masa makowa - 2519 przepisów (strona:103/168)

Makówki Śląskie 260

mleko z makiem się nie przypaliło. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. (Masa jest bardziej płynna). Na dno miski wyłożyć parę kromek weki (tak by przykryć dno). Chochlą nabierać masy makowej i oblewać wek, tak by go przykryć. Posypać garścią rodzynek, orzechami włoskimi, orzechami laskowymi i płatkami migdałowymi. Przykryć weką i powtarzać do wykorzystania składników. Górną warstwę powinien stanowić

My sweet a life
Bezowy biały "makowiec" 126

kroiłam. Druga porcja wygladała obłędnie - jak makowiec. Musicie mi wierzyć na słowo ;) Podałam z owocem pitahaji. RADA: Na święta do rolady dodam migdały w płatkach, a do masy kremowej masę makową. Skrócę czas pieczenia o 5 minut- ale to dotyczy mojego piekarnika

AZgotuj!
Bułeczki z serkiem i dżemem malinowym 149

teraz już wszystko wróci do normy. Pyszne bułeczki, polecam.Już wcześniej robiłam z tego ciasta [klik ] ,ale te są inaczej formowane.Nadzienie może być w sumie dowolne, nawet masa makowa, kajmakowa. CIASTO  400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g zwykłego cukru 70 g masła 30 g świeżych drożdży 230 ml mleka 1 średnie jajko

Moje domowe kucharzenie
Rogale z makiem i pigwą 130

masa nie była za rzadka. Dodaję skórkę pomarańczową, olejek migdałowy i jako ubite z pudrem na końcu. Ciasto rozwałkowuję na koło i dziele na osiem części. Na każdej układam masę makową, na to pigwę i zwijam w rogala. Układam na blaszce do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika smaruję rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra

wesoła kuchnia
Drożdżówki z makiem 133

mleka, gotuj na małym ogniu 15 minut, mleko powinno odparować, po ostudzeniu dodaj miód i wymieszaj, dodaj ubitą pianę z białka i wymieszaj, Ciasto rozwałkuj i rozłóż na nim masę makową, tak by zostało miejsce na brzegach, zwiń roladę jak do makowca, nożem podziel ciasto na kawałki, u mnie wyszło 11 sztuk. Ułożyłam na blaszce do pieczenia, pieczemy do złotego

Kurnikowo
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE 186

odkładamy na bok, żółtka ucieramy razem z cukrem oraz masłem. Dodajemy mak, bakalie, olej, olejek, miód oraz kaszę mannę. Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli mieszamy z masą makową. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25/40 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i wylewamy ciasto

Pani na deser
Orkiszowe gniazdo os czyli Pysznie nadziane zawijaski 156

Dzisiaj obchodzimy dzień cynamonowej bułeczki. Niestety nie upiekłam z tej okazji ani jednego zawijaska... Mam w planach upieczenie ślimaczków z masą makową w najbliższy weekend.  Piekłam też podobne bułeczki nie tak dawno, na niedzielne śniadanie. Dzisiaj zapraszam do zapoznania się z gniazdem os z mąki orkiszowej. Już za chwileczkę, już za momencik będziecie też mogli przeczytać kilka słów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowa gwiazda, czyli makowiec inaczej 190

wszystko pokażę Potrzebujesz: 30 g drożdży świeżych 60 g cukru 30 g masła nieco więcej niż połowy szklanki mleka 2 jajek+ 1 na roztrzepanie i posmarowanie całości nutelli, masy makowej (może być gotowa z puszki), lub konfitury Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W 3-ech łyżkach mleka rozpuść drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże

Arbuziaki
Baklava po polsku 171

Wcześniej wyszedł mi niechcący pyszny deser. Do pieczenia ciastek zrobiłam za dużo masy makowej i z reszty powstała baklava w wersji polskiej. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Kaszka instant sorgo i quinoa/gryczana - Nominal (Vegamarket) 136

plusem. Bardzo polecamy jako szybkie i pożywne śniadanko na zbliżające się chłody :D Kaszka Nominal na napoju ryżowym z cynamonem i owocami Kaszka Nominal na napoju owsianym z domową masą makową, ekspandowanym ziarnem, kremem z orzechów włoskich i śliwkami. Ocena: 5 pand  (szczególnie za szeroki wachlarz zastosowań

Candy Pandas
Wielkanocne przepisy. Ponad 30 propozycji na ciasta i sałatki. 192

słonawym spodzie Migdałowa babka Mleczna babka kukurydziana Śmietankowy sernik z gruszką Ciasto marcepanowe Łaciaty sernik na ciasteczkowym spodzie Babka podwójnie pomarańczowa Sernik z bakaliami Ciasto marchewkowo-jabłkowe Rolada z masą makową Mazurek różany na kruchym cieście Szybka jabłkowa babka jogurtowa Waniliowy keks Ciasto pomarańczowe Babka z kokosem Strucla z białym serem i kruszonką Małe mazurki orzechowe Wielkanocne chlebki i zajączki

Słodkie okruszki
Makowiec Śląski z płatkami migdałowymi 181

Makowiec z płatkami migdałów. Makowiec śląski Makowiec należy do ciast dość pracochłonnych. Już samo przygotowanie masy makowej zajmie nam dobrą godzinę, a przecież trzeba jeszcze zrobić ciasto. Gdy zdecydujemy się na ciasto drożdżowe, trzeba je dobrze wyrobić i jeszcze poczekać, żeby wyrosło. Słysząc: upiecz makowiec, natychmiast myślę o długich godzinach w kuchni i stercie naczyń

dolcevitainmykitchen
Deser serowo-makowy z malinowym musem 134

gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Studzimy. Twaróg dwukrotnie przepuszczamy przez praskę, po czym ucieramy z cukrem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Na końcu łączymy z przestudzoną masą makową. Kilka malin odkładamy do dekoracji, resztę blendujemy razem z sokiem z połowy cytryny oraz dosładzamy cukrem, gdyby maliny były zbyt kwaśne. Na dno pucharków przekładamy mus malinowy, na środek

Smaki Na Talerzu
Makowczyki 161

orzechy, skórkę pomarańczową, białko, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x40cm. Na każdy płat ciasta równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić w 5cm kawałki. Bułeczki ułożyć na blasze, każdą po środku przygnieść łopatką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia

Obiad gotowy
Makowiec krucho-drożdżowy 132

Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżki śmietany 25 g drożdży 60 g masła 2 żółtko 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 puszka masy makowej Sposób przygotowania: Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy, po środku zrobić wgłębienie. Jajko i żółtka wymieszać ze śmietaną rozmieszaną z drożdżami, wlać do mąki wszystko posiekać

Menu Zdrowia

Proponowane wyszukiwania