pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 20 minut, na złoty kolor. Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę śmietankową: 200g zimnego serka mascarpone 200g mleka skondensowanego słodzonego (schłodzonego w lodówce 24 godziny przed robieniem tarty) pudełko borówek, malin, lub innych ulubionych owoców sezonowych :-) Serek przekładamy do miski i miksujemy końcówkami
kuchnia do kwadratuMoże zrobicie go na zakończenie wakacji? Polecam. I książkę, i serniczek. Składniki: Spód: • 200 g ciasteczek digestive • 1 łyżka kakao • 100 g miękkiego masła Masa serowa: • 500 g mielonego twarogu • 250 g serka mascarpone • 300 g jogurtu naturalnego • 130 g cukru pudru • 7 łyżeczek żelatyny • 4 łyżki soku z cytryny • 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: • 2 brzoskwinie ( mogą być(...)pokroić w kostkę. Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się malinowych pesteczek. Zmiksować także połowę jagód. 4. Twaróg,serek mascarpone, jogurt, cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny zmiksować na średnich obrotach na gładką masę. 5. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z 4 łyżkami masy serowej i dokładnie wymieszać. Dodać do reszty sera. Wymieszać. 6. Masę serową podzielić
W mojej kuchnismaki, ten wspaniały deser z pewnością przypadnie Wam do gustu. składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm) 250 g herbatników 200 g masła 1 puszka masy krówkowej (ok. 500 g) 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 3 duże banany wykonanie: Ciastka rozkruszam i rozdrabniam w malakserze. Dodaję roztopione masło i mieszam. Powstałą masą wykładam(...)wstawiam do lodówki na 30 minut (czasem robię ciasto w tortownicy, wtedy nie wyklejam brzegów, tylko dno formy). Masę krówkową wykładam na zastygnięty spód, na wierzchu układam pokrojone w grube plasterki banany. Schłodzoną śmietanę ubijam razem z serkiem mascarpone do uzyskania gęstego kremu i wykładam na ciasto. Całość dekoruję posypując wierzch przesianym przez sitko kakao
babka w formiemąki ziemniaczanej - do obtoczenia jagód Krem jagodowy: 1 szklanka jagód pół szklanki cukru 2 łyżeczki pektyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny) 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Babeczki: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. Jagody umyć i osuszyć na ręczniku papierowym(...)sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę z łyżką cukru pudru. Wstawić do lodówki. 17. Schłodzony żel jagodowy przełożyć do misy miksera i rozmiksować. 18. Następnie dodać serek mascarpone, miksować do uzyskania jednolitej masy. 19. Na koniec dodać ubitą śmietanę, ponownie zmiksować. 20. Przygotować worek cukierniczy z tylką 1M i udekorować babeczki. Źródło/ Inspiracja: jestemwkuchnizarazwracam.blogspot.com (krem
Domowa Cookierenka Agiwylać przygotowaną masę. Piec przez około 20 minut bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160 stopni. Z podanych proporcji osobno upiec 3 biszkopty. Składniki masa: 5 00 gramów serka mascarpone 100 ml kremówki 36 % 80 gramów drobnego cukru 100 gramów gorzkiej czekolady Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmiksować serek wraz z cukrem, wymieszać do połączenia się
Krakowskie smaki Aniwyśmienita propozycja, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. składniki na tortownicę 26 cm spód ciasta 250 g ciastek oreo 100 g masła masa 330 g śmietany 30% 500 g serka mascarpone 2 opakowania śmietan- fixu 3-4 łyżki cukru pudru 130 g ciastek oreo + 8 sztuk do dekoracji przepis Ciastka oreo miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji(...)miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan- fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Ciastka oreo siekamy na niezbyt drobne kawałeczki. Do masy serowej wrzucamy około 3/4 posiekanych ciastek resztę pozostawiamy do dekoracji. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód i wygładzamy jej powierzchnię, wierzch posypujemy pozostałymi
Smakowite Daniastopniowo dodając cukier, żółtka oraz olej. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy i łączymy z masą. Ciasto wlewamy do tej samej formy, co wcześniej przygotowywaliśmy malinową galaretkę i pieczemy 15 minut w 180 C. Warstwa biała: Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku. Mascarpone mieszamy z połową szklanki cukru pudru oraz wiórkami kokosowymi. Kremówkę ubijamy(...)resztą cukru pudru na krem. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 3 łyżki kremówki, mieszamy i łączymy powoli z resztą kremówki a następnie kremówkę łączymy z serkiem mascarpone. Na wystudzony biszkopt przekładamy połowę masy białej, na nią przekładamy malinową galaretkę a na wierzch pozostałą białą masę. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki
Zainspirowana w kuchniserka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Jabłka obrać, wrzucić do garnka, zaspać cynamonem i cukrem, zalać połową szklanki wody o dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na dnie rozłożyć 1/3 herbatników, wylać masę jabłkową(...)przykryć kolejną warstwą ciastek. Wstawić do lodówki żeby stężało. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, zmiksować z serkami mascarpone a na końcu z żelatyną. Masę rozsmarować na ciastkach. Resztę herbatników ułożyć na wierzchu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad parą i polać herbatniki. Ciasto kroić najlepiej następnego dnia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasła 200 g gorzkiej czekolady 200 g cukru (1 szklanka) 3 jajka 50 g zmielonych orzechów 90 g mąki pszennej MASA SEROWO-DYNIOWA / wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 750 g tłustego twarogu 250 g mascarpone 300 g purée z dyni Hokkaido * (mała o intensywnie pomarańczowym miąższu) 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub skórki otartej(...)wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy 8 minut, lub do momentu, gdy na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka, a ciasto lekko urośnie. Wyjmujemy na blat. MASA SEROWO-DYNIOWA : Twaróg dokładnie rozmiksowujemy w malakserze. Dodajemy mascarpone, puree z dyni oraz skórkę pomarańczową, cynamon i gałkę muszkatołową. Ponownie miksujemy. Jeśli używamy zmielonego już twarogu, dokładnie mieszamy go w misce z mascarpone
cool and mintyprostokątnych herbatników ( np.Elitki) 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego ugotowanego 500 ml śmietanki 30% do ciast i deserów 2500 g serka kremowego śmietankowego lub mascarpone 1 kg jabłek po usunieciu gniazda ½ szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa lub agrestowa ok. 100 g deserowej Wykonanie: 1. Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka prażymy w rondelku z niewielką(...)masy krówkowej (najlepiej, gdy jest jeszcze lekko ciepła, wówczas łatwiej się rozsmarowuje), równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy warstwą herbatników. 4. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.Dodajemy mascarpone - miskujemy- i po łyżce resztę masy krówkowej delikatnie mieszamy na najniższych obrotach nie za długo, tylko do połączenia składników. 5.Wyjmujemy schłodzoną masę jabłkową. Połowe wyjmujemy na herbatniki. 6. Połowę ilości masy
Kubki smakuwypieki z owocami, dlatego korzystajmy z tej cudownej pory roku. Spód: 225g mąki pszennej 120g masła 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 1 łyżka wody Masa serowa: 300g sera białego 250g mascarpone 3 jajka 1 żółtko 3/4 szklanki cukru skórka z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej wiśnie, borówki Na początku należy wydrylować wiśnie, zasypać cukrem(...)Wkładamy spód na pół godziny do lodówki. Ser należy zmielić lub zmiksować w blenderze. Do miski dodajemy zmielony ser, ser mascarpone, 3/4 szklanki cukru, skórkę z połowy cytryny oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Składniki te należy zmiksować na gładką masę i dodawać po jednym jajku cały czas miksując na wolnych obrotach. Masę serową wylewamy na spód i dodajemy wiśnie
Receptura smakuczterech pucharków. Do każdej galaretki wrzucić jedną przekrojoną na pół truskawkę. Włożyć do lodówki do stężenia. Pozostałe truskawki zmielić w blenderze, przelać do miski, dodać serek mascarpone i zmiksować do jednolitej masy. Masę dosłodzić łyżką lub dwoma cukru. Gotowy krem rozlać po równo do pucharków (na stężałą już galaretkę) i włożyć ponownie do lodówki. Do miski wlać śmietanę i ubijać
Passions hobbies lifegorzkiej czekolady (50 g)Składniki na krem mascarpone: 250 gserka mascarpone1 łyżka soku z cytryny2 łyżki cukruDodatkowo: Sos owocowy, domowa konfitura, domowy dżemTabliczka czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietanki 18% na polewę. Wykonanie:Ucieramy mikserem masło z miodem, dodajemy cukier, miksujemy, następnie jogurt i miksujemy dalej na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia(...)małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170st przez około 40 min. W między czasie można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe.Krem:Serek mascarpone mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem na gładką masę.Upieczone ciasto studzimy na kratce, kroimy na dwa płaty i przekładamy warstwą owocową, mascarpone i znów owocami.Gotowe ciasto wykańczamy polewą czekoladową (podgrzewamy w kąpieli wodnej śmietankę
Z butelką mleczka w tleBezglutenowy biszkopt- na migdałach, przełożony prostą masą kajmakową na kremówce i mascarpone- dzięki czemu krem jest delikatny- posypany krokantem z orzechów włoskich.Blaty biszkoptu zostały posmarowane dżemem malinowym z dodatkiem soku z cytryny, po to, by całość nie była zbyt słodka.Miałam zrobić biszkopt od Filozofii Smaku, ale postanowiłam zarezerwować go sobie na inny termin i tym razem zrobiłam(...)kremówkę ubić, dodać mascarpone i kajmak.Delikatnie, ale dokładnie krem wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 30 min.Przygotowanie:Na jeden kakaowy blat nałożyć dżem wymieszany z sokiem z cytryny, potem krem kajmakowy, przełożyć drugim blatem, który również uprzednio smarujemy dżemem, a następnie kremem.Wierzch posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.Schłodzić w lodówce (minimum 2 godzin lub do stężenia masy).Smacznego
Kraina Miodem Płynącatypu stir-fry. Przygotowanie: Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać do niej mięso i sparzony jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć- również dodać do masy. Doprawić ziołami do smaku i wymieszać. Formować kulki. Większe gotowałam na parze, a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy(...)puszki 4 czubate łyżki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki cukru pudru 100 g serka mascarpone Ananasa odsączyć i osuszyć na ręczniku papierowym, zblendować na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe, cukier puder i serek mascarpone. Całość wymieszać widelcem, aż do połączenia składników. Waniliowy krem mascarpone 150 g serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru ziarenka wanilii wyskrobane z 1 laski Serek
Moniki Smakołyki