jajka 75 g cukru 45 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej masa serowa: 400 g serka kremowego 400 g serka skyr 150 g mascarpone 200 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 6 listków żelatyny masa truskawkowa: 450 g truskawek 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu 2 łyżki żelatyny 2 łyżki zimnej wody błyszcząca polewa truskawkowa: 55 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia Składniki na polewę: 250 ml gęstej śmietany kremówki (użyłam serka mascarpone) 2 łyżki cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: owoce miechunki do ozdoby CZAS PRZYGOTOWANIA: 115 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misie miksera umieszczamy cukier i masło. Ucieramy tak długo, aż powstanie jednolita gładka masa. Następnie wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Dodajemy przyprawy(...)studzimy w formie, następnie formę ściągamy, a ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Z wystudzonego ciasta ucinamy górną nierówną część, przekładamy na paterę. Śmietanę (lub mascarpone) dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. Tak przygotowaną masę wykładamy na wierzch i boki ciasta, a następnie całość dokładnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy owocami miechunki. Smacznego
My Culinary Artsztywno kremówki, ze świeżymi truskawkami i warstwą czekoladowego ganache. Całość wykończyłam listkami mięty i cienkimi płatkami gorzkiej czekolady. Wierzch mazurka możecie dodatkowo posypać pokruszonymi bezikami lub wmieszać je do masy z serka i śmietany. Spód ciasta można upiec jeden, dwa dni w cześniej i do czasu, gdy będzie potrzebny przechowywać w chłodnym miejscu. Krem i truskawki nakładamy przed samym(...)jeśli używamy. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietanką. Ganache rozprowadzamy na kruchym spodzie, wyrównujemy wierzch. KREM : Do miseczki wkładamy serek mascarpone, dodajemy ziarenka wanilii i rozcieramy widelcem, lekko napowietrzając masę. W drugiej misce ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem i w 2 -3 częściach dodajemy do mascarpone. Mieszamy krótko, tylko do połączenia
cool and mintysoli szczypta barwnika spożywczego (jaki kolor użyjecie zależy od waszych wariacji) Poncz do nasączenia biszkoptu 150ml wody sok z połowy cytryny łyżka spirytusu bądź 2 łyżki wódki łyżeczka cukru Masa śmietanowa 800ml śmietany 30% 500g serka marscapone 5 łyżek cukru pudru 3 opakowania śmitanfixu szczypta barwnika spożywczego(u mnie czerwony) Sposób przygotowania: Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)placki. Wszystkie składniki ponczu mieszamy. Śmietanę ubijamy z śmietanfixem i cukrem pudrem, gdy będzie już gęstnieć, ale wciąż będzie jeszcze półpłynna dodajemy stopniowo serek mascarpone. Miksujemy na wolnych obrotach, aż masa zgęstnieje. 1/3 masy odkładamy i dodajemy do niego odrobinę barwinka, mieszamy. Pierwszy placek nasączamy ponchem, smarujemy białą masą, i tak na przemian. Wierzch i boki smarujemy białą masą. Kolorową
na moim stole...Zupę ostudzić, wyjąć liście laurowe i kurczaka- nie będzie nam już potrzebny do zupy. 5. W misie z wysokimi ściankami ubić śmietanę na sztywno, dodać mascarpone i zmiksować dokładnie. 6. Do ostudzonej zupy dodać masę śmietanową i dokładnie wymieszać 7. Zblendować zupę na gładką masę i jeśli jest potrzeba przelać przez sito by pozbyć się nie potrzebnych grudek(...)części banany, wszystko zblendować dokładnie na gładką masę. 9. Nastawić zupę na ogień i podgrzewać. 10. Do gotującej się zupy wlać masę bananową, dokładnie wymieszać. 11. Doprawić do smaku pieprzem cayenne Podawać na ciepło z łyżką serka mascarpone bądź śmietany 18%-do smaku i kleksem oliwy z oliwek Smacznego
KreatywnePinyserka mascarpone; owoce (u mnie brzoskwinie z puszki); Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, następnie dodać serek mascarpone i wszystko razem wymieszać mikserem do momentu, aż masa zgęstnieje. Owoce pokroić w kostkę (jeżeli tego potrzebują:)) Przełożenie ciasta: Wystudzone biszkopty delikatnie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości mniej więcej 4 cm. Następnie paski przepleść
In my kitchensłodkie ciacho. W trakcie krojenia wylewa się masa z batoników mars. Do tego polewa karmelowa z czekoladową. Już jeden kawałek zaspokoi nasz apetyt na słodycze. Spód: 250 g herbatników kakaowych 120 g masła 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 700 g twarogu sernikowego ( z wiaderka) 150 g cukru pudru 250 g serka mascarpone 1 szklanka śmietany 30% 200 g batonów(...)mleko, rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy aby przestygła. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy ubitą na sztywno śmietanę oraz serek mascarpone. Na końcu wlewamy mleko z żelatyną. Miksujemy tylko do połączenia składników. Batoniki kroimy w drobne kawałki, łączymy z masą mieszając łyżką. Przekładamy na schłodzony spód, wygładzamy wierzch. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3). Polewa czekoladowa: W kąpieli
VioletoweKucharzeniezimnym deserom. Zachęcam do zrobienia lodów truskawkowych. Przepis bez jajek i bez konieczności używania maszynki do lodów :) Składniki: 500 g truskawek 500 ml słodkiej śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 300 ml zagęszczonego mleka słodzonego Wykonanie: Wszystkie składniki do lodów muszą być zimne, z lodówki. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i miksujemy blenderem na gładki mus, który również(...)przed przygotowywaniem lodów. Do lodówki wkładamy również miskę, w której będziemy przygotowywać lody i końcówki od miksera. Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Śmietany nie musimy ubić na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i razem ubijamy 2 - 3 minuty. Dodajemy mleko i ponownie ubijamy 1 minutę. Dodajemy truskawki i ubijamy około 2 - 3 minuty. Masę lodową przelewamy
Smak mojego domumąki pszennej - 140 g masła - 100 g cukru pudru - 1 żółtko - 1 jajko - szczypta soli Składniki na krem: - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - 250 g serka mascarpone Składniki na galaretkę truskawkową: - 500 g truskawek - 2 łyżki cukru - 1/2 szklanki wody - 1 łyżka soku z cytryny - 2 łyżeczki żelatyny Najpierw zabieramy się za zrobienie ciasta. Żółtko i jajko miksujemy(...)temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty. Tarte odstawiamy do wystygnięcia i robimy krem. Żółtka z cukrem ubijamy na gładką jednolitą masę a potem dodajemy stopniowo serek mascarpone i razem miksujemy. Na wystudzoną tarte przekładamy krem a na krem tężejącą galaretkę. Tarte wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego Przepis
Kuchenne Wariacjesoli Krem: 250 ml śmietany 30 % 3 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa jajeczna: 50 ml likieru adwokat- Dalkowski 50 ml wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania: Ciasto: Masło rozpuścić, ostudzić do temp pokojowej, wymieszać z jogurtem, jajka zmiksować na kogel mogel z cukrem, dodać masę jogurtową z masłem, skórkę otartą z cytryny oraz(...)Piec 25 -30 minut w temp 170*c na grzaniu góra dół lub do tzw suchego patyczka. Krem: Śmietanę umieścić w misie miksera z mascarpone oraz cukrem pudrem, miksować do uzyskania kremowej gładkiej masy. Polewa jajeczna: Wodę z cukrem zagotować w garnuszku, lekko przestudzić tak aby była ciepła, wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, wtedy wlewamy likier jajeczny
Wanilia i Kardamonczym zdejmujemy obciążenie razem z papierem do pieczenia i dalej pieczemy ok. 5 minut. Upieczone ciasto powinno być złociste. Krem Miksujemy mascarpone z ricottą do uzyskania jednolitej masy. Stopniowo dolewamy część syropu z wiśni - 150 ml (50 ml odstawiamy do dekoracji). Krem miksujemy na gładką masę. Krem(...)carta da forno e inforniamo nuovamente per 5 minuti. A quel punto facciamo raffreddare completamente la crostata. Crema Per preparare la crema, riuniamo nel mixer la ricotta e il mascarpone, montando fino ad ottenere una crema omogenea. Poi piano piano aggiungiamo una parte dello sciroppo di amarene (circa 150 ml, in quanto i rimanenti 50 ml verranno utilizzati in seguito
La grande e la piccola cuocaMuszę przyznać ,że połączenie dość ciężkiego , zbitego ciasta czekoladowego jakim jest brownie z delikatną puszystą masą śmietanową to był dobry pomysł . a jeszcze lepszym było dodanie
Malinowa Kawiarenkacukier waniliowy lub kilka kropli esencji waniliowej2 jaja – lekko roztrzepane widelcemszczypta soliolej rzepakowy1 puszka masy makowejLukier:szklanka cukru pudrusok z połowy cytrynyodrobina gorącej wody1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże. W rondelku podgrzać mleko z masłem. Jak masło się rozpuści dodać serek mascarpone i go również rozpuścić. Do przesianej mąki z drożdżami dodać lekko ciepłe mleko, cukier, szczyptę soli(...)ciasto podwoi objętość czyli na około 1,5 do 2 godzin. 2. Ciasto wyjąć na blat i chwilę delikatnie zagnieść. Rozwałkować ciasto na prostokąt 30 na 50 cm. Rozsmarować masę na całej powierzchni, zostawiając tylko 1 cm na dłuższym brzegu. Zwinąć rulon, tak aby zawijanie zakończyć na tym kawałku nie przykrytym makiem. Ciasto podzielić na 12 kawałków. Żeby były równe
UgotujmyTo.pl100g masła 2 pełne łyżki mascarpone (u mnie serek waniliowy) 250ml mleka + 1 jajko i 1 łyżka wody do posmarowania NADZIENIE: 500g malin 10 łyżeczek cukru Przygotowanie: Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić dołek. Do dołeczka wsypać cukier, wkruszyć drożdże i zalać kilka łyżek mleka. Wymieszać z odrobiną mąki (w dołeczku), aby powstała masa(...)konsystencji kwaśnej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie w garnuszku umieścić resztę mleka, masło i serek (mascarpone). Podgrzewać, aż masło się rozpuści a składniki połączą. Masę lekko ostudzić. Po 15 minutach masę maślaną wlać do miski z mąką i zaczynem, wbić jajka, wyrobić na gładkie ciasto - będzie mocno klejące. Przykryć ściereczką
Cakes By Kejtmogłyśmy się cieszyć maleńkimi kromeczkami o smaku dzikiej róży.Chlebek wychodzi bardzo delikatny, wilgotny a przy tym, można go normalnie trzymać w dłoni i nie przypomina w niczym gibkiej masy, która nie utrzyma ciężaru jakiegokolwiek dodatku (choć... smak jest tak zachwycający, że coś na wierzch nie jest opcją obowiązkową). Smak? Dzika róża w czystej postaci balansująca z cynamonowym rajem(...)ucieramy masę z dziką różą (wcześniej utartą z odrobiną cukru).2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, serkiem mascarpone, cynamonem i mlekiem w proszku.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę z proszkiem do pieczenia.5. Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno.6. Delikatnie łączymy masę z białkami
Wypisz Wymaluj