masło 15 dkg cukru pudru 4 jajka 20 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Ciasto orzechowe: 20 dkg zmielonych orzechów 1/2 szklanki wody(...)mikserem z żółtkami, budyniem, margaryną i cukrem. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Łączymy ze sobą, dodajemy rodzynki. Na blachę dajemy ciasto ucierane, na cieście kładziemy na przemian masę orzechową i makową. Na wierzch dajemy masę serową. Placek pieczemy w temp. 190st ok 50-60 minut
Kuchnia w czekoladzieprzygotowujemy z mąki owsianej, którą polecam przygotować samemu, w młynku do kawy lub blenderze. Ciasto formujemy w uroczą pisankę, podzieloną paskami ciasta :) Mazurek wypełniony jest dwoma masami: jedna śliwkowo-czekoladowa, a druga orzechowa... W cieście nie znajdziecie ani grama masła i cukru! Dopiszcie go do świątecznej listy wypieków :) Spód: 12 łyżek płatków owsianych 10 łyżek mąki pełnoziarnistej np. pszenna(...)Przełożyć na blachę. Piec 12-15 minut 180*C. Wystudzić. Masa czekoladowo-śliwkowa: 6-7 śliwek suszonych 2 daktyle 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka miodu Śliwki i daktyle namoczyć w gorącej wodzie. Gdy napęcznieją odlać wodę i zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami. Masa orzechowa: 1/2 szklanki orzechów włoskich 3 łyżki mleka kropelka aromatu waniliowego Orzechy
Chocolate Muffin BlogCiasto orzechowe cappuccino powstało na bazie przepisu mojej mamy na pyszny tradycyjny tort orzechowy z masą kawową. Orzechowe blaty są delikatne, a jednocześnie mają intensywny orzechowy smak. Jednak zamiast klasycznej kawowej masy na bazie masła czy margaryny wolałam użyć śmietany kremówki i przygotować z niej krem z dodatkiem cappuccino, który ustabilizowałam niewielką ilością żelatyny. Zarówno ciasto, jak i krem(...)kropka nad „i”. Zachęcam do wypróbowania przepisu. To jedno z niewielu ciast tortowych, które tak łatwo przygotować, a jednocześnie jest tak smaczne :) Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto orzechowe: 10 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki pszennej tortowej 5 łyżek bułki tartej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem cappuccino
Trzeci talerzorzechowej: Składniki na glazurę orzechową: szklanka lekko poszatkowanych orzechów 2 łyżki miodu 3 łyżki śmietany 18 % ¾ szklanki cukru 100 g masła Masło rozpuszczamy. Dodajemy cukier i miód, śmietanę - jednocześnie. Mieszamy po połączeniu się składników dodajemy orzechy i smażymy ok. 3 min. Lekko studzimy i wylewamy na 3 blat smarując równomiernie.Pieczemy 15 min 175st. Składniki na masę serową(...)jajo, żółtka, cukier- mieszając rozpuszczamy całość. Dodajemy masło. Rozpuszczamy. Na końcu do gotującej się masy wlewamy roztwór 4 łyżeczek mąki ziemniaczanej z 1 łyżką budyniu rozrobionymi w 1/2 szklanki mleka. Gotujemy do zgęstnienia. Wykonanie: blat miodowy + masa serowa / blat miodowy z karmelem orzechowym+ masa serowa/ blat miodowy z dżemem + masa serowa. Można posypać startą gorzką czekoladą
Kubki smakupudru, 14 połówek orzechów*, Orzechy zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i ucierać aż otrzymamy jednolitą, pulchną masę. Wymieszać z mąką i orzechami. Masę rozciągnąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na grubość 0,7 cm. ( W oryginalnym przepisie, masę orzechową należy rozsmarować na opłatku, ja masę rozsmarowałam bezpośrednio na papierze do pieczenia). Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać
królestwo garówdeserowej czekolady + 75 ml śmietanki 30% + 1 łyżeczka miodu Wkładka orzechowa: 100 g posiekanych orzechów włoskich 4 lekko „czubate” łyżki mąki 2 lekko „czubate” łyżki miękkiego masła ¾ łyżeczki cynamonu 5-6 łyżek syropu klonowego (ewentualnie 4 łyżki płynnego miodu) Zaczynamy od przygotowania wkładki orzechowej. Orzechy siekamy nożem (tak, aby były i mniejsze, i większe kawałki(...)wysypujemy lekko mąką. Przekładamy połowę masy do formy (najlepiej nakładać łyżką). Na środek wykładamy wkładkę orzechową – tak, aby nie dotykała ścianek naczynia ani komina. Przekładamy pozostałe ciasto – masa orzechowa musi być przykryta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (lub 160°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 50-55 minut (w węższych lub silikonowych formach może się
Poezja smakuwiórków kokosowych -15 dkg włoskich orzechów - wanilia W rondelku zagotowujemy mleko z trzema łyżkami cukru, wsypujemy wiórki, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Orzechy mielimy lub zgniatamy wałkiem.. Masy przygotowujemy w dwóch miskach. W pierwszej ubijamy pianę z trzech białek. Stopniowo dosypujemy 6 łyżek cukru i wanilię, miksujemy, dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, miksujemy, dodajemy dwa żółtka, miksujemy, dosypujemy orzechy(...)białka, stopniowo dosypujemy 6 łyżek cukru, miksujemy, dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, miksujemy, dodajemy 3 żółtka, miksujemy, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Do foremek wykładamy warstwę masy orzechowej, wypełniając je do połowy, uzupełniamy masą kokosową do wysokości ok. 3/4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 20 minut. Wyjmujemy z foremek i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyczasu, aż masa zrobi się puszysta.3. Do masy dodajemy mleko i jajko, chwilę miksujemy do połączenia się składników.4. Mieszamy razem mąkę, sodę i sól. Dodajemy małymi porcjami do masy orzechowej cały czas miksując. Ma powstać miękkie ciasto.5. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy na niego kulę ciasta, lekko ugniatamy dłońmi, przykrywamy kolejną warstwą papieru do pieczenia. Wałkujemy
W kuchni Katieintensywnie mieszamy dopóki masa się nie zagotuje i nie zgęstnieje. Masę budyniową odstawiamy do ostygnięcia . Aby zapobiec powstawaniu kożucha powierzchnię budyniu możemy wyłożyć folią spożywczą. W międzyczasie masło ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie dodajemy małymi porcjami masę budyniową do masła i całość miksujemy na niskich obrotach do momentu połączenia składników. Uważajcie na mikser, gęsta masa lubi się “wspinać(...)też się nada) wykładamy herbatnikami . Następnie na warstwę herbatników wykładamy 2/3 masy kajmakowej (masę można lekko podgrzać aby łatwiej się ją wykładało). Układamy kolejną warstwę herbatników , a wykładamy połowę masy budyniowej , a następnie ostatnią warstwę herbatników . Do pozostałej masy budyniowej dodajemy masło orzechowe i całość miksujemy do połączenia składników. Na warstwę herbatników wykładamy resztę masy kajmakowej , a następnie masę budyniowo
WegePrzepiswiecie bardzo lubię piec różne słodkości, a więc dzisiaj zapraszam na by 4HD" href="#33174133"> pyszne ciasto makowo-orzechowe z masą kawową. To ciasto jest trochę pracochłonne, ale połączenie maku, orzechów i kawy daje pyszny efekt końcowy. Ciasto podałam na talerzyku Antonio z Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto makowe: 30 dkg maku 30 dkg cukru pudru 1 cukier waniliowy 4 jajka(...)masa trochę zgęstniała, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce wystudzoną masę. 4. Przekładamy: ciasto makowe smarujemy połowa masy kawowej, przekładamy wkładką orzechową, smarujemy pozostałą masa kawową i przekładamy drugim ciastem makowym. Po wierzchu polewamy polewą i dekorujemy dowolnie. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietki