wyłożoną papierem blaszkę ,rozsmarowujemy delikatnie i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut .Oddzielamy od papieru , przekładamy na ściereczkę i zwijamy w rulon . Masa kawowa: 200 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kawy instant Śmietanę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem .Dodajemy po łyżce mascarpone ,kakao i kawę
Ladylaura.czekolady. W pełni zasługuje na miano Hebanowego Króla. Składniki (na spód): 200 gramów herbatników czekoladowych typu petit-beurre 120 gramów 82% masła Składniki (na masę serową): 1/2 kg białego twarogu półtłustego 250 gramów Mascarpone 400 ml mleka skondensowanego 4 tabliczki gorzkiej czekolady (razem 360 gramów) 50 gramów masła 82% 4 jajka 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 30 gramów(...)lodówki. Czekolady pokrusz i rozpuść w rondelku w kąpieli wodnej. Odstaw do wystygnięcia. Twaróg zmiel dwa razy. Włóż do misy miksera, dodaj mascarpone i pozostałe składniki, oprócz czekolady! Wymieszaj tylko do połączenia składników. Masa będzie luźna, jednak nie przejmuj się - taka ma być. Na koniec dodaj pomału stopioną czekoladę - masa zacznie gęstnieć. :) Zagotuj wodę w czajniku, rozgrzej
Garniec Magaliełyżeczka kawy szczypta soli Składniki na krem maślany: 100 g miękkiego masła 200 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Składniki na krem czekoladowy: 250 g serka mascarpone 3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella (może być tańszy, mniej znanej marki) 50 g gorzkiej czekolady Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy zmielone orzechy, pokrojone w kostkę masło, cukier, małą szczyptę(...)kubka wkładamy pokruszoną gorzką czekoladę, całość umieszczamy w garnku z wodą i zostawiamy na 3-4 minuty, aż czekolada się rozpuści. W tym czasie miksujemy schłodzone mascarpone i krem czekoladowy. Do masy dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze chwilę razem miksujemy. Przygotowujemy worek cukierniczy z tylką (ja użyłam tylki 1M marki Wilton). Krem maślany wkładamy do worka cukierniczego po jednej stronie
Trzeci talerzminut.Wyciągamy , ostawiamy do ostudzenia.Podpieczone smarujemy marmoladą truskawkową.KREM CYTRYNOWY :Budyń śmietankowy gotujemy na mleku, studzimy,Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem.Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę.Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą z cytryny skórkę.Żelatynę mieszamy w wodzie , odstawiamy do napęcznienia.Dodajemy do masy cytrynowej i dokładnie miksujemy.W razie gdyby z żelatyny(...)zrobiły się grudki podgrzewamy chwilę garnek z masą i ponownie miksujemy,Studzimy i wkładamy do lodówki. KREM CZEKOLADOWY:Śmietanę ubijamy na sztywno.Serek mascarpone miksujemy z nutellą.Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy.CAŁOŚC:Na posmarowane marmoladą kruche ciasto wyciągamy krem cytrynowy i za pomocą szpatułki delikatnie rozprowadzamy.Wkładamy do zamrażalnika na ok. 10 minut.Na schłodzony krem nakładamy cienką warstwę kremu
Ostra na Słodkopierników 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 średnie jabłka Krem: 200 g śmietany kremówki 150 g serka mascarpone 1 łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, śmietanę oraz masło orzechowe i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodać wszystkie suche składniki i miksować do uzyskania jednolitej(...)temp. 180°C przez ok. 25 minut. Przygotować krem cynamonowy. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier oraz cynamon, wymieszać na wolnych obrotach, a następnie dodać mascarpone i ponownie miksować do uzyskania jednolitej masy. Muffinki podawać z kremem cynamonowym
zadanie-gotowanie250g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 5 opakowań budyniu waniliowego bez cukru - 1 litr mleka - 6 łyżek cukru - 227g masła (temp. pokojowa) - 250g serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - ok. 600g świeżych malin - 2 galaretki malinowe - 700ml wrzątku na dwie galaretki (w chłodne(...)minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy dwie galaretki – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki alkoholu (niekoniecznie, ale zaostrzy smak kremu) – łączymy masę na najniższych obrotach robota. Gotową masę budyniową przekładamy na półkruchy spód (nie wyjmujemy go z formy), wyrównujemy powierzchnię. Na kremie układamy opłukane i osuszone
mojewypiekiinietylkopokroić w 1,5 cm kawałki. Zasypać cukrem, wymieszać i odłożyć na 1-2 godziny. Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Ubić mikserem na puszystą masę jajka z cukrami. Dodawać porcjami mascarpone i miksować na wolnych obrotach. Pod koniec wlać olej i całość zmiksować do połączenia się składników.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej
Ala piecze i gotujechrupiące – faworki na serku mascarpone. Mascarpone to najcięższy gatunkowo biały ser – w przeciwieństwie do zwykłego twarogu, mascarpone nie robi się z mleka, ale ze śmietanki . Ser nie dojrzewa, jest serem świeżym – jest gęsty, smarowny, kremowy i puszysty, lekko słodki, maślany w smaku i tłusty prawie tak samo jak masło – zawartość tłuszczu to 80% w suchej masie – lekka przekąska(...)jest: 100g mascarpone to aż 430 kalorii. Ale faworki to nie ścisła dieta, można! Tym bardziej, że to właśnie ser mascarpone w tym przepisie zastępuje nam masło i śmietanę . Starajcie się kupować prawdziwe, włoskie mascarpone – polskie nie zawsze jest tym co opisano na opakowaniu, często ma też znacząco niższą zawartość tłuszczu. Serek mascarpone, żółtka, spirytus i cukier wrzucamy
Karo in the Kitchenzdjąć sernik). Ciasteczka pokruszyć na proszek, dodać masło, zmiksować. Ma powstać masa o konsystencji mokrego piasku. Masą wyłożyć dno blaszki, wyrównać. Wstawić do lodówki. Masa czekoladowo-jogurtowa: 800 gr jogurtu greckiego 250 gr serka mascarpone 20 gr żelatyny 300 gr białej czekolady Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę (20 gr) zalać minimalną ilością zimnej wody, odstawić do napęcznienia(...)kompotu z wiśni 300-400 gr wiśni z kompotu Spód: 200 gr ciastek kakaowych/czekoladowych (u mnie domowe pierniczki) 50 gr rozpuszczonego masła Masa czekoladowo-jogurtowa: 800 gr jogurtu greckiego 250 gr serka mascarpone 20 gr żelatyny 300 gr białej czekolady'; document.write
moj przepis naformy o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka, wystudzić. Masa śmietankowa: 500 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta 1 mix do ubijania śmietany Delecta + 300 g okrągłych biszkoptów Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania(...)dodać mascarpone, cukry i mix do ubijania, ubić na gęsto. Masę śmietanową wyłożyć na wystudzony spód, wyrównać, na wierzch powykładać biszkopciki. Schłodzić w lodówce. Mus brzoskwiniowy: puszka brzoskwiń w syropie (- 2 połówki zużyte do ciasta) 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta + 2 galaretki brzoskwiniowe Delecta maczek tutti-frutti Delecta Decorada Brzoskwinie zmiksować na puree (syrop odlać i odłożyć). Galaretkę rozpuścić
Domowa cukiernia EwySkładniki: Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/2 łyżki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia polowa cukru waniliowego łyżka kakao Masa serowa: 200 g gorzkiej czekolady 500 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 fixy do ubijania śmietany Polewa czekoladowa: 60 g czekolady mlecznej 60 ml śmietanki kremówki Czekoladowy(...)należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone stopniowo dodając czekoladę. Na końcu łączymy z ubitą śmietaną i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Boki formy w której piekliśmy biszkopt smarujemy masłem i na jej dnie umieszczamy biszkopt. Wykładamy przygotowaną masę, wyrównujemy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej całą
Słodka Stronaciastek: herbatników, kruchych, maślanych 100g margaryny zwykłej 50g gorzkiej czekolady Krem: 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 małe opakowanie śmietan fix 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 4 duże łyżki dżemu z czernic Masa jabłkowa: 4 jabłka sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki wody 1 galaretka o smaku kiwi lub agrestowa Dodatkowo: 1 opakowanie delicji o smaku(...)wodnej. Dobrze wymieszaną masą wylepiamy spód naszej formy (wyłożonej folią spożywczą). 2. Śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, a na samym końcu łączymy z dżemem z czernic. Wykładamy masę na schłodzony spód. 3. Jabłka obieramy ze skórek i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy wodę i zagotowujemy cały
Kuchnia w czekoladzieMasa jasna: 200 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady ekspandowane ziarna pszenicy 16 szt ciastek Oreo (8 szt do masy i 8 szt na wierzch) Masa ciemna: 200 ml śmietanki kremówki 30 % 200 g mlecznej czekolady Dodatkowo: 300 g herbatników maślanych białych i kakaowych Sposób przygotowania: Na początku dno formy wyłożyłam jasnymi ciastkami(...)postawiłam na blacie kuchennym aby lekko przestygła. W tym czasie 200 ml śmietanki kremówki i serek mascarpone umieściłam w misce i wszystko razem ubiłam na sztywno. Na końcu cienkim strumieniem wlałam przestudzoną białą czekoladę i zmiksowałam bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Masę podzieliłam na dwie równe części. Do jednej wsypałam ekspandowane ziarna, do drugiej pokrojone drobno ciastka Oreo
Blondynka Gotujetwarogową i truskawkową. Do poniższego ciasta możecie wykorzystać mrożone truskawki (tylko wcześniej należy je odmrozić). Sernik idealny na gorące dni :) Składniki: (na białą masę) 1 kostka twarogu (250 g) 250 g jogurtu bałkańskiego 3 łyżki serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanka wrzącej wody 6 łyżeczek żelatyny (płaskich) (na truskawkową masę) 500 g obranych truskawek(...)początku rozpuścić masła, a ciasteczka pokruszyć (ja użyłam blendera). Do pokruszonych ciasteczek dodać rozpuszczone masło i wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę wyłożyć spód formy o średnicy 24 cm. 2. Następnie zmielić twaróg i dodać do niego mascarpone oraz jogurt bałkański. Wszystko ze sobą zmiksować, a na sam koniec dodać cukier puder i ponownie wymieszać. Posmakować i ewentualnie dosłodzić
Ugotowaćsię jeszcze bardziej elegancko. Sernik cytrynowy z lemon curd Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm) spód: 150 g ciastek digestive 55 g masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie mielonego 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki (38%) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 150 g cukru 4 jajka dodatkowo: 200 g kremu cytrynowego kandyzowane(...)dnie łyżką lub dłońmi. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Piec w 180 st. C. przez 12 minut. Ostudzić. Twaróg, mascarpone, kremówkę, cukier, jajka, sok oraz skórkę z cytryny krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać masę na przestudzony spód. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec kolejne
Pożeraczka, czyli raz adobrze