nasza pierwsza słodka propozycja na zbliżające się święta. Ubite mascarpone z kremówką tworzy niesamowicie delikatną masę. Wszyscy domownicy byli jej smakiem zachwyceni. Bardzo podobną masę przygotowuje Anna Starmach w swoim przepisie na tartę. Naprawdę polecam ten wypiek. Nie zawiedziecie się! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy Aleksandrywierzchu, a wszystko przygotowałam w jadalnych miseczkach, tzn w cieście francuskim :) 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone ok 1/2 szklanki świeżych jagód cukier brązowy Rozwinąć schłodzone ciasto francuskie i wyciąć z niego kółka. Pełne koła o średnicy ok 8 cm. W połowie z nich wyciąć mniejsze kółka(...)zrobi się bardzo ciepła. Najlepiej sprawdzając palcem, nie może parzyć. Odstawić do całkowitego wystudzenia, co jakiś czas należy żółtka przemieszać, gdyż na wierzchu może tworzyć się skorupka. Mascarpone utrzeć i wlać porcjami masę żółtkową. Wszystko połączyć, uzyskując jednolity krem. Do upieczonego ciasta francuskiego nałożyć po jednej łyżce kremu, nasypać owoce i przykryć je resztą kremu. Wstawić do lodówki na parę
https:KKuchniaMniamoddzielnie) 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki orzechów włoskich około 15 suszonych daktyli 3 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku) 250 g serka mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru 4 duże jajka 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek) skórka starta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać(...)daktyle, żółtka, cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową. Masa serowa: Ser zmiksować z jajkami, cukrem pudrem i mascarpone. Dodać budyń i skórkę startą z pomarańczy. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Na podpieczony spód przełożyć masę makową i wyrównać. Na nią wylać masę serową
Oryginalny smakśmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone łyżka cukru truskawki Sposób przygotowania: Biszkopt. Przygotować blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 26 cm)-wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Jajka utrzeć z cukrem w metalowej misce na parze. Miska nie może stykać się z gotującą się wodą. Miksować do momentu, gdy masa jajeczna widocznie zwiększy swoją objętość(...)masy maślanej miksując na małych obrotach. Blaty nasączać ponczem i przekładać masą. Wierzch. Zimną kremówkę ubić z łyżką cukru, pod koniec dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować. Boki tortu obsmarować ubitą masą, obłożyć podłużnymi biszkoptami, wierzch udekorować dowolnie pozostałą masą kremową i truskawkami. Schłodzić przez noc. Smacznego
na moim stole...będzie. Sernik z mascarpone i białą czekoladą Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 80 g ciastek digestive 45 g mielonych migdałów 40 g masła masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii frużelina porzeczkowa: 150 g czerwonych porzeczek 3 łyżki(...)minut. Ostudzić. Kremówkę podgrzać. Czekoladę drobno posiekać, zalać bardzo ciepłą kremówką, wymieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić. Serek zmiksować z jajkami, mąką i ekstraktem. Dodać ostudzoną czekoladę, połączyć. Masę przelać na podpieczony spód. Piec w 150 st. C. przez 60-75 minut. Ostudzić w zamkniętym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzxin, a najlepiej całą noc. Porzeczki zasypać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto na biszkopt ciemny 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki ¼ szklanki kakao Masa do uzupełnienia tortu 300 ml śmietany 30% 2 opakowania serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 fix do śmietany Dodatkowo: do nasączenia herbatka z cytryną owoce,świeże(...)foremki. Ciasto dzielimy na trzy części. Masa Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany, cukier puder i serki mascarpone-łączymy. Dekoracja tortu Na paterze układamy ciemny biszkopt, nasączamy, rozprowadzamy warstwę masy śmietanowej , na to układamy plastry brzoskwini z puszki. Ciasta układamy na przemian lub kolorem obok siebie , jak nam pasuje. Do każdej warstwy masy dodajemy
W kuchennym oknie Ewy50stopni. Po tym czasie przy uchylonych drzwiczkach pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Beza może lekko popękać. Do dekoracji: Ulubione sezonowe owoce, świeża mięta Składniki masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 300 g słodkiej śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Kilka łyżeczek soku z limonki z Limmi w zależności jak intensywny smak chcemy uzyskać(...)Opcjonalnie dla koloru pół łyżeczki zielonej herbaty matcha, konfitura malinowa. Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone, z cukrami oraz opcjonalnie z dodatkiem herbaty. Pod koniec ubijania dodać odpowiednią ilość soku z limonki. Tak przygotowaną masą śmietanową wyłożyć zagłębienia w bezie, w kremie robić dołeczek, do którego nałożyć konfiturę malinową. Górę bezy dowolnie udekorować owocami. Najlepiej podawać w dniu przygotowania
W garach u Gosimieszamy, a następnie studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodajemy cukier puder i startą czekoladę, miksujemy na najniższych obrotach, na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i wolno mieszamy. Masa mascaropne: - 25 dag serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki - 1 łyżki cukru pudru 1. Serek miksujemy z kremówką i cukrem pudrem na gładką masę. Ciasto składamy w formie w której piekł się
Apetyczna babeczkaszczęście udało mi się uratować dla przyjaciółki dwa kawałki, też zjadła kawałek a drugi wzięła na wynos dla męża. Wszystkim smakowała przy czym tata i ja stwierdziliśmy, że masa jest trochę za słodka więc dla tych którzy nie bardzo lubią słodkie rzeczy uprasza się o zmniejszenie ilości cukru w podanym przepisie, ostrzegam wcześniej:) Składniki:ciasto:60 g kakao200(...)była bez białych błonek, kroimy ją bardzo drobno i parzymy kilka razy wrzątkiem aż zmięknie. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy go do ubitej wcześniej na sztywno śmietany kremówki. Na koniec do gotowej masy dodajemy skórkę z pomarańczy i aromat pomarańczowy. ( można dodać gotową kandyzowaną skórkę z pomarańczy) Gotową masą przekładamy ciasto i dekorujemy według
ciastkarnia na kruchym spodzieskładniki na spód: 100g herbatników kakaowych 30 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy masło i mieszamy. Następnie rozkładamy do 6 szklaneczek. składniki na masę czekoladową serową: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki 30% 100 g czekolady deserowej 25 g czekolady gorzkiej ziarenka z 1/2 laski wanilli 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: bita śmietana do dekoracji płatki(...)wykonanie: Czekoladę deserową i gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z ziarenkami wanilii, dodajemy wystudzoną czekoladę, miksujemy. Dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy. Gotową masę serową przekładamy do szklaneczek. Schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Podajemy z bitą śmietaną i płatkami czekolady. Masę serową możemy urozmaicić
Domowy Smak Jedzeniapuszysto. Partiami dodawałam cukier. Miksowałam. Stopniowo wlałam jajka. Miksowałam. Wlałam kakao. Miksowałam. Łyżka po łyżce na przemian z kefirem dodawałam mąkę. Miksowałam do połączenia. Masę przelałam do dwu foremek. Piekłam 40min. w 150st. Wystudziłam. 250g mascarpone 100g gorzkiej czekolady szczypta chilli szczypta cynamonu Mascarpone ubiłam w mikserze(...)puszysto. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dodałam chilli i cynamon. Tak na oko. Co by polewa była pikantna, ale nie zdominowała zanadto smaku ciasta. Serową masą przełożyłam ciasto. Wierzch polałam czekoladą. Udekorowałam resztą mascarpone i mazgajami czekolady. Jeśli chodzi o wypieki, to nie są one moją mocną stroną. Z małymi wyjątkami. Jednak zawsze mogę liczyć na Dorotę . Dziękuję! Ciasto
bastalenałyżki kakaa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli poncz 80 ml wody cukier wanilinowy 12 łyżeczek cukru 300 ml Whisky masa 200 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 czekolady białe śmietan fix łyżka mleka dodatki 200 g chałwy kakaowej 2 opakowania biszkoptów podłużnych kakao do posypania ok 4 duże łyżki(...)cukrem wanilinowym tak aby powstał syrop, jak ostygnie łączymy z whisky. Poncz dzielimy na 3 części aby nasączyć starannie każdy biszkopt. Masa: Ubijamy śmietanę na sztywno dodajemy śmietan fix i serek mascarpone. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z łyżka mleka, na średnik ogniu aby czekolada się delikatnie rozpuszczała i była płynna (pamiętajmy
Niezły Młynekbyła nią pierwsza rocznica mojego bloga. Składniki na spód (tortownica 24cm): - 150g herbatników digestives- 1 i ½ łyżki kakao- 2 łyżki cukru pudru- 110g miękkiego masłaSkładniki na masę serową:- 500g twarogu- 500g serka mascarpone- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru- 4 duże jajka- 1/3 szklanki śmietany 30%- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii- 200g czekolady deserowej- oraz(...)być chłodna, ale płynna). Twaróg ucieramy mikserem cały czas na najniższych obrotach (nie napowietrzamy sera), dodajemy serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną. Do gładkiego sera porcjami dodajemu cukier, a następnie – po 1 jajku (każde dodane delikatnie, ale dokładnie miksujemy przed dodaniem kolejnego). Do masy dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy, a na sam koniec – czekoladę i delikatnie miksujemy. Wiśnie odsączamy na sicie
mojewypiekiinietylkoIstnieje wiele teorii na temat historii tego deseru. Do miana stolicy tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma własny przepis na wykonanie tiramisu i uważa go za najlepszy. Jedna z legend, szczególnie popularna w Sienie, głosi, że twórcą przepisu na tiramisu był władca Toskanii Cosimo III de’ Medici, który zwykł(...)międzyczasie, gdy gotuje się syrop włączamy mikser i ubijamy same żółtka. Gdy syrop jest gotowy wlewamy go cienkim strumieniem do ubijanych żółtek. Ubijamy do chwili, aż masa stanie się gęsta i puszysta. Serki mascarpone przekładamy do miski, mieszamy i porcjami dodajemy do ubitej masy – mieszamy łyżką (nie używamy już miksera). Na dno blaszki (lub naczynia żaroodpornego) układamy warstwę biszkoptów nasączonych
mojewypiekiinietylkopodłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy części. Krem kajmakowy 1 puszka (ok 400 gram)masy kajmakowej (zwanej też toffi, dulce de leche lub masą krówkową) 500 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki Wszystkie produkty powinny być schłodzone. Wszystko razem zmiksować na gęsty jedwabisty i stabilny krem. Do nasączenia biszkoptu użyłam 3 kieliszki
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk