masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:88/237)

Tarta makowa 241

godziny Składniki Kruchy spód 180 g mąki 4 łyżki cukru 80 g masła (zimnego) 1 szt. jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 450 g masy makowej 150 g sera ricotta (lub mascarpone) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 60 g czekolady gorzkiej 40 g czekolady mlecznej 50 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 szt. jajek 1 łyżeczka(...)Formę na tartę o średnicy 21 — 23 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować tak by ciasto pokryło do i boki formy. Resztkę ciasta odciąć i pozostawić do dekoracji wierzchu (opcjonalnie) Masa makowa Orzechy oraz czekoladę drobno posiekać. Masę makową włożyć do miski, dodać ser, mąkę ziemniaczaną, pastę waniliową, drobno posiekaną czekoladę, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Wszystko zmiksować lub wymieszać łyżką

Wypieki i Rumieńce
Rolada ze wzorkiem 358

masła1 łyżeczka cukru waniliowegoSkładniki na krem:200 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone4 łyżki cukru1 łyżeczka żelatynymandarynki z puszkiNajpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie masło miksujemy na puszystą jasną masę z cukrem pudrem. Dodajemy białka i miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników.Gotowe ciasto mieszamy z barwnikami spożywczymi i lub kakao: ja użyłam zielonego i czerwonego(...)żeby dało się je zawinąć.Odsączamy mandarynki z puszki. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Płynną, ale niezbyt ciepłą, żelatynę wlewamy do masy i szybko miksujemy. Krem wstawiamy do lodówki na 15 minut.Rozwijamy roladę, nakładamy krem i mandarynki z puszki.Zwijamy roladę, tak żeby wzorek znajdował się na wierzchu

Ciastkozercy
Marchewkowe muffiny z jagodami Goji, chałwowym kremem i świeżym granatem 324

będziemy potrzebować?  - 250 g serka mascarpone - 200 ml śmietanki mocno kremowej - najlepsza tortowa 36% - 300g chałwy sezamowej o smaku waniliowym Śmietankę ubić z mascarpone.  Dodajemy pokruszona chałwę.  Łączymy mikserem na gładką masę   (p.s. Ja lubię jak zostaje trochę większych kawałków chałwy ;)   Schłodzić, po czym ozdobić dowolnie muffinki.  Prawda, że pysznie?  Smacznego łasuchy

Sajkofanka smaku
Ferrero rocher cupcakes 182

papilotek i gdy tylko udało mi się je zdobyć od razu zabrałam się za robotę. Pyszne, kakaowo-orzechowe ciasto ucierane, pralinka Ferrero Rocher w środku, gęsty krem na bazie mascarpone jako wykończenie plus złota dekoracja i jeszcze jeden cukierek... Polecam! Składniki (12 babeczek) 130 g miękkiego masła 120 g cukru 10 g cukru waniliowego 2 duże jajka 160 g mąki(...)Krem 250 g schłodzonej śmietany 36% 250 g mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kakao dekoracja: złoty, jadalny brokat lub podprażone, posiekane orzechy laskowe oraz 12 pralinek Ferrero Rocher Śmietanę ubić, aż zrobi się gęsta, dodać mascarpone, cukier puder, kakao i całość ubijać mikserem, aż masa będzie sztywna i jednolita (nie wolno jednak robić tego zbyt długo). Przełożyć

Słodkie inspiracje
Ciasto cukierek + film 233

słodkie, bardzo szybko znika z talerza. składniki na formę 25 cm na 40 cm   600 g herbatników 600 g masy kajmakowej  przepis tutaj 1 opakowanie kremu karpatka lub kremu do tortów 250g serka mascarpone 250 g śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 3 kostki gorzkiej czekolady przepis Na wyłożonej folią aluminiową formie do pieczenia układamy herbatniki(...)miski wlewamy 400 ml mleka wsypujemy opakowanie kremu do karpatki i miksujemy całość 3 minuty. ) Na masie karpatkowej układamy kolejną warstwę herbatników . Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy na sztywno  w trakcie ubijania  dodajemy cukier puder a pod koniec serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy . Na ostatniej warstwie herbatników kładziemy krem z mascarpone , dokładnie rozprowadzamy i posypujemy

Smakowite Dania
Sernik Oreo na zimno z bananami i galaretką 321

wanilii,  1/3 szklanki cukru pudru,  150g ciastek Oreo z kremem,  250g serka mascarpone,  czubata łyżka żelatyny. Ser zmielić, dodać serek mascarpone, nasiona wanilii i cukier puder. Zmiksować na gładką, jednolitą masę.  Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, przestudzić, po czym dodać do masy serowej. Krótko zmiksować. Dodać pokruszone (ale nie za drobno!) ciastka, delikatnie wymieszać

Z miłości do słodkości
Sernik ananasowo kokosowy 196

zimno, gotowanych… i nie tylko – Sernik ananasowo kokosowy, to moja propozycja na akcję Ciasto na niedzielę . Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Masa serowa: - 1 kg twarogu (u mnie domowy) - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie creme fraiche) - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 7 jaj - 3 budynie waniliowe bez cukru - puszka mleka(...)polecam worek foliowy do pieczenia indyka. Twaróg domowy nie wymagał mielenia, więc go tylko zmiksowałam z serkiem mascarpone przy użyciu blendera „żyrafy”. Przekładamy twaróg do misy robota, dodajemy śmietanę, budynie i „ucieramy” na niskich obrotach (nie należy masy napowietrzać). Następnie dodajemy szczyptę soli waniliowej oraz porcjami cukier. Kolejno wbijamy, po jednym, całe jajka. Każde miksujemy ok. 30 sekund, przed dodaniem

mojewypiekiinietylko
Sernik crème brûlée z mango 187

pieczenie + 12 h chłodzenie Spód 200 g ciastek owsianych 50 g mielonych orzechów laskowych 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa 500 g trzykrotnie mielonego sera twarogowego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 80 ml śmietany 30% 2 bardzo dojrzałe mango Dodatkowo ok 8 łyżek brązowego cukru Przygotowanie: 1. Ciasteczka kruszymy w malakserze(...)Obieramy mango, odkrawamy miąższ od pestki, przekładamy go do blendera i miksujemy na gładkie pure 4. Twaróg miksujemy z mascarpone, dodajemy cukier i mąkę, następnie po jednym jajku, na koniec wlewamy śmietanę i mus z mango, masę przelewamy na przygotowany spód 5. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 130  i pieczemy ok 65 min 6. Wystudzony sernik

Słodki Kompromis
Puchatek - ciasto z kremem i masą śmietanową 12042

odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Cały krem rozsmarować na cieście, przykryć drugim blatem ciasta. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%,  4 łyżki cukru pudru,  250g serka mascarpone,  100g białej czekolady,  1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki,  50g mlecznej czekolady. Białą czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze(...)przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier puder. Krótko zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować. Wierzch ciasta posmarować dżemem, rozsmarować masę śmietanową. Posypać startą mleczną czekoladą. Przechowywać w lodówce. Źródło: Znerwicowana żona

Z miłości do słodkości
Babeczki czekoladowe z kremem z białej czekolady i mascarpone 166

BIAŁEJ CZEKOLADY I MASCARPONE Składniki na ciasto: - 125 gram miękkiego masła - 7 łyżek cukru - 2 roztrzepane jajka - 2 łyżki mleka - 50 gram gorzkiej czekolady - pokruszonej - 125 gram mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 30 gram kakao w proszku Przygotowanie ciasta: Wykładamy foremki do babeczek papierowymi foremkami. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy jajka i dokładnie mieszamy(...)krem: - 300 gram białej czekolady - opakowanie mascarpone - dowolne owoce Przygotowanie kremu: Roztapiamy czekoladę i lekko ją studzimy. Potem mieszamy za pomocą miksera z mascarpone.  Nakładamy na ostudzone babeczki i dekorujemy owocami zanim masa zdążyć stężeć. Chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Mniam, mniam!  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Życie zamknięte w smaku
Mini serniczki z Nutellą 187

czekolady :) Wyszły pyszne, słodziutkie i mięciutkie. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 100 g orzeszków w miodzie lub ciasteczek 2 łyżki masła Składniki na masę serową: 200 g sera z wiaderka 150 g serka mascarpone 2 czubate łyżki Nutelli 2 łyżki drobnego cukru 2 jajka od szczęśliwej kurki 4 kostki mlecznej czekolady, drobno posiekanej Dodatkowo: 150 ml śmietany(...)ŁATWY 1. Masło rozpuszczamy na patelni. Orzeszki (lub ciasteczka) blendujemy drobno, dodajemy masło i mieszamy. Foremkę do babeczek (9 szt) wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy po łyżce orzeszkowej masy, delikatnie uklepujemy. 2. Wszystkie składniki na masę (poza czekoladą) umieszczamy w misie miksera i miksujemy jedynie do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Wykładamy na orzeszkowy spód. Wkładamy

My Culinary Art
Podryw kontrolowany 344

ciastem kakaowym. Gotowe naleśniki odstawiłam. 250 g serka mascarpone małe opakowanie cukru waniliowego 1 jajko truskawki (kilka sztuk mrożonych) łyżka masła cukier do oprószenia (opcjonalnie) Mascarpone utarłam z cukrem waniliowym i jajkiem na gładką masę. Truskawki rozmroziłam (podgrzałam 1 min. w mikrofali). Formę do zapiekania wysmarowałam masłem. Naleśniki ułożyłam "gładką" stroną do góry. Wysmarowałam środek serkiem, poutykałam pojedynczymi truskawkami

bastalena
Tort bezowy z kawowym kremem 203

Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę we własne ręce. Krem troszkę zmodyfikowałam, bo nie robiłam go na bazie masła, tylko mascarpone. Jest zdecydowanie lżejszy. Nie jest za słodki, jest delikatny i puszysty. Doskonale kontrastuje z puszystą i słodką bezą. Szkoda tylko, że tak szybko się kończy ;-).Inną wersję tortu bezowego znajdziecie(...)studzimy. Mascarpone lekko ubijamy  w jednej misce. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę, pod koniec dodajemy cukier puder.  Dodajemy po łyżce mascarpone, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy kawę.Blaty przekładamy masą. Wierzch dekorujemy kakao

Kulinarne przygody Gatity
Tort rocher 199

przy pomocy szpatułki ze zmielonymi orzechami laskowymi i czekoladą. Masę bezową rozdzielić pomiędzy trzy tortownice, wyrównać. Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC. Blaty powinny być bardziej płaskie niż wyrośnięte, zarumienione. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Składniki na krem Rocher: 500 g serka mascarpone, schłodzonego(...)nutelli 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych W misie miksera umieścić serek mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Wykonanie

Kubki smaku