nadzienia makowego: Mak sparzyć, osączyć, wbić jajka, wlać roztopione masło, posypać orzechami i połączyć składniki. Składanie placka: Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem drożdżowym. Następnie jabłka, a na nie masę makową. Wymieszać składniki na kruszonkę, posypać rękami po cieście i odłożyć na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni i piec około 35 minut
Tradycyjna KuchniaMoja ulubiona wigilijna potrawa. Idealna w swej prostocie, bez zbędnych dodatków (np. rodzynek, za którymi nie przepadam) i z własnoręcznie zrobionym ciastem na kluski. Masa makowa również nie może być gotowa z puszki, ale tutaj można sobie ułatwić pracę przy pomocy urządzenia Thermomix (nie musimy kilkakrotnie przepuszczać maku przez maszynkę i wyrobienie samej masy trwa o wiele krócej
Milion Smakówkolejny tydzień pracy, ale upragniony piątek już za kilka dni. Do piątku na pewno należy osłodzić sobie życie czymś pysznym i słodkim. Właśnie dziś polecam pyszny Tort makowy z masą i owocami. Jest pyszny, prosty i na pewno wam zasmakuje. Polecam spróbować. Na pewno uda się w jakiś dzień wam przygotować ten tort. A jak nie... Można rozłożyć sobie(...)TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 16 Tort makowy z masą i owocami BISZKOPT 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka sypkiego maku MASA 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 1 kostka margaryny
Gotuję Testujępuszysta masę.Łączymy z makiem . Następnie dodajemy bułkę tartą, proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do nich pod koniec ubijania cukier waniliowy.Delikatnie ubite białka łączymy z masą makową.Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. /źródło magazyn Moje Gotowanie
Anioły w kuchnisobotnie przedpołudnie polecam przepis na ciasto Maurycy, pyszne ciasto makowo- miodowe z masą grysikową. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 400g mąki, 150g masła, 2 jajka, 1,5 łyżki miodu płynnego, 2/3 szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, Biszkopt makowy: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej(...)Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny grysik. Ucieram. 4. Na jedno z ciast miodowych wykładam połowę masy grysikowej, wyrównuję. Na masie układam biszkopt makowy. Na ciasto makowe wykładam drugą część masy, wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto miodowe. Wierzch ciasta oprószam cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia Kasisztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym . Dodać mak wymieszany z mąką i proszkiem do pieczenia , wymieszać . Następnie dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę makową wyłożyć na ser. Piec w temperaturze 170/ 180 stopni około 60 /65 minut , gdy włożycie patyczek w warstwę makową i będzie suchy to znaczy że jest upieczone . Po przestygnięciu polać
Sama słodycz i szczypta chiliodstawić w ciepłe miejsce do powojenia objętości w międzyczasie przygotować mase makową. Odmierzyć do garnuszka mleko, dodać masło i miód (tylko miód skrystalizowany), następnie zagotować. Gorącym mlekiem zalać mak, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Gdy mak npęcznieje i nieco przestygnie dodać resztę składników i wymieszać. Gdy masa będzie zbyt rzadka zagęścić mielonymi orzechami(...)wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Z każdej części odważyć 3 kawałki o jednakowej wadze. Kolejno rozwałkowywać je na długość około 40 cm i 15 cm szerokości. Smarować masą makową zostawiając wolne brzegi. Jeden brzeg z dłuższej strony posmarować delikatnie wodą i zrolować. Odłożyć na blat/stolnicę podsypany mąką. Tak samo postąpić z pozostałymi 5-ma kawałkami ciasta. Trzy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaczne świąteczne ciasto. Nie ukrywam, że byłam bardzo dumna z siebie jak po wyjęciu z piekarnika okazało się, że makowiec jest naprawdę bardzo dobry. Składniki: - puszka gotowej masy makowej (około 850g) - 5 jajek - 2 budynie czekoladowe - 100g cukru brązowego - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 60 ml mleka - 1/2 szklanki wiórek kokosowych - 3 łyżki skórki pomarańczowej - 100g rodzynek - 3 łyżki płatków
Pan i Pani Smith w kuchniupieczeniu ciemny biszkopt przekrawamy na pół. Ciasto makowo kokosowe: 5 białek ½ szkl cukru 10 dag kokosu 1 szk suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i lekko wymieszać .Piec w 180C przez 40 minut . Masa; 5 żółtek ½ szk kwaśnej śmietany Cukier waniliowy(...)sito.Utrzeć margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać. Wierzch: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów rodzynki 2 jasne galaretki Przełożenie placka ; Ciemny biszkopt – masa – ciasto makowo - kokosowe – masa – ciemny biszkopt – masa – okrągły biszkopty – na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę – zalać galaretką , która zaczyna się lekko ścinać
Apetyczna babeczkawłożyć na 1 godz. do lodówki. Następnie wyłożyć blaszkę papierem lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Ostudzić.Masa makowa:3 szklanki maku1,5 szklanki cukru pudru2 żółtka3 białka (1 białko z ciasta kruchego)2 łyżki bułki tartejaromat migdałowydowolne bakalieMak sparzyć i zmielić 3 razy. Utrzeć z cukrem(...)żółtkami. Dodać bułkę tartą, aromat i bakalie. Ubić pianę z białek i dodać do maku. Wszystko delikatnie połączyć. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Masa serowa:1 kg sera białego1 szklanka i 3 łyżki cukru5 jajekpół kostki margarynyaromat pomarańczowybakalieSer utrzeć z tłuszczem i żółtkami. Dodać cukier, następnie bakalie i aromat. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie połączyć
Codzienna kuchnia niecodziennazalać odważony mak. Dokładnie wymieszać i odczekać kilka minut, aż spęcznieje. Dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto wyłożyć na stolnicę, powtórnie zagnieść (odgazować) i rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować masę makową pozostawiając wolny rant bez nadzienia dookoła, następnie zwinąć w roladę. Przeciąć wzdłuż na pół i spleść jak sznurek wywijając widoczne przecięcie z makiem na wierzch. Ułożyć na blaszce wyłożonej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzień wcześniej. W razie potrzeby odcedzić i dwukrotnie zmielić. 3. W garnku rozpuścić masło. Dodać mak i mieszając gotować kilka minut. 4. Do maku dodać cukier. Mieszać. 5. Do masy makowej wbić po jednym jajku i szybko wmieszać. Dodać kilka kropel olejku migdałowego, mąkę oraz wiśnie i orzechy. 6. Całość gotować jeszcze 2 minuty cały czas mieszając. 7. Wyłożyć
A Ty Smakuj Mniedzisiaj słodkie makowe maleństwa, pysznie polane miodem. Kulki robiłam, oczywiście na kolacje Wigilijną miały, być pysznym deserem po kolacji. Jednak zapomniałam ich rozmrozić, ale to nic straconego. W Wigilie obeszłam się smakiem, za to objadałyśmy się tymi słodkościami w drugi dzień świat. Bo jak to się mówi, co się odwlecze to nie uciecze, a w szczególności takie słodkie maleństwa(...)Składniki:(20 sztuk)Ciasto:2 szklanki mąkijajkoszklanka letniej wody2 łyżki oliwycukier waniliowyDodatkowo:szklanka masy makowejszklanka bułki tartej2 łyżki przyprawy do piernika2 jajkaoliwaszklanka mioduWykonanie:Ciasto:Dokładnie wyrabiamy ciasto z podanych składników. Ma być elastyczne i miękkie. Ciasto nie powinno być zbyt twarde, jeżeli tak się stanie należy dolać trochę więcej wody.Ciasto dokładnie ugniatamy i dzielimy na mniejsze kawałki, tak na cztery
Moje pyszne gotowanieszkl. cukru. Dodawać po jednym żółtku - ciągle ubijając. Dodać 3/4 szkl. mąki - szybko wymieszać. Piec 15 minut w 180 stopniach. Upieczony, gorący biszkopt zrolować na ściereczce.Masa makowa: 200g maku mielonego, 200 ml mleka, 100 g cukru, 3 łyżki miodu, np akacjowy Sądecki Bartnik , rodzynki. Mleko, cukier i miód zagotować, dodać 3 łyżki masła. Do gotującego się mleka(...)wsypać mak i rodzynki - gotować aż mak napęcznieje. Masa smarować biszkopt - zrolować, polać polewą czekoladową.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Miód Sądecki Bartnik do kupienia tutajCena: 23,10/ 500gPolecam
kolorowotorcikowozamiast w listopadzie dzisiaj:) Składniki; 2/3 opakowania drożdży 250g margaryny 200g kwaśnej śmietany 1/2kg mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 900g masy makowej z białego maku Orzechy włoskie, migdały Wykonanie; Wszystkie składniki na ciasto muszą być zimne. Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy śmietanę, mąkę i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 1 godzinę do lodówki
Anioły w kuchni