masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:13/134)

Staropolski tort orzechowo-kawowy 291

nią nie przepadacie i dać do masy więcej kakao – będzie równie pysznie. Staropolski tort orzechowo-kawowy – blaty: 300 g zmielonych orzechów włoskich (można zmielić w malakserze lub młynku do kawy) 1,5 szklanki cukru pudru 8 dużych jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie : likier orzechowy, amaretto lub spirytus albo zaparzona kawa / herbata(...)sztywno). Po odwróceniu miski do góry dnem nie powinny wypływać. Przekładamy połowę białek do masy orzechowej i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką, aż masa się rozluźni. Dodajemy pozostałe białka i znowu delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika (lub 160°C z termoobiegiem) – pieczemy

Poezja smaku
Orzechowe ciasteczka z dżemem 225

waniliowego lub esencji waniliowej łyżeczka sody oczyszczonej dżem- użyłam własnej roboty z aronii, ale sprawdzi się tez z czarnej porzeczki, malinowy lub inny ulubiony Przygotowanie: Zblenduj na gładką masę: banana, masło orzechowe, olej(...)cukier i esencję waniliową. Pod sam koniec dodaj orzeszki, i zblelnduj na tyle, aby nadal były wyczuwalne kawałki orzeszków. Do dużej miski przesiej mąkę i sodę oczyszczoną i dodaj masę orzechową. Przemieszaj początkowo dużą łyżką, a potem zagnieć ciasto. Gotowe ciasto jest plastyczne i gładkie. Schłodź je w lodówce prze minimum pół godziny. Ciasto podziel na w miarę równiej wielkości

greenscarf
Tort orzechowo-migdałowy 177

mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej ⅔ szklanki cukru  100 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 200 g masła orzechowego 200 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki czystej wódki Poncz:   ⅔    szklanki przegotowanej  wody   1 łyżeczka  granulowanego  kakao(...)łyżkami wódki do momentu, aż składniki się połączą w jednolitą masę. W drugiej misce  ubić  na sztywno  b itą śmietanę , dodać puder i delikatnie połączć z masą orzechową.  Wyjąć biszkopt z formy  i przekroić długim ostrym nożem na 2 równe części. Ułożyć spodni blat na paterze, skropić ponczem i posmarować masą. Przełożyć kolejną warstwaą biszkoptu

Gosia gotuje
Ciasto - orzechowa krówka. 176

pieczenia 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA Z ŻÓŁTEK: 1/2szkl.  mleka 1/2szkl. cukru 30 dkg.masła 5 żółtek spirytus do smaku (lub inny alkohol) Dodatkowo; puszka (400g) masy kajmakowej ok 4 kostki gorzkiej czekolady PONCZ; Przygotować około 150 ml. do nasączenia biszkoptów i wkładki orzechowej ( może to być kawa, herbata lub cappuccino) PRZYGOTOWANIE; BISZKOPT KAKAOWY: Białka(...)ogień.( masę należy cały czas mieszać bo lubi się przypalać) mieszać aż do zagotowania i zgęstnienia( masa ma wygląd zwarzonej , ale taka właśnie ma być) wystudzić . Masło utrzeć, następnie porcjami dodawać wystudzoną masę jajeczną , na koniec dodać spirytus lub inny alkohol do smaku . PRZEŁOŻENIE CIASTA:  -biszkopt kakaowy - 3/4 masy z żółtek - wkładka orzechowa - masa

Radość kipiąca uśmiechem.
Orzechowa tarta na zimno z polewą czekoladową 191

podgrzewać. Mieszać co chwilę. Gdy całość się połączy dodać grykę i wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową. Przełożyć masę, wyrównać i docisnąć. Włożyć do lodówki lub zamrażarki. Masa: 2 łyżki kaszy jaglanej, ugotowanej 1 banan 2 łyżki mąki kokosowej 1 łyżka masła orzechowego Składniki zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na utwardzony spód. Ponownie schłodzić.  Polewa: 1/3 szklanki mleka lub mleka(...)roślinnego 4 łyżeczki kakao 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu Olej kokosowy rozpuścić, dodać miód i mleko. Wymieszać. Dosypać kakao i połączyć. Wylać na masę orzechową. Całość umieścić w zamrażarce na kilka godzin. Wierzch posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Rolada czekoladowo-orzechowa 121

łyżki kakao 1 czekolada mleczna 1 łyżka cukru pudru krem orzechowy 250 g mielonych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 kostka margaryny palmy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem(...)startom na tarce czekoladę. Delikatnie rozsmarować krem  na nasączonym cieście, zostawiamy trochę masy aby posmarować wierzch rolady. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, wsypujemy orzechy, gotujemy kilka minut ciągle mieszając . Ugotowaną masę odstawić do przestygnięcia. Margarynę ucieramy dodając po łyżce przestudzonej masy orzechowej. Z utartej masy zrobić cienki rulon długości rolady wstawić do lodówki schłodzić .Schłodzony rulon włożyć

kgwjanczewo
Torcik orzechowy bez pieczenia 197

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis bardzo mi się spodobał bo jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Torcik jest wyraźnie orzechowy i bardzo słodki. Z racji tego, że jest twardy trudno się go kroi, dlatego też można przygotować do w formie „ciasteczek” i każdą z warstw osobno pokroić na małe porcje. Przepis z książki „Pyszne 25” A. Starmach(...)jednej z mas. Dokładnie łączymy. Do drugiej z mas dodajemy zmielone orzechy włoskie. Do trzeciej nic nie dodajemy. Wafle wycinamy tak aby ich średnica była taka sama jak średnica tortownicy. Na dno wykładamy jeden z wafli a na niego masę bez dodatków. Następnie kładziemy drugi wafel i na niego masę kakaową oraz ostatni wafel i masę orzechową. Każdą z mas

Pyry na Gaz
Ciasto śnieżka 518

opakowanie śnieżki ubić z 1/2 szklanki mleka. Dodać 1 tężącą galaretkę. Tak samo postąpić z drugą śnieżką i galaretką. 6. Przełożyć ciasto (od dołu): jasne ciasto - masa czerwona - ciasto orzechowe - masa żółta - ciasto kakaowe. 7. Na wierzch wyłożyć polewę (np. na żelatynie) i udekorować wedle uznania. 8. Ciasto schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
mazurek czterowarstwowy 243

pieczenia wykonanie: Postępujemy tak samo jak z ciastem orzechowym. Tylko zamiast orzechów dodajemy mak. składniki na ciasto kokosowe: 100 g mąki orkiszowej 100 g cukru pudru 100 g masła, miękkiego 2 jajka 100 g wiórków kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Postępujemy tak samo jak z ciastem orzechowym. Tylko zamiast orzechów dodajemy wiórka kokosowe. składniki na ciasto kakaowe(...)Tylko zamiast orzechów dodajemy kakao. składniki na masę z jabłek: 2000 g jabłek 1/2 szklanki cukru 1 galaretka np. o smaku agrestowym wykonanie: Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy z cukrem. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepłą masą przekładamy placki. przełożenie: ciasto orzechowemasa jabłkowa – ciasto z makiem

Domowy Smak Jedzenia
Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) 267

masę pod koniec dodając 2 łyżki masła orzechowego. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Następnie masę dzielimy na dwie części.Dolny biszkopt smarujemy cienką warstwą masła orzechowego i wykładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Ok. 50 g orzeszków ziemnych (jeśli używamy solonych warto je wcześniej przepłukać w wodzie) drobno siekamy. W garnku, na małym ogniu podgrzewamy miód(...)mieszamy. Na końcu wrzucamy pokrojone orzeszki. Wylewamy na środkowy biszkopt (czynność tę wykonujemy dość szybko, ponieważ karmel szybko zastyga).Gdy masa karmelowa przestygnie wykładamy na nią pozostały krem budyniowy. Górny krążek ciasta smarujemy masłem orzechowym i przykrywamy całość. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Czekoladą polewamy całe ciasto. Wierzch ciasta można ozdobić karmelem

Słodka Strona
Makowiec orzechowy 519

mannyMasa orzechowa:- 1 kostka masła- mleko- 1 szklanka cukru pudru- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskichPolewa:- 1/2 kostki margaryny- 1/2 szklanki cukru pudru- 3 łyżki kakao- 3 łyżki wodyPrzygotowanie:Ciasto: margarynę siekamy z mąką, dodajemy proszek, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy i wkładamy do lodówki na około  godzinę. Po godzinie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę.Masa makowa(...)ciasto i pieczemy w 175 C przez około 45 minut.Masa orzechowa: orzechy zalewamy taką ilością gorącego mleka, aby powstała gęsta papka. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy masę orzechową. Ucieramy wszystko na gładką masę. Rozsmarowujemy na masie makowej. Schładzamy i przygotowujemy polewę czekoladową. Margarynę roztapiamy, dodajemy cukier, kakao i wodę. Mieszamy, studzimy i polewamy ciasto

Zainspirowana w kuchni
Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo - Kokosowe z Masą Budyniową) 590

cukru 3 białka jaj Ciasto Orzechowe: 50 g orzechów włoskich 50 g zmielonych orzechów włoskich 3 białka łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady 80 ml śmietanki kremówki 30% ok. 80 g orzechów włoskich do posypania  Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo- Kokosowe z Masą Budyniową) - Sposób przygotowania: Ciasto Kruche(...)stopni. Studzimy. Na dno formy wykładamy kruchy spód. Masę dzielimy na 3 części. Jedną z nich przekładamy na kruchy spód, wykładamy warstwę kokosową, połowę pozostałego kremu, ciasto orzechowe, pozostałą masę budyniową a całość przykrywamy kruchym ciastem. Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji

Słodka Strona
Krajanka orzechowa! 372

pokojowej 200g cukru pudru 5 białek jaj kurzych Sposób wykonania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, na puszystą masę. Dodajemy mielone orzechy włoskie i mąkę krupczatkę. W osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek i przenosimy ją do uprzednio przygotowanej masy orzechowej. Całość delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w temperaturze 150 stopni Celsjusza(...)cukru wanilinowego 1/3 soku z cytryny Sposób wykonania: Żółtka ucieramy razem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny ok. 10 minut, aż uzyskamy puszystą, półpłynną masę. Polewę przelewamy na orzechowy spód. Gdy lekko przeschnie, kroimy ciasto w małe prostokąty. Uwaga! Nie należy przesadzać z ilością soku z cytryny. Gdy za dużo go dodamy, podczas krojenia polewa będzie się

Kuchnia Pani Wiosny
Sernik z masłem orzechowym, masą kajmakową i orzechami ziemnymi 198

www.mgotuje.pl Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na pyszny sernik z masłem orzechowym, kajmakiem i orzeszkami ziemnymi. Jest miękki, puszysty i delikatny wręcz idealny! Doskonały na wielkanocny stół, będzie się pięknie prezentował i smakował Post Sernik z masłem orzechowym, masą kajmakową i orzechami ziemnymi pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania