masa makowa - 2519 przepisów (strona:79/168)

Strucla z makiem 161

najgorzej :) Przepis, który podaję jest na dwa ciasta. Zakupy: - 3 dkg drożdży - 15 dkg cukru - 1/4 litra mleka - 1 jajo - 7 dkg tłuszczu - 50 dkg mąki - gotowa masa makowa w puszce Przygotowanie: Ja podgrzewam mleko troszkę w mikrofalówce i dodaję drożdże i łyżeczkę  z potrzebnego cukru.  Resztę składników mieszam razem i wlewam rozpuszczone wcześniej drożdże(...)cukru - 0,42 zł 1/4 litra mleka - 0,70 zł 1 jajo - 0,32 zł 7 dkg tłuszczu - 0,33 zł 50 dkg mąki - 1 zł Gotowa masa makowa w puszce - 5,99zł x 2 = 11,98 zł Całkowity koszt to 15,75 zł. Miłej zabawy

Tanio smacznie i prosto
Masa makowa 134

Aromatyczna, wilgotna masa makowa, którą można użyć do makowca, babeczek, rogalików i wszelkich innych słodkich wypieków. Składniki: 200 g maku niebieskiego mleko do gotowania maku (około 0,5 litra) 2 płaskie łyżki cukru 120 ml płynnego miodu 20 g masła 30 g migdałów 30 g orzechów włoskich 30 g orzechów laskowych 60 g rodzynek  1 łyżeczka olejku(...)Masło topimy, dodajemy do maku. Miód, cukier, olejki dodajemy do maku. Całość dokładnie mieszamy.  Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku. Delikatnie mieszamy. Gotowe :) Po wymieszaniu z białkami, masę makową od razu przekładamy na ciasto

Smak mojego domu
Seromakowiec w kratkę z żurawiną 456

masę serową: 600 g sera 3x mielonego 250 g mascarpone 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu - 170 g 2 łyżki mączki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy 2 jajka Składniki na masę makową: 250g mielonego maku 25 g masła 80 g miodu 225 ml mleka kokosowego 100 g rodzynków 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto(...)wymieszać mikserem. Mieszając wbić kolejno 2 jajka i mieszać na małych obrotach tylko do połączenia skladników na podpieczony spód wylać masę serową. Na ser wyłożyć warstwę żurawiny, następnie masę makową pozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i wykroić radełkiem 2-cm paseczki. Ułożyć z nich kratę na serniku. Paseczki kruchego ciasta posmarować mlekiem piec w 180`C 45-60 minut podawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KRUCHE CIASTECZKA Z MASĄ BAKALIOWĄ 246

Fantastycznie kruche ciasto wypełnione po brzegi masą makową z bakaliami.Rozpływające się w ustach … niesamowicie delikatne …Niejednemu z nas pewnie cieknie ślinka już na samą myśl!Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie ciacha – są świetnym pomysłem do popołudniowej kawy, jak i fajnym pomysłem na prezent pod choinkę.Oryginalnie zapakowane na pewno niejednemu wywołają uśmiech(...)garnka.Dodajemy miód i cukier.Zalewamy mlekiem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą.Dodajemy zmielony mak i dalej podgrzewamy , aż mak napęcznieje.CAŁOŚĆ:Przestudzone ciasteczka smarujemy masą makową bakaliami, przykrywamy, dociskamy.Obficie posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do przegryzienia.Smacznego

Ostra na Słodko
Kluski z makiem czyli Mohnnudel 102

wszystkich, którzy szukają nowych smaków, ale z ogólnie dostępnych, prostych składników. W oryginalnym przepisie w składzie na kluski z makiem jest cukier, który my zastąpiliśmy miodem. Dodaliśmy też do masy makowej bakalie, aby nieco spolszczyć przepis. Jeśli ktoś lubi, może bakalie namoczyć np. w amaretto. Zapraszamy na przepis i życzymy smacznego! Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych pomysłów na kluski(...)rondlu podgrzej mleko z masłem. Następnie dodaj mak. Cały czas mieszając podgrzewaj. Jeśli masa stanie się zbyt gęsta, dodaj jeszcze łyżkę mleka. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia. 6. Ulubione bakalie zalej wrzątkiem, wypłucz, a następnie przełóż na sito, aby obciekły z wody. 7. Masę makową połącz z bakaliami i dopraw miodem do smaku. Wymieszaj z kluskami i podawaj. Smacznego! Artykuł Kluski

Kuchnia Na Wypasie
Paluszki z makiem 108

były bez sensu (u mnie już są takie jak być powinny). Na dodatek niektóre przepisy były z ziemniakami. Ostatecznie paluszki zrobiłam z wody, mąki i oleju. Do tego dodałam masę makową z bakaliami. Kuba powiedział, że u jego babci do tych klusek dodatkowo dodawało się śmietany, żeby całość przed podaniem była bardziej wilgotna. U mnie śmietany zabrakło. Jeżeli macie ochotę(...)palce małego dziecka. Takie też zrobiłam przy drugim podejściu. Na zdjęciu macie efekt. Wyszło fajnie. Składniki: paluszki: 500 g mąki pszennej tortowej 250 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju masa makowa: 200 g maku (ugotowanego i zmielonego dwukrotnie) garść orzechów włoskich  garść migdałów  garść rodzynek 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu (lub więcej

Kardamonovy
Makowiec japoński 222

przyjęciu. Przepis na ciasto, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Makowiec zaraz po serniku jest najchętniej jedzonym ciastem w moim domu. Zazwyczaj robię pyszne ciasto, jakim jest  torcik makowy , który nie zawiera w swoim składzie jabłek i jest praktycznie z samego maku. Makowiec japoński za sprawą jabłek jest bardzo wilgotny i nieco kremowy. Struktura tego ciasta zależy od rodzaju(...)jednym żółtku. Następnie dodać miód, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i starte na dużych oczkach tarki jabłka. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 35 - 40 minut. Jeśli podczas pieczenia wierzch zbyt szybko się przypieka

Kuchcik gotuje
Kruche poduszeczki z makiem. 174

Dziś polecam przepis na bardzo smaczne, kruche, maślane ciasteczka, wypełnione aż po brzegi aromatyczną masą makową. Bardzo je lubimy, toteż regularnie je przygotowuję. Idealnie wkomponują się w klimat Bożego Narodzenia, więc staram się, żeby zawsze były. Plusem jest to, że można je przygotować nawet na tydzień przed Świętami, unikając tym samym gorączki przedświątecznych przygotowań. Bardzo polecam ;) Składniki na kruche poduszeczki(...)powinien mieć około 30 cm szerokości i 50 cm długości). Dzielimy wzdłuż na dwa prostokąty o wymiarach 15 x 50 cm. Na krawędzi dłuższego boku formujemy wałeczek z połowy masy makowej, zwijamy ciasto jak roladę, łączeniem ku dołowi. Następnie kroimy ciasto na około 8-10 roladek. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta.       Piekarnik nagrzewamy

Rozpustne gotowanie
Makowiec w cieście półfrancuskim 184

szklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży\ 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 10 gram miękkiego masła do ciasta dodatkowo: 200 gram miękkiego masła Masa makowa: 2 szklanki zmielonego maku, który gotujemy w mleku do miękkości 2 jajka 250 gram pigwy (lub żurawiny) - z kompotu/ nalewki lub świeżej* 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki(...)ciastem półfrancuskim wylepiam dno i boki formy. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewam farsz. Pozostałe ciasto wałkuje i kroję w paski. Z pasków tworzę kratkę na wierzchu masy makowej. Całość smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję płatkami migdałów. Odstawiam ciasto na kolejne 15 minut do wyrośnięcia a następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez

Mango Papaja
ŚWIĄTECZNA TARTA SEROWO-MAKOWA – TARTA ZEBRA 104

takie makowo-migdałowe smaki sięgamy najczęściej tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia! A przecież składniki dostępne są cały, calusieńki rok. Dziś, zainspirowana współpracą z marką Dr. Oetker przygotowałam przepyszny seromak – klasyczne, świąteczne ciasto, ale w nietypowej wersji. Nietypowej, ale absolutnie nie mniej smacznej, niż klasyk. Pyszne, delikatnie kruche ciasto pokryłam serową i makową masą – całość wylałam naprzemiennie tworząc(...)tortownicy. MASA: Ser ucieramy z jajkami, cukrem z wanilią Bourbon Dr. Oetker oraz zwykłym cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Mak zalewamy wrzątkiem ( do przykrycia ), zostawiamy do wystudzenia, odcedzamy i dodatkowo odsączamy usuwając nadmiar wody. Schłodzony mak łączymy z 1/3 masy, dodajemy ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker , mieszamy. Na schłodzone ciasto wylewam naprzemiennie masę serową i masę makową. Pieczemy

Ostra na Słodko
Kutia dla diabetyka 115

zapraszam Was do skorzystania z mojego przepisu. Proszę Państwa, kutia dla diabetyka, s’il vous plaît. Wiem, że w oryginale kutia to słodka do przesady makowa masa z pszenicą, słodzona miodem, dodatkowo jeszcze obfitująca w bakalie i suszone owoce. W moim rodzinnym domu kutia się nie pojawiała, jednakże poznałam ją, gdy Święta spędzałam na Mazurach. Była(...)kutię”. Poszukajcie, przed Świętami na pewno znajdziecie w większych sklepach. Składniki na 10 porcji: 200 g pszenicy na kutię 200 g maku (najlepiej kupićjuż zmielony, ale nie gotowa masa makowa!) 20 g orzechów włoskich 30 g rodzynek sułtańskich 20 g suszonej moreli laska wanilii szczypta soli 40 g płynnego miodu łyżka soku z cytryny

Dietolog
Mąka ziemniaczana 121

poczytasz tutaj . Ja osobiście mąkę ziemniaczaną stosuję w zależności od efektu jaki pragnę osiągnąć. Lubię dodać ją do mąki glutenowej, szczególnie gdy piekę biszkopt z użyciem dodatkowych składników jak masa makowa, masa kokosowa lub ubijam żółtka z dodatkiem wody. Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć smakowego kisielu lub budyniu, który zawiera w swoim składzie mąkę ziemniaczaną. Autor zdjęcia

SmartBake.pl
Pieguski z orzechami laskowymi 151

złoty kolor tak około 12/15 minut. Ciastka zsuwamy razem z papierem z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia.Powinny być kruchutkie. Życzę smacznego:)  Produkty Helio polecają się na święta. Masy makowe, masy orzechowe, bakalie, orzechy laskowe prażone  idealne do ciast i deserów

Sama słodycz i szczypta chili
śląskie makówki 146

Śląsku tradycyjne danie, jedno z 12 podawanych podczas Wigilii. W zasadzie "danie" to może za dużo powiedziane, bo to po prostu słodki deser. Słodkie bułeczki zatopione w makowej masie z dużą ilością bakalii. Tradycyjnie robi się je w dużej misce, ja zrobiłam w pucharkach, żeby móc podać każdemu z osobna.  Składniki na 6 niedużych pucharków: 3 słodkie bułeczki(...)Dodać miód i cukier, gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia, wsypać posiekane bakalie (trochę odłożyć do dekoracji) i wymieszać. Na dnie pucharków ułożyć po kromce bułki i nałożyć rzadką masę makową. tak samo układać kolejne warstwy. Wierzch ozdobić bakaliami. Wstawić do lodówki żeby kromki wsiąknęły mleko. Najlepiej podawać następnego dnia po przygotowaniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
duet makowo serowy 228

wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy masę makową. składniki na masę serowo makową: 250 g maku suchego 500 g jabłek część masy serowej opcjonalnie olejek migdałowy do smaku wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia

Domowy Smak Jedzenia