faktu, że musieliśmy objechać kilka sklepów, zanim znaleźliśmy takie nadające się do użytku. Resztę zostawił mi. Był więc tradycyjnie już zawsze się udający biszkopt rzucany, delikatny krem na bazie mascarpone i jogurtu, całość obłożona kremówką i udekorowana iście wiosennie. Ciekawego akcentu nadaje Cointreau i sok pomarańczowy, które nieco wyostrzają całość. Wanilia w kremie nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu, cukier(...)formie) z wysokości 60 cm, po czym wystudzić w uchylonym piekarniku.Zimny biszkopt przeciąć na trzy blaty, ułożyć na talerzu wierzchem do góry - ewentualna górka się wyrówna.Mascarpone zmiksować na gładką masę z jogurtem i wanilią. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić na parze. Ostudzić. Dodać do żelatyny łyżkę masy jogurtowej, wymieszać. Dodać jeszcze dwie łyżki, dokładnie połączyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż masa będzie błyszcząca. Stopniowo dodawać po jednym żółtka, cały czas ubijając. Mąki przesiać z przyprawami. Dodać do masy w 3 partiach ubijając na najniższych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką z dziurką. Dno tortownicy wyłożyć papierem dopieczenia, boków nie smarować. Przełożyć ciasto do tortownicy. Piec(...)rozdzielają się już po 3 godzinach). Wyjąć, delikatnie obrócić "do góry nogami", otworzyć puszkę. Wodę z góry przelać do innego naczynia, zostawić do nasączenia tortu. Pozostałą gęstą masę wymieszać w misce z mascarpone. W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietankę. Dodać cukier puder, wymieszać. Miksując na najniższych obrotach dodać partiami masę kokosową i wiórki. Poncz do nasączenia 1 szklanka wody
Pełny talerzgustu. Warto dodać, że tiramisu jest bardzo sycące, więc za jednym razem raczej nie będzie w stanie zjeść 2 kawałków :) Składniki na 6 dość dużych porcji: 250 g serka mascarpone 100 ml espresso 3 jajka cukier puder 150 g podłużnych biszkoptów gorzkie kakao kilka kropelek aromatu migdałowego Zaparzyć 100 ml espresso (tzn. przygotować bardzo mocną kawę <bez fusów(...)cukru pudru. Ponownie ubić na sztywną pianę. W innym naczyniu zmiksować żółtka z 1/3 szklanką cukru pudru (na jednolitą, gęstą, jasną masę). Następnie do ubitych białek dodać masę żółtkową i serek mascarpone (wszystko dodawać stopniowo i miksować na bardzo niskich obrotach). Biszkopty namaczać przez kilka sekund w espresso z kropelkami aromatu migdałowego. Układać w podłużnym naczyniu. Następnie dodać połowę ubitej
Ugotowaćłyżki sosu karmelowego. Wymieszać. Serek mascarpone dokładnie wymieszać z 2 łyżkami sosu karmelowego. Ciasteczka przełożyć do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem lub zmiksować. Na dno kieliszków nałożyć masę orzechową, potem serek mascarpone, a na wierzch warstwę z ciasteczek. Smacznego
Oryginalny smakpodłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru szklanka zaparzonej, mocnej kawy 75 ml likieru amaretto kakao Upieczony wystudzony biszkopt przeciec na 3 blaty. Cukier oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać mascarpone, aż wszystkie składniki się połączą. Z białek ubić na sztywną pianę następnie delikatnie wymieszać z masą serową. Krem podzielić na 3 części Kawę zaparzyć, dodać amaretto
RAROSSAbrownie: 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/3 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 70 g posiekanych płatków migdałowych 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa serowa: 500 g mascarpone 500 g sera twarogowego, trzykrotnie mielonego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 5 jajek 1/4 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wierzch: 200 g śmietany
Bulliopowierzchnia.Wsadź tortownicę ze spodem do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.MASA SERNIKOWA:Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej.Do miski wrzuć wszystkie składniki na masę, czyli ser mielony, mascarpone, mleko skondensowane, białka, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt i zmiksuj całość krótko, ale dokładnie.Ciastka Oreo pokrusz na mniejsze kawałki i wsyp do masy. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.Masę
Słodko-Słony Świat Ilonymascarpone 600 ml śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 1/3 szkl mocnej, słodkiej herbaty słoik konfitury z wiśni Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier. Gdy białka będą lśniące i szkliste dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać i stopniowo dodawać do ubitych jajek, mieszając łyżką. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę. Biszkopt(...)minut w 180 stopniach. Po wyjęciu ostudzić i przekroić na 3 blaty. Mus czekoladowy: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać po 1 łyżce mascarpone, za każdym razem dokładnie mieszając masę. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem, wymieszać łyżką z rozpuszczona czekoladą z mascarpone. Blaty biszkoptu lekko nasączyć herbatą. 2 dolne blaty posmarować konfiturą wiśniową i musem. Przykryć ostatnim
Smakołyki Asiminiserniczki brzoskwiniowe z borówkami i jagodową galaretką na ciasteczkowym spodzie. Z podanych proporcji wyszły mi 24 serniczki. Składniki: Ciasteczkowy spód: 270 g ciasteczek owsianych 75 g masła Masa serowa: 250 g serka mascarpone 200 g sera twarogowego 200 g śmietany 30 % 1 brzoskwinia (1/2 szklanki) 2 galaretki brzoskwiniowe Galaretka: 2 galaretki jagodowe 400 g borówek Sposób przygotowania: 1. Spód: Masło(...)uzyskania efektu mokrego piasku. powstałą masę nakładamy po łyżce do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. 2. Masa serowa: Brzoskwinie obieramy, usuwamy pestkę i blendujemy na mus (powinniśmy uzyskać ok 1/2 szklanki musu). Galaretki rozpuszczamy w 2/3 szklanki wrzątku i studzimy. Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką do uzyskania gładkiego kremu. Następnie dodajemy serek twarogowy, mus brzoskwiniowy oraz ostudzoną ale płynna galaretkę
Na Ciasteczkowych Papierachserkiem mascarpone. Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki - 9 łyżek kakao - 30g masła Składniki na masę: - 2 żółtka - 5 łyżek cukru - 5 łyżek soku z winogron - 150 g serka mascarpone - 200 ml śmietany kremówki - fix do śmietany W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę a następnie dodajemy żółtka(...)uważać żeby nie zrobiła nam się jajecznica. Do jajek dodajemy sok z winogron, ja ten sok dodałam razem z miąższem. Potem dodajemy śmietanę i serek mascarpone. Na końcu dodajemy cukier i fix do śmietany. Masę schładzamy w lodówce. Z gotowego biszkoptu wycinamy dwa kółka. Miskę wykładamy folią aluminiową i układamy jeden biszkopt pokrojony w trójkąty. Biszkopt możemy nasączyć sokiem
Kuchenne WariacjeBiszkopt zrobiłam według sprawdzonego przepisu, a krem przygotowałam na bazie serka mascarpone. Polecam!Składniki:Biszkopt (na tortownicę 23-26 cm):6 jajek12 łyżek cukru6 łyżek mąki ziemniaczanej6 łyżek mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2-3 łyżki kakaoKrem:500 g serka mascarpone400 ml śmietanki 30%350-450 g masy krówkowej (według smaku)Dodatkowo:dżem z czarnej porzeczkimocny napar herbatytarta gorzka(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty.2. Ser mascarpone wymieszać dokładnie z masą krówkową. Ubić śmietanę i delikatnie wymieszać z kremem. Podzielić na 3 części.3. Spód tortu nasączyć zimnym naparem herbaty, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć pierwszą część kremu
Kuchnia domowa Aniletniej wody 250 g mascarpone pistacje opcjonalnie zielony barwnik spożywczy. Wykonanie: Czekoladę siekamy i dodajemy do niej 65 ml letniej wody. Całość rozpuszczamy w mikrofali/kąpieli wodnej. Następnie studzimy i wstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki. Białka ubijamy na sztywno dodając opcjonalnie zielony barwnik spożywczy. Pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier. Kiedy masa jest sztywna i błyszcząca dodajemy(...)układamy na wilgotnej czystej ścierce papierem do góry. Zdejmujemy papier i zwijamy roladę razem ze ściereczką. Wyjmujemy czekoladę z lodówki, przekładamy do miski i ubijamy. Dodajemy ser mascarpone stałe miksując. Kiedy masa ładnie nam się połączy dodajemy posiekane pistacje. Rozwijamy nasza roladę, wyjmujemy ścierkę i smarujemy ciasto naszym kremem. Ponownie zwijamy roladę. Wstawiamy gotową do lodówki, przed podaniem możemy
Malinowe Pocałunkiśmietany 36%; 150 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki rodzynek Sos: 1/2 szklanki powideł śliwkowo - czekoladowych 1/2 szklanki soku z pomarańczy 50 g likieru pomarańczowego kilkanaście listków melisy lub mięty Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z łyżką masła(...)rondelka wrzucić powidła i sok z pomarańczy. Zagotować na małym ogniu tak, aby sok delikatnie odparował. Dodać likier i całość zmiksować na gładką masę. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone, puder i delikatnie połączyć mikserem na najmniejszych obrotach. Wstawić do lodówki na 5-10 minut. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego
Gosia gotujeminut lub do tzw. suchego patyczka. Krem: 300 g mascarpone 300 ml kremówki 2 – 3 łyżki cukru pudru Składniki powinny być schłodzone. Kremówkę i mascarpone ubić na gęstą masę, pod koniec ubijania dodać cukier i chwilę miksować na najmniejszych obrotach miksera. Polewa: 100-120 ml śmietany 30% 50 g gorzkiej czekolady z min. 70% kakao 100 g czekolady deserowej
Niebieski kubek z kawamieszamy.Przelewamy masę do formy (użyłam formy o średnicy 18 cm) i pieczemy około 45 minut 180 stopniach ( do suchego patyczka).Przygotowujemy masę.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem do śmietany.Dodajemy do niej mascarpone i delikatnie ale dokładnie mieszamy.Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części.Wszystkie nasączamy sokiem pomarańczowym.Pna pierwszym biszkopcie układamy rozwałkowaną masę marcepanową
Mienta blog