jajko 100 g cukru Nadzienie: 600 g półtłustego dwukrotnie mielonego twarogu 3 jajka 300 g mascarpone łyzka mąki ziemniaczanej 400 ml słodzonego mleka skondensowanego 200 g czekoladowych wafelków ( użyłam Pryncypałków) 150 g czekolady deserowej PrzygotowanieCzekoladę z masłem rozpuszczamy.Jajko ucieramy z cukrem.Łączymy z masą(...)czekoladową. Mieszamy. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 21 cm ). Pieczemy 15 minut w temp. 180 CUpieczone ciasto przekrajamy w poprzek.Twaróg miksujemy z jajkami , mascarpone , mąką i mlekiem. 1/4 szkl. masy odkładamy.Połowę pozostałej masy wylewamy na jeden krążęk ciasta, przykrywamy drugim i polewamy reszta masy. Pieczemy godzinę 1 temp. 150 CCiasto studzimy i przekładamy do większej formy
Słodkości i nie tylkokorzenne. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód z masłem i korzeniami oraz śmietanę. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach mleka i dolać do masy. Wsypać mąkę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Rozlać masę do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i piec na złoto w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. Śmietanę ubić mikserem(...)będzie już gęsta dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać dalej, aż zrobi się sztywna. Następnie wlewamy powoli sok z cytryny, cały czas miksując dodajemy po łyżce serka mascarpone. Powstanie gęsty krem. Gotową masę nakładać na wystudzone babeczki - technika dowolna. Dekorujemy jak na zdjęciu... Gotowe babeczki pysznie smakują z mocną czarną herbatą
Kulinarne InspiracjeWykonanie Rozpuszczamy białą czekoladę i mleczną w osobnych naczyniach odstawiamy aby wystygła ,następnie do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywną masę ,kiedy śmietana będzie już ubita dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy ,następnie delikatnie wlewamy czekoladę białą do masy śmietanowej ,wtedy nie trzeba dodawać cukru aby było słodkie Kiedy już śmietana jest ubita wyciągamy pierwszy
Mój SmakSkładniki: Biszkopt: 3 jajka, 100g cukru, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 1 galaretka o smaku cytrynowym, 6 łyżek cukru. Ponadto: 4 kostki mlecznej czekolady, 1 galaretka o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym, puszka brzoskwiń ( 247g po odsączeniu(...)17cm ) wyłożyć folią spożywczą. Wlać mus do naczynia żaroodpornego i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Masa serowa: Galaretkę o smaku cytrynowym rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i pozostawić do ostygnięcia. Lecz gdy galaretka stygnie należy ją często mieszać. Twaróg zmiksować z mascarpone i cukrem. Na koniec miksowania dodać całkowicie ostygniętą galaretkę - miksować kilka minut. Ostygnięty biszkopt nasączyć sokiem
W kuchni u Monikipaczek herbatników (na 3 warstwy) Masa: 2 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki 30% 150g cukru (można mniej, jeśli nie lubicie mocno słodkiego) 1 cukier waniliowy 6 żółtek (ja zawsze dodaję 3) 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła Wierzch: 250g serka mascarpone 25-30g stopionej czekolady (można użyć dowolnego kremu czekoladowego) Ponadto (opcjonalnie): starta czekolada(...)białości i stopniowo połączyć z ostudzonym budyniem. Na blasze (wyłożonej folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować 1/2 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, resztę masy, herbatniki. Całość posmarować serkiem mascarpone wymieszanym z czekoladą i posypać startą czekoladą oraz pokruszonymi ciastkami. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą
Di gotujeserowego ciasta. Smakuje raczej jak delikatna budyniowa rozkosz i...no nie potrafię tego opisać słowami. Spróbujcie, a sami się przekonacie:)Przepis jest na tortownicę 26cm. Składniki na masę serową: -1250g serka mascarpone -6 jajek -210g ksylitolu(dałam niepełną szklankę) -3 łyżki budyniu -2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej(...)misie miksera roztrzepać jajka razem z ksylitolem(nie ubijać zbyt długo). Dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Dodać cukier waniliowy i budyń w proszku, zmiksować. Formę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć masę serową. Wyrównać. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową-sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Piekarnik nagrzać
Smaczne Zdroweniesolonych orzeszków pistacjowych (waga bez łupinek) - 400 gramów mleka słodzonego skondensowanego - 2 łyżeczki wody różanej lub ekstraktu z wanilii - 2 jajka - 250 gramów serka mascarpone - 250 gramów twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie Przygotowanie masy serowej: Pistacje miksujemy na mąkę i jeszcze chwilę, aż zacznie się zbijać w grudki, jednak uważamy, żeby nie oddzielił się od nich tłuszcz. Dodajemy(...)mleko. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy serek mascarpone, twaróg, wodę różaną/ekstrakt z wanilii i miksujemy do otrzymania gładkiej masy serowej. Masę serową przelać na schłodzony spód. Wyrównać. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut, bez termoobiegu. Studzimy w stygnącym piekarniku. Składniki na polewę z białej czekolady: - 100 mililitrów śmietany kremówki
Życie zamknięte w smakugalaretka także truskawkowa :) Bardzo truskawkowe ciasto :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 200 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy(...)truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopt kakaowy i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. 3. Obie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy
Na Ciasteczkowych Papierachwypróbujcie! Banoffee to jeden z moich ulubionych deserów! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * herbatniki – 5 szt * mały banan – 1 szt * śmietana 36% – 100 ml * mascarpone – 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka * masa kajmakowa – 2 łyżki * mleko – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Herbatniki siekamy, połowę wkładamy do słoiczka. Kajmak roztapiamy na małym ogniu z mlekiem. Śmietanę ubijamy(...)puch, dodajemy mascarpone i cukier puder, mieszamy, połowę wylewamy na herbatniki. Przykrywamy bananem pokrojonym w kosteczkę, zalewamy sosem kajmakowym, przykrywamy resztą herbatników i drugą porcją masy śmietanowej. Całość polewamy resztą sosu! Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkomnie ponad 100g) - krakersy (u mnie ponad 200g), można zastąpić herbatnikami - puszka masy kajmakowej (krówkowej), u mnie 360g (masa Gostyń) - 125g masła - 2 budynie waniliowe - 750ml mleka (3 szklanki) - 1/4 szklanki cukru (dałam trzcinowy) - 500ml kremówki 36% (schłodzonej w lodówce) - 100g mascarpone - 1 łyżka pudru (dałam trzcinowy) - kilka kostek czekolady (do starcia na wierzch) Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(...)odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień (ciacha super zmiękły, sprawdzałam, także górna warstwa) w misie miksera umieszczamy kremówkę razem z mascarpone i łyżką pudru i całość ubijamy. Ubitą masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i posypujemy startą na tarce czekoladą (u mnie deserowa) Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego
Smaczne Zdroweprzegotowanej i ostudzonej wody (u mnie kawa) 1 łyżka cukru Do szklanki wlewamy wodę/kawę, słodzimy i mieszamy. Poncz dzielimy na dwie równe części. masa straciatella: 500 ml śmietanki kremówki 30% 125 g mascarpone(...)łyżki cukru pudru 90 g mlecznej czekolada 45 g czekolady gorzkiej Obie czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone, ubijamy przez ok. 1-2 minuty by masa przestała być płynna. Dodajemy cukier, bardzo krótko mieszamy. Dodajemy 3/4 ze startej czekolady, mieszamy. 3/4 masy wykładamy na nasączony spód biszkoptowy, wyrównujemy i przykrywamy wierzchem biszkoptu, lekko
Dzieje kuchennej WiewióryWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepyszny tort o smaku kokosowych pralinek Raffaello, rozpływający się wręcz w ustach Masa zrobiona z śmietany kremówki, mascarpone, mleczka kokosowego oraz wiórek kokosowych. Tort wykonałam na tzw. biszkopcie genueńskim , który znajdziecie tutaj . Post Tort Raffaello pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemieszanki sera twarogowego i mascarpone, z zatopionymi malinami. Spód stanowi kruche ciasto. Wierzch posypany jest startym kruchym ciastem oraz cukrem pudrem. Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g sera mascarpone 1 szklanka cukru 4 jajka 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Kruche ciasto: 230 g mąki pszennej(...)pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kształt kuli i odstawić pod przykryciem na ok. godzinę do lodówki. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser twarogowy i mascarpone zmiksować mikserem na niskich obrotach. Dodać mąkę oraz stopniowo cukier i jajka. Miksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Na koniec zmiksować
Bulliomieszanki sera twarogowego i mascarpone, z zatopionymi malinami. Spód stanowi kruche ciasto. Wierzch posypany jest startym kruchym ciastem oraz cukrem pudrem. Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g sera mascarpone 1 szklanka cukru 4 jajka 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Kruche ciasto: 230 g mąki pszennej(...)pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kształt kuli i odstawić pod przykryciem na ok. godzinę do lodówki. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser twarogowy i mascarpone zmiksować mikserem na niskich obrotach. Dodać mąkę oraz stopniowo cukier i jajka. Miksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Na koniec zmiksować
Bulliomuffinki z mocno czekoladowym ciastem stworzonym na wzór brownies, którego środek stanowi przepyszny krem Nutella, a serce tworzy orzech laskowy. Wierzch babeczek stanowi masa czekoladowa na bazie delikatnej, puszystej kremówki, aksamitnego serka mascarpone oraz Nutelli. Babeczki Ferrero Rocher - Składniki:Ciasto: 165 g masła 170 g czekolady gorzkiej3 jajkaniepełna szklanka cukrucukier waniliowy3/4 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soliok(...)kąpieli wodnej - studzimy do momentu, aż czekolada całkowicie ostygnie, jednak nadal pozostanie płynna.Kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy mascarpone, czekoladę oraz Nutellę i miksujemy do otrzymania gładkiej may (pamiętajmy, że kremówki, oraz masy na jej bazie nie można zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Na upieczone babeczki wykładamy po ok. łyżce kremu i wygładzamy
Słodka Strona