Nasączenie: sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa: 500 ml śmietany kremowej 36% (Łaciata) - bardzo dobrze schłodzonej 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki cynamonu Dekoracja: tarta mleczna czekolada na boki cynamon na wierzch użyłam również kilka połówek wiśni(...)środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty. Masa: Zimną śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem oraz cynamonem. Mascarpone włożyć do drugiej miski i rozmiksować kilka sekund. Wymieszać mascarpone z ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia. Dolny krążek biszkoptu
Blondynka GotujeCappuccino wsypać do płaskiej miski i zaparzyć gorącą, ale nie wrzącą wodą. Pozostawić, a następnie dodać do naparu amaretto. Śmietanę kremówkę zmiksować na puszystą masę, dodać cukier puder i partiami serek mascarpone, wszystko zmiksować przez kilka minut. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć. Do każdego pucharka układać warstwę namoczonych w cappuccino biszkoptów, warstwę kremu oraz warstwę jagód. Postępować w ten sposób
Zakątek rozkoszy kulinarnychpiękniej tworz ąc świąteczn y i zimow y akcent - idealne dla dzieci . Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie pasuje do całości tworząc mini w ypie k , któremu nie sposób się oprzeć. Babeczki - Bożonarodzeniowe Choinki - Składniki: C iasto
Słodka Stronajajko, 1 szt Składniki na grzybki masło orzechowe, 1 kopiasta łyżka serek mascarpone, 1-2 łyżki białko jajka, 1 szt cukier puder, 4 łyżki mak, 1 łyżka Przygotowanie W dwóch miskach mieszamy osobno składniki mokre i suche. Do składników suchych wlewamy mokre, krótko miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy do foremek na muffinki (12 szt), pieczemy 20-25 minut(...)górę, tak aby powstały kapelusze grzybków. Resztę babeczek rozkruszamy. Kapelusze delikatnie wydrążamy (robimy tylko mały dołek na ogonek). Do rozkruszonego ciasta dodajemy masło orzechowe i serek mascarpone (najpierw jedną łyżkę, potem ewentualnie drugą). Masa ma zwarta i nie może być za miękka. Z masy formujemy 12 grubych wałeczków (ogonków) i ustawiamy pionowo. Białko jajka ubijamy na sztywno, pod koniec
Gotowanie moimi oczaminiedzielę, jednak prawie nic nie zostało, bo zjedliśmy go od razu. Składniki : 3 duże białka 170 g drobnego cukru 3 łyżeczki soku z cytryny Masa: 300 g śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 50 g cukru pudru owoc grantu 350 g truskawek 100 g czekolady Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo(...)godz. Gotowy wystudzony blat dolny posmarowałam 1/2 rozpuszczonej czekolady i odłożyłyśmy go do zastygnięcia czekolady. Serek mascarpone utarłyśmy z cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubiłyśmy i ciągle ubijając dodałyśmy serek mascapone. Na koniec dodałyśmy granat i delikatnie wymieszałyśmy. Masę w yłożyłyśmy na dolny blat (zostawiłyśmy 3 duże łyżki na górny blat) i ułożyłyśmy na niej
Lili w kuchniłyżki cukru pudru 1 małe opakowanie śmietan-fix 1 opakowanie serka mascarpone (250g) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier cały czas miksując, a następnie olej. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kisielem. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy ze sobą drewnianą łyżką. Przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy(...)musu. Przykładamy drugim blatem i chłodzimy. 4. Masa kokosowa: Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietanfixu. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Dzielimy na dwie części. Kokos zalewamy likierem, dobrze mieszamy i dodajemy do połowy masy śmietanowej. Łączymy delikatnie i wykładamy na drugi blat biszkopta. Przykładamy kolejnym- trzecim. 5. Masa truskawkowa: Pozostałą masę śmietanową łączymy z pozostawionym wcześniej
Kuchnia w czekoladziesię upiec z bardzo dużą górką, ale nie przejmujcie się. Przekroić na 4 blaty. (u mnie wyszły bardzo cienkie około 1 cm). Przygotować masę: Wiśnie dokładnie odsączyć na sitku. W misie miksera umieścić śmietanę i mascarpone, zmiksować na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wykonanie: Pierwszy blat umieścić w zamkniętej tortownicy, nasączyć 100 ml kompotu, posmarować cienką warstwą(...)pokojowej) 6 łyżek cukru drobnego 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na masę: 350-400 gr wiśni z kompotu lub z nalewki (dla dorosłych smakoszy) 400 ml śmietany 30% 250 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasącz: 300 ml kompotu z wiśni lub 200 ml kompotu z wiśni
moj przepis nacukru Krem mascarpone: 75 g miękkiego masła 120 g serka mascarpone 420 g cukru pudru Przygotowanie: 1. Maślana baza herbatnikowa: Masło rozpuścić w garnuszku. Herbatniki zmielić w malakserze lub drobno pokruszyć przy pomocy wałka. Wymieszać je z masłem oraz golden syropem, do powstania masy o konsystencji mokrego piasku. Do każdej papilotki nałożyć łyżeczkę masy ciasteczkowej i dobrze docisnąć, tworząc(...)największej ilości soku. (teraz można dodać również więcej cukru lub sok z cytryny, jeśli jest taka potrzeba) Papkę pozostawić do ostudzenia. 4. Krem: Masło zmiksować z mascarpone przez około 2-3 minuty, aż masa stanie się jasna i puszysta. Na koniec wsypać do niej przesiany cukier puder i ponownie zmiksować. 5. Ostudzone babeczki nadziać od góry papką owocową. Wierzch udekorować
Nastoletnie Wypiekaniewww.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik krówkowy z czekoladą Składniki: 750g gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 150g cukru 3 jajka 300g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki) 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 1 płaska łyżka kakao Wierzch: 50-80g masy krówkowej(...)mikrofalówce (jeśli będziemy roztapiać w mikrofalówce, proszę uważać, żeby nie przypalić). 3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać ser, serek mascarpone, budyń i wymieszać mikserem na średnich obrotach ( patrz FILM ). 4. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową, każdą osobno wymieszać mikserem ( patrz FILM
Mała Cukierenkamasy serowej, zmiksowałam krótko i masę serową wlałam na spód ciasteczkowy do obręczy i do miseczki. Wstawiłam do lodówki. Po około 2 godzinach masa stężała. MASA ŚMIETANOWO - PORZECZKOWY: 125 g serka mascarpone cukier puder 1 łyżka musu z czarnej porzeczki (zmiksowany domowy dżem z czarnej porzeczki) 100 ml śmietanki kremówki 30% Serek, kremówkę cukier puder zmiksowałam. Miksowałam do czasu
Blondynka Gotujeefekt wizualny gwarantowany. Smaczku dodae polewa czekoladowa i truskawki. To był sernik imieninowy dla Mamy Sławka, pyszny i dekoracyjny. Składniki: Masa serowa • 500 g sera białego mielonego • 250 g sera mascarpone • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego • 4 jajka • 1 budyń śmietankowy Masa czekoladowa • 250 g masła • 200 g cukru – 1 szklanka • 1 cukier waniliowy
To co kochamkubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa serowo- makowa: 1 kg mielonego twarogu 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 0,5 kostki masła 0,5 opakowania masy makowej 3 jajka 4 łyżki mleka sok z 0,5 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 kubek cukru
Luźna Kuchniasody Krem cynamonowy: 350 ml. śmietany kremówki 30% 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2 śmietan-fixy Dodatkowo: Papilotki do muffinek PapilArt Posypka cukrowa Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę, ucierając dodajemy powidła śliwkowe. Dodajemy mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia(...)przekładamy do papilotek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i dekorujemy ostudzone muffinki. Wierzch posypujemy posypką cukrową
Bajeczna Kuchnia200g białej czekolady (dwie tabliczki) 300g borówek amerykańskich kakao Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, odstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, białą masę – tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Dodajemy mascarpone i miksujemy kilka minut, aż oba składniki dokładnie się połączą. Kremówkę wyciągamy z lodówki, dodajemy partiami do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Gotowy krem
Gotowanie i blogowaniestopni. Studzimy na kratce.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy.Gdy masa zacznie tężeć smarujemy nią ciasteczka i sklejamy
Kulinarne przygody Gatity