masa makowa - 2519 przepisów (strona:88/168)

Zawijany makowiec 182

okazję, każda jest dobra gdy mamy ochotę na coś makowego. Makowce wbrew pozorom nie są trudne do zrobienia więc warto je upiec bo domowe są najlepsze. Co do masy makowej to jest wiele przepisów ja podaję swoją wersję i zapewniam Was, że makowce były smaczne. Zapraszam do lektury i do działania. zawijany makowiec

Ewa w kuchni
Seromak 206

takie ciasta domownicy nie mogą się nigdy doczekać! Ciasto serowo-makowe, idealne na co dzień i od święta. Połączenie maku i sera daje znakomity efekt wizualny oraz smakowy, a masa makowa od Helio sprawia że ciasto robi się w kilka minut dodatkowo jest ona świetnie doprawiona bakaliami i olejkiem migdałowym. Robiłam w formie o wymiarach

Pychotkaaa
Kilka przepisów na udane gofry 143

Wymieszać. Piec na złotobrązowy kolor. Przepis III GOFRY Z MAKIEM I AMARETTO Składniki: 150 g miękkiego masła, 250 g mąki, 100 g masy marcepanowej, 3 jajka, 40 g gotowej masy makowej, 50 g cukru, 100 ml Amaretto,40 ml śmietany. Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i masłem na gładką masę. Dodać stopniowo resztę składników i wszystko dobrze razem wymieszać. Rozgrzać

kulinarnajamka.blogspot.com
Trufle makowe z bakaliami aromatyzowane kwiatem pomarańczy 177

karnawału mam dziś dla was propozycję na przekąskę. Trufle uwielbiam, a te które dzisiaj dla was przygotowałam to poezja smaku i aromatu. Podstawą trufli jest mak a raczej masa makowa ( u mnie domowa). Dodatkowo by trufle dobrze smakowały użyłam orientalnej wody pomarańczowej oraz aromatyzowanej czarną liściastą herbatą typu Earl Gray masą daktylową. By masy było więcej

vaniliowoczekoladowa
Sernik mak - kokos - brzoskwinie 356

Nesquik Składniki na masę serową: 500 g białego sera (zmielonego 3x) 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 kostki masła roztopionego Składniki na masę makowo-kokosową: 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki maku 5 białek 100 g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: puszka brzoskwiń Puszkę brzoskwiń otworzyć i odsączyć z zalewy. Wszystkie(...)cieście  (fot.3) .  Teraz czas na masę serową. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko, tylko do połączenia składników i wyłożyć na brzoskwinie  (fot.4) . Białka do masy makowo-kokosowej ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Następnie dodać mak, kokos i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą do połączenia składników. Wyłożyć na masę serową  (fot.5

Świat Ciasta
Seromakowiec 156

puszystej, jasnej masy. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać ser, nadal miksując. Dodać mąkę i skórkę. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do sera za pomocą drewnianej łyżki. Dodatkowo: puszka masy makowej 2 łyżki bułki tartej Na spodzie blachy ułożyć rozwałkowany większy kawałek ciasta. Posypać bułką tartą. Delikatnie równomiernie rozsmarować mak, następnie wyłożyć masę serową. Na wierzchu ułożyć rozwałkowany drugi kawałek

kulinarnyswiatdomi
SZYBKI MAKOWIEC JADĄ GOŚCIE 177

cukier waniliowy lub dowolny aromat MOKRE: 3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru 0,5 szklanki oleju MAK: 1 jajko 2-3 łyżki cukru 0,5 masy makowej z puszki (waga całej puszki 850 g) opcjonalnie ulubione bakalie łyżka kaszy manny WYKONANIE: MAK: Jajko ubijamy z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy kaszkę mannę, mak i bakalie

Pani na deser
Drożdżówki z makiem 229

udusi :) Taka miałam ochotę na makowe "coś", że nie było zmiłuj i całe szczęście, że w domu był zmielony suchy mak bo dzięki temu poszło całkiem sprawnie.Gotowych mas makowych w puszkach unikam bo nie bardzo wiadomo co w nich jest. Mak zwykły trzeba mielić i to 2 albo 3 razy a ten suchy mielony jest dla mnie wybawieniem

Smaczna Pyza
Szarlotka japońska 371

wspólnego z Japonią, a dodatkowo to w zasadzie makowiec z dodatkiem jabłka :) Na początku trochę się go obawiałam, jednak niepotrzebnie - ciasto w smaku okazało się zachwycające - mocno makowe, a do tego niesamowicie mięciutkie i wilgotne za sprawą jabłek. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Ukochanej Babci, odrobinę go zmodyfikowałam. Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o średnicy(...)dajemy po 1 żółtku. Nie przerywając ubijania, dodajemy mak, kaszkę manną i proszek do pieczenia. Dodajemy utarte jabłka i bakalie, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do makowej masy i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub do formy silikonowej, wtedy bez papieru), wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut

My Culinary Art
Rogale marcińskie wg Aleex 176

dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. 11. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. 12. Przygotować masę makową. Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. 13. Mak i orzechy zemleć dwukrotnie w maszynce razem z migdałami I masa marcepanową. Ja zrobiłam

W mojej kuchni
Rogale świętomarcińskie 397

przez maszynkę do mięsa, na małym sitku co najmniej dwukrotnie (najlepiej trzy, ale dwa wystarczy). Wraz z makiem mielimy bakalie (migdały, orzechy, rodzynki lub daktyle, oraz skórkę pomarańczową). Do masy makowej dodajemy cukier, marcepan, rozpuszczone masło oraz jajka. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zmiksowane na pył herbatniki i biszkopty. Najlepiej chwilę wyrobić wszystko ręką. Gotową masę wstawiamy do lodówki.Ciasto

Poezja smaku
Makowiec zawijany 740

makowa cudownie wygląda na Świątecznym stole. Makowca wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Ten makowiec można też przygotować z gotowej masy makowej z puszki. Ale o tym przeczytasz dalej

AniaGotuje.pl
Ciasto makowe na białkach 154

proszkiem do pieczenia. Dodajemy mak, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy ją ostrożnie z masą makową. Bakalie siekamy na drobne kawałki, wsypujemy do miseczki. Dodajemy 1 płaską łyżeczkę mąki i mieszamy (dzięki temu bakalie nie opadną na dno ciasta). Bakalie dodajemy do masy wraz z otartą

MyCookBook.pl
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z ORZECHOWYM NADZIENIEM 177

Oczywiście nadzienie do rogali można zrobić dowolne.  Mogą to być powidła śliwkowe, gotowa masa makowa z puszki (wersja dla zapracowanych), nutella lub np. kostki białej czekolady.  Wszystko zależy od naszej inwencji i naszego smaku. U mnie tym razem wybór padł na masę orzechową. Słodziutkie, aromatyczne nadzienie było strzałem w dziesiątkę, i pysznie komponowało się z mięciutkimi

Walijskie Pichcenie
493. Nowy rok, słoik dobrych wspomnień i kluski. 156

makowe kluski kładzione na mleku Jak tam wczorajszy wieczór? Udał się? U mnie zdecydowanie. Pomimo, że na początku nie znałam jakieś 1/2 osób. >.< (ty, D kto to w ogóle jest? - no...tenn. no w sumie nie wiem xd). Powrót do domu o 6 rano. Ostatnie punkty wpisane na listę. Kilka stron książki, kilka wspomnień i ostatnich uśmiechów(...)Może nie ma tam wszystkich karteczek, bo wyjazdy, bo czasami mi się nie chciało. Ale są prawie wszystkie. Z chwilami mniej lub bardziej radosnymi. Składniki:inspiracja50g maki2 łyżki masy makowej (70-100g)sok pomarańczowy do konsystencji ew. aromat pomarańczowyjajkocynamon250-300ml mleka + sólMleko ustawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. W miseczce łącze wszystkie składniki. Łyżkę moczę

More food, love and dreams