masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:15/134)

Babeczki z orzechami 192

wspominam moją Babcię z południa Polski, czuję zapach orzechów włoskich. Nawet nie muszę zamykać oczu, wydobywać z czeluści pamięci i przywoływać obrazów w skupieniu. Babcia - orzechy. Pierwsze skojarzenie. Orzechowe babeczki. Bardzo rodzinne. Pieczone razem, jedzone razem. To już pięć pokoleń :) Gorąco je polecam(...)folią aluminiową i obciążyć fasolą, aby zachowały kształt. Piec w temp. 200°C przez 10 min. Wyjąć podpieczone babeczki, usunąć fasolę. Zmniejszyć temp. do 175°C . Babeczkowe foremki wypełnić masą orzechową do 3/4 wysokości i zapiec przez około 25 min. Udekorować stopioną czekoladą i orzechami. Masa: Jajka ubić z cukrem i wanilią na parze, aż zwiększą objętość, a masa będzie

Posadzone i zjedzone
aromatyczne migdałowe masło 188

prażymy (uważając aby nie przypalić orzechów), do momentu aż zmienią kolor na brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu. Uprażone orzechy (zamiast patelni możemy uprażyć orzechy piekarniku) studzimy, a następnie wkładamy do blendera. Mielimy orzechy przez 10-15 minut. W miarę upływu czasu, masa która na początku mielenia przypominać będzie "pokruszoną kaszę" zacznie się zmieniać ( pod wpływem uwalniania się oleju(...)zawartego w orzechach) na bardziej plastyczną, aż w końcu osiągnie konsystencję masła. W tym momencie możemy dodać miód, pamiętajmy jednak że jeżeli za długo będziemy mieszali blenderem miód z orzechową masą, to całość zacznie mocno gęstnieć. Migdały z miodem mieszajmy krótko, aby całość nadal miała konsystencje masła ( może odrobinę " sztywniejszego"), a nie stała się chałwą ( też pyszną

Miód i pieprz
Wafle z masą czekoladową 204

Wafle to możliwość zrobienia szybkiego i łatwego deseru. Pisałam już Wam o Waflach z masą orzechową , które uwielbia mój mąż. Dziś wersja bardziej klasyczna, czyli Wafle z masą czekoladową/ Wafle z masą kakaową . Składniki: paczka okrągłych wafli masa czekoladowa: 250g margaryny 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao 3 łyżki kaszy manny dodatkowo: powidła śliwkowe posypka arachidowa prażona Decorada Delecta

Kuchnia co dnia
Drożdżowy zawijas 152

Pyszne ciasto drożdżowe z orzechową wkładką. Składniki: Na dwie keksówki o wym. 25x10.5cm 1 szklanka mleka letniego 0.5 kg mąki 1/4 szklanki oleju 1/5 roztopionej kostki margaryny lub masła 1 całe jajko 2 żółtka 6 dkg drożdży 4 łyżki cukru połowa małej buteleczki aromatu pomarańczowego lub cytrynowego małe opakowanie rodzynek Masa orzechowa: 2 białka szklanka zmielonych orzechów włoskich(...)części i każdą raz jeszcze wyrabiamy na blacie. Wałkujemy na prostokąt o długości keksówek i szerokości ok 20 cm. 4. Przygotowujemy orzechową wkładkę: Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy cukier, a następnie orzechy. Tak przygotowaną masą smarujemy przygotowane drożdżowe podkłady, uważając by masa nie przekraczała ok 1.5-2 cm do brzegów. Posypujemy rodzynkami i zwijamy do środka

Kuchnia w czekoladzie
,,Ule orzechowo- miodowe” 161

Orzechowa gruba warstwa, a pod nią skryte pyszne miodowe nadzienie. Wśród świątecznych pierniczków i maślanych ciasteczek warto przygotować te słodkie cuda i postawić na świątecznym stole. Na prośbę marki Garneczki.pl, powstały w mojej kuchni orzechowo- miodowe ule ;). Składniki: • 200g orzechów(...)mielonych włoskich lub kokosu • 200g cukru pudru, • 1 białko lub 3 łyżki mleka • Łyżka miodu • cukier puder do obsypywania foremki • biszkopciki Składniki na masę: • 50 g masła, • 50g cukru pudru, • łyżka likier miodowego Wykonanie masy orzechowej: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i dokładnie miksujemy. Przygotowujemy foremki do uli, wysypujemy cukrem pudrem i zamykamy. Z przygotowanego ciasta odrywamy kawałki masy, formujemy

Podróż w kulinaria
Krem orzechowo- migdałowy 198

pucharków i serwować jako deser. SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWO- MIGDAŁOWY: ( na 6 pucharków, lub do przełożenia 1 tortu) 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 200 g. drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 2 łyżki zmielonych migdałów niecała szklanka mleka (szczególnie polecam mleko orzechowe !, ale jeżeli z różnych powodów akurat go nie posiadacie- możecie(...)najlepiej na całą noc. Do naszego mleka z orzechami dodajemy serek mascarpone i rozdrabniając go za pomocą łyżki- staramy się jak najlepiej wymieszać ze sobą serek z orzechowo- mleczną masą. W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie i dodajemy do niej naszą mleczno- orzechowo- serkową masę, cukier puder wymieszany ze śmietan

Domowe Torty
Mazurek Czterowarstwowy 96

window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.  Placek 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać żółtka i ciągle miksując wsypać stopniowo mąkę, oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodać zmiksowane orzechy włoskie i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy orzechowej i wymieszać szpatułką.  Przelać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec(...)wsypać galaretki w proszku. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3 części.  6. Składanie ciasta. Na placek kakaowy w foremce wyłożyć 1 część masy jabłkowej (jabłka powinny być jeszcze gorące) , wyrównać i przykryć plackiem makowym. Wyłożyć następną warstwę jabłek i przykryć plackiem kokosowym. Rozprowadzić resztę jabłek, wyrównać i położyć ostatni orzechowy placek. 7. Polewa . Kremówkę mocno podgrzać (nie gotować). Dodać

RITA food channel
Snikers 202

być. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście to gorąco Wam polecam. Kwaskowate jabłka, słodka masa budyniowa i chrupiące orzechy w karmelu, czego chcieć więcej :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 100 g cukru - 200 g margaryny - 2 jajka - 2 płaskie łyżeczki sody - 2 łyżeczki śmietany 18 % masa orzechowa - 200 g orzechów włoskich - 130 g margaryny - 100 g cukru - 2 łyżki(...)miodu masa jabłkowa - 12 jabłek - 2 galaretki pomarańczowe masa budyniowa - 1 litr mleka - 3/4 szklanki cukru - 150 g masła - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 3 żółtka - 7 łyżek mąki Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy je na 3 równe części. Dwa placki pieczemy w wysmarowanej formie o wymiarach 25 cm x 35 cm przez około

Zainspirowana w kuchni
Torcik orzechowy z pastą pomarańczową 224

Biszkopty: 600 g mąki 170 g cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 200 g margaryny 2 łyżeczki sody 16 g cukru waniliowego Masa orzechowa na jeden blat: 170 g orzechów włoskich 4 łyżki cukru 100 g margaryny Masa budyniowa: Budyń śmietankowy 40 g 2 łyżki cukru 400 ml mleka Dodatkowo: 5 łyżek pasty pomarańczowej

VioletoweKucharzenie
Tort orzechowo- kawowy 250

połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Masa orzechowa: 300 g orzechów szklanka mleka  1/2 szklanki cukru  kostka masła Wykonanie: Orzechy obrać ze skórki i zmielić w maszynce na drobnych oczkach. Do garnuszka wsypać cukier, dodać(...)mleko oraz orzechy. Całość gotować do rozpuszczenia się cukru (masa będzie rzadka). Następnie masę zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna utrzeć ją z miękkim masłem. Masa kawowa:  opakowanie kawy cappuccino 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie cukier- wedle uznania Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej

Krakowskie smaki Ani
Potica, słoweńska rolada drożdżowa z orzechami 139

ekstraktu waniliowego W międzyczasie przygotuj nadzienie. Zblenduj orzechy z cukrem, cynamonem, solą i kakao. W rondelku podgrzej mleko z masłem, aż lekko się zagotuje. Zdejmij z ognia, dodaj zblendowaną masę orzechową i dobrze wymieszaj.  Dodaj ekstrakt waniliowy razem z żółtkiem i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstaw w temperaturze pokojowej, przykrywając miskę folią lub talerzem, do czasu

Przepisy na domowy ser i chleb
Sernik orzechowo- pomarańczowy i blender marki Sencor 342

dokładnie wymieszać (można rękoma). Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22cm. Wyrównać i lekko docisnąć.Masa serowa:2. Orzechy laskowe grubo zemleć lub poszatkować.3. Na patelnię wyłożyć masło, cukier. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści i masa zbrązowieje. Dodać wtedy orzechy, dokładnie wymieszać i masę przełożyć na tacę/blaszkę wyłożoną(...)papierem do pieczenia. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdyby masa orzechowa zbiła się w duże grudki, proszę ją jeszcze rozdrobnić (można rękoma).4. Pomarańcze obrać ze skórki i białego albedo, a następnie miąższ odfiletować. 5. Żelatynę zalać 6 łyżkami soku pomarańczowego i odstawiać na około 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (można dodać jeszcze

Mała Cukierenka
Mazurek czterowarstwowy Siostry Anastazji+życzenia 197

Wykonanie: Jak w pierwszym placku + dodajemy wiórki kokosowe zamiast orzechów Placek kakaowy: Składniki jak w placku orzechowym (oprócz orzechów) + 1 łyżka kakao Wykonanie: Jak w pierwszym placku + dodajemy kakao zamiast orzechów Każdy placek pieczemy oddzielnie w temp. 180 stopni przez ok. 30 min. Masa jabłkowa: Składniki: 2 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 dowolna galaretka (u mnie pomarańczowa) Wykonanie(...)Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie smażymy je z cukrem. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. (UWAGA: placki należy przekładać gorącymi jabłkami). Przełożenie ciasta: Placek orzechowy- masa jabłkowa - placek makowy - masa jabłkowa - placek kokosowy - masa jabłkowa - placek kakaowy - polewa

psgotujemy
Sernik dyniowo-fistaszkowy 233

mokry piasek, ubić na dnie foremki i wstawić do lodówki. 1 szkl. puree z dyni 600g serka kremowego (typu Philadelphia) 150g cukru pudru 4 jajka 3 łyżki masła orzechowego do masy + 2 łyżki do dekoracji Dynię zmiksować z serkiem na gładko, dodając dynię po trochu do utartego na gładki krem serka, stopniowo zacząć dosypywać cukier. Następnie pojedynczo wbić jajka(...)koniec dodać masło orzechowe. Wylać masę na przygotowany wcześniej spód. Piecyk rozgrzać do 170 C. Formę z sernikiem umieścić w większej formie, wstawić do piekarnika i do większej formy wlać wrzątek. Piec w ten sposób na parzę przez 1h i 35-45 minut. Schłodzić przez całą noc w lodówce. Wierzch posmarować pozostałym masłem orzechowym i udekorować fistaszkami. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko