kubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa serowo- makowa: 1 kg mielonego twarogu 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 0,5 kostki masła 0,5 opakowania masy makowej 3 jajka 4 łyżki mleka sok z 0,5 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 kubek cukru
Luźna Kuchniasody Krem cynamonowy: 350 ml. śmietany kremówki 30% 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2 śmietan-fixy Dodatkowo: Papilotki do muffinek PapilArt Posypka cukrowa Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę, ucierając dodajemy powidła śliwkowe. Dodajemy mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia(...)przekładamy do papilotek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i dekorujemy ostudzone muffinki. Wierzch posypujemy posypką cukrową
Bajeczna Kuchnia200g białej czekolady (dwie tabliczki) 300g borówek amerykańskich kakao Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, odstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, białą masę – tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Dodajemy mascarpone i miksujemy kilka minut, aż oba składniki dokładnie się połączą. Kremówkę wyciągamy z lodówki, dodajemy partiami do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Gotowy krem
Gotowanie i blogowaniestopni. Studzimy na kratce.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy.Gdy masa zacznie tężeć smarujemy nią ciasteczka i sklejamy
Kulinarne przygody Gatityprzechowywać w pudełku lub słoiku i posmarować masą przed podaniem.Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowymCzas przygotowania: 80 minutSkładnikiCiasto:130 g margaryny Palma w złotym opakowaniu110 g cukru3-4 łyżki gęstej śmietany 2 żółtka350 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki imbiru1/2 łyżeczki kardamonuMasa czekoladowa:100 g czekolady125 g mascarpone w temperaturze pokojowej2 łyżeczki domowej esencji(...)stopni. Studzimy na kratce.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy.Gdy masa zacznie tężeć smarujemy nią ciasteczka
Kulinarne przygody Gatityżelatyny po 50 dag chudego twarogu i serka mascarpone 5 łyżek wiśniówki 500 ml kremówki 15 dag podłużnych biszkoptów 2 łyżki kakao Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dosypywać 10 dag cukru, jedną torebkę cukru waniliowego. Wlać żółtka , starannie wymieszać. Mąkę i proszek połączyć z masą. masę wlać do okrągłej formy wyłożonej papierem. Piec(...)zimną wodą, wlać do wrzącego płynu. Cały czas mieszając, gotować, aż lekko zgęstnieje, włożyć owoce, wymieszać ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na dwa placki. Spód posmarować masą wiśniową i odstawić na godzinę do lodówki. Mascarpone zmiksować z twarogiem i resztą cukru . Namoczoną żelatynę rozpuścić w podgrzanej wiśniówce i połączyć z dwiema łyżkami kremu serowego ,a następnie z reszta masy. Krótko schłodzić
W kuchennym oknie Ewymiskę z garnka, miksować, aż masa całkowicie ostygnie, a beza stanie się sztywna i błyszcząca (około 10 minut). Mus z żurawiny dokładnie wymieszać z mascarpone, kremówką i alkoholem. Dodać białka, delikatnie połączyć.Masę przelać do maszyny do lodów.W czasie pracy maszyny uprażyć migdały na suchej patelni, a czekoladę niezbyt drobno posiekać.Gdy maszyna skończy pracę, dodać migdały
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: wiśniówka (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa: 500 ml śmietany kremowej 36% (Łaciata) – bardzo dobrze schłodzonej 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii Dekoracja: tarta gorzka czekolada na boki własnoręcznie zrobione dekoracje z gorzkiej czekolady użyłam również(...)środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty. Masa: Zimną śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem oraz ziarenkami wanilii. Mascarpone włożyć do drugiej miski i rozmiksować kilka sekund. Wymieszać mascarpone z ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia. Dolny krążek
Blondynka GotujeTarta specjalnie dla miłośników dyni:) A Ci, którzy za dynią nie przepadają - zmienią zdanie po jej skosztowaniu (tarty, nie dyni;)) Słodkie purre z dyni połączyłam z mascarpone i ricottą i zapiekłam je na kokosowo-maślanym spodzie z ciasteczek. Po nocy spędzonej w lodówce wierzch tarty posmarowałam moim najnowszym odkryciem, dyniowo-pomarańczowym curdem, który prezentowałam Wam wczoraj:) Tarta ma bardzo kremową(...)tarty o średnicy 24 cm i uklep porządnie spód i boki, tworząc po bokach rant o grubości 1 cm.Wstaw formę ze spodem do lodówki.MASA DYNIOWA:W malakserze umieść puree z dyni, mascarpone, ricottę, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, skórkę z pomarańczy, cynamon i gałkę muszkatołową i zmiksuj krótko na gładką masę.Przełóż powstałą masę na schłodzony spód ciasteczkowy
Słodko-Słony Świat Ilonypiekarniku do wystygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Rano blaszki wyjmujemy i odstawiamy. Na drugi dzień, przekładamy nasze blaty masą kawową. Najlepiej bezpośrednio przed spożyciem. Masa kawowa: - 250-300ml kremówki (dałam 36%) - 250-300g mascarpone - 2-3 łyżki pudru trzcinowego - 1 płaska łyżka mielonej kawy + kilka truskawek do dekoracji (nie trzeba) Kawę zaparzyć minimalną ilością wrzątku, odstawić na chwilę(...)następnie wodę odlać. W misie miksera umieszczamy schłodzone mascarpone razem z kremówką. Całość ubijamy, pod koniec dodajemy puder. Dokładnie mieszamy. Na końcu do masy śmietanowej dodajemy zaparzone fusy kawowe, całość mieszamy. Na jednym z blatów bezowych rozprowadzamy większą część kremu kawowego (trochę zostawiamy na wierzch), przykrywamy drugim blatem, smarujemy delikatnie pozostałym kremem. Dekorujemy świeżymi truskawkami, schładzamy. Ja przygotowałam krem
Smaczne Zdrowebiszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy 50ml amaretto kakao Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, odstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, białą masę – tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Dodajemy mascarpone i miksujemy kilka minut, aż oba składniki dokładnie się połączą. Kremówkę wyciągamy z lodówki, dodajemy partiami do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Do przygotowanego
Gotowanie i blogowanie250g ciasteczek owsianych z czekoladą 60 g masła 2 łyżki przyprawy piernikowej Na masę serową: 750g serka śmietankowego 250g mascarpone 100ml rumu 180g kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)drobnego Przygotuj: tortownicę o średnicy 24cm papier do pieczenia malakser blender Nagrzewamy piekarnik do 170°C. Ciasteczka kruszymy do blendera, dodajemy masło i przyprawę piernikową i miksujemy na gładką masę. Wykładamy masą dno tortownicy, w której umieściliśmy papier do pieczenia i wstawiamy do lodówki na parę minut (wystarczy jak posiedzi aż nam się piekarnik nagrzeje, a masa serową wymiesza). Wszystkie
Bazując na smakunajlepszy serowy wypiek, który wyszedł spod mojej ręki. Składniki: (na tortownicę 18cm) SPÓD: 150g ciasteczek owsianych 100g rozpuszczonego masła MASA SEROWA: 750g sera twarogowego Emilki od Mlekomy 4 jajka 2/3 szklanki cukru pudru 250g serka mascarpone od Mlekomy 10 cukierków trufli 2/3 szklanki wiśni z syropu lub kompotu 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (ja dodałam pudding) Przygotowanie: SPÓD: Ciasteczka(...)rozpuszczonym masłem i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, dobrze docisnąć. Na czas przygotowywania masy serowej schować do lodówki. MASA SEROWA: Do miski przełożyć 750g serka Emilki, dodać jajka i cukier, zmiksować. Dodać budyń i mascarpone, króciutko zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać pokrojone w mniejsze kawałki trufle i odsączone wiśnie,wymieszać łyżką lub szpatułką. Przelać na schłodzony spód
Cakes By Kejtspróbujcie! SKŁADNIKI: spód: 75 g biszkoptów bezglutenowych - u mnie Savoiardi Nutri Free 50 g rozpuszczonego masła masa jogurtowa: 800 g jogurtu greckiego 2 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka olejku waniliowego 100 g cukru + 2czubate łyżki 25 g żelatyny 80 g serka mascarpone 250 g śmietanki 30% 300 g borówek (umytych i osuszonych) wierzch: 170 g serka mascarpone 3 łyżki(...)Masa jogurtowa: Śmietankę ubij na sztywno z 2 łyżkami cukru. Żelatynę dokładnie rozpuść w 1/4 szklanki wrzącej wody. Jogurt grecki zmiksuj z serkiem mascarpone, cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem waniliowym. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 4 łyżki masy jogurtowej, wymieszaj i połącz z resztą masy. Dodaj ubitą śmietankę i wszystko delikatnie zmiksuj. Wsyp borówki do masy, delikatnie wymieszaj i wylej
Kuchnia bezglutenowagalaretką i lekka masa śmietanowa z dodatkiem płatków ryżowych i odrobiną ajerkoniaku. Dodatkowo wzbogaciłam go o odrobinę kremu czekoladowego i chrupiących orzeszków. Pychota!! Składniki: 300g truskawek, galaretka truskawkowa, szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych, 1/2 szklanki mleka, 4 łyżki ajerkoniaku, łyżka serka mascarpone, 4 łyżki posiekanych(...)lodówce w pochyłej pozycji, by tak zastygło. Mleko zagotować, wsypać płatki ryżowe. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, ajerkoniak i przestudzone płatki ryżowe. Masę nałożyć do szklanek po przeciwnej stronie do galaretki. Wierzch udekorować kremem czekoladowym, posiekanymi orzeszkami i miętą
Z miłości do słodkości