Mąka pszenna – 3 szkl Mleko ciepłe -1 szkl Drożdże – 2,5 dag Jajko – 1 szt Cukier -6 łyżek Masło rozpuszczone – 10 dag Sól- 1 szczypta Białko – 1 szt masa makowa – puszka cukier puder Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dodajemy cieple mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce by rozczyn podwoił objętość. Następnie(...)pozostały cukier. Wyrabiamy wszystko na elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy podsypanej mąką i tworzymy krążki szklanką. Masę makową układamy na krążkach, delikatnie dociskając. Następnie składamy na pół i sklejamy, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 minut w temp 180stC. Podczas pieczenia smarujemy roztrzepanym
Camilla w kuchniprostu pyszne!!! Składniki: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki śmietany 3/4 kostki masła Masa makowa: 2 szklanki maku 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 1 szklanka bakalii olejek migdałowy Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy mieszam razem. Schłodzone masło(...)sparzam, mielę dwukrotnie, dodaję ubite białka, cukier puder, kakao, bakalie i olejek. Dokładnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie części, jedna rozwałkowuję na spód blaszki, na to wykładam masę makową, przykrywam pozostałym ciastem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 -30 min, az ciasto się zrumieni. Wyjmuje i studzę
Ciasteczkowy Potwórciasto:500 g mąki250 g mleka70 g masła70 g cukruszczypta soli1 łyżka cukru waniliowego1 paczuszka suchych drożdży lub 40 g świeżych2 żółtka L1 białko do posmarowania ciastaSkładniki na masę makową:320-350 g maku2 białka40 g masła200-220 g miodu120 g rodzynek50 g smażonej skórki pomarańczowej50 g migdałów2 łyżki amaretto lub rumu100-120 g mlekaWykonanie:°Mleko razem z masłem podgrzać(...)maku.Umyte rodzynki odsączyć na sitku,a migdały obrać ze skórki.Połączyć z makiem.Dodać skórkę pomarańczowa i amaretto.Ubić na sztywno pianę z dwóch białek i wymieszać z masą makową,tuż przed wyłożeniem na rozwałkowane ciasto.°Wyrośniete ciasto wyrzucić z miski , powtórnie zagnieść i podzielić na 2 części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt 35-40 cm (wielkość makowców dopasować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dniki: 1 kg mąki krupczatki + 3 szklanki mąki tortowej 5 żółtek 3/4 kostki drożdży (70 g) 3/4 l mleka 4 łyżki cukru 1/2 kostki masła lub margaryny puszka masy makowej Wykonanie: Mąki mieszamy, wbijamy żółtka do dołeczka w mące, przygotowujemy rozczyn - 3 łyżki mąki z drożdżami, 1 łyżką cukru i kilkoma łyżkami letniego mleka mieszamy do konsystencji gęstej(...)misce pod ściereczką do wyrośnięcia. Masa podwoi objętość, wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowujemy na prostokąt, kroimy na pasy o szer. 11 cm, na jednym boku paska nakładamy masę makową, zwijamy w rulon, szew ma być pod spodem. W ten sposób postępujemy z całym ciastem, następnie powstałe w ten sposób rulony kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki i odstawiamy
kgwjanczewoprzygotowaną masę ostudzić, - następnie dodać do niej pokruszone biszkopty i jajka (wbijać je powoli, ponieważ masa nie może być rzadka!); wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą miksera, - przygotowaną masę makową odstawić w chłodne miejsce. 2. Następnie przygotować ciasto drożdżowo-francuskie: - 300 g masła schłodzić w zamrażalce, - w międzyczasie lekko podgrzać mleko, a w drugim rondelku rozpuścić 120 g masła(...)części; każdy płat ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Z a pomocą noża wyciąć wydłużone trójkąty. N a każdy kawałek ciasta nałożyć sporą łyżkę masy makowej; lekko zwinąć, końcówkę naciąć, boki delikatnie rozłożyć i zwinąć (poniżej wersja obrazkowa). Przygotowane rogaliki przykryć ściereczką i poczekać, aż lekko podrosną. Następnie każdy rogal posmarować roztrzepanym jajkiem. Rogale piec
Ugotowaćdrożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 1 szklanka, żółtka 2 sztuki, jajka 2 sztuki, cukier 12 łyżek, masło 12,5 dag, skórka z cytryny 1 łyżeczka, sól - szczypta, masa makowa 800 gram/puszka, polewa: - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba w misie robota drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżki mleka, łyżka mąki i zostawić do wyrośniecia - wsypać(...)ciasto wyrośnięte kilka razy zamieszać hakiem i dać na stolnicę obsypaną mąką - podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na 2 cm grubości nie za duże placki - rozsmarować część masy makowej i ciasno zawinąć keksówki 22cm wyłożone papierem do pieczenia - włożyć w nie ciasta i piec w 200C około 35-40 minut - wystudzone posmarować lukrem: 3/4 szklanki pudru cukru
W Mojej Kuchni Lubięfareast-language:EN-US;} Składniki na ok 10 sztuk Naleśniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka Ok 250g mąki pszennej 3 łyki oleju ½ łyżeczki soli Masa makowa: 250g suchego, mielonego maku 100g masła ½ szklanki miodu 100g rodzynek 200g orzechów włoskich 1 kieliszek rumu Kilka kropel aromatu migdałowego Sos pomarańczowy: ½ szklanki soku pomarańczowego ½ szklanki kwaśnej(...)olej oraz sól. Wszystko razem mieszamy za pomocą mątewki (tudzież rózgi, miksera). Ciasto pozostawiamy na ok 20 minut by odpoczęło, po czym na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Masa makowa: Masło wraz z miodem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego roztopienia się tłuszczu. Wrzucamy rodzynki i pozostawiamy do ostudzenia. Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy
Kuchnia w czekoladziechoinek. Składniki: -ok. 70 dkg mąki 405-450 -5 dkg drożdży -6 łyżek cukru -400 ml ciepłego mleka -5 jajek -7 dkg masła -szczypta soli -aromat -masa makowa Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Dolewamy 100 ml mleka. Dodajemy 3 czubate łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe mleko i cukier, 3 żółtka i jedno(...)folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Kroimy na trójkąty. Nacinamy brzegi trójkątów. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na środek nakładamy porcję wymieszanej masy makowej. Zaplatamy węższe paseczki i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i odstawiamy na kilka minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C. Smacznego
Maminek kulinarnyCIASTO: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 3 żółtka 12,5 dag masła lub margaryny ewentualnie 2-3 łyżki zimnej wody MAK: 3 białka gotowa masa makowa z bakaliami łyżka cukru 2 łyżki miodu garść pokrojonych orzechów 3 łyżki kaszy manny SER: 1 kg zmielonego sera szklanka cukru 2 jajka 25 dag masła 2 budynie(...)zimnej wody. Schładzamy przez ok. 0,5 godziny. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy do lekkiego zarumienienia. MAK: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Do miski przekładamy masę makową, dodajemy orzechy, mannę miód, olejek i dobrze mieszamy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy na kruchy spód. SER: Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki na sernik
Pani na deserzagnieść kruche ciasto. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (boki przesmarowane) i wstawić do lodówki. Drugą część ciasta w misce również odstawiamy do schłodzenia. masa makowa: - 250g mielonego, suchego maku - 250g (ml)wrzącej wody - 2 całe jajka - 1 żółtko - 62g masła - 150g powideł (u mnie domowe, bez dodatku cukru) - niecałe pół szklanki ksylitolu(...)zamieszać i odstawić do przestudzenia. Do wystudzonego maku dodajemy ksylitol, płynny miód, jajka oraz żółtko, skrobię ziemniaczaną, aromat migdałowy, stopione masło, powidła, a także bakalie i dokładnie mieszamy. Gotową masę makową wykładamy na schłodzony spód, rozsmarowujemy równo. Obsypujemy zimną kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.50 minut. Upieczone ciasto
Smaczne Zdrowetwarogu tłustego lub półtłustego trzykrotnie mielonego (może być też z wiaderka) 150 g cukru (drobny do wypieków) 100 g masła 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa makowa: 250 g maku suchego 150 g cukru 100 g masła 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka olejku migdałowego Polewa: 180 ml śmietany 30% tabliczka gorzkiej czekolady(...)mąkę ziemniaczaną i po łyżce sera. Kiedy powstanie gładka masa, dodajemy połowę piany z białek i ostrożnie mieszamy łyżką. Na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia łyżką wykładamy na przemian masę makową i serową. Drugi rząd również układamy na przemian: tam, gdzie był ser kładziemy łyżkę maku i na odwrót. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez
e-PrzepisyKulinarneDODATKOWO : 1 szklanka masy makowej 250 g twarogu utartego z 3 łyżkami cukru ewentualnie powidła WYKONANIE : Drożdże rozkruszamy i mieszamy w ciepłym mleku aż się(...)zagniatamy. Dzielimy je na cztery części, każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, w miarę cienki. Okrąg dzielimy na 8 części, powstaną małe trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce masy makowej i serowej, lekko je rozsmarowując. Zwijamy od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy rozgniecionymi orzechami. Pieczemy
Kulinarne Fantazje Marioliukru - nie zapo mnijcie o t ym ! :-) 4 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 1 szklanka cukru 4 żółtka 40g drożdży 60g rozpuszczonego masła szczypta soli 1 puszka gotowej masy makowej cukier puder 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1. Do 1/2 szklanki ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy do momentu aż rozczyn zacznie unosić się(...)elastyczne, odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części a następnie rozwałkowujemy cienko na prostokąt o boku długości naszej keksówki. Wykładamy masę makową (zostawiając po brzegach około 2cm wolnego miejsca), po czym zwijamy ciasno i dokładnie zaklejamy. Przekładamy do keksówek, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. 4. Makowce pieczemy
Szefowa kuchnipyszn ą skórkę pomarańczową kandyzowaną którą dostałam od firmy Skworcu Makowiec jest pyszny , lekko wilgotny z jabłkami . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 8 jajek 1 szklanka cukru 300 g masy makowej gotowej 100 g mieszanki studenckiej z Bakalland 6oo g startych jabłek na tarce jarzynowej 100 łyżek kaszy manny 4 łyżki kaszy jaglanej z malinami(...)było wysokie możecie upiec w tortownicy lub mniejszej blaszce . Wykonanie : Margarynę ucieramy z żółtkami , cukrem i cukrem waniliowym na puch . Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę makową i odciśnięte z soku jabłka mieszamy z utartą margaryną . Na końcu dodajemy wiórki kokosowe , skórkę z pomarańczy , kaszę mannę , kaszę jaglaną , proszek do pieczenia , mieszamy . Następnie
Sama słodycz i szczypta chilizagniataj, tak aby było gładkie i elastyczne. Powinno dobrze odchodzić od rąk. Gotowe ciasto przełóż do miski i wstaw do lodówki na ok. 60 minut. Sposób wykonania – masa makowa: Mak przesyp do garnka, zalej go mlekiem oraz wodą i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Gotowy mak odsącz na sitku(...)Nadzienie rozsmaruj na każdym trójkącie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – na podstawie trójkąta zostaw około 1,5 cm. Potem zwiń rogaliki zawijając od szerokiego brzegu do wąskiego. Masa makowa powinna lekko wychodzić i być widoczna. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik
365 dni dookoła kuchni