masa makowa - 2519 przepisów (strona:99/168)

Tort makowy z kremem rumowym 221

Makowy tort to jeden ze specjałów mojej Teściowej, wszyscy bardzo go lubią, dlatego obowiązkowo piekę go przynajmniej raz w roku. Tort jest prosty w zrobieniu, składniki nie są wyszukane, a całość tworzy dość oryginalny smaczek :) Składniki: 5 jajek 35 dag cukru 22 dag margaryny 35 dag mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 22 dag maku (całego) Krem rumowy z kefirem(...)żółtku stale ubijając, po czym stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Osobno ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy po trochu do masy makowej i jeszcze raz miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 ⁰ C około 45 – 50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu

Smakowy Raj
Makowa tarta z bezami 167

wyłóż ciastem formę do tarty średnicy 25 cm. Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka i cukier - zmiksuj.  Wsyp mak i zawartość torebki z budyniem waniliowym - dobrze wymieszaj. Masę makową wylej na ciasto. Piecz 40 minut w 160 stopniach C. Ostudź tartę. Śmietankę 30% ubij z fixem do śmietany i cukrem pudrem. Wyłóż na zimną tartę. Wierz udekoruj małymi

kolorowotorcikowo
Strucla makowa 113

zwinąć, dzięki czemu po upieczeniu powstał fantazyjny wzór z ciasta i nadzienia. Samo ciasto jest mięciutkie i puszyste, a nadzienie słodkie w sam raz i pełne bakalii. Pyszne! Strucla makowa  Składniki: ciasto: 350g mąki 15g drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka 180ml mleka 50g masła 1 łyżka oleju nadzienie: 200g mielonego maku 1 szklanka mleka(...)delikatnie połączyć z makiem. Blachę do wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na kwadrat ok. 25cm. Na każdy płat ciasta równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć w roladę. Przeciąć wzdłuż, nie docinając z jednego końca. Przekrojone paski ciasta owijać wokół siebie, układając tak, żeby nadzienie było z wierzchu. Końce zawinąć pod spód. Strucle ułożyć

Obiad gotowy
Makowiec z wiśniami 109

zasmakuje? Ciasto: 500 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g cukru 250 g masła 1 jajko 8 łyżek zimnej wody 2 łyżki bułki tartej Masa makowa: 500 g maku 150 g cukru 3 jajka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 750 ml mleka + ok 500 ml do sparzenia maku 200 g gęstej śmietany kwaśnej(...)mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową i stale mieszając gotujemy jeszcze chwilę do gęstości. Studzimy. Zimny budyń miksujemy z makiem, śmietaną oraz roztrzepanymi jajkami. Powstałą masę wykładamy na ciasto. Rozkładamy wiśnie. Odłożone ciasto wałkujemy i radełkiem dzielimy na cienkie paski – układamy je na cieście tworząc kratkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około

Smaki Na Talerzu
Świąteczna, drożdżowa gwiazda z makiem 1924

uformowany na kształt gwiazdy wygląda zjawiskowo i wydaje się być skomplikowany, ale tak naprawdę jest bardzo prosty do przygotowania. Chcesz zrobić na święta nietypowe ciasto z makiem? Ta gwiazda makowa będzie z pewnością smakować wszystkim! Składniki na ciasto: 420 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 200 ml mleka 1 jajko 30 g drożdży 2 łyżki cukru(...)zagnieść, następnie podzielić na 4 części. Z każdego kawałka rozwałkuj kolejno 4 placki o średnicy około 25 cm. Pierwszy krążek ułóż na papierze do pieczenia i rozsmaruj 1/3 masy makowej pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Przykryj drugim krążkiem ciasta drożdżowego i rozsmaruj drugą porcję maku. Nałóż 3 placek, rozsmaruj resztę maku i przykryj ostatnim plackiem. Przełożyć całą konstrukcję

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka tulipan 191

porannej kawy, wieczornej filiżanki zbożowej Inki czy jako ozdoba wielkanocnego stołu. Tulipan w przekroju ciasta za każdym razem wychodzi nieco inaczej – najładniejszy zazwyczaj jest na środku. Masa makowa jest najlżejsza – dlatego, jeśli wszystko dobrze pójdzie, pięknie zapadnie się w środek ciasta i utworzy serce kwiatu. Babka tulipan: 6 dużych jajek 1 kostka miękkiego masła(...)piec w małej formie na babkę z kominem – wtedy trzeba wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy połowę białek do masy, bardzo delikatnie mieszamy, a gdy się rozluźni, dodajemy pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery równe części i rozkładamy do czterech miseczek. Do jednej dodajemy kisiel cytrynowy

Poezja smaku
Strudel z białym makiem 118

Przepis na ciasto makowe, w którym wykorzystaliśmy biały mak od Skworcu, a zamiast rodzynek suszone daktyle oraz orzechy pekan.   http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html Składniki 250 g mąki 2 jajka sól 1 cytryna 80 g masła 300 g maku białego 1 l mleka  40 g orzechów pekan 40 g suszonych daktyli 150 g cukru 50 ml słodkiej śmietany(...)odstawiłem na pół godziny do lodówki. Następie rozwałkowałem ciasto na grubość 2 mm na oprószonej mąką stolnicy i polałem stopionym masłem (zostawiłem 2 łyżki). Na wierzchu równomiernie rozłożyłem masę makową i zwinąłem ciasto w rulon. Ułożyłem na posmarowanej masłem blasze i polałem resztą stopionego masła. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłem 40 minut

R'n'G Kitchen
Strudel z białym makiem 159

Przepis na ciasto makowe, w którym wykorzystaliśmy biały mak od Skworcu, a zamiast rodzynek suszone daktyle oraz orzechy pekan.   http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html Składniki 250 g mąki 2 jajka sól 1 cytryna 80 g masła 300 g maku białego 1 l mleka  40 g orzechów pekan 40 g suszonych daktyli 150 g cukru 50 ml słodkiej śmietany(...)odstawiłem na pół godziny do lodówki. Następie rozwałkowałem ciasto na grubość 2 mm na oprószonej mąką stolnicy i polałem stopionym masłem (zostawiłem 2 łyżki). Na wierzchu równomiernie rozłożyłem masę makową i zwinąłem ciasto w rulon. Ułożyłem na posmarowanej masłem blasze i polałem resztą stopionego masła. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłem 40 minut

R'n'G Kitchen
Słodkie środy - Pluszki - czyli rosyjskie bułeczki drożdżowe z makiem lub kremem kasztanowym 177

dodatkami, ja zrobiłam połowę bułeczek z makiem, a druga połowę z gotowym - kupnym kremem kasztanowym o słodkim smaku. Do ich przygotowania można poza tym wykorzystać np. ulubioną marmoladę, gotową masę makową czy ser.  Do przygotowania wykorzystałam majonez Kielecki , który dostałyśmy od firmy WSP SPOŁEM , razem z innymi ich produktami do przetestowania.  Muszę przyznać, że ciasto(...)czasie rozwałkować każdą część na placuszek  i posmarować go roztopionym masłem,  posypać cukrem  następnie posypać makiem. Możemy wykorzystać dowolne nadzienie, posmarować placuszki dżemem, masą serową czy dowolnym kremem.  U mnie połowa bułeczek była z makiem, a druga połowa z kremem kasztanowym. Placuszek z nadzieniem zwijamy w rulonik. Rulonik naciąć wzdłuż przez środek, nie przecinając do końca

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makowa choinka 154

arkusze nałożyłam na siebie, pomiędzy włożyłam papier śniadaniowy żeby się nie skleiły i wtedy wycięłam choinki. Pomogłam sobie linijką, żeby wszystko wyszło równiutkie. Jeden arkusz posmarujcie masą makową (zostawcie przy tym nieposmarowane brzegi). Polecam Wam tę z Bakallandu, bo nie jest mdła, za to jest taka wiecie „na bogato”- z naprawdę dużą ilością bakalii. Następnie przykryjcie to drugą(...)wysuszy). Tak czy inaczej, polecam Wam ten sposób, bo jest dość efektowna a czasu na jej zrobienie potrzeba niewiele, więc dla niespodziewanych gości będzie w sam raz     Makowa choinka was last modified: Grudzień 7th, 2016 by arbuziaki Artykuł Makowa choinka pochodzi z serwisu Arbuziaki.pl

Arbuziaki
MAKOWIEC JESZCZE WCIĄŻ MŁODEJ GOSPODYNI, CHYBA ;-))) 124

kręceniu maku! To jedziemy z tym tematem, bo ciasto wyszło mi fenomenalnie i teraz to mogę wystawić język tym co niby wiedzą lepiej ;-) PRZEPIS NA MAKOWIEC NA ŚWIĘTA MASA MAKOWA: - 300 g maku niebieskiego - 1/3 szklanka posiekanych migdałów bez skórki - 1/3 szklanki posiekanych orzechów nerkowca - 1/3 szklanki skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki oleju Wielkopolskiego - 3/4 szklanki liofilizowanej żurawiny(...)zagniatamy ciasto energicznie. Dodajemy roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. Odstawiamy na godzinę aż wyrośnie. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdy blat wałkujemy na prostokąt, nakładamy masę i rolujemy rolki, końce zlepiamy. Każdą rolkę umieszczamy w papierze do pieczenia (zawijamy jak cukierka) pozostawiając luzu na 2-3 palce. Makowce układamy na blaszce obok siebie. Czekamy 15 minut

SMYKWKUCHNI
Tort makowy z kremem śliwkowym 130

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia (o średnicy 20 cm) wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)ciasto, pozwalając jej swobodnie spływać po brzegach, Delikatnie rozprowadzić po całym wierzchu. Odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej do następnego dnia. Do dekoracji użyłam masę marcepanową oraz barwniki firmy Dr. Oetker, które otrzymałam podczas warsztatów „Jak kulinarnie zaczarować święta? Jak smacznie snuć wigilijną opowieść?” W warsztatach uczestniczyłam na zaproszenie Kukbuka

królestwo garów
Makowiec zawijany 145

szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z książki znanej blogerki  "Moje wypieki i desery " Niezwykle delikatne ciasto drożdżowe i wilgotne nadzienie makowe zachwyciło nie tylko mnie ;) Dobre nawet po 3 dniach od zrobienia ;) 2 rolady o wymiarach 31 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 40 - 45 minut Składniki: Ciasto: 3 szkl(...)ciastem. Przykrywamy ciasto ściereczką i czekamy na tyle , aby ciasto podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ( w moim przypadku na 2 części ). Rozwałkować na prostokątne placki , nałożyć masę makową zostawiając po bokach wolne miejsce ok. 2 cm. Zwijać jak roladę wzdłuż długiego boku. Zawinąć w papier do pieczenia posmarowany lekko olejem, należy pamiętać , aby zostawić nieco przerwy między wierzchem

Różne smaki w kuchni
Makowiec zawijany 813

szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z książki znanej blogerki  "Moje wypieki i desery " Niezwykle delikatne ciasto drożdżowe i wilgotne nadzienie makowe zachwyciło nie tylko mnie ;) Dobre nawet po 3 dniach od zrobienia ;)2 rolady o wymiarach 31 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia: 40 - 45 minutSkładniki:Ciasto:3 szkl mąki pszennej42(...)połączyć z ciastem.Przykrywamy ciasto ściereczką i czekamy na tyle , aby ciasto podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ( w moim przypadku na 2 części ).Rozwałkować na prostokątne placki , nałożyć masę makową zostawiając po bokach wolne miejsce ok. 2 cm.Zwijać jak roladę wzdłuż długiego boku.Zawinąć w papier do pieczenia posmarowany lekko olejem, należy pamiętać , aby zostawić nieco przerwy między

Słodkości i nie tylko
Ciasto makowe z jabłkami. 100

spróbowałam to ciasto u ukochanej teściowej . To ciasto jest przepyszne. Wiele miesięcy za mną chodziło zanim nadarzyła się okazja aby je zrobić. Kilka słów o cieście makowym z jabłkami. Ciasto makowe należy do grupy ciast biszkoptowych. Nie zawiera mąki, dlatego można go jeść nawet na diecie bezglutenowej (proszek do pieczenia, można użyć bezglutenowy lub zastąpić go sodą oczyszczoną pół tyle(...)odciśnij z soku. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia. Ubij białka na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy makowej. Ciasto przełóż do formy prostokątnej (na 20 porcji potrzeba blaszkę o wymiarach ok. 25x35) wysmarowanej margaryną

SmartBake.pl