masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:61/237)

Sernik z mascarpone i białą czekoladą 257

będzie. Sernik z mascarpone i białą czekoladą Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 80 g ciastek digestive 45 g mielonych migdałów 40 g masła masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii frużelina porzeczkowa: 150 g czerwonych porzeczek 3 łyżki(...)minut. Ostudzić. Kremówkę podgrzać. Czekoladę drobno posiekać, zalać bardzo ciepłą kremówką, wymieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić. Serek zmiksować z jajkami, mąką i ekstraktem. Dodać ostudzoną czekoladę, połączyć. Masę przelać na podpieczony spód. Piec w 150 st. C. przez 60-75 minut. Ostudzić w zamkniętym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzxin, a najlepiej całą noc. Porzeczki zasypać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort a,la "Leśny mech" 192

oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto na biszkopt ciemny 5 jajek  ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki ¼ szklanki kakao Masa do uzupełnienia tortu 300 ml śmietany 30% 2 opakowania serka  mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 fix do śmietany Dodatkowo: do nasączenia herbatka z cytryną owoce,świeże(...)foremki. Ciasto dzielimy na trzy części. Masa Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany,  cukier puder i serki mascarpone-łączymy. Dekoracja tortu Na paterze układamy ciemny biszkopt, nasączamy, rozprowadzamy warstwę masy śmietanowej , na to układamy plastry brzoskwini z puszki. Ciasta układamy na przemian lub kolorem obok siebie , jak nam pasuje. Do każdej warstwy masy dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
Mini pavlova z masą limonkową 110

50stopni. Po tym czasie przy uchylonych drzwiczkach pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Beza może lekko popękać. Do dekoracji: Ulubione sezonowe owoce, świeża mięta Składniki   masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 300 g słodkiej śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Kilka łyżeczek soku z limonki z Limmi w zależności jak intensywny smak chcemy uzyskać(...)Opcjonalnie dla koloru pół łyżeczki zielonej herbaty matcha, konfitura malinowa. Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone, z cukrami oraz opcjonalnie z dodatkiem herbaty. Pod koniec ubijania dodać odpowiednią ilość soku z limonki. Tak przygotowaną masą śmietanową wyłożyć zagłębienia w bezie, w kremie robić dołeczek, do którego nałożyć konfiturę malinową. Górę bezy dowolnie udekorować owocami. Najlepiej podawać w dniu przygotowania

W garach u Gosi
Jamajka, bananowiec z galaretką pod słodką pianką 583

mieszamy, a następnie studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodajemy cukier puder i startą czekoladę, miksujemy na najniższych obrotach, na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i wolno mieszamy. Masa mascaropne: - 25 dag serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki - 1 łyżki cukru pudru 1. Serek miksujemy z kremówką i cukrem pudrem na gładką masę. Ciasto składamy w formie w której piekł się

Apetyczna babeczka
Ciasto mocno czekoladowe z pomarańczą i miłe zaskoczenie 186

szczęście udało mi się  uratować dla przyjaciółki dwa kawałki, też zjadła kawałek a drugi wzięła na wynos dla męża. Wszystkim smakowała przy czym tata i ja stwierdziliśmy, że masa jest trochę za słodka więc dla tych którzy nie bardzo lubią słodkie rzeczy uprasza się o zmniejszenie ilości cukru w podanym przepisie, ostrzegam wcześniej:)  Składniki:ciasto:60 g kakao200(...)była bez białych błonek, kroimy ją  bardzo drobno i parzymy kilka razy wrzątkiem aż zmięknie. Serek mascarpone miksujemy  z cukrem pudrem i dodajemy go do ubitej wcześniej na sztywno śmietany kremówki. Na koniec do gotowej masy dodajemy skórkę z pomarańczy i aromat pomarańczowy. ( można dodać gotową kandyzowaną skórkę z pomarańczy)  Gotową masą przekładamy ciasto i dekorujemy według

ciastkarnia na kruchym spodzie
czekoladowe serniczki w szklance 144

składniki na spód: 100g herbatników kakaowych 30 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy masło i mieszamy. Następnie rozkładamy do 6 szklaneczek. składniki na masę czekoladową serową: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki 30% 100 g czekolady deserowej 25 g czekolady gorzkiej ziarenka z 1/2 laski wanilli 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: bita śmietana do dekoracji płatki(...)wykonanie: Czekoladę deserową i gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z ziarenkami wanilii, dodajemy wystudzoną czekoladę, miksujemy. Dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy. Gotową masę serową przekładamy do szklaneczek. Schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Podajemy z bitą śmietaną i płatkami czekolady. Masę serową możemy urozmaicić

Domowy Smak Jedzenia
Let's celebrate the "5th" Gizmo's b-day 265

puszysto. Partiami dodawałam cukier. Miksowałam. Stopniowo wlałam jajka. Miksowałam. Wlałam kakao. Miksowałam. Łyżka po łyżce na przemian z kefirem dodawałam mąkę. Miksowałam do połączenia. Masę przelałam do dwu foremek. Piekłam 40min. w 150st. Wystudziłam. 250g mascarpone 100g gorzkiej czekolady szczypta chilli szczypta cynamonu Mascarpone ubiłam w mikserze(...)puszysto. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dodałam chilli i cynamon. Tak na oko. Co by polewa była pikantna, ale nie zdominowała zanadto smaku ciasta. Serową masą przełożyłam ciasto. Wierzch polałam czekoladą. Udekorowałam resztą mascarpone i mazgajami czekolady. Jeśli chodzi o wypieki, to nie są one moją mocną stroną. Z małymi wyjątkami. Jednak zawsze mogę liczyć na  Dorotę . Dziękuję! Ciasto

bastalena
Tort czekoladowo - chałwowy z Whisky 625

łyżki kakaa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli poncz 80 ml wody cukier wanilinowy 12 łyżeczek cukru 300 ml Whisky  masa 200 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 czekolady białe śmietan fix łyżka mleka  dodatki 200 g chałwy kakaowej 2 opakowania biszkoptów podłużnych kakao do posypania ok  4 duże łyżki(...)cukrem wanilinowym tak aby powstał syrop, jak ostygnie łączymy z whisky. Poncz dzielimy na 3 części aby nasączyć starannie każdy biszkopt. Masa: Ubijamy śmietanę na sztywno dodajemy śmietan fix i serek mascarpone. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z łyżka mleka, na średnik ogniu aby czekolada się delikatnie rozpuszczała i była płynna (pamiętajmy

Niezły Młynek
Sernik czekoladowy z wiśniami 221

była nią pierwsza rocznica mojego bloga.   Składniki na spód (tortownica 24cm):  - 150g herbatników digestives- 1 i ½ łyżki kakao- 2 łyżki cukru pudru- 110g miękkiego masłaSkładniki na masę serową:- 500g twarogu- 500g serka mascarpone- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru- 4 duże jajka- 1/3 szklanki śmietany 30%- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii- 200g czekolady deserowej- oraz(...)być chłodna, ale płynna). Twaróg ucieramy mikserem cały czas na najniższych obrotach (nie napowietrzamy sera), dodajemy serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną. Do gładkiego sera porcjami dodajemu cukier, a następnie – po 1 jajku (każde dodane delikatnie, ale dokładnie miksujemy przed dodaniem kolejnego). Do masy dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy, a na  sam koniec – czekoladę i delikatnie miksujemy. Wiśnie odsączamy na sicie

mojewypiekiinietylko
Tiramisu 241

Istnieje wiele teorii na temat historii tego deseru. Do miana stolicy tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma własny przepis na wykonanie tiramisu i uważa go za najlepszy. Jedna z legend, szczególnie popularna w Sienie, głosi, że twórcą przepisu na tiramisu był władca Toskanii Cosimo III de’ Medici, który zwykł(...)międzyczasie, gdy gotuje się syrop włączamy mikser i ubijamy same żółtka. Gdy syrop jest gotowy wlewamy go cienkim strumieniem do ubijanych żółtek. Ubijamy do chwili, aż masa stanie się gęsta i puszysta. Serki mascarpone przekładamy do miski, mieszamy i porcjami dodajemy do ubitej masy – mieszamy łyżką (nie używamy już miksera). Na dno blaszki (lub naczynia żaroodpornego) układamy warstwę biszkoptów nasączonych

mojewypiekiinietylko
Tort gruszkowo kajmakowy 147

podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy części. Krem kajmakowy 1 puszka (ok 400 gram)masy kajmakowej (zwanej też toffi, dulce de leche lub masą krówkową) 500 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki Wszystkie produkty powinny być schłodzone. Wszystko razem zmiksować na gęsty jedwabisty i stabilny krem. Do nasączenia biszkoptu użyłam 3 kieliszki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Deser ciasteczkowo- truskawkowy 168

SKŁADNIKI: 5 wafelków Lusette smak mleczny , 250ml śmietany 30%, 4 łyżki serka mascarpone, 200g truskawek świeżych lub mrożonych, 2 łyżeczki cukru, PRZYGOTOWANIE: 1. Cztery wafelki kruszę w pył. Połowę wsypuję na dno pucharków. 2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję serek mascarpone. Ubijam. Trzy łyżki masy zostawiam do dekoracji. Do pozostałej masy dodaję resztkę wafelków. Mieszam. Masę nakładam do pucharków

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tiramisu. 120

serka mascarpone -660 ml śmietany 35% -6 łyżek cukru pudru -tabliczka mlecznej czekolady -ok. 60 sztuk biszkoptów okrągłych -4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej -4 łyżki amaretto Sposób przygotowania: Kawę zaparzamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Dolewamy amaretto i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone. Zmiksować na jednolitą masę. Biszkopty namaczamy w kawie i układamy

Magia jedzenia.
KREM BANANOWY Z OWOCAMI 119

ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 27 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-12 Składniki: 500 g ser ka mascarpone, mała śmietana 30%, 6 mniejszych bananów, 2 kiwi, 250 g truskawek, 2 opakowania cukru waniliowego, galaretka agrestowa i truskawkowa, płatki białej i mleczn ej czekolady. Przygotowanie: Mascarpone miksuję na gładką masę z bananami i śmietaną, dodaję cukier waniliowy. Przygotowuję galaretki (każdą rozpuszczam w 1 szklance

JejKuchnia
KINDER COUNTRY-CIASTO BEZ PIECZENIA 108

SKŁADNIKI:   Biała Masa   350 ml Śmietany 30% 1,5 tabliczki czekolady białej 1 serek mascarpone 200 g preparowanej pszenicy   Ciemna masa 350 ml Śmietany 30 % 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo 250 g herbatników SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Na samym początku przygotowuję masę białą.  Za pomocą miksera ubijam na sztywno śmietankę.  W kąpieli wodnej rozpuszczam białą

Gotowanie Patki
Cytrynowy krem 139

przetrzeć przez sito aby masa zrobiła się gładka bez grudek. Idealny krem do ciast, ciasteczek, bezowego toru pavlowa. Ja często korzystam z tego kremu jako dodatek do masy ze śmietany z mascarpone. Bardzo cytrusowy i orzeźwiający smak

W garach u Gosi
Bezglutenowe pralinki w czekoladzie 194

solidnej łyżeczki) 1 tabliczkę białej czekolady 2 łyżeczki mleka Sposób przygotowania: 1. Orzechy zmiksuj/ utłucz na miałki proszek. 2. Dodaj cukier, pokrojoną żurawinę i serek mascarpone. 3. Z orzechowej masy ulep niewielkie kuleczki. 4. Czekoladę rozpuść i wymieszaj z mlekiem. 5. Kuleczki obtaczaj w czekoladzie i odstaw w chłodne miejsce do stężenia. Czarne: Potrzebujesz: 1 dojrzałego banana 60g migdałów

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kruche ciasto z jagodami i serkiem mascarpone 298

zrobić z podwójną ilością masy serowej. Ciasto: 550 g mąki krupczatki 3/4 szklanki cukru pudru 250 g margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 250 g mascarpone 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 600 g jagód Mąkę połączyć z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. do mąki dodać posiekaną margarynę, całość mieszamy, aż powstanie kruszonka. Potem dodajemy

Ewusiowe Smaki
Orzechowe a'la tiramisu z brzoskwiniami 187

szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 brzoskwinie w syropie Blachę (dość spora porcja) wyłożyć papierem pergaminowym. Przygotować krem. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i następnie połączyć z serkiem mascarpone. (Dla pewności, że masa będzie gęsta można użyć zagęstnika do śmietany -typu śmietan-fix.) Ciastka maczać w likierze i układać na blaszce. Na biszkoptach ułożyć kawałki owoców i wyłożyć krem (odrobinę zostawić

Di gotuje
Ciasto marchewkowe z bakaliami i kremem 179

pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut. Ciasto studzimy. Śmietanę ubiamy na sztywno, dodajemy łyżkę cukru i dalej miksujemy, następnie po jednej łyżce dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy. Masę wykłądamy na zimne ciasto i obsypujemy granatem. Smacznego

na moim stole...
Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu 173

jeszcze są dostępne) kakao do oprószenia Parzymy kawę i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, a następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone dalej ucierając. Gdy masa będzie gładka ostrożnie łączymy ją z białkami. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w naczyniu, blaszce, lub w czym tam komu wygodnie (ja użyłam plastikowego zamykanego pojemnika

Cynamonowe szczęście
Kremowe lody porzeczkowe 207

zmiksowanych porzeczek Mleko i serek powinny być schłodzone. Najpierw wlałam do miski mleko miksowałam chwilę – tworzy się piana i mleko szybko gęstnieje, dodałam ekstrakt waniliowy i serek mascarpone- całość zmiksowałam aż masa stała się gęsta. Dodałam dżem porzeczkowy – i znowu zmiksowałam. Całość przełożyłam  do litrowego plastikowego pojemnika. Ponieważ nie mam   maszyny do lodów, co 2 godziny miksowałam

apetytnapieczenie
Kruche babeczki z kremem krówkowym i bakaliami 172

dekorację stołu.   Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Krem krówkowy: 400 g masy krówkowej ( u mnie Helio ) 250 g serka mascarpone Dodatkowo: dżem lub galaretka porzeczkowa bakalie WYKONANIE: Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem(...)minut do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek. Przygotować krem krówkowy. Serek mascarpone szybko zmiksować na wysokich obrotach miksera. Dodać masę krówkową - połączyć składniki. Do każdej kruchej babeczki włożyć niewielką ilość dżemu porzeczkowego, na dżem wycisnąć porcję kremu krówkowego. Na koniec babeczki udekorować bakaliami.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Torcik limonkowy ze słodką nutką 225

kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej Przygotowanie: sok cytrynowy, żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową oraz serek mascarpone, mieszamy.  Ucieramy, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta i gęsta.  Śmietanę ubijamy obie masy łączymy. Ciasto: 5 jajek 1 żółtko 1 szkl cukru 0,5 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Luźna Kuchnia
Muffinki czekoladowo orzechowe 109

proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki kakao 0,5 szklanki oliwy składniki na masę: 250 g serka mascarpone śmietanka kremówka 36% - ok 300 g 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu    W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek

noteskulinarnyfiga
Tarta jagodowo-serowa 194

Hmm dzień mija, zupa zjedzona a ja nadal mam na coś apetyt :-)  Weekend się zbliża będzie w sam raz do niedzielnej kawki, a co?? A

pieprzny smaczek
Beza z kremem mascarpone i malinami 337

piecyka. W "między czasie" przygotowujemy krem, którym polejemy bezę. Do miski wkładamy dwa żółtka i dwie łyżki cukru. Miksujemy aż żółtka będą jasno / pastelowożółte. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy na gładką masę. Następnie wlewamy zimne espresso i znów miksujemy :) Krem wykładamy na bezę, posypujemy ją malinami (użyłam mrożonych) i gotowe

Taste Of My Day
Tort tęczowy w kratkę 219

pieczenia biszkoptów można zacząć przygotowywać krem. Najpierw rozpuszczamy we wrzątku żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, aż powstanie sztywna masa. Na sam koniec dodajemy nieco przestudzoną żelatynę. Jeśli krem robiliśmy w czasie pieczenia ciasta to można włożyć go na chwilę do lodówki.   Wykonanie tortu: Biszkopty odrywamy

Kolizje Smaków
Tarta z białą czekoladą i mango curd 278

się zarumieni.Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do wystygnięcia.W tym czasie ubić śmietankę, razem z cukrem. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone - zmiksować na puszystą masę. Do masy dodać roztopioną, ostudzoną czekoladę - połączyć składniki.Krem wyłożyć na kruchy spód - wstawić do lodówki.Przygotować mango curd.Owoce mango obrać ze skóry, oddzielić miąższ od pestki. Miąższ

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania