masa makowa - 2519 przepisów (strona:104/168)

Kluski z makiem 97

Doskonały deser na wigilijny stół. Masa makowa z bakaliami, łazanki i kwaśna śmietana. 100 g maku 1 łyżka miodu 1/3 szklanki cukru 200 g śmietany 18% łazanki pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek Dzień przed przygotowaniem mak zalać zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony zemleć dwukrotnie, dodając

Bullio
Rogale Marcińskie edycja II 173

łyżki maksymalnie.  Ciasto na rogaliki wyjmujemy na 20 minut przez pieczeniem i wałkujemy na prostokąt 65 x 35 cm, musimy wykroić 12 równych trójkątów. Na każdym rozłożyć równomiernie masę makową, zostawiając margines ok 2 cm na każdym rogu. Zawijamy rogaliki zaczynając od dołu czyli najszerszego boku w kierunku wierzchołka.  Układamy na blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia na około

Życie zaczyna się w kuchni
Kryzysowa wigilia 161

francuskie - mak - powidła śliwkowe Wykonanie: Powidła śliwkowe mieszamy z makiem, tak aby powstała nam jednolita morka masa. Z ciasta wycinamy dwa duże jednakowe trójkąty. Na jeden z nich smarujemy masę makową i przykrywamy drugim. Nacinamy w poprzek zostawiając około 2-3 centymetrowy pionowy pasek, który będzie nam robił za pień. Powinno nam powstać coś na kształt gałązek choinkowych. Każdą

Kryzysowa Książka Kucharska
Drożdżowa gwiazda 136

jestem żadnym ekspertem w tego rodzaju wypiekach i musiałam coś poknocić;) Myślę jednak, że kiedyś ponownie pokusze się o zrobienie tej gwiazdy, może w wersji z jajami i masą makową? I może wówczas faktycznie wyjdzie mi gwiazda;) 75g masła 250 ml mleka 7 g suchych drożdży (instant) szczypta soli 70g cukru 500g mąki pszennej nutella Masło umieszczamy w rondelku

Smaki Na Talerzu
Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem 276

cukrem, oraz jajko roztrzepane widelcem z jogurtem, miksujemy aż składniki się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę wyrabiamy przez kilka minut ręcznie. Ciasto chwilkę zagniatamy i rozwałkować na prostokąt. Wykładamy masę makową, zwijamy w długą roladę, przecinamy na pół i z jednej strony zlepiamy obie rolady. Rolady przecinamy wzdłuż na pół ale nie do końca skręcamy ciasto w pojedynczy warkocz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śląskie makówki, czyli świąteczna miska radości 102

moją mamę z jej rodzinnego domu. Jako dziecko, niestworzone do jedzenia wigilijnych potraw i grymaszące nad każdym kęsem czegokolwiek zawierającego grzyby, czekałam z wielki pragnieniem na nadchodzące miski tej makowej masy. Teraz jej smak przenosi mnie do magicznego świata wspomnień... Składniki na miskę ze zdjęcia ( pełną, niestety u mnie połowa nie dotrwała do zdjęcia ;) ) : - 125g maku - duża szklanka mleka

Gawron w rosole
Menu na Wigilię 4220

Śledzie z cebulką 5. Śledzie pod pierzynką z burakami Karp w klarowanej galarecie Wigilii nie wyobrażam sobie bez makowca przygotowanego na domowej, pełnej bakalii - masie makowej oraz domowych pierniczków.  Słodkości: 1.        Domowe pierniczki 2.        Sernik na zimno przygotowany na bazie serków waniliowych 3. Makowiec przygotowany na cieście

Ugotować
Makowiec 134

sprawia mi przyjemność. ciasto : 1 kg mąki 5 dag drożdży 5 jajek 1 szkl cukru 1/2 szkl śmietany 1/4 szkl mleka 200 g masła szczypta soli dodatkowo : masa makowa

Polska Zupa
Kokardki z makiem pod koglem moglem 153

mnie w domu nie ma wigilii bez barszczu, pierogów z grzybami i klusek z makiem. Zawsze jest na święta jakieś ciasto z masą makową, specjalnie, by odłożyć kilka łyżek maku do klusek. Świąteczny upominek od Lubelli zainspirował mnie do stworzenia nieco nowocześniejszej wersji tego dania - zapieczonej pod koglem moglem :) tylko jakby to powiedzieć mój kogel mogel sobie gdzieś spłynął

Cynamonowe szczęście
50 słodkich świątecznych przepisów 268

Szybkie pomarańczowe ciasto Murzynek z serem. Czekoladowe ciasto z serem. Ciasto marcepanowe. Przepis dla wielbicieli marcepanu. Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto dla każdego. Rolada z masą makową. Drożdżowy makowiec. Szybkie pomarańczowe ciasto z kisielem Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem Śmietankowy sernik z gruszką Aromatyczny murzynek z marmoladą Babka limonkowa (bez miksera) Pyszny waniliowy keks z żurawiną

Słodkie okruszki
Pierogi z makiem 222

gorącym masłem z dodatkiem miodu i posiekanych orzechów włoskich. Rewelacyjne! Dla ułatwienia użyłam maku już zmielonego Dodałam tylko miód, orzechy i suszone daktyle. Pycha! Równie dobrze możecie użyć gotowej masy makowej, chociaż jak dla mnie jest trochę za słodka… Warto poświęcić odrobinę czasu więcej i przygotować ją samemu. Polecam Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka

Oryginalny smak
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie / Świąteczne ciasta 987

każdy wyjątkowy. Od pierników po makowce, na sernikach kończąc:). 1. Świąteczne zawijańce z makiem: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczne-zawijance-z-makiem.html 2. Świąteczny sernik: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik.html 3. Świderki z ciasta francuskiego z masą makową: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html   4. Muffinki choinki: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html  5. Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/tarta-piernikowa-z-powidami-sliwkowymi.html  6. Rumowe bombki w kokosie: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/rumowe-bombki-w-kokosie.html  7. Makowiec

Szefowa kuchni
Fit wigilia- odchudzamy potrawy wigilijne 248

jogurtem. 5. Kutia lub kluski z makiem Kutia ma aż 700 kcal w 100 gramach! To istna bomba kaloryczna. Możemy jednak lekko zmniejszyć tę ilość kalorii- rezygnując z gotowych mas makowych (zawierają dużo cukrów i zbędnych dodatków). Przygotujmy ją sami, dodając mniejszą ilość miodu, a większą ilością bakalii. 6. Kapusta z grochem Zrezygnuj z zasmażki, już sam groch z kapustą

Tradycyjna Kuchnia
HELIO - Pyszne Produkty 152

domach powoli zaczynają się unosić zapachy Świątecznych potraw. Dziś mam przyjemność testować i próbować pysznych produktów HELIO. W ofercie firmy znajdują się orzechy, owoce suszone i kandyzowane, ziarna, masy makowe, orzechowe oraz krówkowe, polewy do ciast oraz popcorn do mikrofalówki. Produkty sprzedawane są pod  marką HELIO  oraz pod wieloma markami własnymi dostępnymi w największych marketach w Polsce. Zapraszam

Gotowanie Patki
Suszona skórka pomarańczowa 203

cyklu nie lubię marnować żywności.Pomyślałam sobie,że taka aromatyczna skórka pomarańczowa będzie świetnym dodatkiem np. do masy makowej lub drożdżówki.I wiecie co?Jest super dodatkiem!!! Składniki: 1 pomarańcza Przygotowanie: Myjemy pomarańczę i osuszamy.Następnie obieramy owoc.Środek zjadamy a ze skórki odcinamy białą część-jest gorzka.Następnie kroimy skórkę bardzo drobno i suszymy.Ja wysypałam do metalowej miseczki

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania