masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:20/134)

Mazurek wielkanocny 70

najczęściej wypiekany na Wielkanoc . Bazą mazurka jest ciasto kruche bądź ciasto biszkoptowe, które po upieczeniu pokrywa się nadzieniem. Popularne nadzienia, którymi dekorowany jest mazurek to masa kajmakowa, dżem, masa mleczna, marmolada oraz masa orzechowa. Jeśli pieczecie mazurki to na pewno wiecie, iż ich dekoracja jest równie ważna co ich smak. Do dekoracji mazurków wykorzystywane są owoce kandyzowane, bakalie, lukier(...)oraz czekolada. Mazurek wielkanocny , na który przepisem dzielę się z Wami poniżej, to mazurek z masą kajmakową , udekorowany suszoną żurawiną i płatkami migdałów. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Kruche ciasto robi się w pięć minut, rozwałkowanie ciasta i wyłożenie nim formy są równie szybkie. Dekoracja ciasta , jeśli nie jest jakaś wyszukana, jest równie szybka. Jak na mazurek przystało ciasto

MeCooks
Szarlotka z masłem orzechowym 189

łyżeczka ekstraktu waniliowego6 dużych jabłekpół łyżeczki cynamonułyżka cukru trzcinowegoSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i dodajemy maso orzechowe. Ciasto zagniatamy opuszkami palców tworząc małe okruszki.2/3 ciasta wysypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia - resztę odstawiamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180`C i pieczemy około 15 minut

Słodkie Przyjemności
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 230

masy orzechowe do tortów, rolad i ciast, v      nadzienia do ciasteczek, rogalików i innych wypieków, v      zmielone orzechy wykorzystywane są jako składnik ciast, zastępując część mąki, v      zmielonymi orzechami dekoruje się boki tradycyjnych polskich tortów – najczęściej orzechowo-kawowych lub orzechowo-czekoladowych(...)szczególności ciasta miodowego, v      posiekane orzechy wymieszane z cukrem stanowią posypkę do kruchych ciasteczek, v      posiekane orzechy są niezastąpionym dodatkiem do mas makowych w makowcach, v      posiekane orzechy stanowią nieodzowny składnik wigilijnej kutii. Orzechy wykorzystywane są również do przygotowania dań wytrawnych . W kuchni polskiej przygotowuje się farsz

Trzeci talerz
Czekoladki z nadzieniem orzechowym 162

masła orzechowego Krakersy kruszymy np. przy pomocy blendera. Dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Czekoladę siekamy na małe kawałki, przekładamy do miseczki. Gotujemy wodę w garnku, zestawiamy z kuchenki, ustawiamy na garnku miseczkę z czekoladą. Odstawiamy do rozpuszczenia (około 10 minut). Mieszamy. Przygotowujemy małe papilotki (około 15 sztuk). Do każdej wylewamy łyżkę czekolady mlecznej. Z masy orzechowej formujemy kulki

Słodkości na talerzu
Wafle z masą orzechową 142

Wafle z masą orzechową Składniki: - paczka wafli suchych okrągłych - 200g margaryny - 2/3 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 1 czubata łyżka naturalnego kakao - 1 1/4 szklanki tartych orzechów włoskich Przygotowanie:   Gotuję mleko, margarynę wraz z cukrem i kakao. Gdy się zagotują, dodaję orzechy. Pozostawiam taką masę na małym ogniu na około 10 minut, co jakiś czas mieszam

Kuchnia co dnia
Kostki piernikowe z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym 2973

sprzyja fotografowaniu ;). Idę do szkoły- ciemno, wracam ze szkoły- znów ciemno... No nic, trzeba sobie jakoś poradzić! Dzisiaj dalsza kontynuacja świątecznych przepisów. Piernikowe kostki z kremem orzechowym z wczorajszego przepisu  i wiśniowym dżemem. Ciasto kroić się w drobne kosteczki dokładnie 3cmx3cm. Taka wielkość zachęca do sięgnięcia po kolejną piernikową kostkę, a później po jeszcze jedną(...)powinny wchłonąć całe mleko. Zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać masę orzechową, za każdym razem zmiksować na średnich obrotach miksera. Ostudzone ciasto piernikowe pokroić nożem na 3 równe części (3 równe małe prostokąty). Pierwszy prostokąt wysmarować kremem orzechowym, przykryć II ciastem

Nastoletnie Wypiekanie
miodownik z orzechami i grysikiem 163

ilość kremu i powideł należy podwoić) Składniki: na ciasto: 600 g mąki 2 jajka 3 łyżki miodu 70 g masła szklanka cukru 1,5 łyżeczki sody łyżka mleka na masę orzechową: 250 g orzechów włoskich 100 g masła łyżka miodu 1/2 szklanki cukru na krem: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 200 g masła łyżka kakao

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pychotka orzechowa (bez pieczenia) 159

powideł śliwkowych (u mnie Orzech ) 150-200 g ulubionych orzechów lub ich mieszanki: ziemne, laskowe, włoskie, nerkowce , pekan , macadamia czy kemiri (może być też mieszanka bakaliowa np. żurawinowo-orzechowaMasa budyniowa: 500 ml mleka 1/2 szkl cukru 2 żółtka 2 łyżki (czubate) mąki pszennej 2 łyżki (czubate) mąki ziemniaczanej 250 g masła/margaryny 1 op. serka mascarpone (można

Kto ugości moich gości?
orzechowiec z masą na gorąco 211

miodu 100 g cukru na masę: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu 200 g masła 3 łyżki cukru Sodę rozmieszać z mlekiem. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na połowę i każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia. Masło, cukier i miód zagotować w rondelku, dodać orzechy, wymieszać. Masę orzechową wyłożyć na jedną część ciasta. Obie(...)resztę zagotować. Na gotujące się mleko wylać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Nie zdejmować z ognia, dodać masło i mieszają gotować powoli aż budyń wciągnie cały tłuszcz. Gorącą masę wyłożyć na ciasto bez orzechów i przykryć blatem z orzechami. Odstawić na kilka godzin, najlepiej kroić dopiero następnego dnia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 183

mój mąż uwielbia te batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie(...)Zmielone orzechy umieścić w misie miksera, dodać serek, zmiksować do połączenia składników i napuszenia się serka. 100 g orzechów umieścić w malakserze, posiekać na ok 3 mm kawałki. Do masy orzechowej dodać posiekane orzeszki, wymieszać. Nasączenie: 3/4 szklanki likieru kawowego, u mnie domowy Baileys 1/4 szklanki wody (wersja bezalkoholowa – 1 łyżka kawy rozpuszczanej lub Inki rozpuszczona w 1 szklance

moj przepis na
Andrut orzechowy- przekładany domową masą orzechową 134

Chyba najłatwiejszy i najszybszy w wykonaniu deser bez pieczenia. U mnie dziś wafel przekładany masą orzechową - po domowemu. Składniki: 6 białek jaja, ½ kg cukru, 4 łyżki miodu, 25 dag posiekanych orzechów włoskich, 1 opakowanie wafli. Wykonanie: Ubić pianę z białek w głębokim naczyniu i dosypywać stopniowo cukier. Następnie pianę postawić na garnku z gotująca się woda i ucierać na parze(...)dodając gorący miód. Całość gotować na parze , ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Pod koniec czym wsypać orzechy, wymieszać i gorącą masą smarować wafle

Tradycyjna Kuchnia
Makaroniki z kremem porzeczkowym 139

cukrowy. Po wlaniu całego syropu mikser ustawić na najwyższe obroty i miksować 5-8 min. Bezy mają się wystudzić. Po tym czasie w 3 turach dodawać ubite białka do masy orzechowej. Delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Mieszać tylko do połączeniu, nie za długo. Mieszać szpatułką. Przygotować 3 blachy od piekarnika, wyłożyć je papierem do pieczenia. Uwaga, warto posmarować blachę tłuszczem(...)bezików, jednej blaszki nie posmarowałam masłem tylko od razu dałam papier to miałam problem ze ściągnięciem. Można też piec na macie teflonowej lub na specjalnej silikonowej macie do makaroników. Masę makaronikową przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciskać makaroniki o średnicy około 3 cm, w odległości min 2-3 cm od siebie. Makaroniki muszą się przesuszyć przez około godzinę

moj przepis na
Domowe czekoladki Reese's 127

około 20 sztuk) 120 g masła orzechowego (zwykłego lub z kawałkami orzeszków tzw. crunchy) 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 200 g mlecznej/gorzkiej czekolady Przygotowanie: Masło orzechowe dobrze wymieszać z ekstraktem z wanilii oraz przesianym cukrem pudrem. Czekoladę posiekać, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej (posiekaną czekoladę wrzucamy do miski. Miskę umieszczamy na garnuszku z gotującą się(...)się rozpuści) Chwilkę przestudzić. Na dno papilotek na pralinki nałożyć łyżeczkę rozpuszczonej czekolady i za pomocą pędzelka rozsmarować ją również na bokach. Schłodzić w lodówce do zastygnięcia czekolady. Z masy orzechowej uformować małe kulki i umieścić je w papilotkach. Zalać resztą czekolady i wyrównać. Ponownie schłodzić do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem delikatnie oddzielić papierem od czekoladki. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Tort orzechowy (bez mąki) 228

Wspaniały, mocno orzechowy tort bez mąki - upiekłam go wczoraj po raz pierwszy na 40-ste urodziny mojego Męża - ale już wiem, że na pewno do niego powrócę :) SKŁADNIKI  I PRZYGOTOWANIE CIASTO: 300g zmielonych orzechów włoskich + połówki orzechów do ozdobienia tortu 8 jajek 250g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej(...)łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy  proszek do pieczenia, cukier puder i mielone orzechy. Mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy masą orzechową. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 55-60 minut. KREM: 200g masła 1 jajko   1/4 szklanki mleka

Moje Kuchenne Rewelacje
Piernik staropolski 235

tygodniach zostało upieczone. Po degustacji już mogę polecić przepis w 100%, pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię. Wprowadziłam zmianę co do nadzienia piernika pozostając przy powidłach  śliwkowych, bez masy orzechowej. Składniki na duża blachę, 40x25 cm :1,2 kg mąki pszennej2 szklanki mąki, 40 dag 1/2 litra miodu15 dag masła10 dag smalcu3 duże jajka1/2 szklanki zimnego mleka3(...)powideł śliwkowych Polewa:15 - 20 dag czekolady 3-4 łyżki mleka1. W garnku z grubym dnem podgrzewamy masło, smalec, miód i cukier aż składniki się połączą, nie doprowadzamy masy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia, aż masa będzie miała temperaturę pokojową.2. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika i sodą.3. Schłodzoną masę przelewamy do dużej miski i miksujemy

Apetyczna babeczka