Rogale Marcińskie 177masła. Ciasto wędruje po raz ostatni do lodówki na pół godziny. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości ½ cm. Prostokąt tnę na trójkąty, na trójkątach układam masę makową w dwóch rozchodzących się przy podstawie trójkąta paskach (zrobiłam to przy pomocy rękawa cukierniczego, tak jest najwygodniej). Podstawę trójkąta zawijam na 3 cm, nacinam środek i teraz mogę zwijać do końca (więcej
Słodki sentyment
Jesienne wypieki z dyni 171Jeśli mowa o świętach to proponuję ciasto dyniowe z makiem. Będzie to piękny i pyszny makowiec na świątecznym stole. Ciasto zachwyca smakiem no i to połączenie pomarańczowego z ciemnoniebieską, makową masą. W tym cieście zastosowałam dyniowe puree . Jestem jednak ciekawa upiec podobne ciasto ze świeżej dyni… Dyniowe racuchy Co powiecie na dyniowe racuchy? Ten przepis zastąpi tradycyjne placki
codojedzenia
Drożdżowa gwiazda 204SKŁADNIKI: • 500 g mąki pszennej • 250 ml mleka • 40 g drożdży • 1/4 szklanki cukru • 80 g margaryny • szczypta soli • krem czekoladowy np. Nutella(można dodać marmoladę,masę makową,twarogową lub powidła według uznania) PRZYGOTOWANIE: Z drożdży, dwóch łyżek cukru, dwóch łyżek mąki i kilku łyżek ciepłego mleka robimy rozczyn. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę cukru, szczyptę soli, resztę ciepłego
KUCHNIA POLSKA
DROŻDŻOWE KWIATY Z MORELAMI 168ukrywać, że to właśnie wszystkie drożdżowo-glutenowe wypieki kocham bezgraniczną miłością! Klasyczne ciasta drożdżowe z owocami i chrupiącą kruszonką, drożdżówki zaplatane z masą makową , serem , albo świeżymi, sezonowymi owocami, drożdżowe wypieki w wersji słonej albo wytrawnej czy też chrupiące paluchy z ulubionym żółtym serem. Ciasto drożdżowe nie ma przede mną tajemnic i nie będę ukrywać , ze moim wielkim marzeniem jest
Ostra na Słodko
Rolada makowa 160alkoholowa. Delikatne ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich wypieków. Składniki Ciasto 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek przesianej mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 500 g niebieskiego maku mielonego 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy … Czytaj dalej Rolada makowa
gotuj ze mną
Kruche drożdżowe z makiem 212Ciasta z makiem są dobrze znane wszystkim i przez większość bardzo lubiane. Często odstraszało mnie osobiście przygotowanie masy makowej. Teraz można już kupić mielony mak, więc połowa pracy za nami. Ciasto dość proste, dlatego też nie bójmy się skorzystać z przepisu i upieczmy swój makowiec. Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 3 czubate łyżki … Czytaj dalej Kruche drożdżowe
gotuj ze mną
Drożdżówki z marmoladą, skórką pomarańczową i kruszonką 168mnie słońce za oknem i puszyste drożdżówki z marmoladą, aromatyczną skórką pomarańczową HELIO oraz domową, chrupiącą kruszonką. Jest pysznie! Takie drożdżowe zawijańce/ślimaczki można przygotować także z dowolnym dżemem, masą makową, twarogiem i bakaliami, udekorować lukrem, posypać cukrem pudrem lub smakową kruszonką. Są puszyste, drożdżowe, miękkie, na deser, drugie śniadanie do szklanki kakao lub kawy – polecam przepis, bo domowe
Zasmakuj Kuchni
Kruche drożdżowe z makiem 162Ciasta z makiem są dobrze znane wszystkim i przez większość bardzo lubiane. Często odstraszało mnie osobiście przygotowanie masy makowej. Teraz można już kupić mielony mak, więc połowa pracy za nami. Ciasto dość proste, dlatego też nie bójmy się skorzystać z przepisu i upieczmy swój makowiec. Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 3 czubate łyżki … Czytaj dalej Kruche drożdżowe
gotuj ze mną
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 213Rogaliki: Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. U podstawy każdego trójkąta kładziemy czubatą łyżeczkę masy makowej i zwijamy. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia MagdaLeny
topione rogaliki z makiem 139mąki 40 g drożdży 120 ml letniego mleka 2 jajka 1 łyżeczka cukru 200 g masła 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 32 łyżeczki masy makowej wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz letnim mlekiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól oraz wystudzone masło i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do dużego woreczka spożywczego, zawiązujemy. Wkładamy
Domowy Smak Jedzenia
DayUp Pearls – Arteta 236deser z pośród wszystkich DayUpów. Z makiem i jeżynami – Bardzo byłyśmy ciekawe opcji z makiem, bo kochamy mak w każdej postaci. Szok! Bo ten deser smakuje jak masa makowa z obfitym dodatkiem słodko-kwaśnych owoców. Ne mogłyśmy oderwać się od niego, bo była to idealnie słodka, mocno makowa przekąska. Z cynamonem i śliwką – Jak pewnie
Candy Pandas
MAKIEŁKI 187się w mielenie maku. Również tego nie znoszę, więc postanowiłam ułatwić sobie życie. Dlaczego by nie? :) MAKIEŁKI (przepis dla 4 osób) składniki: 250 g makaronu łazanki 1/2 puszki gotowej masy makowej 3 łyżki mleka starta skórka z pomarańczy garść posiekanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Pozostałe składniki łączę ze sobą, dodaję makaron
W kuchni Karmel-itki
Makowiec z budyniem (bez glutenu, cukru białego) 206stole na talerzyku kuszą makowce i serniki. My natomiast wspominamy makowiec z budyniem, którego zrobiłyśmy tydzień temu! Polecamy spróbować taką nietypową wersję, ponieważ kremowy budyń wspaniale smakuje z masą makową i korzennym kruchym ciastem :D Kochani życzymy Wam WESOŁYCH ŚWIĄT, SPEŁNIENIA MARZEŃ, ZDROWIA i aby wszystkie wasze wymarzone wypieki udawały się IDEALNIE ❤ Składniki (śr: 18 cm) Ciasto(...)szkl. ksylitolu -2 jajka -4 pełne łyżki oleju kokosowego -napój roślinny lub mleko np. bez laktozy (ilość w zależności od chłonności mąk) -cynamon (ilość w zależności od preferencji) Warstwa makowa -100g maku mielonego -250-300ml mleka/napoju roślinnego -50g orzechów włoskich i laskowych -30g żurawiny suszonej -50g mąki migdałowej -ksylitol Budyń waniliowy
Candy Pandas
Rogaliki z makiem i orzechami włoskimi – idealne na Święta! 243podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na kształt okręgu o grubości 4 mm i podziel na 6 – 8 trójkątów (jak pizzę ). Na środku każdego daj łyżkę masy makowej. Teraz uformuj rogaliki – ciasto zacznij zwijać od boku, kończąc na rogu trójkąta. Następnie zawiń rogi do środka, aby powstały rogaliki. Rogaliki piecz 25 – 30 minut (zależnie od rozmiaru
Via Gusto
Wigilijny makaron z makiem 220minut. 5. Masło roztopić i wlać do maku, dodać orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki, żurawinę, miechunkę peruwiańską oraz miód. Całość dokładnie wymieszać i wlać aromat migdałowy. 6. Na samym końcu masę makową przełożyć do makaronu i wszystko dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia Eweliny