masa makowa - 2519 przepisów (strona:88/168)

Do świąt już będzie coraz bliżej -więc dziś świąteczne ciasto-przepis pochodzi z maminego zeszytu jest bardzo stary bo moja mama 176

dać do miski do tego dodać masło lub margarynę rozpuszczoną zimną i po kolei resztę składników ucierając na małych obrotach wykładamy na ciasto masę serową a na to brzoskwinie odsączone z puszki . trzecia warstwa ciasta warstwa makowa – składniki -1 szklanka cukru pudru ,szklanka suchego maku ,,5 białek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej ,10 dag kokosu ,proszek(...)sztywno ,potem dodać cukier puder mieszać łyżką .Teraz dodajemy pozostałe składniki i mieszając cały czas łyżką i dodajemy na brzoskwinie .Na koniec wyjąc pozostałą część ciasta i zetrzeć na masę makową .pieczemy w nagrzanym piekarniku

Moje Wyroby
DOMOWA MASA MAKOWA 182

Święta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce!Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa makowa.Oczywiście można kupić taką z puszki , ale w żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej.Z morelami , orzechami , kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie ślinka!Koniecznie

Ostra na Słodko
Rogale Marcińskie. 133

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, dokładnie miksujemy, dodajemy 2-3 łyżki masy i znów dokładnie miksujemy. Odkładamy mikser zastępując go trzepaczką, dodajemy resztę masy makowej i delikatnie mieszamy do połączenia.       Na każdym trójkącie smarujemy porcję masy (1 łyżka) i zwijamy je tworząc rogale, układamy na blasze w sporych odległościach. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia

Rozpustne gotowanie
MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY 168

Składniki: 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 białko 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka masy makowej polewa ciemna decorada do posypania Sposób przygotowania:  Wyrobić na gładką masę ciasto z mąki, żółtek, cukru, margaryny i proszku do pieczenia. Zrobić wałek i podzielić na 2 części. Każdą z nich zawinąć w folię spożywczą

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Ciasto makowo - serowe bez pieczenia 157

cukrem pudrem, do ubitej masy dodajemy serek mascarpone łączymy delikatnie. Tortownicę 24 cm. wykładamy folią spożywczą. Biszkopty maczamy w kawie z dodatkiem alkoholu, wykładamy dno tortownic. Na biszkopty wykładamy masę makową, przykrywamy następną partią biszkoptów ( nie moczymy już w kawie), wykładamy masę serowo- śmietanową. Wierzch ciasta zalewamy tężącą się galaretką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby dobrze stężało

kgwjanczewo
Moja wersja rogali marcińskich (na drugie śniadanie) 207

roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami i suszonymi daktylami. Masę makową zmiksować z biszkoptami, dodać śmietanę i dosłodzić stewią do smaku(masa powinna być dość słodka). Całość dokładnie wymieszać. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej

FitKot
Pomysł na makowiec 123

minut odstawiamy mak na około godzinę odcedzamy mak do maku dodajemy ser, żółtka, miód, fruktozę, olejek, rodzynki jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy makowej białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku delikatnie mieszając przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni przez około 1 godzinę (jeśli góra zacznie się

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makowa panienka czyli bakaliowy sernik z makiem TO NIE KAMIEŃ :D 178

około godzinę odcedzamy mak do maku dodajemy ser, żółtka, miód, ksylitol, olejek, pokrojone orzechy, skrobię, rodzynki jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy makowej białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku delikatnie mieszając przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni przez około 1 godzinę (jeśli góra zacznie się już

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Świąteczny makowiec 135

naprawdę dobry makowiec wcale nie jest łatwo. Jakże wiele razy zdarzyło mi się, że popękał, albo ciasto odeszło od masy i makowiec rozpadał się przy krojeniu lub też masa makowa pozostawiała wiele do życzenia. I chociaż nigdy nie korzystam z gotowej masy tylko przygotowuję ją sama to zdarzało mi się pomimo płukania, że mak był zanieczyszczony mikro drobinkami

Wiem co jem
Dekonstrukcja Rogala Marcińskiego: białe makówki, karmelowa tafla z orzechami, ciastko sablé, pomarańczowa bita śmietana, karob 174

miodem. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj więcej miodu lub cukru. Bułkę namocz w gorącym mleku (wlej go tyle, ile go wchłonie), a następnie dokładnie połącz z masą makową. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Masa stanie się wtedy bardziej zwarta. Ciastka sablé Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą. Wbij żółtka

Food Square
Domowa masa z białego maku do wypieków. 148

Grudzień już się rozpędził na dobre, Mikołajki już za nami a święta tuż przed...Czas organizować świąteczne przepisy. Dziś mam dla Was domową masę makową, tym razem z białego maku ale identycznie robię z niebieskiego. Więc kolor maku nie ma tu żadnego znaczenia!  Składniki; 60 dag białego maku   Skworcu 3 dag suszonych pomarańczy   Skworcu pół szklanki rodzynków(...)wlewamy aromaty i dokładnie mieszamy. Możemy dodatkowo dosłodzić cukrem, lub miód zamienić na cukier.  Przechowywać w lodówce. Przed  wyłożeniem masy na ciasto zaleca się wymieszać z ubitą pianą z białek.  Smacznego! ps. niebawem wypieki makowe

Radość kipiąca uśmiechem.
Makowe koniczynki 230

Jeśli pokusimy się o kupienie gotowej masy makowej, to zrobienie koniczynek będzie ekspresowe:), bardzo łatwy- prosty i smaczny przepis na makowe ciasteczka:). Składniki na ciasto; 40 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 2-3 jaja 15 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina amoniaku Mąkę, masło, cukier waniliowy, cukier, jaja, proszek do pieczenia, amoniak - posiekać

Apetyczna babeczka
Wieniec makowy 236

okresie świątecznym pyszne drożdżowe ciasto z makiem. Co roku zajadam się struclą makową albo taką zawijanką. Lubicie makowe wypieki?Składniki:50 g drożdży600 g mąki2 jajkapół szklanki olejuszczypta soliszklanka mleka300 g domowej masy makowejWykonanie:Mleko podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w nich drożdże. Następnie dodajemy cukier, jajka i olej. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie

ciastkarnia na kruchym spodzie
ciasto euforia 4288

wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy wystudzony mak oraz orzechy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z cukrem kryształem. Ubite dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy w 170-180 st. C przez ok. 30-40 min. Upieczone(...)Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo masę kajmakową a następnie wystudzoną czekoladę i miksujemy na jednolity krem. Odkładamy ok. 2-3 łyżki kremu na wierzch ciasta. dodatkowo: napar kawy do nasączenia ciast kawałek czekolady deserowej, startej wykonanie ciasta: Pierwszy blat ciasta czekoladowego nasączamy naparem kawowym, rozsmarowujemy 1/2 część kremu. Układamy ciasto makowe, na którym rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Przykrywamy

Domowy Smak Jedzenia
Pokoleniowy tort makowy 183

cukrem. Do masy jajecznej dodawać po łyżce zmielonego maku. Dokładnie wymieszać. Dodać wszystkie bakalie,olejek, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i powoli wmieszać w masę makową. Formę okrągłą o średnicy 23-25 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto, nagrzać piekarnik do 190 C i piec 60 minut. Zostawić w formie aż ostygnie. Wykonanie(...)rozmieszane budynie.Ponownie zagotować, cały czas mieszając. Gotować tak długo aż budynie zgęstnieją. Odstawić żeby masa ostygła. Jak już budyń jest zimny to utrzeć masło z cukrem na puch. Następnie dodawać po łyżce budyniu, bardzo dokładnie wymieszać. Można wlać odrobinę spirytusu. Wykonanie tortu – ciasto makowe przeciąć w wzdłuż na dwa równej grubości ciasto. To samo zrobić z biszkoptem. Przygotować talerz

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania